Πραξικόπημα στη Λευκωσία

ΚΥΠΡΙΑΚΗ KΑΤΑΣΤΡΟΦΗ – Ο ΕΦΙΑΛΤΗΣ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

«Θέλω με τον πλέον ξεκάθαρον και κατηγορηματικόν τρόπον να δεσμευτώ και δεσμεύομαι προς τους Κυπρίους συμπατριώτες μας αλλά και τους ξένους επενδυτές, αλλά και ταυτόχρονα να στείλω σαφέστατα μηνύματα προς όλους τους αποδέκτες στο εξωτερικόν ότι δεν πρόκειται –και το υπογραμμίζω- ο Νίκος Αναστασιάδης να υπογράψει το όποιο Μνημόνιο που θα περιέχει οποιαδήποτε πρόνοια για κούρεμα καταθέσεων».

Νίκος Αναστασιάδης, δήλωση πριν τις ποοεδρικές εκλογές
Του Δημήτρη Κωνσταντακόπουλου

Η απόφαση του Eurogroup να «κουρέψει» τα κατατεθειμένα στις κυπριακές τράπεζες κεφάλαια συνιστά δυνάμει θανάσιμο πλήγμα στην κυπριακή οικονομία και το κυπριακό κράτος και, εμμέσως πλην σαφώς, στην ελληνική οικονομία και το ελληνικό κράτος, στο σύνολο δηλαδή του ελληνικού λαού.

Η απόφαση αυτή δεν οδηγεί μόνο την Κύπρο στην καταστροφή. Συνιστά επίσης ένδειξη ότι, πιθανώς, οι ισχυρές δυνάμεις της παγκόσμιας ολιγαρχίας που ενορχήστρωσαν την επίθεση κατά της Ελλάδας, αποφάσισαν τώρα να περάσουν στην τελευταία και πιο αποφασιστική φάση της «λύσης» του «ελληνικού ζητήματος».

Πρέπει το σύνολο των αντιμνημονιακών δυνάμεων, σε Κύπρο και Ελλάδα, να συμπήξουν άμεσα ενιαίο μέτωπο, ανθιστάμενες με τον πιο αποφασιστικό τρόπο στην επίθεση που δέχεται ο ελληνικός λαός και τα δύο κράτη και κινητοποιούμενες σε όλη την Ευρώπη, εξηγώντας την πανευρωπαϊκή σημασία της επίθεσης που δέχεται η Κύπρος, μετά την Ελλάδα, και καλώντας σε δημιουργία του ευρύτερου δυνατού μετώπου όλων των δυνάμεων της ηπείρου που αντιτάσσονται στον νέο «τραπεζικό ολοκληρωτισμό»

Οι αποφάσεις του Eurogroup είναι ομόφωνες. Η συγκατάθεση της κυπριακής και της ελληνικής κυβέρνησης και των δύο Υπουργών Οικονομικών σε αυτές είναι πράξη εσχάτης προδοσίας.

Οι Κύπριοι πολίτες και οι πολιτικές δυνάμεις, αλλά και οι πολιτικές δυνάμεις της Ελλάδας οφείλουν να δράσουν άμεσα κάνοντας ότι μπορούν για να σταματήσουν την επικύρωση αυτών των μέτρων από την κυπριακή Βουλή, απαιτώντας την καθαίρεση του Αναστασιάδη και την προκήρυξη νέων εκλογών και δημοψηφίσματος. Να συγκεντρωθούν και να μη φύγουν από τους δρόμους της Λευκωσίας, όσο τους κυβερνά ο Εφιάλτης. Η Κύπρος, όπως και το 2004, πρέπει και τώρα, για να σωθεί, να μετατραπεί στις Θερμοπύλες του ελληνισμού αλλά και της Ευρωπαϊκής Δημοκρατίας, απέναντι στον επελαύνοντα ολοκληρωτισμό των Αγορών.

Πέραν των άλλων, η απόφαση του Αναστασιάδη συνιστά ωμή παραβίαση της λαϊκής κυριαρχίας, πραξικόπημα για λογαριασμό ξένων συμφερόντων, στο μέτρο που εξελέγη Πρόεδρος με την ρητή υπόσχεση να μην συγκατατεθεί σε κούρεμα καταθέσεων. Πρέπει να καταγγελθεί ως τέτοια σε όλη την Ευρώπη. Μετά το ελληνικό μνημόνιο και την είσοδο του ΔΝΤ στην Ευρώπη δια της Ελλάδας, έχουμε δεύτερο πραξικόπημα στην Κύπρο και δεύτερη μείζονα εκδήλωση της στρατηγικής του «Σοκ και Δέους».

Προειδοποιήσαμε επανειλημμένως τους Κύπριους πολίτες και πολιτικούς ότι η εκλογή του Αναστασιάδη, εκπροσώπου των μεταλλαγμένων Εφιαλτών της ΕΟΚΑ Β’ και του «Ναι» στο σχέδιο Ανάν, μπορούσε να οδηγήσει στο τέλος της Κυπριακής Δημοκρατίας και του κυπριακού ελληνισμού. Δυστυχώς δεν εισακουσθήκαμε. ‘Εστω και σήμερα, οι Κύπριοι πολίτες πρέπει να ξυπνήσουν άμεσα και να συγκεντρωθούν στη Λευκωσία, εμποδίζοντας την Βουλή να επικυρώσει τις αποφάσεις. Αύριο θα είναι πολύ αργά. Κινδυνεύουν όχι να μην μπορούν να σώσουν το κράτος τους. Κινδυνεύουν να μην έχουν κράτος για να σώσουν.

Επίθεση στην Κύπρο και την Ελλάδα

Η απόφαση να κουρευτούν οι καταθέσεις (και μάλιστα ανεξαιρέτως ποσού, παρά τον σχετικό νόμο) συνιστά συντριπτικό πλήγμα στην εμπιστοσύνη προς τον τραπεζικό τομέα του νησιού, από τους βασικούς πυλώνες της οικονομίας του.

Αν θεωρήσουμε ότι θα έπρεπε να κουρευτούν τα χρέη εξαιτίας της κρίσης, δεν είναι δυνατόν να μένουν στο απυρόβλητο όλες οι ευρωπαϊκές τράπεζες, σκανδαλωδώς ευνοημένες από την πολιτική της ΕΚΤ και τις τεράστιες χαμηλότοκες πιστώσεις της και οι μόνοι που την πληρώνουν τελικά να είναι ελληνικά ασφαλιστικά ταμεία και δημόσιοι οργανισμοί και οι καταθέτες στις κυπριακές τράπεζες. Δεν είναι δυνατόν σε μία ‘Ενωση να υιοθετούνται τέτοια μέτρα για δύο και μόνο δύο χώρες και τις τράπεζές τους.

Μιλάμε για ένα ποσό 10 ή 20 δις ευρώ, για ένα ποσό δηλαδή ασήμαντο για τα ευρωπαϊκά δεδομένα και πάντως  τελείως δυσανάλογο προς το κόστος για την Κύπρο από την καταστροφή της οικονομίας της. Αυτό δεν είναι ‘Ενωση, είναι κρεατομηχανή.

Η στόχευση αυτή εγείρει την υποψία ότι στην περίπτωση της Ελλάδας και της Κύπρου υφίσταται και γεωπολιτική συνιστώσα στον εναντίον τους οικονομικό πόλεμο. ‘Οσο για το είδος των μέτρων που λαμβάνονται

επιβεβαιώνουν ότι δεν έχουμε να κάνουμε με ένα απλό οικονομικό πρόγραμμα με το οποίο θα μπορούσε κάποιος να συμφωνήσει ή να διαφωνήσει. ‘Εχουμε να κάνουμε με ένα πρόγραμμα καταστροφής κρατών και της όποιας δημοκρατίας απολαμβάνουμε, αφού αυτή η δημοκρατία μόνο σε επίπεδο κρατών λειτουργεί. Μέσω του μηχανισμού του μη βιώσιμου χρέους, της «αποφυγής της χρεωκοπίας» (και των νομικών δεσμεύσεων των Δανειακών), η Ελλάδα μετετράπη ήδη σε «αποικία χρέους», δεν είναι, σήμερα που μιλάμε, ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος, με την έννοια που ήταν έως το 2010. Δεν υπάρχει ανοιχτή στρατιωτική κατοχή από ξένη δύναμη, υπάρχει όμως το οικονομικό και νομικό της ισοδύναμο. Μάλιστα πρόκειται για «καταστρεφόμενη αποικία χρέους», αφού το «πρόγραμμα σωτηρίας» εξασφαλίζει την παραμονή μας εντός της – κατά Σόρος – «δίνης θανάτου».

Στον ίδιο δρόμο, της μετατροπής σε «καταστρεφόμενη αποικία χρέους» θα μπει η Κύπρος αν επικυρώσει αυτά τα μέτρα. Μόνο και μόνο το πλήγμα στις κυπριακές τράπεζες από την απώλεια εμπιστοσύνης θα είναι τέτοιο που θα ξεπεράσει κατά πολύ την όποια «ανακούφιση» από το κούρεμα των καταθέσεων, εξασφαλίζοντας την έναρξη και στην Κύπρο της «δίνης θανάτου».

Δεν θα πληγούν βέβαια μόνο οι τράπεζες, θα πληγεί επίσης και όλη η υπόλοιπη οικονομία της Κύπρου με το κούρεμα των καταθέσεων επιχειρήσεων και ασφαλιστικών ταμείων. Θα πληγεί παράλληλα ακόμα μια φορά η Ελλάδα, αφενός με το κούρεμα των καταθέσεων πολιτών της, αφετέρου με το ότι, αν και κατεστραμμένη, προβλέπεται από τις αποφάσεις του Eurogroup να φορτωθεί τις θυγατρικές των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα! Οι σημερινές κυβερνήσεις στη Λευκωσία και την Αθήνα δεν διαφέρουν πρακτικά στον τρόπο ενεργείας τους από τις «ελληνικές» κυβερνήσεις που είχαν εγκαταστήσει οι Ναζί στην Αθήνα, μεταξύ 1941 και 1944. Αντί για τους Ναζί εξυπηρετούν τους Πιστωτές, εκπροσωπούμενους από την Τρόικα.

Ο ρωσικός παράγων και το «ξέπλυμα χρήματος»

Η Κύπρος είναι κατ’ εξοχήν τόπος καταθέσεων Ρώσων. Το κούρεμα αυτών των καταθέσεων σημαίνει ότι τα ρωσικά κεφάλαια θα εγκαταλείψουν το νησί. Η παρουσία τους όμως είναι και μια σημαντική ασπίδα ασφαλείας για το κράτος αυτό που έχει υποστεί εισβολή, υφίσταται πάντα κατοχή και τελεί υπό διαρκή απειλή.

Η Κύπρος έχει κατηγορηθεί ως μέρος «ξεπλύματος» των χρημάτων της «ρωσικής μαφίας». Εδώ όμως περισσεύει η  υποκρισία. Αν σκοπός είναι να τιμωρηθεί η «μαφία», τόσο ας κουρευτούν επίσης οι καταθέσεις της στο Λουξεμβούγο, το Λονδίνο και ένα σωρό άλλα μέρη εντός ΕΕ. Δεύτερον, ας γίνει έλεγχος και ας κατασχεθούν τα κεφάλαια που ανήκουν στη «μαφία»-από πού κι ως που θα δει ένας φουκαράς Κύπριος συνταξιούχος, με είκοσι ή διακόσιες χιλιάδες ευρώ στην τράπεζα, να κουρεύονται οι δικές του καταθέσεις επειδή δήθεν γίνεται «ξέπλυμα χρήματος»; Στην πραγματικότητα άλλωστε, η περίφημη «ρωσική μαφία» δεν ήταν ποτέ αποκλειστικά ρωσική, ήταν πάντα το υβρίδιο της ρωσικής εγκληματικότητας και δυτικών οικονομικών και στρατηγικών συμφερόντων.

Πάλι βλέπουμε ότι η συστηματική και διακηρυγμένη προσπάθεια των δυτικών δυνάμεων παραμένει η αποκοπή, πάση θυσία, του ελληνικού χώρου, Ελλάδας και Κύπρου, από οποιαδήποτε σχέση και επαφή με τη Ρωσία. Μια τέτοια απομόνωση δείχνει με τη σειρά της να επιβεβαιώνει την πιθανή τελική γεωπολιτική στόχευση, την προσπάθεια υπαγωγής Ελλάδας και Κύπρου στον αποκλειστκό, πλήρη έλεγχο του άξονα ΗΠΑ-Ισραήλ και μάλιστα των πιο τυχοδιωκτικών δυνάμεων στο ισραηλινό και αμερικανικό κατεστημένο.

Κύπρος και Ελλάδα ούτε μπορούν να αγνοήσουν την τεράστια ισχύ του Ισραήλ, ούτε θάπρεπε να αρνηθούν κάθε σχέση μαζί του. Αλλά οι ηγεσίες στις δύο χώρες όφειλαν να έχουν συνείδηση του που βρίσκονται, γεωγραφικά και ιστορικά, της ανάγκης, που επιβεβαιώνει όλη η ιστορία τους, να ισορροπούν επιδέξια ανάμεσα στον δυτικό, τον μεσανατολικό και τον σλαβικό κόσμο, όπως και ανάμεσα στον αραβομουσουλμανικό κόσμο αφενός, το Ισραήλ αφετέρου. Ιστορικά, όποτε η Ελλάδα μπάταρε προς έναν πόλο, έπαθε τις μεγαλύτερες καταστροφές.

Κύπρος, Ευρώπη και Goldman Sachs

Οι εξελίξεις σχετικά με την Κύπρο στο Eurogroup επιβεβαιώνουν ότι, στην πραγματικότητα, όλες οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης, ακόμη και η γερμανική, έχουν πρακτικά είτε περάσει υπό τον έλεγχο της «Διεθνούς του Χρήματος», είτε δεν τολμούν να αντισταθούν στις θελήσεις της.

Οι κυπριακές και ελλαδικές πολιτικές δυνάμεις πρέπει να κινητοποιηθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο καταγγέλλοντας ότι, όπως το 1933, οι άρχουσες τάξεις της Γερμανίας παρέδωσαν την εξουσία στον εθνικοσοσιαλισμό, έτσι και σήμερα, οι ιθύνουσες τάξεις της «Ευρωγερμανίας» παραδίδουν την εξουσία στην ήπειρο στους εκπροσώπους του χρηματιστικού κεφαλαίου, προδίδοντας το μεταπολεμικό ευρωπαϊκό σχέδιο μιας Ευρώπης ειρήνης, ευημερίας, δημοκρατίας και κοινωνικής δικαιοσύνης. Η καμπάνα χτυπάει στην Ελλάδα και στην Κύπρο, αλλά χτυπάει για όλη την Ευρώπη.

Ακούγονται τώρα φωνές υπέρ της αποχώρησης της Κύπρου από το ευρώ. Μια τέτοια αποχώρηση μπορεί, κάποια στιγμή στο μέλλον, να καταστεί αναγκαία ή αναπόφευκτη. Προς το παρόν όμως είναι πολύ πιο έξυπνο, και για την Κύπρο και για την Ελλάδα, να παραμείνουν εκεί που βρίσκονται εκμεταλλευόμενες το σύνολο των πολλών πολιτικών και θεσμικών όπλων που τους παρέχει η ιδιότητά τους ως μελών της ευρωζώνης και της ΕΕ και κάνοντάς το «μπάχαλο», εφόσον δεν ικανοποιούνται τα λογικά και θεμιτά τους αιτήματα. (Ας μη ξεχνάμε άλλωστε ότι δεν ήταν η «Ευρώπη» μόνη της που τάκανε ή μπορούσε να τα κάνει αυτά. Τόσο το ελληνικό μνημόνιο, όσο και οι κυπριακές αποφάσεις του Eurogroup, φέρουν, φαρδιές πλατιές, τις υπογραφές των δικών μας κυβερνήσεων).

Konstantakopoulos.blogspot.com

Δημοσιεύτηκε από τον kavvathas

Δημοσιογράφος, εκδότης,παρατηρητής γεγονότων, (πρώην)οδηγός αγώνων. Πάντα χειριστής ανεποπτέρων, αεροπλάνων και ελικοπτέρων -Journalist, publisher, (ex)racing & rally driver. Pilot (glider, plane + helicopter) Η δραστηριότητα του Κώστα Καββαθά στο χώρο της έντυπης δημοσιογραφίας ξεκίνησε το 1959 από το περιοδικό «Ταχύτης», που είχε ως αντικείμενό του τους αγώνες αυτοκινήτου. Eκδόθηκε για λίγο καιρό από την «Ecurie Eρμής», έναν από τους παλαιότερους συλλόγους φίλων της Αυτοκίνησης που ιδρύθηκαν στην Ελλάδα. Το 1963 ξεκίνησε η συνεργασία του με την εφημερίδα «Μεσημβρινή», στην οποία κράτησε τη στήλη του αυτοκινήτου για τρία περίπου χρόνια. Το 1966 δούλεψε στο εβδομαδιαίο περιοδικό επικαιρότητας «Άλφα», το πρώτο στα εγχώρια χρονικά του Τύπου που, στην ύλη του, είχε σελίδες αφιερωμένες στο αυτοκίνητο. Λίγο αργότερα χρονολογείται η πρώτη προσπάθεια να εκδόσει δικό του περιοδικό, με τον Γιάννη Μπαρδόπουλο, το «Τροχοί+Δρόμοι», η οποία όμως διακόπηκε λίγο πριν το τυπογραφείο!Από την πρώτη απόπειρα σώζονται λίγες φωτογραφίες, τις οποίες θα μπορέσετε να δείτε όταν το Ιστολόγιο γίνει, επιτέλους, portal. Μετά από σύντομο πέρασμα από το «Νέο Αυτοκίνητο» των αδελφών Αντώνη και Μιχάλη Γρατσία, εντάχθηκε στο επιτελείο του περιοδικού «Αuto Eξπρές» του Σπύρου Γαλαίου, που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το καλοκαίρι του 1967. Σύντομα ανέλαβε τη θέση του αρχισυντάκτη, διαδεχόμενος τον Κυριάκο Κορόβηλα. Τον Οκτώβριο του 1970 ίδρυσε, με τη σύζυγό του Σοφία, το περιοδικό «4ΤΡΟΧΟΙ» και, όπως ήταν λογικό, έριξε εκεί το βάρος της αρθρογραφίας του. Παρ' όλα αυτά βρήκε χρόνο να γράφει στο εβδομαδιαίο περιοδικό «Επίκαιρα», που όλοι οι παλιοί γνωρίζουν και που θεωρείται –ακόμη και σήμερα που εκδόθηκε ένα με τον ίδιο τίτλο- ως το καλύτερο του είδους που εκδόθηκε ποτέ στην Ελλάδα. Τα άρθρα του Κ.Κ. στα "Ε" θα συμπεριληφούν σύντομα και σε αυτό το ιστολόγιο. Άρθρα του δημοσιεύτηκαν επίσης στην εφημερίδα «Το Βήμα» από το 1991 ως το 1998, καθώς και για ένα ...μικρό διάστημα(!) στην «Καθημερινή», μία άλλη ιστορία, που επίσης θα μπορέσετε να απολαύσετε εδώ σαν μία σπαρταριστή (στηγελοιότητά της) "κωμωδία". Σήμερα, εκτός από τα περιοδικά των «Τεχνικών Εκδόσεων», ο Κώστας Καββαθάς αρθρογραφεί στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα», από το πρώτο της φύλλο. Στο ενεργητικό του συμπεριλαμβάνονται -μέχρι στιγμής- δύο βιβλία: «Porsche, ο άνθρωπος και τα αυτοκίνητα» του Richard von Frankenberg, που μετέφρασε στα ελληνικά το 1972 μαζί με δύο ακόμη συναδέλφους του και «Το βιβλίο του Πραγματικού Οδηγού». Τα κείμενά του, έντονα συναισθηματικά, περιέχουν σχεδόν τα πάντα: περιγραφές από διεθνείς κι ελληνικούς αγώνες, ιστορίες από τα παλιά χρόνια του αυτοκινήτου, συνεντεύξεις από σημαντικά στελέχη αυτοκινητοβιομηχανιών και συμπεράσματα από τις εξαντλητικές δοκιμές των εκάστοτε νέων μοντέλων, κοινωνική κριτική και σχόλια για τα καλώς ή τα κακώς κείμενα της χώρας και των ανθρώπων της. Στα πρώτα χρόνια των «4Τροχών» έγραφε και τεχνικά άρθρα, καθώς και "συμβουλές" για την ασφαλή και ασφαλή και γρήγορη οδήγηση. Με το πέρασμα των δεκαετιών όμως αφ' ενός το ενδιαφέρον μετατοπίστηκε από την τεχνολογία στα ζαντολάστιχα και αφ΄ετέρου άλλοι, ικανότεροι ανέλαβαν (μικρός Νίνης, Έλλη Κοκκίνου, γελοτοποιός του αυτοκράτορα κλπ) και ο Κ.Κ. αποφάσισε πως, αρκετά με τα "τεχνικά άρθρα" που, άλλοστε, δεν γίνονται καταληπτά από τον "ανθό" της ελληνικής νεολαίας -έτσι όπως τον κατάντησαν οι ανεπάγγελτοι "πολιτικοί". Το 2009 ο Κώστας Καββαθάς συμπλήρωσε 50 χρόνια δημοσιογραφικήςςς και 40 εκδοτικής ζωής αν και η τελευταία δεν είναι ακριβώς όπως την οραματιζόταν για λόγους που αναφέρονται σε άλλες σελίδες του ιστολογίου…

8 σκέψεις σχετικά με το “Πραξικόπημα στη Λευκωσία

  1. η τέλεια ιδιοφυείς κίνηση κατά των τραπεζών και τον τοκογλύφων .. όλα τα λεφτά έξω απο τις τράπεζες και όλα στην πραγματική οικονομία … δεν ξέρω γιατί πρέπει να στενοχωρηθώ… μακάρι να είχε γίνει αυτό και στην Ελλάδα… η κίνηση ματ… υπάρχουν θετικά και αρνητικά σίγουρα, αλλά έτσι είναι η ζωή… γιατί θεωρούμε δεδομένο οτι τα λεφτά μας στις τράπεζες πάντα πρέπει να αυξανουν…; κάνουν και αυτές λάθει…. γουστάρω…… δεν υπάρχουν συνωμοσίες… μόνο άσχετοι οικονομολόγοι….

    Μου αρέσει!

  2. Τι λες ρε μεγάλε Κωσταντακόπουλε? Πραξικόπημα ε? Σήμερα έγινε? Μάλιστα… Δηλαδή όταν ένα μαγαζί, (η ΕΚΤ) ανοίγει υποκαταστήματα σε όλα τα κράτη και μοιράζει κάλπικο παρά, (ευρώ) και εσύ σαν μέγας βλάκας τρέχεις και καταργείς το δικό σου νόμισμα και δεν κρατάς κανέναν έλεγχο επί των τραπεζών, και αντ’ αυτού εμπιστεύεσαι εν λευκώ το σύνολο της χρηματικής και ακίνητης (υποθήκες) περιουσίας σε αυτό το μαγαζί (ΕΚΤ), ε τι περιμένεις να πάθεις???
    Όταν λαοί ολόκληροι έχουν ηλιθιοποιηθεί σε τέτοια έκταση και ένταση ώστε να απορρίπτουν τα εθνικά νομίσματα και να επιμένουν οι ίδιοι σε συνεργασία με τις «κυβερνήσεις» τους στο να μην έχουν δικό τους νόμισμα αλλά της Γερμανίας, τότε δεν μιλάμε για πραξικόπημα! Για ηλιθιότητα μιλάμε. Από που κι ως που πραξικόπημα? Δικό σου είναι το ευρώ, κύριε Έλληνα, κύριε Κύπριε, Ιταλέ, Ισπανέ κλπ? Δεν είναι δικό σου. Της Γερμανίας είναι! Στη Φραγκφούρτη εκδίδεται. Της Γερμανίας που έχουμε μάθει καλά πως φέρεται στην Ευρώπη. Δεν κρύβεται. Εκεί, το χαβά σας, «πάση θυσία στην ευρωζώνη»!

    Υπήρχε ένα επιχείρημα ως τώρα ότι αν φύγει κάποια χώρα από την ευρωζώνη, θα… χάσουν οι αποταμιευτές από την υποτίμηση! Να δούμε τώρα τι θα λένε για να κρατήσουν την ύπνωση σε υψηλά επίπεδα?

    Μου αρέσει!

  3. στο μελλον θα τον ευγνωμονουν που εδωσε αυτη τη λυση . ειδικα εαν εφαρμοστει απο ενα οριο καταθεσεων και πανω. προς το παρον λειπει μια ψηφος για να μπει σε εφαρμογη αυτη η λυση. εαν στη συνεχεια αρχισει να κλαδευει μισθους των δημοσιων υπαλληλων ξεκινωντας απο πανω προς τα κατω (οπως εχει προτεινει ο βαρουφακης για την Ελλαδα), ουτε που θα παρουν μυρωδια οτι υπαρχει κριση…..

    Μου αρέσει!

  4. Aλήθεια γιατί δεν τιτλοποίησε τις γεωτρήσεις ο Χριστόφιας και μετά ο Αναστασιάδης, ωστε να μην χρειάζεται να κάνουν ούτε κουρέματα ούτε τίποτα, και να γίνουν Νορβηγία; Αντ αυτού ακούμε ένα σωρό παπαριές απο διάφορα παπαγαλάκια…

    Μου αρέσει!

  5. Αν λοιπόν η Κύπρος έφτανε στην τιτλοποίηση των κοιτασμάτων ή ακόμα καλύτερα στην έναρξη εξόρυξης με μια υγιή οικονομία και με τις τραπεζικές δομές που είχε μέχρι χθες, απλά δεν θα μπορούσαν να ελεγχθούν, όπως θα ελεγχθούν τώρα 100% αν δεν αλλάξει κάτι (υπάρχουν τεράστιες αντιδράσεις στην Κύπρο που μπορούν να συμπαρασύρουν υπό προϋποθέσεις την προδοτική κυβέρνηση Αναστασιάδη) τα κοιτάσματα.

    Είναι χαρακτηριστικό της όλης διαδικασίας ότι η τρόικα αρνήθηκε κάθετα να δεχθεί να συμπεριλάβει τα βέβαια μελλοντικά έσοδα της Κύπρου από την εξόρυξη των υδρογονανθράκων στον υπολογισμό του Μνημονίου για ευνόητους λόγους φυσικά.

    Αλλά εδώ ανακύπτουν και ευθύνες για την κυβέρνηση Χριστόφια γιατί 18 μήνες μετά τον εντοπσμό των κοιτασμάτων δεν προχώρησε στην τρίτη επιβεβαιωτική γεώτρηση που θα επέτρεπε την τιτλοποίηση των κοιτασμάτων… Και το ερώτημα είναι γιατί; Το είδα στο defense net

    Μου αρέσει!

    1. θα ήθελα να παρατηρήσω ότι η κυβέρνηση Χριστόφια αρνήθηκε την συμπερίληψη των κοιτασμάτων στους μνημονιακούς λογαριασμούς.

      Μου αρέσει!

  6. Επιστροφή από τον κ. Διορθωτήν:

    … δεν πρόκειται – και το υπογραμμίζω (*) – ο Νίκος ΑΝΑΝστασιάδης να υπογράψει το όποιο Μνημόνιο που θα περιέχει οποιαδήποτε πρόνοια για κούρεμα καταθέσεων».

    Φιλιά στη μαμά,
    Νίκος ΑΝΑΝστασιάδης,
    Mεγάλη Τεσσαρακοστή (δήλωση εφ’ απλού χάρτου) … Μετανοίας Καιρός και Δεήσεως Ώρα («Η πιο μεγάλη ώρα είναι τώρα» … sorry Άκης Πάνου)

    (*) τύπος και υπογραμμός τσ τσ τσ

    Μου αρέσει!

  7. Τα πράγματα φίλοι είναι απλά για τους Κυπρίους: Ή αναλαμβάνετε να σώσετε τις Τράπεζές σας από τον κρατικό προϋπολογισμό (δηλαδή να αναλάβει το κράτος τα ελλείμματα των Τραπεζών φορολογώντας τους Κυπρίους πολίτες, με αποτέλεσμα να περάσουν και αυτοί ότι περνάει τώρα η Ελλάδα), Ή περνάτε το κόστος της πτώχευσης στις Τράπεζες (ή τους καταθέτες τους). Η πρώτη λύση ξυνίζει και σε σύγκριση με την δεύτερη είναι πολύ χειρότερη μακροπρόθεσμα. Η δεύτερη ουσιαστικά διαγράφει την Κύπρο από τον γεωγραφικό χάρτη των Φορολογικών Παραδείσων ως Χρηματοοικονομικό Παγκόσμιο Κέντρο.
    Όμως εδώ που τα λέμε , με το Φυσικό Αέριο, η Κύπρος δεν χρειάζεται τον Χρηματοοικονομικό Τομέα για να επιβιώσει. Μπορεί να τα καταφέρει και με «κουρεμένο» το τραπεζικό της σύστημα.

    Όσον αφορά τώρα τα περί της «ιερής αγελάδος» των Τραπεζικών καταθέσεων, οι «ιερές αγελάδες» και τα «ταμπού» είνια για να θυσιάζονται και να πέφτουν!!

    Στην Ελλαδική περίπτωση είδατε που μας οδήγησε η άλλη «ιερή αγελάδα» την οποία διαφυλάσσουμε ως κόρην οφθαλμού, και εννοώ βεβαίως τους Δημοσίους Υπαλλήλους!

    Αν το ελληνικό δημόσιο είχε απαλλαγεί το 2010 από 50.000 ΔΥ (εν πολλοίς τότε αργόσχολους και αργόμισθους) θα είχε περικόψει τα έξοδά του σημαντικά και θα είχε εξοικονομήσει σημαντικούς πόρους ώστε να μην χρειαστεί να μαζέψει ότι παραγωγικό (και υγιές χρήμα κυκλοφορούσε) φορολογώντας όλους μέχρι και για τον αέρα που αναπνέουμε, και οδηγώντας έτσι τους υπόλοιπους (βαριά φορολογούμενους) παραγωγικούς τομείς της οικονομίας στον φαύλο κύκλο ύφεσης – ανεργίας με αποτέλεσμα 1.300.000(!) ανέργους του ιδιωτικού τομέα.

    Η γεωπολιτική διάσταση του θέματος Κύπρου – Ελλάδος Ευρώπης – Γερμανίας αποτελεί μιά άλλη πλευρά εξίσου ενδιαφέρουσα αλλά υποκρύπτεται κάτω από τα παραπάνω, οπότε οι αναλύσεις μπορεί να είναι τόσο πολλές και τόσο διαφορετικές μεταξύ τους όσο και αυτοί που διαβάζουν αυτό το σχόλιο καθώς στηρίζονται, εν πολλοίς, σε εικασίες.

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.