Επίκαιρα 09.09.1978 Σαν να μη πέρασε μια μέρα

Οι ηθικοί αυτουργοί – Τεύχος 536

Το ερώτημα που τίθεται είναι τεράστιο, αποφασιστικό για το παρόν και το μέλλον του ανθρώπου, που δεν είναι δυνατό ν’ αντιμετωπίζεται με την ελαφρότητα και την ανευθυνότητα που το αντιμετωπίζουν οι ανησυχούντες κουλτουριάρηδες της χώρας αυτής. Αναφέρομαι στην τεχνολογία και στις εφαρμογές της και στη χαριτωμένη διαμάχη που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στα περίεργα αυτά υπο – προϊόντα του ευκράτου κλίματος της χώρας μας και στους Επιστήμονες.

Δεν περνάει ημέρα που να μη διαβάσω ένα πύρινο, «προβληματισμένο» άρθρο, στο οποίο ο (ή η) συντάκτης του ζητά την κατάργηση των εργοστασίων, των ναυπηγείων, των λεωφορείων, των αυτοκινήτων, των καλοριφέρ, των αεροπλάνων, των διαστημοπλοίων, των σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από τη διάσπαση του ατόμου και την «επιστροφή στις ρίζες» στη φύση και σε άλλες εποχές και περιοχές, που συναντώνται εν αφθονία στις κεφαλές των επαγγελματιών ερασιτεχνών.

Προσπαθώ να καταλάβω ποιο είναι το σημείο εκκίνησης όλων τούτων των καθυστερημένων προστατών του περιβάλλοντος και γιατί τα λένε όλα τούτα, αλλά, μέχρι σήμερα, έχω σημειώσει μηδέν πρόοδο.

Ειλικρινά δεν μπορώ να κατανοήσω τη φράση «κάτω η τεχνολογία και η βιομηχανική ανάπτυξη» ύστερα από διακόσια χρόνια αδιάκοπης προσπάθειας για… ανάπτυξη!

Θυμάμαι ακόμα τις εποχές που οι ίδιοι άνθρωποι καταφέρονταν με βέλη σκωπτικά εναντίον της υπανάπτυκτης «ψωροκώσταινας» και ζητούσαν την εκβιομηχάνισή της αλλιώς…

Θυμάμαι ακόμα τις «καμπάνιες» για την έλλειψη των… δρόμων, των αυτοκινήτων, των λεωφορείων, των λιμένων, των αεροδρομίων… Και παρακολουθώ με δικαιολογημένηέκπληξη τη λυσσασμένη τους αντίδραση ενάντια στα αντικείμενα και όχι, όπως θάπρεπε, ενάντια στους εγκληματικά ανίκανους χειριστές τους που επέτρεψαν στις μηχανές να καταστρέψουν το περιβάλλον.

Όπως κι εκείνος ο ανεκδιήγητος αξιωματικός της Τροχαίας που μου έλεγε πως τ’ αυτοκίνητα σκοτώνουν τους πεζούς (και το πίστευε), έτσι και τούτοι οι καλλιτεχνίζοντες, ανησυχούντες, αλληλοεπιδεικνυόμενοι «κουλτουριάρηδες» προσπαθούν να μας πείσουν ότι φταίνε τα… εργοστάσια και τ’ αυτοκίνητα, τα πλοία και τ’ αεροπλάνα που καταστρέφεται το περιβάλλον.

Κι επειδή οι περισσότεροι από δαύτους δεν ξέρουν τι είναι και πώς λειτουργούν όλες τούτες οι μηχανές, κολλάνε μια ταμπέλα πάνω σ’ όλες, που λέει Τεχνολογία, και καταφέρονται κατά της… ταμπέλας.

Αν, για 30 μόνο δευτερόλεπτα, προσπαθήσουμε να σκεφτούμε αντικειμενικά το πρόβλημα θα δούμε ότι ΠΟΤΕ, ΚΑΝΕΝΑ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ δεν χτίστηκε μόνο του, δεν λειτούργησε μόνο του, δεν μόλυνε μόνο του. Τα εργοστάσια-όπως και τ’ αυτοκίνητα- είναι πράγματα που τα χειρίζονται άνθρωποι.. Αν λοιπόν τούτοι οι άνθρωποι είναι ανίκανοι να τα χειριστούν σωστά, τότε έχουμε καταστροφή και θάνατο. Και για τα δυο όμως αμέτοχοι είναι οι… κινητήρες ντήζελ και οι λαμαρίνες της καροσερί!

Υπεύθυνες για την έλλειψη προδιαγραφών ασφάλειας και καθαριότητας των εργοστασίων είναι οι κρατικές υπηρεσίες.

Αυτές έπρεπε να γνωρίζουν πώς λειτουργούν οι μηχανές, τι κινδύνους παρουσιάζει η χρήση τους και πώς οι κίνδυνοι προλαμβάνονται. Αυτές έπρεπε να θέσουν τις προδιαγραφές λειτουργίας. Και άλλες υπηρεσίες να ελέγχουν τη σωστή λειτουργία τους.

Αν η Τεχνολογία καταστρέφει το περιβάλλον υπεύθυνοι είναι οι ανίκανοι κρατικοί υπάλληλοι.

Απ’ αυτούς αρχίζουν και σ’ αυτούς τελειώνουν τα πάντα. Τα σίδερα των χαλυβουργείων, οι δεξαμενές των διυλιστηρίων, οι κινητήρες των αεροπλάνων, τα ηλεκτρονικά μέσα- ακόμα και οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές- δεν έμαθαν ακόμα να κάνουν του κεφαλιού τους!

Στη χώρα τούτη όμως τίποτα δεν είναι πιο εύκολο από τη γενίκευση. Άνθρωποι που δεν μπορούν να ξεχωρίσουν τη διαφορά ανάμεσα σ’ ένα τυπωμένο κύκλωμα και σε μια πρίζα τηλεφώνου, άρχισαν τις επιθέσεις εναντίον της τεχνολογίας και κατάφεραν να αποπροσανατολίσουν τον κόσμο που τώρα περιμένει την επιστροφή στην Εδέμ.

Κανείς– ούτε ακόμα και το εργοστάσιο του Σεβέζο- δεν έχει κάνει τόσο μεγάλο κακό στο Περιβάλλον όσο τούτοι οι περίεργοι (και περίεργες) αρθρογράφοι.

Με την αντιδραστική και ανόητη τοποθέτησή τους τραβούν την προσοχή του κόσμου από τα αληθινά προβλήματα, επιδεινώνοντας έτσι την κατάσταση.

Αντί να κατακεραυνώσουν την «αρμόδια υπηρεσία» του υπουργείου τάδε, που έδωσε την άδεια λειτουργίας, χωρίς να επιβάλει πρώτα τους όρους του, ορμούν σαν λυσσασμένοι εναντίον των τοίχων και της τσιμινιέρας του εργοστασίου! (Τρανό παράδειγμα η Ελευσίνα). Το αποτέλεσμα είναι να σπάνε κάθε φορά τα μούτρα τους. Τους παρακολουθώ με συμπάθεια όλους τούτους, όπως παρακολουθώ με συμπάθεια κι όλους μας, που υποφέρουμε από την εγκληματική αδιαφορία και άγνοια των μανδαρίνων των κρατικών υπηρεσιών. Δεν απογοητεύομαι όμως… Γιατί ξέρω ότι οι Επιστήμονες αγρυπνούν. Καμιά ελπίδα δεν είναι μεγαλύτερη από την ελπίδα της επιστήμης.

ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΒΑΘΑΣ


 1. Ανώνυμος

  Σημερινή είδηση στη Ναυτεμπορική,35 χρόνια μετά το παραπάνω κείμενο:

  «Τις εργασίες για τον διπλασιασμό της παραγωγικής δυναμικότητας του εργοστασίου της στην Τουρκία ολοκλήρωσε πρόσφατα η Hyundai Motor Corporation, ώστε να ανταποκριθεί στην αυξημένη ζήτηση για αυτοκίνητα σε ορισμένες αναδυόμενες αγορές.
  Το εργοστάσιο της νοτιοκορεατικής εταιρείας στο Iζμίτ της Τουρκίας έχει πλέον τη δυνατότητα παραγωγής 200.000 οχημάτων ετησίως.»

  Δεν χρειάζονται σχόλια νομίζω.

  Μου αρέσει!

 2. george..

  …δυστυχώς κύριοι υπεύθυνοι όλων αυτών είναι αυτοί που φόραγαν την ταμπέλα των αριστερών… αυτοί οι δήθεν προοδευτικοί που ποτέ δεν δούλεψαν επερναν αποφάσεις για το μέλλον της Ελλάδας… έκαναν βέβαια κρατικές βιομηχανίες αλλά δεν τις άφηναν οι ίδιοι να παράγουν και να δουλέψουν αξιοκρατικά γιατί τις γέμισαν κηφήνες…

  Μου αρέσει!

 3. Kostas K

  κ. Καββαθά, μην ανασκαλείζετε το παρελθόν, υπάρχει ακόμα μέλλον, παραδόξως.

  Μου αρέσει!

 4. coyoteracing

  Εσένα θα σε βάλω ταμπέλα «ΠΩΛΕΙΤΑΙ» μήπως και στραβωθεί κανένας και σε πάρει και ησυχάσουμε…

  Μου αρέσει!

  • coyoteracing

   Το george εννοώ φυσικά,ναι,αυτό το ζωντανό…

   Μου αρέσει!

   • george..

    δεν με ενδιαφέρει η άποψη σου βέβαια … αλλά θεωρείς οτι εχω άδικο…;;;; και αν ναι, γιατί δεν λες την άποψη για τα χάλια της Ελλάδος..;;; το πρόβλημα σου είναι που βρίζω τους αριστερούς ;;; προφανώς δεν καταλαβαινεις οτι δεν εχω τιποτα με σένα που είσαι αριστερός, αλλά με αυτούς που σας εκμεταλευονται και τους επαγγελματιες συνδικαλιστες και καταληψίες (Τσιπρας, φωτοπουλοι κ. σια ) … επίσης δεν προσφέρει τίποτα το να σχολιάζεις εμένα….

    Μου αρέσει!

   • george

    @geroge..
    «το πρόβλημα σου είναι που βρίζω τους αριστερούς ;;;»

    Δεν ξέρω το πρόβλημα του coyote, αλλά μπορώ να σου πώ το δικό μου με την πάρτη σου.
    Δεν με ενοχλεί να βρίζεις «αριστερούς». Βρίσε τον Τσίπρα και τον Φωτόπουλο όσο θέλεις.
    Όταν όμως γράφεις:
    «…δυστυχώς κύριοι υπεύθυνοι όλων αυτών είναι αυτοί που φόραγαν την ταμπέλα των αριστερών… αυτοί οι δήθεν προοδευτικοί που ποτέ δεν δούλεψαν επερναν αποφάσεις για το μέλλον της Ελλάδας…», τότε δεν βρίζεις κανέναν Τσίπρα και Φωτόπουλο, αλλά εφαρμόζεις βασικές αρχές του γκαιμπελισμού.
    Κάνεις μια σωστή διαπίστωση, δλδ οτι κάποιοι «που ποτέ δεν δούλεψαν επερναν αποφάσεις για το μέλλον της Ελλάδας» και από δίπλα κοτσάρεις οτι αυτοί είναι δήθεν αριστεροί και δήθεν προοδευτικοί.

    Κάτσε να σου κάνω κι εγώ τον Γκαίμπελς:

    «…δυστυχώς κύριοι υπεύθυνοι όλων αυτών είναι αυτοί που φόραγαν την ταμπέλα των ΔΕΞΙΩΝ… αυτοί οι δήθεν ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ που ποτέ δεν δούλεψαν επερναν αποφάσεις για το μέλλον της Ελλάδας…»

    «…δυστυχώς κύριοι υπεύθυνοι όλων αυτών είναι αυτοί που φόραγαν την ταμπέλα των ΠΑΠΑΔΩΝ… αυτοί οι δήθεν ΘΡΗΣΚΕΥΟΜΕΝΟΙ που ποτέ δεν δούλεψαν επερναν αποφάσεις για το μέλλον της Ελλάδας…»

    «…δυστυχώς κύριοι υπεύθυνοι όλων αυτών είναι αυτοί που φόραγαν την ταμπέλα των ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ… αυτοί οι δήθεν ΦΙΛΑΘΛΟΙ που ποτέ δεν δούλεψαν επερναν αποφάσεις για το μέλλον της Ελλάδας…»

    «…δυστυχώς κύριοι υπεύθυνοι όλων αυτών είναι αυτοί που φόραγαν την ταμπέλα των GAY… αυτοί οι δήθεν ΑΝΔΡΕΣ που ποτέ δεν δούλεψαν επερναν αποφάσεις για το μέλλον της Ελλάδας…»

    Εξήγησε μου γιατί, σύμφωνα με τη δική σου λογική, είναι λάθος οι παραπάνω φράσεις μου.

    Μου αρέσει!

 5. δημητρης

  Hail στον συντροφο Καϊότη!
  george, το να κατηγορεις μονο τους αριστερους φανερωνει ελλειψη αντικειμενικοτητας.
  Δεν «κυβερνησαν» μονο οι αριστεροι αυτον τον τοπο…

  Μου αρέσει!

  • coyoteracing

   Ειλικρινά είχα ξεχάσει πως δεν «κυβέρνησαν» μόνο οι αριστεροί…

   Ρε Δημήτρη…και hail και σύντροφος!;!;!;

   Μου αρέσει!

   • δημητρης

    Κραταμε τα «καλα» απο καθε συστημα…
    Ειμεθα πολυσυλλεκτικοι τι να κανομεν Ανδρεα?
    Μην «χτυπας» τον george, ειναι λιγο αιρετικος, να τον περιβαλλεις με…στοργη 🙂

    Μου αρέσει!
Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.Αρέσει σε %d bloggers: