Ένοπλες Δυνάμεις: Νέα δομή ή νέα κατάντια;

Πιο αληθινό δεν γίνεται 
του Κ.Τ.
Από την: e-net.gr

Η οικονομική κατάσταση της Ελλάδας είναι τόσο άσχημη, που μιλώντας με όρους στρατηγικής μπορούμε άνετα να πούμε ότι η οικονομία ως παράγοντας εθνικής ισχύος εξέλιπε.

Το τραγικό όμως είναι ότι η κακή οικονομία υποβάθμισε σημαντικά και άλλους παράγοντες όπως την ηγεσία, τις Ενοπλες Δυνάμεις, τη βιομηχανία, το εμπόριο, την επιστήμη και τεχνολογία, τους θεσμούς, το ηθικό, με αποτέλεσμα η εθνική ισχύς της χώρας μας να βρίσκεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα, τα χειρότερα ίσως μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η χώρα φαίνεται να μην έχει ξεκάθαρη εθνική στρατηγική και ο μόνος εθνικός αντικειμενικός σκοπός της είναι η υλοποίηση ενός οικονομικού Μνημονίου που ψηφίζεται από την πλειοψηφία της ελληνικής Βουλής, αλλά λόγω ανικανότητας των διαχειριστών δεν μπορεί να υλοποιηθεί.

Το γεγονός ότι στη λειτουργία της χώρας μας ενεπλάκησαν διεθνείς οργανισμοί, υπάλληλοι ξένων χωρών αγνώστων λοιπών στοιχείων, έχοντας πρόσβαση σε στοιχεία που σε άλλους καιρούς εθεωρούντο άκρως απόρρητα και ειδικού χειρισμού, καταδεικνύει ότι εν γνώσει μας η Ελλάδα απώλεσε ένα κομμάτι της εθνικής της κυριαρχίας.

Το γεγονός ότι ο μισός και πλέον στόλος των μαχητικών, των μεταφορικών αεροσκαφών και ελικοπτέρων είναι καθηλωμένος, ότι δύο φρεγάτες δεν μπορούν ταυτόχρονα να κάνουν περιπολία, διότι δεν υπάρχουν ανταλλακτικά και τα ανταλλάσσουν μεταξύ τους, ότι τα τεθωρακισμένα δεν κάνουν την καθημερινή εκκίνηση για έλεγχο λόγω έλλειψης καυσίμων, ότι διακλαδική άσκηση μεγάλης κλίμακας δεν πραγματοποιήθηκε τα τελευταία τέσσερα χρόνια, καταδεικνύει το μέγεθος επηρεασμού των Ενόπλων Δυνάμεων από την κακή οικονομία.

Το γεγονός ότι η χώρα μας μέσω του πρωθυπουργού της καλεί την Ευρωπαϊκή Ενωση να ανακηρύξει ως ευρωπαϊκή την ελληνική ΑΟΖ και επινοεί τη διασύνδεση των ΑΟΖ Κύπρου, Ελλάδας, Μάλτας ως ευρωπαϊκών, για να επιχειρηματολογήσει επί του θέματος, η αδυναμία μας να αντιμετωπίσουμε αποφασιστικά, όπως στο παρελθόν, τις τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο και καλούμε την Ε.Ε. να υπερασπιστεί τα δικά μας σύνορα ως δικά της, τι άλλο καταδεικνύουν αν όχι αδυναμία κυρίαρχου κράτους να διεκδικήσει; Αλήθεια, πιστεύει κανείς ότι η πολιτική δήλωση «έχουμε εμπιστοσύνη στις Ενοπλες Δυνάμεις» καλύπτει τα κενά; Εχουμε κατανοήσει οι Ελληνες τις δηλώσεις που κάνει τελευταία ο Νταβούτογλου και δεν ακούγεται ούτε ένα ψεύτικο «μολών λαβέ»;

Κάθε βήμα εκσυγχρονισμού των Ε.Δ. είναι καλοδεχούμενο. Οταν όμως μιλάμε για τις ελληνικές Ε.Δ. που πριν από τέσσερα χρόνια ήταν δακτυλοδεικτούμενες για το επαγγελματικό τους επίπεδο και τη μαχητική τους ικανότητα, πρέπει να είμαστε σεμνοί. Η πρόσφατα διαφημισμένη Νέα Δομή Δυνάμεων πέρασε απαρατήρητη από ειδικούς που παρακολουθούν τις εξελίξεις στις Ε.Δ. ξένων χωρών, ακόμη και ως ανακοίνωση, διότι όλοι γνωρίζουν ότι κλείνοντας πενήντα στρατόπεδα εφεδρείας, όπως αυτά που μετέθετε το ΠΑΣΟΚ τους Νεοδημοκράτες και αντίστροφα, στην Ηπειρο και στη Δυτική Μακεδονία, μετονομάζοντας σχηματισμούς και μειώνοντας τον αριθμό των στρατηγών από δεκαπέντε σε δέκα, δεν λέγεται Νέα Δομή. Λέγεται μείωση λειτουργικών δαπανών. Το ακούσατε, κύριοι των ανακοινώσεων; Νέα Δομή δεν γίνεται με αλλαγή αρχηγών κάθε εξάμηνο, με τους συνταγματάρχες να παραιτούνται για να επιστρέψουν στα χωριά τους διότι δεν μπορούν να ζήσουν με 1.285 ευρώ, με ενοικιασμένα πολεμικά πλοία και με πιλότους που πετούν πέντε ώρες το μήνα.

Τι προσδίδει στις Ε.Δ. η Νέα Δομή; Είναι Νέα Δομή ή νέες περικοπές για να καλύψουμε την έλλειψη υποστήριξης; Ακόμη δεν ολοκληρώθηκαν τα εξοπλιστικά προγράμματα 1999-2004 και αποφασίστηκε απομείωση δυνάμεων για να γίνουμε πιο ευέλικτοι; Η Νέα Δομή για να φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα θέλει οικονομική υποστήριξη. Αν αποσύρω τα μισά μαχητικά αεροσκάφη για να πετάνε τα άλλα μισά, αυτό λέγεται νέα κατάντια.

Αν ενοικιάσω πολεμικά πλοία για να περιπολώ στο Αιγαίο, αυτό δεν λέγεται περιπολία αλλά κρουαζιέρα. Βέβαια, το κατά πόσο η απόφαση είναι ορθή δεν θα φανεί σε πόλεμο. Θα φαίνεται καθημερινά με τις απαντήσεις που θα δίνουμε στον κάθε Νταβούτογλου και θα φανεί γρήγορα.

Κυρίαρχο όμως θα παραμένει το ερώτημα: Αποτελεί η ελληνική οικονομία παράγοντα εθνικής ισχύος για να υποστηρίξει και τη Νέα Δομή; Με ποιο ηθικό θα εργαστεί το προσωπικό; Ποια ηγεσία θα εμπνεύσει αυτούς που πηγαίνουν στη μονάδα τους με πολιτικά γιατί δεν έχουν χρήματα για στολές;

Ο στρατιωτικός Κ.Τ.

 1. κ. Κ.Τ
  Θα τους στείλω εγώ έναν …ηγέτη! Σε ένα μήνα θα έχει πουλήσει, εκτός απ’ τη χώρα και τον ίδιο του τον πατέρα

  Μου αρέσει!

 2. Μαχητής

  Πάνε χρόνια τώρα, που η Ελλάδα δεν έχει πιά ηγέτες..

  Μου αρέσει!

 3. Αγαπητέ ΚΚ έχεις δίκιο σε όλα , αλλά η υπουργοί στην TV μας λένε ότι προσπαθούν να σώσουν την Ελλάδα και είμαστε σε καλό δρόμο!!! γι’αυτό εσύ που λες την κοινή αλήθεια μπορείς να κατηγορηθείς για αποκάλυψη κρατικών μυστικών ή διάδοση ψευδών ειδήσεων!!!
  Σήμερα η αλήθεια πρέπει να λέγεται μόνο κατ’ ιδίαν και όχι δημόσια διότι ισχύει το:
  » οτι πεις θα χρησιμοποιηθεί εναντίον σου» .
  Ολα αυτά που ζούμε τα περίμενα μετά τους ολυμπιακούς το 2005 και στους φίλους μου που τα έλεγα γελούσαν και με κοροιδευαν, τώρα είναι απελπισμένοι και οι μισοί λένε οτι φταίει το ΠΑΣΟΚ ενω οι άλλοι μισοί λένε ότι φταίει η ΝΔ.
  δηλ. δες ξέρω εάν πρέπει να γελάω ή να κλαίω!!!
  Εαν γράψεις ένα βιβλίο για την πορεία της Ελλάδος τότε μόνο εναν τίτλο μπορεί να έχει:
  «ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΕΝΟΣ ΠΡΟΑΓΓΕΛΘΕΝΤΟΣ ΘΑΝΑΤΟΥ»
  όπως η ομώνυμη ταινία.
  Οσοι μπορουσαν να φύγουν στο εξωτερικό έχουν φύγει ήδη,
  οι υπολοιποι έχουμε μείνει και κοιταζόμαστε αμήχανα, περιμένουμε ποιος θα κάνει την πρώτη κινηση
  Ακόμη μια φορά θα οδηγηθούμε σε εμφύλιο πόλεμο , όπως τα γίνεται στις σκυλομαχίες και οι σύμμαχοι μας θα κάθονται ολόγυρα και θα κόβουν στοιχήματα!!!

  Μου αρέσει!

 4. tasos

  Τυνησία, Λιβύη, Αίγυπτος, Συρία, Τουρκία, μετά? γύρω-γύρω τη Μεσόγειο πάει το άτιμο!

  Μου αρέσει!

  • george..

   φίλε μου η Ελλάδα επαναστάτησε… εριξε τον ΓΑΠ και τελειωσε… ποσο σκηνοθετημενες είναι πλεον και οι επαναστάσεις…. θεωρείς οτι ολο αυτο που γίνεται στην τουρκια δεν ειναι σκηνοθετημενο… δεν λεω οτι οι ανθρωποι δεν εχουν προβλήματα αλλα δεν είναι λιγο περίεργα ολα αυτα … μηπως και οι αποφάσεις του ερντογαν δεν ειναι υπερβολικά βλακώδεις για να είναι τυχαίες… ;;; κατι μαγειρεύετε στην τουρκια…

   Μου αρέσει!

 5. Πάνος

  Αν έχεις χρόνο και κυρίως όρεξη,δάσκαλε,γράψε δυό αράδες σχετικά με τα τεκταινόμενα στην «φίλη και γείτονα».Ξέρω ότι έχεις γράψει στο παρελθόν πολλές φορές,αλλα δυστυχώς τα πάντα έχουν σβηστεί απο το 4Τ.gr.Είναι δε απαραίτητα τα κείμενά σου διότι το τί παπάτζα και βλακεία γράφεται & ακούγεται,από ξερόλες & «ειδήμονες» στις » ενημερωτικές εκπομπές» δε λέγεται (εκτός ολίγων εξαιρέσεων).
  ‘Οποτε μπορείς.
  Υ.Γ.Δεν σου ζήτησα την άδεια για copy που έκανα σε κείμενό σου (του ’91) και paste σε άλλη ιστοσελίδα (με αναφορά της πηγής και του αρθρογράφου).Αν δεν επιτρέπεται,παρακαλώ να με ενημερώσεις.

  Μου αρέσει!
Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.Αρέσει σε %d bloggers: