Επτά κορυφαίοι μελλοντολόγοι προβαίνουν σε εκπληκτικές προβλέψεις για το τι θα φέρει η επόμενη δεκαετία

…Από εφαρμογές smartphone που μπορούν να κάνουν σχεδόν οτιδήποτε μέχρι αυτοκίνητα χωρίς οδηγούς και…ανησυχητικά ανθρωπόμορφα ρομπότ, η προηγούμενη δεκαετία έχει δει δραματικές εξελίξεις στην επιστήμη και την τεχνολογία. Ποιες φοβερές εξελίξεις είναι πιθανόν να δούμε κατάτα επόμενα δέκα χρόνια;

##########

 

Science ChannelDr. Μιτσίο Κάκου, καθηγητής θεωρητικής Φυσικής, City University of New York, συγγραφέας του «The Future of the Mind» (σημ ΚΚ. Ίσως έχετε προσέξει ότι, το ιστολόγιο του Κάκου ήταν από τα πρώτα που φιλοξένησα στο kavvathas.wordpress.com)

«Μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια, θα δούμε τη σταδιακή μετάβαση από το Ίντερνετ σε ένα “brain net” (“εγκεφαλοδίκτυο”), στο οποίο σκέψεις, συναισθήματα, μνήμες, θα μπορούν να μεταδίδονται αστραπιαία ανά τον πλανήτη. Οι επιστήμονες μπορούν τώρα να συνδέσουν τον εγκέφαλο σε έναν υπολογιστή και να αρχίσουν να αποκωδικοποιούν κάποιες από τις μνήμες και σκέψεις μας. Αυτό μπορεί κάποια στιγμή να φέρει επανάσταση στις επικοινωνίες και ακόμη και την ψυχαγωγία. Οι ταινίες του μέλλοντος θα είναι σε θέση να μεταδώσουν συναισθήματα, όχι απλά εικόνες σε μια ασημένια οθόνη. (Οι νέοι θα τρελαθούν στα social media, στέλνοντας μνήμες και αισθήσεις από τους σχολικούς χορούς, τα πρώτα ραντεβού κλπ). Ιστορικοί και συγγραφείς θα είναι ικανοί να καταγράφουν γεγονότα όχι μόνο ψηφιακά, αλλά και συναισθηματικά. Ίσως ακόμα και οι εντάσεις μεταξύ των ανθρώπων να μειωθούν, καθώς θα αρχίζουμε να νιώθουμε και βιώνουμε τον πόνο των άλλων».

Kurzweil2029Dr. Ρέι Κέρτσβαϊλ, εφευρέτης, πρωτοπόρος επιστήμονας υπολογιστών, director of engineering στη Google

«Το 2025 οι τρισδιάστατοι εκτυπωτές θα εκτυπώνουν ρούχα σε πολύ χαμηλό κόστος. Θα υπάρχουν πολλά δωρεάν open source σχέδια, αλλά οι άνθρωποι θα μπορούν επίσης να ξοδεύουν χρήματα για να κατεβάζουν αρχεία ρούχων από τους πιο μοντέρνους σχεδιαστές, ακριβώς όπως ξοδεύουν σήμερα χρήματα για eBooks, μουσική και ταινίες, παρά όλο το δωρεάν υλικό που υπάρχει διαθέσιμο. Οι τρισδιάστατοι εκτυπωτές θα εκτυπώνουν ανθρώπινα όργανα χρησιμοποιώντας τροποποιημένα βλαστοκύτταρα με το DNA του ίδιου του ασθενούς, παρέχοντας μια ανεξάντλητη πηγή προμήθειας οργάνων, χωρίς προβλήματα απόρριψης από τον οργανισμό. Θα είμαστε επίσης σε θέση να επισκευάζουμε όργανα που έχουν υποστεί ζημιά με επαναπρογραμματισμένα βλαστοκύτταρα, για παράδειγμα, μια καρδιά που έχει πάθει ζημιά από καρδιακή προσβολή. Οι τρισδιάστατοι εκτυπωτές θα εκτυπώνουν φθηνά κομμάτια για τη συναρμολόγηση σπιτιών ή γραφείων, σε στυλ Lego».

Η πραγματική και η εικονική πραγματικότητα

«Θα περνάμε πολύ χρόνο στην εικονική (virtual) και την επαυξημένη (augmented) πραγματικότητα, επιτρέποντάς μας να επισκεπτόμαστε ο ένας τον άλλον, ακόμα και αν απέχουμε εκατοντάδες χιλιόμετρα. Θα είμαστε σε θέση ακόμα και να αγγίζουμε ο ένας τον άλλον. Κάποιοι από τους “ανθρώπους” που θα κάνουμε μαζί επισκέψεις σε αυτές τις νέες πραγματικότητες θα είναι άβαταρ. Θα είναι αξιοθαύμαστα, αλλά όχι ακριβώς ανθρωπίνου επιπέδου ως το 2025- για αυτό θα χρειαστεί να φτάσουμε στο 2030. Θα είμαστε σε θέση να επαναπρογραμματίσουμε την ανθρώπινη βιολογία, μακριά από πολλές ασθένειες και διαδικασίες γήρανσης, για παράδειγμα απενεργοποιώντας καρκινικά βλαστοκύτταρα που είναι η πραγματική πηγή του καρκίνου, ή να εμποδίζουμε την πρόοδο της αρτηριοσκλήρυνσης, του αιτίου της καρδιοπάθειας. Θα είμαστε ικανοί να δημιουργούμε άβαταρ ανθρώπων που έχουν πεθάνει, από όλες τις πληροφορίες που άφησαν πίσω τους (emails και άλλα έγγραφα, εικόνες, βίντεο, συνεντεύξεις με ανθρώπους που τους θυμούνται). Θα είναι αξιοθαύμαστα, αλλά όχι πλήρως ρεαλιστικά, όχι μέχρι τα μέσα του 2030, οπότε κάποιοι θα βρουν αυτή την τεχνολογία “replicant” να βρίσκεται στην “παράξενη κοιλάδα” (uncanny valley), δηλαδή θα τους κάνουν να νιώθουν άβολα».

ANNE-LISE-KJAER_STUDIO_HELENE-SANDBERGDr. Αν Λιζε Κτζέιρ, ιδρύτρια της λονδρέζικης εταιρείας πρόγνωσης Kjaer Global

«Ο ΠΟΥ προβλέπει ότι οι χρόνιες ασθένειες θα ευθύνονται για περίπου τα 3/4 όλων των θανάτων παγκοσμίως ως το 2020, οπότε η ανάπτυξη του M-Health (διαγνώσεις μέσω φορητών συσκευών, bio-feedback, προσωπική παρακολούθηση υγείας) προορίζεται να φέρει επανάσταση στην αντιμετώπιση, για παράδειγμα, του διαβήτη και της υψηλής πίεσης. Εφαρμογές σχεδιασμένες από επαγγελματίες του χώρου της ιατρικής θα παρέχουν αποτελεσματική ενημέρωση σε πραγματικό χρόνο, αντιμετωπίζοντας χρόνιες παθήσεις σε πολύ νωρίτερο στάδιο και βοηθώντας στη βελτίωση των τρόπων ζωής και της έκβασής τους στον ανεπτυγμένο και τον αναπτυσσόμενο κόσμο. Αυτή η βελτίωση στην φυσική μας ευημερία είναι συναρπαστική, αλλά που με συναρπάζει ακόμα περισσότερο είναι η παράλληλα ανάπτυξη εφαρμογών που ανταποκρίνονται στις ελλιπώς εξυπηρετούμενες ανάγκες μας όσον αφορά στην πνευματική υγεία».

cantonJamesDr. Τζέιμς Κάντον, διευθύνων σύμβουλος (CEO) του Institute for Global Futures (Σαν Φρανσίσκο) και συγγραφέας του «Future Smart: Managing the Game-Changing Trends that will Transform your World»

«Οι wearable φορητές συσκευές (που φοριούνται) θα καλύψουν τον κόσμο. Μέχρι το 2025 θα υπάρχει ένα τεράστιο Ίντερνετ των πάντων, που θα συνδέει κάθε έθνος, κοινότητα, εταιρεία και πρόσωπο με όλη τη γνώση του κόσμου. Αυτό θα επιταχύνει την πρόσβαση σε πραγματικό χρόνο στην εκπαίδευση, την υγειονομική περίθαλψη, την εργασία, την ψυχαγωγία και το εμπόριο…»

«Η τεχνητή νοημοσύνη γίνεται το ίδιο έξυπνη, αλλά και εξυπνότερη από τους ανθρώπους. Η τεχνητή νοημοσύνη θα είναι ενσωματωμένη σε αυτοκίνητα, ρομπότ, σπίτια και νοσοκομεία, δημιουργώντας την οικονομία της τεχνητής νοημοσύνης. Άνθρωποι και ρομπότ ενοποιούνται, ψηφιακά και φυσικά, για να περιθάλψουν ασθενείς που μπορεί να είναι στην άλλη πλευρά του κόσμου. Ρομποτικοί χειρούργοι θα κάνουν εγχειρήσεις εξ αποστάσεως σε ασθενείς. Ρομπογιατροί θα βοηθούν σε τοκετούς και θα σας φροντίζουν μέσα από το κινητό τηλέφωνο. Η προληπτική ιατρική μεταμορφώνει την Υγεία. Η έγκαιρη διάγνωση ασθενειών με ιατρικές συσκευές που “μυρίζουν” την αναπνοή μας, και δωρεάν αποκωδικοποίηση DNA που προβλέπει τη μελλοντική μας υγεία θα είναι κοινά .Εξατομικευμένα γενετικά φάρμακα θα προλαμβάνουν τις ασθένειες, σώζοντας ζωές και δισεκατομμύρια σε χαμένη παραγωγικότητα…το επόμενης γενιάς Bitcoin θα αντικαταστήσει τα παραδοσιακά σκληρά νομίσματα, δημιουργώντας ένα νέο υπόδειγμα για ψηφιακό εμπόριο και επιχειρήσεις που θα δημιουργήσουν μια πραγματική νέα οικονομία».

Brain-Games1Τζέισον Σίλβα, παρουσιαστής του «Brain Games» του National Geographic Channel

«Η επανάσταση του on-demand θα γίνει ο on-demand κόσμος, όπου upgrades βιολογικού λογισμικού, εξατομικευμένα φάρμακα, τεχνητές νοημοσύνες- βοηθοί, θα μεταμορφώνουν όλο και περισσότερο την Υγεία και την ευημερία. Επιπρόσθετα, η αυξανόμενη αυτοματοποίηση θα συνεχίσει να κάνει τις καθημερινές μας ζωές απείρως πιο πλούσιες. Τα αυτοοδηγούμενα οχήματα θα είναι πανταχού παρόντα, η μεταφορά η ίδια θα είναι αυτοματοποιημένο, καθαρή, και φθηνή. Θα πάμε σε έναν κόσμο όπου η πρόσβαση “νικάει” την ιδιοκτησία και ο κόσμος βρίσκεται στην άκρη των δαχτύλων μας»

Dr. Έιμι Ζάλμαν, διευθύνουσα σύμβουλος και πρόεδρος της World Future Society

«Οι ερευνητές έχουν πλέον στη διάθεσή τους όλο και ακριβείς τρόπους να κοιτούν στους εγκεφάλους και τα σώματά μας για να κατανοήσουν τη διάθεση και τη συμπεριφορά μας. Πριν από λίγα χρόνια, ερευνητές του Χάρβαρντ έδειξαν ότι οι ηγέτες στην πραγματικότητα έχουν λιγότερο στρες, όχι περισσότερο, από τους μη ηγέτες….στο Πανεπιστήμιο Μπεν Γκουριόν, μία μελέτη πάνω σε δικαστές έδειξε ότι επέβαλαν αυστηρότερες ποινές πριν το μεσημεριανό- όταν πεινούσαν».

«Βρίσκω την πιθανή εφαρμογή αυτών των ειδών ενοράσεων εντυπωσιακή. Μία πιο ακριβής κατανόηση σχετικά με το πώς λειτουργούμε εμείς οι άνθρωποι- πώς εμπιστευόμαστε, συνεργαζόμαστε και μαθαίνομε, αλλά επίσης πολεμάμε και μισούμε- είναι ένα εργαλείο που διαμορφωτές πολιτικής και εμείς οι πολίτες μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να φτιάξουμε καλύτερα συστήματα διακυβέρνησης και καλύτερο μέλλον».

johndykesWSJΜαρκ Στίβενσον, συγγραφέας του «An Optimist’s Tour of the Future»

«Οι τεχνολογίες δεν είναι το πιο σημαντικό κομμάτι- αν και είναι τρομερά cool. Είναι το τι θα κάνει η κοινωνία με αυτές, και αυτή τη στιγμή το σημείο όπου κολλάμε είναι η θεσμική μεταρρύθμιση…αυτό το οποίο θα ήθελες στα σίγουρα να δεις, κατά τη γνώμη μου είναι νέοι τρόποι αυτοοργάνωσης. Οπότε, το επόμενο βιβλίο μου, για παράδειγμα, καλύπτει την επανάσταση των ανανεώσιμων σε μια μικρή αυστριακή πόλη, open source ανακάλυψη open source φαρμάκων στην Ινδία, δίκτυα ασθενών όπως το PatientsLikeMe και σχολεία που αφήνουν κατά μέρος το πρόγραμμα μαθημάτων για να προχωρήσουν σε πραγματική μόρφωση».

~~~~~~~~

Μετάφραση του 7 Top Futurists Make Some Pretty Surprising Predictions About What The Next Decade Will Bring, από την HuffPost US – huffingtonpost

Αντικλείδι , http://antikleidi.com

—————————————————————————————————————–

Τα σχόλια μου…

Για το brain net..

Πριν ένα χρόνο διάβασα (και αναπαρήγαγα στο ιστολόγιο) είδηση που έλεγε ότι, Αμερικανοί ερευνητές πέτυχαν να «συνδέσουν» τον εγκέφαλο ασθενούς που έπασχε κατά 100% από ημιπληγία με οθόνη Η/Υ που βρισκόταν 6 μέτρα μακριά. Αισθητήρες, τοποθετημένοι στο κρανίο του ασθενούς, «διάβαζαν» τα ηλεκτρικά σήματα που γεννούσαν οι σκέψεις και, μέσω ενός απλού πομπού, τα έστελναν σε δέκτη στον απομακρυσμένο Η/Υ. Ο ασθενής σκέπτονταν μία φράση και αυτή παρουσιάζονταν στην οθόνη χωρίς τίποτα να ενώνει τους δύο! Τι σήμαινε αυτό; Μα, την πρώτη μορφή του brainet στο οποίο αναφέρεται ο Κάκου -και δεκάδες άλλοι επιστήμονες και ερασιτέχνες σαν εμένα που, επαναλάμβανα πως, δεν υπάρχει Ύλη αλλά μόνο Πληροφορία

Ας έλθουμε όμως στα δικά μας βλέποντας το brainet  από την σκοπιά του Έλληνα Λαού και των ηγεσιών του. Αφού οι σκέψεις μπορούν να μεταδοθούν από το Α (τον ασθενή) στο Β (τον Η/Υ) μπορεί να γίνει το αντίθετο. Να ‘μαστε λοιπόν μπροστά στην οθόνη του Η/Υ να «στέλνουμε μήνυμα», να «λέμε με νόημα» και να «αφήνουμε να εννοηθεί» κάτι στον ασθενή. Αντί αυτός να μεταφέρει τις σκέψεις του, μεταφέρουμε εμείς τις εντολές. Που, ανάμεσα σε άλλα, μπορεί να λένε «σκίζω το μνημόνιο», «αγάπα (ή μίσησε) τους Θεσμούς», «ζήτησε να γίνουν νατοϊκές βάσεις» (του θανάτου) στο Αιγαίο ή ακόμα χειρότερα «ψήφισε Χ.Α», «εσύ είσαι το Ποτάμι», «φέρτε πίσω την Βούλτεψη». Σαν μία έκλαμψη δημιουργικής ασάφειας, θα μπορούσαμε να μεταφέρουμε την εντολή «η Ζωή Πρωθυπουργός» κ.α (σημ: στα παραδείγματα δεν αναφέρω τον Αντουάν ντε Εξουπερί διότι, έχει χτυπήσει το χέρι του παίζοντας κολεγιακή καλαθοσφαίριση και πονάει)

Ακόμα, η οργανωμένη χρήση του brain net μπορεί να «στείλει μήνυμα» στον Έλληνα Λαό στις επόμενες εκλογές (όποτε και να γίνουν) και να εκλέξει με 48% τον Γεώργιο τον 2ο Παπανδρέου τον 3ο

Το brain net μπορεί να βοηθήσει τον AlChip να επηρεάσει και τις (αισθητικές) επιλογές του κυβερνητικού εκπροσώπου. Το μόνο που έχει να κάνει είναι  να επισκεφθεί τα όνειρα του Νίκου (σαν τον Όνειρο στον ύπνο του Αγαμέμνονα),  με την μορφή του Νέστορα- Φλάμπουριάρη  και να του πει: «Ξύπνα του Ατρέα γιε του αντρειωμένου ιππότη και, στις Μπρουσέλς που πας ψώνισε μπουφανάκι και μακρυμάνικο T-Shirt που θα καλύπτει τις επαναστατημένες σου τριχούλες…»

Ατέλειωτες οι εφαρμογές, περιορισμένες οι δυνατότητες να παραθέσω και άλλα παραδείγματα γι’ αυτό τ’ αφήνω στην φαντασία σας

Για τους τρισδιάστατους εκτυπωτές… 

Οι προοπτικές δεν έχουν όρια. Συνδυάζοντας τις δυνατότητες των 3D printers με το brain net  και την ενισχυμένη πραγματικότητα, οι επιστήμονες θα μπορούν να κατασκευάζουν, εκτός από κάθε λογής εξαρτήματα, όπλα, αυτοκίνητα και  προσωπικότητες τύπου Stra Tuli, LeoTsako, Dora Bak & Kou Li. Οι χαρακτήρες αυτοί ναι μεν θα φτιάχνονται στον 21ο αλλά θα ανήκουν (όπως τώρα) στον 19ο αιώνα. Αφήστε που, το πιο εύκολο θα είναι να τυπώνουν πιστά αντίγραφα euro, g-euro, new drachma

Για τις διαγνώσεις μέσω Η/Υ

Ότι και να πει κανείς είναι λίγο. Τα ελληνικά ερευνητικά ιδρύματα εργάζονται εδώ και χρόνια πάνω στις τεχνικές αναγνώρισης ασθενειών μέσω των μικρο-επεξεργαστών (micro chips) που θα είναι εφοδιασμένος ο Έλληνας Λαός -μέσω του Ευρωπαϊκού  Προγράμματος «1984» που ονομάστηκε έτσι προς τιμή του Τζόρτζ Όργουελ. Ο Μέγας Ιατρός θα γνωρίζει από ποια ακριβώς ασθένεια πάσχει ο καθ’ ένας από ‘μας πράγμα που θα του δίνει τον απόλυτο έλεγχο αφού θα γνωρίζει από τι υποφέρουμε. Ανάλογα με την ασθένεια του καθ’ ενός θα ορίζεται η κοινωνική ασφάλιση και βέβαια οι «μισθοί και οι συντάξεις», το Μεγάλο Όραμα κάθε κυβέρνησης απ’ τον Ανδρέα τον Α Παπανδρέου τον Β και μετά

Κλείνοντας θέλω να πω ότι, όλα όσα έγραψα πιο πάνω και αυτά που δεν θα γράψω πιο κάτω (αφήνω την δική σας φαντασία να οργιάσει), έχουν  ένα και μόνο σκοπό: να καταδείξουν τις προόδους που ο Έλληνας κάνει στιος Επιστήμες και στην Τεχνολογία, προόδους που θα επιτρέψουν στην τωρινή, επόμενη και μεθεπόμενη κυβέρνηση να συνάψει έναν «έντιμο συμβιβασμό» με το Μέλλον

Τώρα… Αν το Μέλλον δεν μπορεί να περιμένει τόσο το χειρότερο για το Μέλλον Υπάρχουν πάντα οι παραστάσεις του Καραγκιόζη

Μάλλον συνεχίζεται

Θα σας πω μόλις ολοκληρωθούν οι διαβουλεύσεις του Athens Group Brussels Group  με τα Aegina & Paros SubGroups

Δημοσιεύτηκε από τον kavvathas

Δημοσιογράφος, εκδότης,παρατηρητής γεγονότων, (πρώην)οδηγός αγώνων. Πάντα χειριστής ανεποπτέρων, αεροπλάνων και ελικοπτέρων -Journalist, publisher, (ex)racing & rally driver. Pilot (glider, plane + helicopter) Η δραστηριότητα του Κώστα Καββαθά στο χώρο της έντυπης δημοσιογραφίας ξεκίνησε το 1959 από το περιοδικό «Ταχύτης», που είχε ως αντικείμενό του τους αγώνες αυτοκινήτου. Eκδόθηκε για λίγο καιρό από την «Ecurie Eρμής», έναν από τους παλαιότερους συλλόγους φίλων της Αυτοκίνησης που ιδρύθηκαν στην Ελλάδα. Το 1963 ξεκίνησε η συνεργασία του με την εφημερίδα «Μεσημβρινή», στην οποία κράτησε τη στήλη του αυτοκινήτου για τρία περίπου χρόνια. Το 1966 δούλεψε στο εβδομαδιαίο περιοδικό επικαιρότητας «Άλφα», το πρώτο στα εγχώρια χρονικά του Τύπου που, στην ύλη του, είχε σελίδες αφιερωμένες στο αυτοκίνητο. Λίγο αργότερα χρονολογείται η πρώτη προσπάθεια να εκδόσει δικό του περιοδικό, με τον Γιάννη Μπαρδόπουλο, το «Τροχοί+Δρόμοι», η οποία όμως διακόπηκε λίγο πριν το τυπογραφείο!Από την πρώτη απόπειρα σώζονται λίγες φωτογραφίες, τις οποίες θα μπορέσετε να δείτε όταν το Ιστολόγιο γίνει, επιτέλους, portal. Μετά από σύντομο πέρασμα από το «Νέο Αυτοκίνητο» των αδελφών Αντώνη και Μιχάλη Γρατσία, εντάχθηκε στο επιτελείο του περιοδικού «Αuto Eξπρές» του Σπύρου Γαλαίου, που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το καλοκαίρι του 1967. Σύντομα ανέλαβε τη θέση του αρχισυντάκτη, διαδεχόμενος τον Κυριάκο Κορόβηλα. Τον Οκτώβριο του 1970 ίδρυσε, με τη σύζυγό του Σοφία, το περιοδικό «4ΤΡΟΧΟΙ» και, όπως ήταν λογικό, έριξε εκεί το βάρος της αρθρογραφίας του. Παρ' όλα αυτά βρήκε χρόνο να γράφει στο εβδομαδιαίο περιοδικό «Επίκαιρα», που όλοι οι παλιοί γνωρίζουν και που θεωρείται –ακόμη και σήμερα που εκδόθηκε ένα με τον ίδιο τίτλο- ως το καλύτερο του είδους που εκδόθηκε ποτέ στην Ελλάδα. Τα άρθρα του Κ.Κ. στα "Ε" θα συμπεριληφούν σύντομα και σε αυτό το ιστολόγιο. Άρθρα του δημοσιεύτηκαν επίσης στην εφημερίδα «Το Βήμα» από το 1991 ως το 1998, καθώς και για ένα ...μικρό διάστημα(!) στην «Καθημερινή», μία άλλη ιστορία, που επίσης θα μπορέσετε να απολαύσετε εδώ σαν μία σπαρταριστή (στηγελοιότητά της) "κωμωδία". Σήμερα, εκτός από τα περιοδικά των «Τεχνικών Εκδόσεων», ο Κώστας Καββαθάς αρθρογραφεί στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα», από το πρώτο της φύλλο. Στο ενεργητικό του συμπεριλαμβάνονται -μέχρι στιγμής- δύο βιβλία: «Porsche, ο άνθρωπος και τα αυτοκίνητα» του Richard von Frankenberg, που μετέφρασε στα ελληνικά το 1972 μαζί με δύο ακόμη συναδέλφους του και «Το βιβλίο του Πραγματικού Οδηγού». Τα κείμενά του, έντονα συναισθηματικά, περιέχουν σχεδόν τα πάντα: περιγραφές από διεθνείς κι ελληνικούς αγώνες, ιστορίες από τα παλιά χρόνια του αυτοκινήτου, συνεντεύξεις από σημαντικά στελέχη αυτοκινητοβιομηχανιών και συμπεράσματα από τις εξαντλητικές δοκιμές των εκάστοτε νέων μοντέλων, κοινωνική κριτική και σχόλια για τα καλώς ή τα κακώς κείμενα της χώρας και των ανθρώπων της. Στα πρώτα χρόνια των «4Τροχών» έγραφε και τεχνικά άρθρα, καθώς και "συμβουλές" για την ασφαλή και ασφαλή και γρήγορη οδήγηση. Με το πέρασμα των δεκαετιών όμως αφ' ενός το ενδιαφέρον μετατοπίστηκε από την τεχνολογία στα ζαντολάστιχα και αφ΄ετέρου άλλοι, ικανότεροι ανέλαβαν (μικρός Νίνης, Έλλη Κοκκίνου, γελοτοποιός του αυτοκράτορα κλπ) και ο Κ.Κ. αποφάσισε πως, αρκετά με τα "τεχνικά άρθρα" που, άλλοστε, δεν γίνονται καταληπτά από τον "ανθό" της ελληνικής νεολαίας -έτσι όπως τον κατάντησαν οι ανεπάγγελτοι "πολιτικοί". Το 2009 ο Κώστας Καββαθάς συμπλήρωσε 50 χρόνια δημοσιογραφικήςςς και 40 εκδοτικής ζωής αν και η τελευταία δεν είναι ακριβώς όπως την οραματιζόταν για λόγους που αναφέρονται σε άλλες σελίδες του ιστολογίου…

7 σκέψεις σχετικά με το “Επτά κορυφαίοι μελλοντολόγοι προβαίνουν σε εκπληκτικές προβλέψεις για το τι θα φέρει η επόμενη δεκαετία

  1. Για το brain – net, σε μια απλή προσέγγιση, είναι η γνωστή εξ επαφής καταγραφή και διέγερση των ηλεκτρικών δυναμικών του εγκεφάλου μέσω κοντινών και απομακρυσμένων δικτύων Wi-Fi με Η/Υ.
    Πριν από μισό περίπου αιώνα, καθηγητής μας στη νευροφυσιολογία μας έλεγε, πως η ελπίδα και ταυτόχρονα εφιάλτης είναι η αποκρυπτογράφηση των νευροδιαβιβαστών ουσιών, που μεταφέρουν τα νευρικά ερεθίσματα στις συνάψεις των κυττάρων του εγκεφάλου.
    Όσο για τους Έλληνες επιστήμονες, ήταν αρκετά μπροστά σε θέματα έρευνας της βιοϊατρικής των δικτύων και των νευρώνων με πρωτοπόρο τον σπουδαστή μου στη μουσική Λεόντιο Χατζηλεοντιάδη, καθηγητή στο ΑΠΘ, βραβευμένο διεθνώς, από το βιογραφικό του οποίου παραθέτω το παρακάτω απόσπασμα και του οποίου το όνομα θα έπρεπε να είναι ανάμεσα στα προαναφερόμενα:
    «Εργάζεται στη Μονάδα Επεξεργασίας Σήματος και Βιοϊατρικής τεχνολογίας, πάνω στους αναπνευστικούς ήχους, τους καρδιακούς ήχους, τους εντερικούς ήχους, τη συμπίεση δεδομένων ηλεκτροκαρδιογραφήματος, την ανάλυση σεισμικών σημάτων και στον εντοπισμό ρωγμών. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν τη στατιστική ανώτερης τάξης, τις aplha-stable κατανομές, τα zero-crossings ανώτερης τάξης, τα κυματίδια, την πολυφασματική ανάλυση, τα μορφοκλάσματα, τη νευρο-ασαφή μοντελοποίηση για ιατρικές, κινητές εφαρμογές και εφαρμογές ψηφιακής επξεργασίας σήματος».

    Για την εκτύπωση των τρισδιάστατων ρούχων, να πω μονάχα, πως θα είναι «μια κάποια λύσις», αφού θα μπορούμε, αντί να τα κατεβάζουμε, να τα σχίζουμε.

    Μου αρέσει!

  2. ωραια ολα αυτα και σιγουρα θα γινουν …ας μας που ομως οι μελλοντολογοι οικονομολογοι που θα οδηγησει η συνεχως αυξανομενη συγκεντρωση του πλουτου σε λιγα χερια και ποιοι θα εχουν προσβασει σε ολα αυτα ; ποιους θα αφορουν ολα αυτα ; το 10% του παγκοσμιου πληθυσμου;;;;

    Μου αρέσει!

      1. Αγαπητέ ΚΚ
        Έχουμε ήδη αρχίσει να αισθανόμαστε όλοι τη σκληρότητα της, όπως πολύ εύστοχα ονομάζετε, μετά – ανθρώπινης εποχής, μιας νέας περιόδου παγετώνων της ανθρώπινης σκέψης, που ίσως θα αποτελέσει και την τελική λύση (Endlösung) του ανθρωπισμού και της ανθρωπότητας.
        Όσο για τον προβληματισμό του φίλου συνομιλητή Γιώργου, ποιους αφορούν όλα αυτά, θα αναφέρω μια ιστορική προβολή τους στον 18ο αιώνα, όταν το 0,5% του κλήρου κατείχε το 10% της έγγειας κτήσης, το 1% της αριστοκρατίας το 20% και το υπόλοιπο 98,5% κατείχε το 70%.
        Αν στη θέση του κλήρου, ίσως και της αριστοκρατίας βάλτε τους μελλοντικούς τρομοκράτες της σκέψης και στη θέση της έγγειας κτήσης τη κτήση της σκέψης, έχετε την επανάληψη της ιστορίας, όχι ως φάρσας, αλλά ως μετά – τραγωδίας, για να δανειστώ το πρώτο συνθετικό του μελλοντικού εφιάλτη, που χρησιμοποίησε ο ΚΚ.

        Μου αρέσει!

  3. Μέ ενδιαφέρει πολύ τό ότι «θα είμαστε ικανοί να δημιουργούμε άβαταρ ανθρώπων που έχουν πεθάνει, από όλες τις πληροφορίες που άφησαν πίσω τους (emails και άλλα έγγραφα, εικόνες, βίντεο, συνεντεύξεις με ανθρώπους που τους θυμούνται)». Αγαπητέ Κώστα,καλώς βρεθήκαμε ξανά σ’αυτόν τόν χώρο καί θά μπορούμε νά σέ διαβάζουμε. Ήταν τά ΕΝ ΛΕΥΚΩ κάποτε,μετά ήταν τό WordPress, μετά τό meta4,τώρα εδώ πάλι… Ξέρεις κάτι;. Καββαθάς νά γράφει έστω σέ πλατανόφυλλο πάνω, καί όλα καλά..
    Προϊδρυτικός.

    Υ.Γ. Αλήθεια κάτι είχαμε πεί ότι θά κάνουμε γιά νά γίνει τό κιρκινέζι αυτό τό σήμα μας,τό σήμα όλων τών συν-αοράτων,τί γίνεται μ’αυτό;.

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.