EUROVISION ’19

                                    του Σωκράτη Παπαχατζή
Ας λησμονήσουμε τη μουσική. Στην Eurovision όπως και παντού, έχει εκπέσει από «βασίλισσα των τεχνών» σε ταπεινή παραδουλεύτρα. Ο ρόλος της, ειδικά εδώ, είναι ο του μακράς διάρκειας jingle στο διαφημιστικό Ben-Hur της συναδέλφωσης. Η ίδια η λέξη «Eurovision» αναφέρεται σε θέαμα. Βεβαίως και στο «ευρωπαϊκό» όραμα, με την ατζέντα περιστρεφόμενη γύρω απ’ το ρεφρέν: ανοχή στη διαφορετικότητα. Η τελευταία αφορά …ιδιαιτερότητες όπως, κυρίως, η σεξουαλική προτίμηση, οι ενδυματολογικές επιλογές, η παχυσαρκία, η αναπηρία…
Είσαι ελεύθερος να ντύνεσαι όπως θέλεις, να παντρεύεσαι τον/την ομόφυλο/-η αγαπημένο/-η σου, να είσαι ένας άνδρας που παριστάνει τη γυναίκα που παριστάνει τον άνδρα (Conchita) κοκ. Βεβαίως η ανοχή σταματά απότομα, αν το όραμά σου είναι …άλλο από εκείνο των Βρυξελλών για την Ευρώπη. Σε τέτοια περίπτωση, είναι καλό να το σκεφτείς ξανά, και να δηλώσεις «παρών» στο πανηγύρι της συναδέλφωσης.
Η συνδυασμένη προβολή διαφορετικότητας και ανοχής είναι αρκετά περίεργη. Η διαφορετικότητα, για να είναι όντως τέτοια, οφείλει κάπου-κάπου να σημαίνει διαφορά ιδεών και συμφερόντων, μια κάποια, ήπια έστω! αντιπαράθεση. Η πλήρης απουσία τους, περιγράφει το ευρωπαϊκό όραμα, Eurovision-style: ένας κόσμος-σούπερ-μάρκετ, ομογενοποιημένων, μέσα απ’ την ανταλλακτική αξία τους …διαφορετικών προϊόντων.
Η Eurovision είναι ευρωπαϊκό αντίστοιχο της κεντρικά σχεδιασμένης αμερικάνικης “showbiz”, ρυθμίστριας των ηθών του πλανήτη. Στο πλαίσιο εκείνης, στο σενάριο μιας τυπικής χολιγουντιανής ταινίας ας πούμε, δεν έχει σημασία αν είσαι το καλό ανθρωπάκι, ο γοητευτικός παράνομος, ή ο hitman του homeland security… Είναι ο Έρωτας που έχει τη δύναμη, που καταλύει τα πάντα, εξιλεώνει και εξομοιώνει.
Παρόμοια, δεν έχει σημασία αν είσαι η Ρούλα – Hulk – Κορομηλά εκ «Βορείου Μακεδονίας», η Africans only …Swedish team ή η «αισθησιακή» διάδοχος της «αισθησιακής» Φουρέιρα. Αρκεί ο Έρωτας και οι παρενέργειές του να είναι το αποκλειστικό σου θέμα. Iδεολογικό φόντο είναι ο ορθολογικοποιημένος αντιορθολογισμός, και κεντρικό σύνθημα το: brake all the rules. Κανείς απ’ τους παλιούς κανόνες δεν μπορεί να ισχύει. …Γιατί αυτός είναι ο Νέος Κανόνας της Ευρωπαϊκής – Παγκόσμιας Τάξης.
Βεβαίως ο Duncan Laurence και το «Arcade» ήταν μακράν ό,τι καλύτερο ακούστηκε φέτος. Ο άνθρωπος έχει σπάνια φωνή, το τραγούδι ήταν αυθεντικά συγκινητικό και όμορφο. Αλλά και γενικότερα, τα τελευταία χρόνια, δίπλα στα r’n’b κλισέ και τις τσιγκολελέτες του νηπιαγωγείου ευδοκιμούν και κάποιοι καλλιτέχνες με υπόσταση: με την οριστική, λόγω του free downloading, κατάρρευση της δισκογραφίας, οι μουσικοί αναζητούν διέξοδο, δοκιμάζοντας εκεί που πριν δεν θα διανοούνταν να το κάνουν …Ακόμα και στην Eurovision.
Αυτό σε βάθος χρόνου δεν είναι οπωσδήποτε καλό, καθώς συνάδει με μια κουλτούρα αποενοχοποίησης. Με τα σύνορα «ποιότητας» και «μη» όπως και κάθε σύνορα, βαίνοντα προς απόσυρση, το σύμπαν της Eurovision γίνεται άπειρα εκτατό, απορροφώντας, απονευρώνοντας και ενσωματώνοντας. Τα πάντα γίνονται «μουσική του κράτους», συνθήκη επιβίωσης γίνεται η υπαγωγή στο κυρίαρχο παράδειγμα, που εξακολουθεί να είναι η τσιγκολελέτα.

Δημοσιεύτηκε από τον Σωκράτης Παπαχατζής / Socratis Papahatzis

Η "αυτοπαρουσίαση" είναι μια διαδικασία κουραστική και μάλλον άκομψη. Περιορίζομαι λοιπόν στη μουσική και τα κείμενα, τις βασικές μου ασχολίες, που αποτελούν τον λόγο ύπαρξης του blog. Τα σχόλια θα δημοσιεύονται χωρίς παρέμβαση. Εξαίρεση, τυχόν ...συκοφαντικές αναρτήσεις που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν νομικό πρόβλημα. Οι τελευταίες θα απαλείφονται με την εμφάνισή τους. • Self presentation can be a tedious process and rather awkward. So I’ll limit myself to music and writing, my main interests and the raison d ' être of this blog. All comments will be published. Sole exception, any ...slanderous posts that could create legal problems. The latter will be deleted by their appearance.

One thought on “EUROVISION ’19

  1. Καλές οι μουσικές και η τέχνη, αλλά σήμερα είμαι πολύ στεναχωρημένος γιατί άλλος ένας παιδικός μου ήρωας ταξίδεψε στην «άλλη πλευρά»

    Στο καλό Niki Lauda, έζησες σε άλλες εποχές που δεν θα ξανάρθουν ποτέ, έπαιξες με τον θάνατο κατάφερες να τον ξεγελάσεις και να ζήσεις για άλλα 43 χρόνια μετά το Nürburgring.

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: