ΕΘΝΙΚΗ ΑΜΥΝΑ: Οι μεταβολές της ηγεσίας των ΕΔ (ακόμη μία οπερέτα)

το είδα στο ιστολόγιο «Αγρυπνος; Φρουρός» -και χάρηκα που, ο Κ. Φράγκος συμφωνεί με την παλαιά μου θέση για τα πολιτικά «ανθρωπάρια» του ΥΠΕΘΑ._Κ.Κ.

Του ΚΩΝ. ΦΡΑΓΚΟΥ 

Υπτγου ε.α. – DEA Πανεπιστημίου Σορβόννης, στην Πολιτική Άμυνας – Αναλυτή Αμυντικών Θεμάτων
Ουκ αγαθόν η πολυκοιρανίη, εις κοίρανος έστω…
Ιλιάδα – Όμηρος
Ολίγον ενδιαφέρει τους πολιτικούς μια βλαπτική κίνηση για τη χώρα, εφόσον εξυπηρετεί το κόμμα και τις μωροφιλοδοξίες τους. Θέλουν να δείξουν ότι ασκούν καταλυτική επιρροή, ότι την εξουσιάζουν. Σε οποιαδήποτε άλλη χώρα της Ευρώπης ή της Κεντρικής Αφρικής, το γεγονός αλλαγής στρατιωτικής ηγεσίας θα περνούσε στα «ψιλά» των εφημερίδων, γιατί εκεί η διαδικασία αυτή αποτελεί ρουτίνα προβλεπόμενη από τους νόμους.
Στα καθ’ ημάς, την ένδοξη χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας, οι κρίσεις αποτελούν γεγονός γιατί γίνονται κατά το κέφι της πολιτικής ηγεσίας, η οποία ενεργεί χωρίς να υπολογίζει ποτέ τις επιπτώσεις. Οι αλλαγές στην κορυφή εξυπηρετούν πολιτικές σκοπιμότητες, όπως οι εξοπλισμοί εξυπηρετούν τις μίζες. Οι αλλαγές της προηγούμενης εβδομάδας δεν εξυπηρετούν εθνική ή επιχειρησιακή ανάγκη. Αντίθετα, έπρεπε να αναβληθούν σε αυτήν τη συγκυρία, που:
• Οι απομακρυνθέντες ήσαν άριστοι και έκαναν πολύ καλά τη δουλειά τους.
• Η χώρα, και ειδικά οι ΕΔ, έχει γονατίσει από την εξοντωτική λιτότητα, έχει απογυμνωθεί από σημαντικό ποσοστό της εθνικής κυριαρχίας.
• Το φρόνημα των στελεχών έχει πατώσει και δεν υπάρχουν πιστώσεις για καύσιμα, ανταλλακτικά, υλικά νοσοκομείων.
• Οι ΠΥ των ΓΕ θα επιφορτισθούν ακόμη περισσότερο από τις μετακινήσεις, μεταθέσεις κ.λπ.
Όλα τα’χε η Μαριορή, ο φερετζές της έλειπε.
Ας μην παραλείψω να αναφέρω ότι, οπωσδήποτε, η επιλογή της στρατιωτικής ηγεσίας, της κορυφής, είναι προνόμιο της κυβέρνησης. Και πλέον ου. Ο χειρισμός πιο κάτω είναι θέμα Αρχηγού. Ούτε του υπουργού, ούτε των εγκάθετων των κομμάτων, όπως και αν ονομάζονται.

Συστηματική υπονόμευση και απαξίωση

Οι πολιτικοί, από το 1974 και εντεύθεν, με δικαιολογία την επάρατο, κάνουν ό,τι μπορούν για να απαξιώσουν κι ευτελίσουν τους αξιωματικούς. Εκδικούνται την απώλεια εσόδων της επταετίας, η οποία έβλαψε κι αυτή σημαντικά τη χώρα. Οι ανώτατοι αξιωματικοί είναι στελέχη, στην πλειονότητά τους υψηλής στάθμης, μόρφωσης και εμπειριών διοίκησης, με σπουδές στο εξωτερικό και γνώση ξένων γλωσσών. Έχουν το δικαίωμα να απαιτούν σεβασμό και ύπαρξη νόμων που θα εξασφαλίζουν το αδιάβλητο των διαδικασιών επιλογής και αξιολόγησης. Τέτοιους νόμους διαθέτουν όλες οι χώρες του ΝΑΤΟ. Εδώ και ενταύθα, οι πολιτικοί τους αρνούνται. Και όχι μόνο αυτό. Οι κυβερνήσεις τοποθετούν στις κορυφαίες θέσεις του υπουργείου ανθρωπάρια ή υπανθρωπάρια μειωμένου κύρους, ενίοτε και εγνωσμένους λωποδύτες, που συμπεριφέρονται στους αξιωματικούς, λόγω κόμπλεξ, ως πραίτωρες! Σπάνιες οι εξαιρέσεις! Αυτοί καλούνται να κάνουν προαγωγές-αποστρατείες! Οϊμέ… Τα τελευταία γεγονότα το επιβεβαιώνουν. Δεν θα φτάσω στην ακραία εκδοχή του τ. Α/ΓΕΣ, στρατηγού Κ. Ζιαζιά, που δηλώνει ότι «οι κρίσεις στις ΕΔ δεν μπορεί να αποτελούν αντικείμενο τυχάρπαστων και κομματικών φορέων…». Αλλά κάπως έτσι είναι τα πράγματα. Δεν αποφεύγω να σχολιάσω ότι ένας άπειρος πολιτικός, που δεν κατάφερε να εκλεγεί στην α’ 120άδα της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Π. Μπεγλίτης, διορισθείς από τον ολέθριο Παπανδρέου ως υπουργός Άμυνας, δεν δίστασε να ξηλώσει μεμιάς 18 ανωτάτους, τον ανθό των στρατιωτικών ηγετών της χώρας, χωρίς λόγο. Ούτε ο Κλαούζεβιτς ή ο Ζούκοφ να ήταν.

Τα πρόσφατα

Αποτελούν κι αυτά κραυγαλέα θεσμική διαστροφή και εκτροπή.
• Μέσα σε 15 μήνες έχουν αλλάξει στον θώκο του Α/ΓΕΣ 4 πρόσωπα (Φράγκος, Ζιαζιάς, Γκίνης, Τσέλιος). Παγκόσμιο ρεκόρ… πλάκας. (Το γεγονός καταγράφεται οσονούπω στο βιβλίο Γκίνες.) Πώς θα βλέπουν οι συνάδελφοί του στο ΝΑΤΟ τον νέο άξιο Αρχηγό, κ. Τσέλιο; Πόσο προσωρινό; 4 Αρχηγοί σε 15 μήνες! Μήπως βρισκόμαστε στην εποχή του Μεσοπολέμου, με τα συνεχή πραξικοπήματα; Όχι. Είμαστε στην ένδοξη εποχή των ΣαμαροΜπενιΦώτηδων!
• Ο αποχωρών Α/ΓΕΣ, κ. Γκίνης, έζησε ένα επεισόδιο «σπάνιας ομορφιάς», ελληνικότατο, το πρωί της 5.2. Εισήλθε στο γραφείο του ο υπασπιστής, ενώ συνεδρίαζε το ΚΥΣΕΑ στη Βουλή, και του είπε: «Κύριε Αρχηγέ, αποστρατεύεσθε. Το είπε το ραδιόφωνο…». Ειρήσθω εν παρόδω, ότι τον κ. Γκίνη έχρισε Αρχηγό η ΝΔ και ο νυν υπουργός και ύστερα από 7 μήνες επιτυχούς θητείας τον κατάργησαν! Σκέτη ιλαροτραγωδία και κρετινισμός!


• Τα περί του ναυάρχου κ. Κοσ. Χρηστίδη είναι γνωστά. Μίλησε εφαρμόζων τη ρήση του Σολωμού εθνικό είναι το αληθινό. Έπρεπε να τιμωρηθεί…
• Άλλη φαιδρότητα είχαμε με την περίπτωση Αποστολάκη, του οποίου κανείς δεν αμφισβητεί τις ικανότητες. Το ότι υπήρξε υπασπιστής των ολέθριων ΑκοΓιάννων δεν είναι και καταδικαστέο. Πού και πού βρισκόταν και κάποιος αξιόλογος στο περιβάλλον τους. Η ΝΔ (Μεϊμαράκης) τον αποστρατεύει, ο κ. Βενιζέλος τον επαναφέρει και σήμερα (ως ασήμαντος, εκβιάζων, εταίρος του 5% της «τρόικας») επιμένει να του δοθεί η αρχηγία. Τον ναύαρχο υποστήριζε κορυφαίος παράγων του Πολιτικού Γραφείου του πρωθυπουργού και επιχειρηματικός μεγαλοπαράγοντας. Δεν φτάνει αυτό. Ο Μπένι επιμένει στην αποστρατεία του Α/ΓΕΕΘΑ, κ. Κωσταράκου, γιατί ο τελευταίος πρόβαλε αντίθετη γνώμη για το θέμα του γένους των υποψήφιων αξιωματικών. Δημοκρατικότατος ο κ. αρχηγός του ΠΑΣΟΚ.

• Η Ημερησία Διάταξη του αποχωρούντος Αρχηγού, κ. Κ. Γκίνη, εξαφανίζεται επειδή εμπεριείχε αιχμές.
• Ενώ οι κυβερνώντες, άπαντες, κόπτονται υποκριτικά για τον περιορισμό του υδροκεφαλισμού στην κορυφή, αυξάνουν τους αντιστράτηγους από 10 σε 12! Για να βολευτούν όλοι! Οι ευρωπαϊκοί στρατοί δεν διαθέτουν άνω των 6 αντιστράτηγων! Ενώ η μεγάλη και όλβιος Ελλάς…
• Ο κ. Παναγιωτόπουλος έκανε εισήγηση παραμονής των Αρχηγών, η οποία ανετράπη από τα σκοτεινά παράκεντρα!
• Ο κ. Φ. Κουβέλης, απογοητευτικά «ολίγος», άφησε τα παλαιοκομματικά παράσιτα να χορέψουν. Τι ωραία θα ήταν εάν εμιμείτο τον αείμνηστο Χαρίλαο Φλωράκη, όταν επί συγκυβέρνησης ΝΔ – Αριστεράς, το ’89, απαγόρευσε να «βάλουν χέρι» στο Στράτευμα. Άλλος ο Χαρίλαος…
Αφού προηγήθηκαν όλα αυτά, συνήλθε το θλιβερό ΚΥΣΕΑ.
Το ΚΥΣΕΑ αποφασίζει…
Τι εστί ΚΥΣΕΑ; Καθώς λέει ο τίτλος, Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών Άμυνας. Εφεύρημα της Α’ παπανδρεϊκής περιόδου. Πολυμελές κονκλάβιο ανευθυνοϋπεύθυνων για διάχυση ευθυνών. Πετάει ο αρμόδιος υπουργός ένα θέμα στο ΚΥΣΕΑ (εξοπλιστικό ή κρίσεων) και αυτό είναι. «Το αποφάσισε το ΚΥΣΕΑ», έλεγαν οι Τσοχατζοσμπώκοι. Και κανείς από τους ψηφίσαντες δεν είχε πάρει χαμπάρι. Προχθές, για τους Αρχηγούς ψήφισαν οι κ. Στυλιανίδης, Χατζηδάκης, Στουρνάρας, Λιβιεράτος κ.ά. Είναι να μη γελάσει κανείς; Στην Τουρκία το αντίστοιχο συμβούλιο για κρίσεις Αρχηγών είναι τριμελές (πρωθυπουργός, ΥΕΘΑ, Α/ΓΕΕΘΑ). Στους εξοπλισμούς, στους αποφασίζοντες συμμετέχει ο γενικός γραμματέας Εξοπλισμών, όχι βέβαια κάποιος Σμπώκος ή Βασιλάκος.

Η θητεία

Όλα τα σοβαρά κράτη, και ιδιαίτερα αυτά του ΝΑΤΟ, έχουν καθιερώσει με νόμο θητεία Αρχηγού (διετή ή τριετή), ώστε οι επιτελάρχες να παύσουν να είναι έρμαια πολιτικών, ενίοτε εντελώς ανεπαρκών. Η θητεία είναι θεσμός. Θητεία, στα καθ’ ημάς, είχε καθιερωθεί επί κ. Γ. Παπαντωνίου. Ήρθε, όμως, η εθνική πατριωτική Δεξιά της αξιοκρατίας, με τον κ. Μεϊμαράκη, και την κατάργησε. Ακολούθησαν οι «δημοκράτες-σοσιαλιστές», κ. Βενιζέλος και Μπεγλίτης, που ασπάσθηκαν τη θεωρία Μεϊμαράκη. Εισήγηση του ΓΕΕΘΑ για καθιέρωση της θητείας, ώστε να παύσουν οι σημερινές γελοιότητες, υπάρχει υπνώττουσα σε κάποιο συρτάρι του υπουργείου από 4 μηνών. Αναζητήστε την, κ. Παναγιωτόπουλε, αν δεν θέλετε να σας βάλουν στον ίδιο πίνακα με Μεϊμαράκη, Βενιζέλο και Μπεγλίτη. Το «Π» έχει καταγγείλει κατ’ επανάληψη το πρόβλημα.

Τα επακόλουθα

Το «τσουνάμι» της κορυφής προκαλεί ήδη ανάλογες αναταράξεις παρακάτω. Όταν, μάλιστα, οι κρίσεις δεν γίνονται αξιοκρατικά, αλλά με «χαρτάκια» που πηγαινοέρχονται από παραεξουσιαστικά κέντρα του ΥΕΘΑ. Οι οικονομικές επιπτώσεις αυτής της τρικυμίας θα είναι τεράστιες τώρα που από τα ταμεία των επιτελείων λείπουν λεφτά για καύσιμα και ανταλλακτικά. Αλλά αυτά δεν απασχολούν τους κρατούντες… Θλίψη…Σημ.: Η τουρκική κορβέτα BAFRA έκανε κρουαζιέρα στις Κυκλάδες αμφισβητώντας τα κυριαρχικά δικαιώματα στο Αιγαίο που τα ξεπούλησαν τα «καλά παιδιά» .Των οικίων υμών εμπιμπραμένων, υμείς άδετε, θα έλεγε ο κυρ Αίσωπος…

Δημοσιεύτηκε από τον kavvathas

Δημοσιογράφος, εκδότης,παρατηρητής γεγονότων, (πρώην)οδηγός αγώνων. Πάντα χειριστής ανεποπτέρων, αεροπλάνων και ελικοπτέρων -Journalist, publisher, (ex)racing & rally driver. Pilot (glider, plane + helicopter) Η δραστηριότητα του Κώστα Καββαθά στο χώρο της έντυπης δημοσιογραφίας ξεκίνησε το 1959 από το περιοδικό «Ταχύτης», που είχε ως αντικείμενό του τους αγώνες αυτοκινήτου. Eκδόθηκε για λίγο καιρό από την «Ecurie Eρμής», έναν από τους παλαιότερους συλλόγους φίλων της Αυτοκίνησης που ιδρύθηκαν στην Ελλάδα. Το 1963 ξεκίνησε η συνεργασία του με την εφημερίδα «Μεσημβρινή», στην οποία κράτησε τη στήλη του αυτοκινήτου για τρία περίπου χρόνια. Το 1966 δούλεψε στο εβδομαδιαίο περιοδικό επικαιρότητας «Άλφα», το πρώτο στα εγχώρια χρονικά του Τύπου που, στην ύλη του, είχε σελίδες αφιερωμένες στο αυτοκίνητο. Λίγο αργότερα χρονολογείται η πρώτη προσπάθεια να εκδόσει δικό του περιοδικό, με τον Γιάννη Μπαρδόπουλο, το «Τροχοί+Δρόμοι», η οποία όμως διακόπηκε λίγο πριν το τυπογραφείο!Από την πρώτη απόπειρα σώζονται λίγες φωτογραφίες, τις οποίες θα μπορέσετε να δείτε όταν το Ιστολόγιο γίνει, επιτέλους, portal. Μετά από σύντομο πέρασμα από το «Νέο Αυτοκίνητο» των αδελφών Αντώνη και Μιχάλη Γρατσία, εντάχθηκε στο επιτελείο του περιοδικού «Αuto Eξπρές» του Σπύρου Γαλαίου, που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το καλοκαίρι του 1967. Σύντομα ανέλαβε τη θέση του αρχισυντάκτη, διαδεχόμενος τον Κυριάκο Κορόβηλα. Τον Οκτώβριο του 1970 ίδρυσε, με τη σύζυγό του Σοφία, το περιοδικό «4ΤΡΟΧΟΙ» και, όπως ήταν λογικό, έριξε εκεί το βάρος της αρθρογραφίας του. Παρ' όλα αυτά βρήκε χρόνο να γράφει στο εβδομαδιαίο περιοδικό «Επίκαιρα», που όλοι οι παλιοί γνωρίζουν και που θεωρείται –ακόμη και σήμερα που εκδόθηκε ένα με τον ίδιο τίτλο- ως το καλύτερο του είδους που εκδόθηκε ποτέ στην Ελλάδα. Τα άρθρα του Κ.Κ. στα "Ε" θα συμπεριληφούν σύντομα και σε αυτό το ιστολόγιο. Άρθρα του δημοσιεύτηκαν επίσης στην εφημερίδα «Το Βήμα» από το 1991 ως το 1998, καθώς και για ένα ...μικρό διάστημα(!) στην «Καθημερινή», μία άλλη ιστορία, που επίσης θα μπορέσετε να απολαύσετε εδώ σαν μία σπαρταριστή (στηγελοιότητά της) "κωμωδία". Σήμερα, εκτός από τα περιοδικά των «Τεχνικών Εκδόσεων», ο Κώστας Καββαθάς αρθρογραφεί στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα», από το πρώτο της φύλλο. Στο ενεργητικό του συμπεριλαμβάνονται -μέχρι στιγμής- δύο βιβλία: «Porsche, ο άνθρωπος και τα αυτοκίνητα» του Richard von Frankenberg, που μετέφρασε στα ελληνικά το 1972 μαζί με δύο ακόμη συναδέλφους του και «Το βιβλίο του Πραγματικού Οδηγού». Τα κείμενά του, έντονα συναισθηματικά, περιέχουν σχεδόν τα πάντα: περιγραφές από διεθνείς κι ελληνικούς αγώνες, ιστορίες από τα παλιά χρόνια του αυτοκινήτου, συνεντεύξεις από σημαντικά στελέχη αυτοκινητοβιομηχανιών και συμπεράσματα από τις εξαντλητικές δοκιμές των εκάστοτε νέων μοντέλων, κοινωνική κριτική και σχόλια για τα καλώς ή τα κακώς κείμενα της χώρας και των ανθρώπων της. Στα πρώτα χρόνια των «4Τροχών» έγραφε και τεχνικά άρθρα, καθώς και "συμβουλές" για την ασφαλή και ασφαλή και γρήγορη οδήγηση. Με το πέρασμα των δεκαετιών όμως αφ' ενός το ενδιαφέρον μετατοπίστηκε από την τεχνολογία στα ζαντολάστιχα και αφ΄ετέρου άλλοι, ικανότεροι ανέλαβαν (μικρός Νίνης, Έλλη Κοκκίνου, γελοτοποιός του αυτοκράτορα κλπ) και ο Κ.Κ. αποφάσισε πως, αρκετά με τα "τεχνικά άρθρα" που, άλλοστε, δεν γίνονται καταληπτά από τον "ανθό" της ελληνικής νεολαίας -έτσι όπως τον κατάντησαν οι ανεπάγγελτοι "πολιτικοί". Το 2009 ο Κώστας Καββαθάς συμπλήρωσε 50 χρόνια δημοσιογραφικήςςς και 40 εκδοτικής ζωής αν και η τελευταία δεν είναι ακριβώς όπως την οραματιζόταν για λόγους που αναφέρονται σε άλλες σελίδες του ιστολογίου…

9 σκέψεις σχετικά με το “ΕΘΝΙΚΗ ΑΜΥΝΑ: Οι μεταβολές της ηγεσίας των ΕΔ (ακόμη μία οπερέτα)

 1. Nα εύχεσαι να μην χρειαστεί να χρησιμοποιηθούν οι ένοπλοι δυνάμεις, πολύ φοβάμαι ότι οι πολιτικές ηγεσίες τις έχουν μετατρέψει και εγώ δεν ξέρω σε τι……..
  Το γεγονός ότι «σουλατσάρουν» οι Τούρκοι με τα πολεμικά τους μέσα στα χωρικά μας ύδατα και εμείς δεν αντιδρούμε δημιουργεί κεκτημένα δικαιώματα και αμφισβήτηση προς τους διεθνείς οργανισμούς……….

  Μου αρέσει!

 2. Δάσκαλε, δυστυχώς σ’ ένα τόσο καίριο ζήτημα γιά την ύπαρξη
  της χώρας, την εθνική άμυνα, δεν χωρούν «παιχνίδια», όπως
  πάντοτε μας έλεγες.
  Όμως με τα όντα που μας κυβερνούν(και τα ψηφίζουμε), τι άλλο
  να περιμένει κανείς…
  Αυτό που με κάνει κι απορώ, είναι αυτή η αδιαφορία του λαού μας, που τείνει στο άπειρο.
  Έχω πειστεί πιά, όπως σωστά προέλεγες εδώ και χρόνια, ότι
  δεν υπάρχει περίπτωση αντίστασης.
  Πάμε ολοταχώς στην αγκαλιά των Χαλίφηδων..

  Μου αρέσει!

 3. να μην ανησυχείτε… οι τουρκοι ειναι εξυπνοι … σιγα μην θελουν να μπλεξουν με τους ελληνες… ετσι οπως εχει διαμορφωθει οι νοοτροπια μας ουτε για σκλαβους δεν μας θελουν…. δεν βλεπεται τι γινεται 400 ευρω ο μισθος και αντι να ερχονται επιχειρησεις φευγουν….το 2021 ο πληθυσμος των ελληνων χριστιανων θα ειναι 5 εκ και οι »ελληνες» αλλοθρησκοι 10 εκ… μας κλενε οι ρεγγες … δεν μας σωζει ουτε ο τσιπρας με το κασιδιαρη μαζι… ο πολεμος καποτε γινοταν με σπαθια και κονταρια … μεχρι πριν λιγο με αεροπλανα και εξυπνες βομβες τωρα γινεται με μεταφορα κεφαλαιων….

  Μου αρέσει!

 4. Ας προσπαθήσουμε να ανατρέψουμε αυτή την κατάσταση. Ας κάνουμε όσοι διαθέτουμε την κοινή λογική ένα κόμμα και ας διεκδικήσουμε την ψήφο του Ελληνικού λαού (αφού δεν μπορεί να γίνει κάτι άλλο). Πιθανότατα θα ηττηθούμε αλλά αξίζει να πέσουμε μαχόμενοι. Με την παθητικότητα δεν βγαίνει τίποτα. Επίσης δεν μπορεί κανείς να ελπίζει και στο υπάρχον πολιτικό σύστημα, από όπου και να το δει κανείς (από άκρα αριστερά έως άκρα δεξιά). Πρέπει να προκύψει κάτι νέο για να ανατρέψει αυτή την παρακμιακή κατάσταση.

  Μου αρέσει!

   1. ο »προμηθεας» δεν ασχολητε με την πολιτικη….ξεχαστετον… ειδικα τωρα με το ιντερνετ….

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: