D-DAY RETURN

Του Σωκράτη Παπαχατζή

Το να παρακολουθείς τις τελετές για την επέτειο της D-Day χωρίς ρωσική συμμετοχή είναι πολύ ενδιαφέρον, δεδομένου του ότι ο άνθρωπος που κυριολεκτικά ικέτευε για το άνοιγμα του Δυτικού Mετώπου ήταν ο …Ιωσήφ Στάλιν. Η ανάγκη του γι΄ αυτό, ανάγκη επιβίωσης, βρισκόταν πίσω από τη διάλυση της Κομιντέρν τον Μάιο του 1943: με την οριστική νίκη των Σοβιετικών στο Στάλινγκραντ 3 μήνες πριν, και τη διαφαινόμενη ήττα του Άξονα, οι ανησυχίες των “συμμάχων” για “επαναστατικού τύπου” δραστηριότητες στην Ευρώπη, υποκινημένες απ’ τη Μόσχα, έπρεπε να διασκεδαστούν. Δεν είναι σύμπτωση το ότι, 6 μήνες από την “αυτοδιάλυση” της Κομιντέρν [Νοέμβριος του 1943], οι “σύμμαχοι” αποφάσιζαν επιτέλους για την ημερομηνία της D-Day στη διάσκεψη της Τεχεράνης. Τα αποτελέσματα της “αυτοδιάλυσης” για τα κομμουνιστικά κόμματα της δυτικής Ευρώπης, βεβαίως και για το δικό μας, παρουσίασαν ποικιλία ανάλογη με τις επί μέρους συνθήκες και την ωριμότητα των ηγετικών ομάδων [βλ. δυνατότητα να επεξεργαστούν τα δεδομένα και να ελέγξουν τις αντίρροπες δυνάμεις]. Αφήνοντας αυτή την συζήτηση για άλλη στιγμή, ας θυμηθούμε απλώς ότι: ο συσχετισμός δυνάμεων του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου [αστοί/κομμουνιστές από τη μια, φασίστες/ναζί απ’ την άλλη] ρίχνει τη σκιά του και στη σημερινή ιδεολογική αντιπαράθεση. Kοινός παρονομαστής του “δημοκρατικού” μπλοκ ήταν τότε ο διεθνισμός, κεφαλαιοκρατικός ή …προλεταριακός, σε αντιπαράθεση με το “αντιδιεθνιστικό” πνεύμα του Άξονα. Στο ίδιο πλαίσιο είναι χαραγμένες οι διαχωριστικές γραμμές και σήμερα, με τα στρατόπεδα βέβαια τελείως διεθνοποιημένα: ας ρίξουμε μια ματιά στο δικό μας “δημοκρατικό τόξο”, αποτελούμενο από τα αστικά κόμματια και το …τιμημένο ΚΚΕ, στο καταστατικό του οποίου αναρωτιέται κανείς πόσοι από τους “συμμάχους” του έχουν εγκύψει. Η ανορθόδοξη συνύπαρξη λαμβάνει χώρα εν ονόματι της [θεμιτότατης] εξάλειψης, ως στίγματος, της Χρυσής Αυγής αλλά και, “παρεμπιπτόντως” της a priori ακύρωσης όλων όσων δεν μας αρέσουν, μέσω της εκβιαστικής τους ταύτισης με το φασιστικό μόρφωμα.

αναδημοσίευση από το blog του Oannes, πηγή: https://oannes.gr/d-day-return/

Δημοσιεύτηκε από τον Σωκράτης Παπαχατζής / Socratis Papahatzis

Η "αυτοπαρουσίαση" είναι μια διαδικασία κουραστική και μάλλον άκομψη. Περιορίζομαι λοιπόν στη μουσική και τα κείμενα, τις βασικές μου ασχολίες, που αποτελούν τον λόγο ύπαρξης του blog. Τα σχόλια θα δημοσιεύονται χωρίς παρέμβαση. Εξαίρεση, τυχόν ...συκοφαντικές αναρτήσεις που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν νομικό πρόβλημα. Οι τελευταίες θα απαλείφονται με την εμφάνισή τους. • Self presentation can be a tedious process and rather awkward. So I’ll limit myself to music and writing, my main interests and the raison d ' être of this blog. All comments will be published. Sole exception, any ...slanderous posts that could create legal problems. The latter will be deleted by their appearance.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: