Η σιωπή δεν είναι χρυσός

Του Γιώργου Αυγερόπουλου

Καθώς ένα χρόνο τώρα ασχολούμαι με τη θεματική «Χρυσός στα χρόνια της κρίσης» έχοντας δουλέψει μαζί με τους συνεργάτες μου στην Κολομβία (1), τη Ρουμανία (2) και την Ελλάδα (3), οι συγκρίσεις είναι αναπόφευκτες.

Θα συγκρίνω την ελληνική περίπτωση με αυτή της Ρουμανίας (γιατί αν αρχίσω από την Κολομβία πολλοί θα πουν ότι συγκρίνω την Ελλάδα με μια λατινοαμερικανική χώρα και «τι σχέση έχουμε εμείς με αυτούς, εδώ είναι Ευρώπη» και άλλα τέτοια, κατά τη γνώμη μου ευτράπελα).

Πριν απ» αυτό όμως ας θυμηθούμε τι προβλέπουν τα δύο μεταλλευτικά σχέδια:

ΕΛΛΑΔΑ

Το ελληνικό κράτος έχει παραχωρήσει τα μεταλλευτικά δικαιώματα μιας έκτασης 317.000 στρεμμάτων στη Βόρεια Χαλκιδική, πλούσιας σε χρυσό, χαλκό και άλλα μέταλλα, στην καναδική πολυεθνική Eldorado Gold.

Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται το κοίτασμα χαλκού – χρυσού στις Σκουριές, που σήμερα εκτιμάται ότι αξίζει περίπου 12 δισεκατομμύρια δολάρια, δύο προϋπάρχοντα ορυχεία μαζί με τις εγκαταστάσεις τους, 310 σπίτια στο Στρατώνι, καθώς και τα δικαιώματα έρευνας και επέκτασης της εξορυκτικής δραστηριότητας με το άνοιγμα και άλλων μεταλλείων.

Το αντάλλαγμα που πλήρωσε η εταιρεία στο ελληνικό κράτος το 2003 για να αποκτήσει τα παραπάνω ήταν 11 εκατομμύρια ευρώ, κάτι που έχει χαρακτηριστεί από κόμματα του ελληνικού Κοινοβουλίου και από κατοίκους της περιοχής «ένα από τα μεγαλύτερα οικονομικά σκάνδαλα της χώρας».

Οσοι αντιδρούν στο μεταλλευτικό σχέδιο, υποστηρίζουν ότι η επένδυση θα προκαλέσει ανεπίστρεπτη καταστροφή στο περιβάλλον, με τα οφέλη να είναι λιγότερα από τις απώλειες.

ΡΟΥΜΑΝΙΑ

Στη Ρόσια Μοντάνα της Ρουμανίας μια άλλη καναδική εταιρεία, η Gabriel Resources, και το ρουμανικό κράτος θέλουν από το 1997 να εξορύξουν το μεγαλύτερο κοίτασμα χρυσού στο υπέδαφος της Ευρώπης.

Για να το κάνουν αυτό θα ανατινάξουν όλα τα βουνά της περιοχής δημιουργώντας τέσσερα ορυχεία ανοιχτής εξόρυξης και μια μεγάλη δεξαμενή εναπόθεσης αποβλήτων, που θα περιέχει κυάνιο και άλλες τοξικές ουσίες.

Οι κάτοικοι που αντιδρούν λένε ότι αυτό θα έχει ανυπολόγιστες συνέπειες στο περιβάλλον καθώς και στην ιστορική κληρονομιά της Ρόσια Μοντάνα, αφού εκεί βρίσκονται οι πιο καλά διατηρημένες ρωμαϊκές στοές παγκοσμίως.

Οι ιστορικοί λένε πως η ακμή της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας οφείλεται ώς ένα βαθμό στο χρυσάφι της Ρόσια Μοντάνα και οι τεχνίτες της εποχής είχαν αναπτύξει ένα δίκτυο υπόγειων στοών για την εξόρυξη, τόσο αριστοτεχνικό, που πολλοί το παρομοιάζουν με υπόγεια Ακρόπολη.

ΟΜΟΙΟΤΗΤΕΣ

1. Και οι δύο χώρες πλήττονται βάναυσα από την οικονομική κρίση.

2. Και οι δύο χώρες θέλουν να εξορύξουν το χρυσάφι τώρα που οι τιμές του πολύτιμου μετάλλου βρίσκονται στα ύψη.

3. Και οι δύο χώρες έχουν ως επενδυτές καναδικές εταιρείες.

4. Κάτοικοι και των δύο περιοχών αντιδρούν υποστηρίζοντας πως τα σχέδια εξόρυξης θα έχουν καταστροφικές συνέπειες.

ΔΙΑΦΟΡΕΣ

1. Στη Ρόσια Μοντάνα αστυνομία δεν πάτησε ποτέ, παρά τις διαμαρτυρίες των κατοίκων που πολλές φορές ήταν έντονες και παρά τη συμμετοχή ξένων ακτιβιστών που ταξίδεψαν στη Ρουμανία ειδικά για κείνες τις διαδηλώσεις. Στις Σκουριές στέλνουν τα ΜΑΤ.

2. Ο πρόεδρος της Ρουμανίας Τραϊάν Μπασέσκου, που είναι αναφανδόν υπέρ του πρότζεκτ, επισκέπτεται τη Ρόσια Μοντάνα και συνομιλεί με τους κατοίκους που αντιδρούν. Στην Ελλάδα δεν άκουσα ποτέ για μια τέτοια συνάντηση σε τόσο υψηλό επίπεδο.

3. Στη Ρουμανία το πρότζεκτ το έχει αναλάβει μια κοινοπραξία, η Rosia Montana Gold Corporation (4). Σε αυτή την εταιρεία οι Καναδοί έχουν το 80,69%, ενώ το υπόλοιπο 19,31% έχει μείνει στον έλεγχο του κράτους.

Στην Ελλάδα έχει σχηματιστεί μια αντίστοιχη κοινοπραξία, η «Ελληνικός Χρυσός». Οι Καναδοί ελέγχουν το 95%, ενώ το υπόλοιπο 5% ανήκει στην ελληνική κατασκευαστική εταιρεία «Ακτωρ» του ομίλου Μπόμπολα. Το ελληνικό κράτος δηλαδή δεν έχει κρατήσει απολύτως τίποτα.

4. Το ρουμανικό κράτος, σύμφωνα με τη Rosia Montana Gold Corp., θα πάρει 4 δισεκατομμύρια δολάρια από αυτή την επένδυση, συμπεριλαμβανομένων και των δικαιωμάτων εκμετάλλευσης (royalties) που θα εισπράττει βάσει των νόμων κατ» αναλογία με το μετάλλευμα που θα εξορύσσεται (5).

Αντίθετα η Ελλάδα παραχώρησε στην «Ελληνικός Χρυσός» τα πάντα για 11 εκατομμύρια ευρώ και δεν θα εισπράξει ούτε σεντ από δικαιώματα εξόρυξης στο μέλλον καθώς ο μεταλλευτικός κώδικας που γράφτηκε επί χούντας δεν προβλέπει κάτι τέτοιο (6).

5. Ολοι οι υπουργοί που πέρασαν από το αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος της Ρουμανίας, διστάζουν να δώσουν περιβαλλοντική άδεια στο πρότζεκτ της Ρόσια Μοντάνα, και ως εκ τούτου το πράσινο φως για την έναρξή του.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ατίλα Κοροντί, μάλιστα απέρριψε το 2007 την περιβαλλοντική μελέτη της εταιρείας καθώς δεν είχαν προσκομιστεί όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά. «Χρειαζόμαστε επενδυτές σε αυτή τη χώρα που να είναι σοβαροί, και η εταιρεία κατά τη γνώμη μου δεν είναι αρκετά σοβαρή», είπε στην συνάδελφο Γεωργία Ανάγνου.

Η τωρινή υπουργός Περιβάλλοντος μάλιστα, Rovana Plumb, πρότεινε πρόσφατα να δοθεί όλος ο φάκελος στη δημοσιότητα προκειμένου οι Ρουμάνοι να γνωρίζουν κάθε λεπτομέρεια αναφορικά με το πρότζεκτ (7).

Στην Ελλάδα, παρ» όλο που εκκρεμεί απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που θα κρίνει το αν θα αρχίσει το πρότζεκτ ή όχι, το υπουργείο Περιβάλλοντος με εντολή του παρεμβαίνει υπέρ της «Ελληνικός Χρυσός» και ουσιαστικά διατάζει το δασαρχείο να εγκρίνει εργασίες υλοτομίας στο αρχέγονο δάσος των Σκουριών, πριν από την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (8).

6. Η Rosia Montana Gold Corporation προσπαθεί να κερδίσει την κοινή γνώμη της Ρουμανίας με διαφημιστικά σποτ στην τηλεόραση και στις εφημερίδες. Σε σχέση με τη διαφήμιση η εταιρεία κατατάσσεται τρίτη μετά τις δύο μεγάλες εταιρείες τηλεφωνίας. Με αυτόν τον τρόπο ελέγχει και την εγχώρια πληροφόρηση, αφού όπως καταγγέλλουν Ρουμάνοι δημοσιογράφοι, «είναι αδύνατον να δεις να γράφονται άρθρα εναντίον του πρότζεκτ της Ρόσια Μοντάνα στον εθνικό Τύπο».

Στην Ελλάδα η «Ελληνικός Χρυσός» δεν έχει ούτε καν ιστοσελίδα (9) και δεν δαπανά τίποτα για διαφήμιση. Ούτε και φαίνεται να νοιάζει κανέναν -και μιλώ κυρίως για το κράτος- να ενημερωθεί η κοινή γνώμη της Ελλάδας για το τι ακριβώς σχεδιάζεται να γίνει στη Χαλκιδική.

Είναι λες και μιλάμε για μια έρημη τοποθεσία στον πλανήτη Αρη. Τα περισσότερα ελληνικά ΜΜΕ σιωπούν εναρμονιζόμενα με την κυβερνητική γραμμή περί ανάπτυξης και ξένων επενδύσεων uber alles, ενώ το γεγονός ότι στην κοινοπραξία συμμετέχει και ένας από τους πιο σημαντικούς επιχειρηματικούς ομίλους της Ελλάδας, βασικός μέτοχος και σε ΜΜΕ, καθιστά τη δημοσίευση κριτικής σχετικά με το project πρακτικά αδύνατη.

7. Στην Ρουμανία το πρότζεκτ είναι μεγαλύτερο (4 ανοιχτά ορυχεία) και συνεπώς έχει μεγαλύτερες επιπτώσεις στο περιβάλλον από ότι το πρότζεκτ στις Σκουριές. Επίσης θα χρησιμοποιηθεί κυάνιο. Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τις δηλώσεις των υπευθύνων της  «Ελληνικός Χρυσός» όχι.

Όπως λένε, από τη στιγμή που το κοίτασμα στις Σκουριές περιέχει χαλκό, θα χρησιμοποιήσουν μια τεχνική για μεταλλουργία χαλκού που λέγεται flash smelting (στιγμιαία τήξη) και θα παίρνουν τον χρυσό ως παραπροϊόν.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

Το ρουμανικό κράτος, παρ» όλο που έχει να κερδίσει περισσότερα χρήματα από τα σχέδια εξόρυξης χρυσού στο έδαφός του, παρ» όλο που έκανε καλύτερες συμφωνίες και παρ» όλο που και το ίδιο είναι μέτοχος της κοινοπραξίας, φαίνεται να κινείται με περισσότερη ωριμότητα, υπευθυνότητα και προσοχή σε σχέση με την Ελλάδα.

Το ελληνικό κράτος, που χορεύει στον ρυθμό των Μνημονίων, βιάζεται. Με μοναδικό κριτήριο το «να δώσουμε θέσεις εργασίας» ή «να φέρουμε ξένες επενδύσεις» κινείται άρον άρον με προχειρότητα, κερδίζοντας ελάχιστα, και μάλιστα σε ένα θέμα τόσο σημαντικό που αφορά το περιβάλλον μιας περιοχής απερίγραπτου φυσικού κάλλους.

Και επειδή οι άνθρωποι που ζουν εκεί πιστεύουν ότι τα αρχέγονα δάση που θα κοπούν δεν ξαναγίνονται και πως κάθε απόφαση που θα ληφθεί τώρα, θα επηρεάσει άμεσα και τις επόμενες γενιές, διαμαρτύρονται. Ωστόσο αντί να βρουν ένα κράτος που θα σκύψει και θα τους ακούσει, εκείνο τους στέλνει τα ΜΑΤ για να καταπνίξει τη φωνή τους.

Η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα της Ευρώπης όπου συμβαίνει κάτι τέτοιο. Δεν υπάρχει καμία ανάλογη περίπτωση, από τη στιγμή που η Ελλάδα έγινε μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας, όπου ένα μεταλλευτικό σχέδιο επιχειρήθηκε να επιβληθεί με αυτόν τον τρόπο, διά της βίας, εκ των άνω, από ευρωπαϊκό κράτος στον λαό του.

Αυτά είναι πράγματα που συχνά τα βλέπει κανείς να συμβαίνουν σε χώρες της Λατινικής Αμερικής. Στη Γουατεμάλα, όπου ΜΑΤ και άνδρες ιδιωτικής εταιρείας σεκιούριτι επενέβησαν προς χάριν της μεταλλευτικής CGN προκειμένου να καταπνίξουν τη διαμαρτυρία ιθαγενών Μάγιας.

Το αποτέλεσμα ήταν να σκοτώσουν φριχτά τον ηγέτη τους, κομματιάζοντάς τον με ματσέτες. Στο Περού για το ορυχείο της Newmont, όπου δυνάμεις καταστολής συγκρούστηκαν με τους ντόπιους που επίσης διαμαρτύρονταν κατά του πρότζεκτ, αφήνοντας πίσω τους νεκρούς και τραυματίες.

Και στην Κολομβία, όπου εξαιτίας του 50χρονου εμφύλιου πολέμου, ο στρατός είναι αυτός που φυλάει τις ιδιωτικές εταιρείες χρυσού. Αλλά είπαμε: Εμείς δεν έχουμε καμιά σχέση με Λατινική Αμερική, είμαστε στο ευρώ, είμαστε Ευρώπη!

Ρώτησα τον πρώην υπουργό Περιβάλλοντος που έβαλε την υπογραφή του για το πρότζεκτ, Γιώργο Παπακωνσταντίνου, τι ακριβώς κερδίζει η χώρα. (Θυμίζω ότι πήραμε 11 εκατ. ευρώ και τέλος. Ούτε σεντ από royalties στο μέλλον.)

Μου απάντησε αυτολεξεί: «Το κράτος κερδίζει γιατί παίρνει φόρους, το κράτος κερδίζει γιατί προσλαμβάνονται πάνω από 1.000 άτομα και αυτά τα άτομα έχουν εισοδήματα, άρα πληρώνουν φόρους».

Θέσεις εργασίας

Ο κ. Στρατουδάκης της «Ελληνικός Χρυσός» μιλάει για «1.700 άμεσες θέσεις εργασίας και τις διπλάσιες έμμεσες». Περίπου 5.000 δηλαδή. Κάτι που με ευκολία επιβεβαιώνει και ο δήμαρχος Αριστοτέλη κ. Πάχτας:

«Πείτε μου, σε ποια άλλη περιοχή της πατρίδας μας, στην επόμενη πενταετία θα δημιουργηθούν άλλες 5.000 θέσεις απασχόλησης;».

Παρ» όλο που θεωρώ έωλο τον αριθμό των έμμεσων θέσεων -γιατί κανείς δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να επιβεβαιώσει ότι π.χ. οι γαλότσες που θα φορούν οι εργάτες θα φτιάχνονται από ελληνικά χέρια και δεν θα αγοράζονται από τη Βουλγαρία- θα θεωρήσω ότι ο αριθμός των θέσεων εργασίας που θα δημιουργηθούν θα είναι όντως 5.000.

Οπως επίσης θα τονίσω και κάτι που δεν ακούγεται συχνά: ότι σύμφωνα με τις μελέτες της εταιρείας για τις Σκουριές, το ορυχείο θα έχει ζωή 27 χρόνων.

Αμείλικτα ερωτήματα

Τα ερωτήματα λοιπόν που καλείται να απαντήσει η ελληνική κοινωνία είναι τα εξής: Δέχεται για μια υπόσχεση 5.000 θέσεων εργασίας που θα διαρκέσουν 27 χρόνια, να κοπούν εκατοντάδες στρέμματα αρχέγονου δάσους;

 

Δέχεται να ρισκάρει τυχόν περιβαλλοντικές επιπτώσεις και ατυχήματα;

 

Δέχεται να εξορυχτεί χρυσάφι που θα φεύγει έξω, χωρίς να αφήνει περαιτέρω κέρδη στον τόπο από δικαιώματα εξόρυξης, παρά μόνο όσα θα προκύπτουν από τη φορολογία της επιχείρησης και των εργαζομένων της;

 

Και το πιο σημαντικό: Δέχεται αυτού του τύπου την ανάπτυξη;

 

Αυτά τα βασικά ερωτήματα θα πρέπει να αποτελέσουν την καρδιά μιας δημόσιας διαβούλευσης, η οποία κανονικά θα έπρεπε να είχε ήδη γίνει. Ετσι ώστε όλοι οι Ελληνες να είναι ενημερωμένοι γι» αυτό που σχεδιάζεται να γίνει σε ένα μέρος της πατρίδας τους.

 

Μας αφορά όλους. Αλλωστε όπως έλεγε και ο Αριστοτέλης, «Το κύριο γνώρισμα του πολίτη είναι η συμμετοχή στην απονομή δικαιοσύνης και στην άσκηση εξουσίας». Δυστυχώς στη σύγχρονη ελληνική δημοκρατία αυτά είναι ψιλά γράμματα.

 

1. http://www.exandasdocumentaries.com/gr/documentaries/chronologically/2011-2012/278-to-aggigma-tou-mida

 

2. http://www.exandasdocumentaries.com/gr/documentaries/chronologically/2012-2013/314-o-xrysos-sta-xronia-tis-krisis-mavri-vilva

 

3. http://www.exandasdocumentaries.com/gr/documentaries/chronologically/2012-2013/330-xrysos-sta-xronia-tis-krisis-o-thisavros-tis-kassandras

 

4. http://en.rmgc.ro/

 

5. http://en.rmgc.ro/rosia-montana-project/economy/business-plan.html

 

6. Μεταλλευτικός Κώδικας, ΚΕΦΑΛΑΙΟΝ ΤΕΤΑΡΤΟΝ, ΜΕΤΑΛΛΕΙΟΚΤΗΣΙΑ ΕΝΝΟΙΑ – ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΝ – ΜΕΤΑΒΟΛΑΙ Δικαίωμα μεταλλειοκτησίας http://www.ndf.gr/el/law/law/finish/1-/3-210-35101973.html

 

7. http://actmedia.eu/energy-and-environment/rovana-plumb-insists-on-declassification-of-files-on-rosia-montana/41457

 

8. http://www.exandasdocumentaries.com/gr/news/interesting-articles/315-omi-paremvasi-tou-ypeka-yper-tis-ellinikos-xrysos

 

9. http://www.hellas-gold.com/

 

10. http://www.newsbomb.gr/politikh/story/109173/o-panishyros-giorgos-mpompolas-ta-dimosia-erga-kai-ta-mme

 

02/12/2012 Εφημερίδα Συντακτών

Δημοσιεύτηκε από τον kavvathas

Δημοσιογράφος, εκδότης,παρατηρητής γεγονότων, (πρώην)οδηγός αγώνων. Πάντα χειριστής ανεποπτέρων, αεροπλάνων και ελικοπτέρων -Journalist, publisher, (ex)racing & rally driver. Pilot (glider, plane + helicopter) Η δραστηριότητα του Κώστα Καββαθά στο χώρο της έντυπης δημοσιογραφίας ξεκίνησε το 1959 από το περιοδικό «Ταχύτης», που είχε ως αντικείμενό του τους αγώνες αυτοκινήτου. Eκδόθηκε για λίγο καιρό από την «Ecurie Eρμής», έναν από τους παλαιότερους συλλόγους φίλων της Αυτοκίνησης που ιδρύθηκαν στην Ελλάδα. Το 1963 ξεκίνησε η συνεργασία του με την εφημερίδα «Μεσημβρινή», στην οποία κράτησε τη στήλη του αυτοκινήτου για τρία περίπου χρόνια. Το 1966 δούλεψε στο εβδομαδιαίο περιοδικό επικαιρότητας «Άλφα», το πρώτο στα εγχώρια χρονικά του Τύπου που, στην ύλη του, είχε σελίδες αφιερωμένες στο αυτοκίνητο. Λίγο αργότερα χρονολογείται η πρώτη προσπάθεια να εκδόσει δικό του περιοδικό, με τον Γιάννη Μπαρδόπουλο, το «Τροχοί+Δρόμοι», η οποία όμως διακόπηκε λίγο πριν το τυπογραφείο!Από την πρώτη απόπειρα σώζονται λίγες φωτογραφίες, τις οποίες θα μπορέσετε να δείτε όταν το Ιστολόγιο γίνει, επιτέλους, portal. Μετά από σύντομο πέρασμα από το «Νέο Αυτοκίνητο» των αδελφών Αντώνη και Μιχάλη Γρατσία, εντάχθηκε στο επιτελείο του περιοδικού «Αuto Eξπρές» του Σπύρου Γαλαίου, που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το καλοκαίρι του 1967. Σύντομα ανέλαβε τη θέση του αρχισυντάκτη, διαδεχόμενος τον Κυριάκο Κορόβηλα. Τον Οκτώβριο του 1970 ίδρυσε, με τη σύζυγό του Σοφία, το περιοδικό «4ΤΡΟΧΟΙ» και, όπως ήταν λογικό, έριξε εκεί το βάρος της αρθρογραφίας του. Παρ' όλα αυτά βρήκε χρόνο να γράφει στο εβδομαδιαίο περιοδικό «Επίκαιρα», που όλοι οι παλιοί γνωρίζουν και που θεωρείται –ακόμη και σήμερα που εκδόθηκε ένα με τον ίδιο τίτλο- ως το καλύτερο του είδους που εκδόθηκε ποτέ στην Ελλάδα. Τα άρθρα του Κ.Κ. στα "Ε" θα συμπεριληφούν σύντομα και σε αυτό το ιστολόγιο. Άρθρα του δημοσιεύτηκαν επίσης στην εφημερίδα «Το Βήμα» από το 1991 ως το 1998, καθώς και για ένα ...μικρό διάστημα(!) στην «Καθημερινή», μία άλλη ιστορία, που επίσης θα μπορέσετε να απολαύσετε εδώ σαν μία σπαρταριστή (στηγελοιότητά της) "κωμωδία". Σήμερα, εκτός από τα περιοδικά των «Τεχνικών Εκδόσεων», ο Κώστας Καββαθάς αρθρογραφεί στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα», από το πρώτο της φύλλο. Στο ενεργητικό του συμπεριλαμβάνονται -μέχρι στιγμής- δύο βιβλία: «Porsche, ο άνθρωπος και τα αυτοκίνητα» του Richard von Frankenberg, που μετέφρασε στα ελληνικά το 1972 μαζί με δύο ακόμη συναδέλφους του και «Το βιβλίο του Πραγματικού Οδηγού». Τα κείμενά του, έντονα συναισθηματικά, περιέχουν σχεδόν τα πάντα: περιγραφές από διεθνείς κι ελληνικούς αγώνες, ιστορίες από τα παλιά χρόνια του αυτοκινήτου, συνεντεύξεις από σημαντικά στελέχη αυτοκινητοβιομηχανιών και συμπεράσματα από τις εξαντλητικές δοκιμές των εκάστοτε νέων μοντέλων, κοινωνική κριτική και σχόλια για τα καλώς ή τα κακώς κείμενα της χώρας και των ανθρώπων της. Στα πρώτα χρόνια των «4Τροχών» έγραφε και τεχνικά άρθρα, καθώς και "συμβουλές" για την ασφαλή και ασφαλή και γρήγορη οδήγηση. Με το πέρασμα των δεκαετιών όμως αφ' ενός το ενδιαφέρον μετατοπίστηκε από την τεχνολογία στα ζαντολάστιχα και αφ΄ετέρου άλλοι, ικανότεροι ανέλαβαν (μικρός Νίνης, Έλλη Κοκκίνου, γελοτοποιός του αυτοκράτορα κλπ) και ο Κ.Κ. αποφάσισε πως, αρκετά με τα "τεχνικά άρθρα" που, άλλοστε, δεν γίνονται καταληπτά από τον "ανθό" της ελληνικής νεολαίας -έτσι όπως τον κατάντησαν οι ανεπάγγελτοι "πολιτικοί". Το 2009 ο Κώστας Καββαθάς συμπλήρωσε 50 χρόνια δημοσιογραφικήςςς και 40 εκδοτικής ζωής αν και η τελευταία δεν είναι ακριβώς όπως την οραματιζόταν για λόγους που αναφέρονται σε άλλες σελίδες του ιστολογίου…

18 σκέψεις σχετικά με το “Η σιωπή δεν είναι χρυσός

  1. Το άρθρο του Γ. Αυγερόπουλου με αντιπροσωπεύει απόλυτα. Η εξόρυξη χρυσού είναι το …τελευτταίο που χρειάζεται η ελληνίτσα. Ας μαζέψει πρώτα τις ανεξέλεγκτες χωματερές και τα σκουπίδια απ’ τα φανάρια στις «εθνικές» οδούς

    Μου αρέσει!

    1. Οπου χρυσός βάλτε και πετρέλαιο, βωξίτες, μάρμαρα και ό,τι άλλο περιέχει η ελληνική γη. Ετσι γίνονται οι ληστείες…

      Μου αρέσει!

  2. ναι με σωστό το άρθρο … αλλά από την άλλη όλες οι επενδύσεις κάτι παρόμοια κωλύματα συναντάνε…μια τα πουρνάρια μια οι αγριόχοιροι μια τα πεύκα μια οι περιοχές φυσικού κάλους… ε δε μένει και τίποτα άλλο …. το μόνο που μένει είναι 1,5 εκ άνεργοι να αργοπεθαίνουν και τα πουρνάρια να επιζούν… και ποιος θα δημιουργήσει…; τα κοτσύφια…; α.. και πριν κτιστεί το μαντιο των δελφων η περιοχή φυσικού κάλους ήταν…

    Μου αρέσει!

    1. Aν οι σημερινοί «οικολόγοι», βολεμένοι στο Δημόσιο και στις αγροτικές επιδοτήσεις (όλα τα κιλά όλα τα λεφτά) υπήρχαν πριν 50-60 χρόνια, ούτε τα λιγνιτωρυχεία της Κοζάνης και της Πτολεμαΐδας θα υπήρχαν, ούτε η ΛΑΡΚΟ, ούτε η S&B, ούτε ο ΧΥΤΑ της Φυλής, ούτε το αεροδρόμιο του Ελληνικού (βασικά αυτό δεν υπάρχει ήδη). Η νοοτροπία του βολέματος, του τομαρισμού, της αρπακόλας, που δίδαξε στους Έλληνες η πασοκική πανούκλα από το 1981 και μετά. Όχι στις επενδύσεις, ναι στα αυθαίρετα.

      Μερικοί λένε ότι θα «φύγουν οι τουρίστες». Εμ ούτε αυτούς θέλουνε. Ο μακαρίτης που έφτιαξε το Costa Navarino τράβηξε τα πάνδεινα (και) από «περιβαλλοντικές» οργανώσεις μέχρι να τα καταφέρει. Στο νομό Λασιθίου κάποιοι αφελείς προσπαθούν να φτιάξουν ξενοδοχεία, τους έχουν πάει στα δικαστήρια «περιβαλλοντικές» οργανώσεις και 300 κάτοικοι.

      Οι μόνες «επενδύσεις» που θέλουνε είναι τα ρουμς του λετ. Αυθαίρετα, αφορολόγητα, ασύδοτα και ανεξέλεγκτα.

      Μου αρέσει!

      1. Αν τα «ξενοδοχεία στο Λασίθι» που αναφέρεις είναι η επένδυση που θέλει να κάνει ΞΕΝΗ πολυεθνική (δλδ τα κέρδη έξω) στη μονή Τοπλού και η οποία περιλαμβάνει μερικές χιλιάδες κλίνες ALL INCLUSIVE (δλδ η αγορά του Λασιθίου δεν πρόκειται να βλέπει ούτε έναν πελάτη), τότε καλύτερα το Λασίθι να παραμείνει με τις πολυτελείς μονάδες της Ελούντας («ρουμς του λετ» υπάρχουν σε ταινίες Ψάλτη-Γαρδέλη, όχι στο Λασίθι), οι οποίες προσλαμβάνουν βασικά Έλληνες για προσωπικό και δεν το εισάγουν από πρώην χώρες του ανατολικού μπλοκ για να το πληρώνουν «μαύρα». Και δεν είναι μόνο οικολόγοι αυτοί που τη μάχονται αυτή την «επένδυση». Οι οικολόγοι είναι η μειοψηφία.

        Το Costa Navarino, αν δεν κάνω λάθος, είναι πανέμορφη και τεράστια μονάδα all inclusive. Αν ήσουν κάτοικος Πύλου, δε νομίζω να ενθουσιαζόσουν στην προοπτική να έρχονται σουρωμένα βλαχογερμανιδοαγγλάκια τα οποία δεν θα αφήνουν ούτε 1 σεντ στην τοπική αγορά.

        Τελικά η επένδυση στις Σκουριές σου φαίνεται εξίσου επικερδής με το Ελληνικό και τα λιγνιτορυχεία;
        Και στο κάτω-κάτω αν είναι πράγματι επικερδής για τον τόπο, γιατί δεν αξιώνεται ένας κυβερνητικός αξιωματούχος ν’ ανέβει εκεί πάνω και να το εξηγήσει στους ανθρώπους, παρά στέλνουν τα ΜΑΤ να τους βάλουν στο κεφάλι με το ζόρι; Ο 1ος κυβερνητικός που πάτησε εκεί το ποδάρι του πρέπει να είναι ο Ένδειας όταν πήγε να επιθεωρήσει τις καμένες μπουλντόζες…

        Άντε, γιατί την πασοκική λαίλαπα την έχει ακολουθήσει η νεοφιλελεύθερη λαίλαπα… Και δεν είναι η δεύτερη αντίδοτο στην πρώτη., συμπληρωματικές είναι.

        ΥΓ: Οι κάτοικοι στις Σκουριές δεν παλεύουν ενάντια στην «πασοκική πανούκλα» του Πάχτα και του Βενιζέλου;

        Μου αρέσει!

  3. Κάνετε λάθος, ο χρυσός είναι όλου του κόσμου και οι υδρογονάνθρακες όπως μάθαμε σήμερα είναι της ευρώπης!

    Μου αρέσει!

  4. Αν ισχυουν τα ποσοστα του αρθρου για τη συμμετοχη στο εργο….95% οι Καναδοι-5% μεγαλοεργολαβος-0% Ελληνικο Κρατος,πρεπει να παραδεχθουμε οτι η αποικιοκρατια πια δεν τηρει ουτε τα προσχηματα και παιζει μπαλα σε αλλο επιπεδο.Εκλογες γιατι γινονται ακομα στη χωρα μας??Αυτες γιατι δεν τις καταργουν με το μνημονιο??Αλλα θα μου πειτε ειναι δυνατον να καταργησουν τους εαυτους τους και τα αξιωματα τους??Χαζοι δεν ειναι,αυτο ειναι σιγουρο!!

    Μου αρέσει!

  5. Φαίνεται ότι τώρα έγινε γνωστό το πρόβλημα στην Αθηνα.
    Ο Αυγεροπουλος μας τα έλεγε αυτά πριν μερικά χρόνια
    αλλά κανείς δεν εδεινε σημασία.
    Οπου γινεται εξόρυξη χρυσου καταστρέφεται το περιβαλλον σε αποσταση 100Km τουλαχιστον.
    Στην λατινικη Αμερικη που γινεται εξωρυξη οι πολεις απεχουν σε μεγαλυτερη αποσταση.
    Στην Ελλαδα οι καλλιτερες παραλιες τις χαλκιδικης απεχουν 10-30Km και η Θεσσαλονικη απεχει 80Km αυτο
    σημαινει οτι εαν γινει η εξόρυξη σε 5 χρονια θα μολυνθει το ποσιμο νερο και οι παραλίες συνεπως θα φυγουν ολοι οι τουριστες, σε 10χρονια θα καταστραφουν οι καλλιεργειες ελαιων, αμπελιων , κλπ θα ψοφησουν ολα τα ψαρια αρκετα km πιο εξω απο το Πορτο Κουφο και η σκονη θα εχει πνιξει την Χαλκιδικη και θα φτανει μεχρι την Θεσσαλονικη, δηλ. οταν θα φυσαει ανατολικος ανεμος θα πρεπει να κλεινόμαστε στα σπιτια μας ή να κυκλοφορούμε με μάσκα.
    Ολα αυτα θα επειδη η κυβερνηση πουλησε την Ελλαδα μαζι με τα ζωντανα και 1200 περιπου υπανθρωποι ζητουν δικαιωμα στην εργασια, εργαζομενοι στην εταιρια για 700ευρω θα καταστρεψουν 2 νομούς της Ελλαδος.
    Καλα εκαναν και τους εκαψαν τις εγκαταστασεις αλλα αυτοι θα τα παρουν απο τις ασφαλιστικες και ετσι δεν λινεται το προβλημα.
    Η ΛΥΣΗ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ
    ΝΑ ΦΥΓΕΙ Η ΤΡΙΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΣΥΜΜΟΡΙΑ.

    Μου αρέσει!

    1. Ξεχάσατε να γράψετε ότι θα ανοίξει και η γη να μας καταπιεί, θα πέσει ο ουρανός να μας πλακώσει, ενώ οι επτά ιππότες της Αποκαλύψεως θα έρθουν να μας σφαγιάσουν.

      Προσοχή κύριοι δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να κοπεί το 0,5% των δέντρων του δάσους της περιοχής λόγω του ορυχείου.

      Κόψιμο δέντρων επιτρέπεται μόνο για καταπατήσεις από τους ντόπιους, για παράνομες χωματερές και για κανέναν άλλο λόγο.

      Επίσης απαγορεύεται αυστηρά η κατασκευή οργανωμένων ξενοδοχειακών μονάδων, ΧΥΤΑ, αυτοκινητοδρόμων, η εγκατάσταση κεραιών κάθε είδους συμπεριλαμβάνομένων των ραντάρ προσέγγισης αεροδρομίων και των κεραιών κινητής τηλεφωνίας. Να φύγουνε, να πάνε αλλού.

      Μου αρέσει!

      1. 300%…το ξερεις πως με τον φοβο να μην υπαρχει πετρελαιο και φαρμακα ο Σαμαρας πηρε τις εκλογες;

        τα αποτελεσματα τα βλεπεις,κανουμε μπανιο με πετρελαιο και τα φαρμακα τα πεταμε στη θαλασσα

        τιποτα να μην προχωρησει στο μπουρδελο του μνημονιου,στα σκατα και οι επενδυσεις ολες και τιποτα να μην φυγει εξω, αν το κερδος δεν γυρισει στον εξαθλιωμενο λαο…

        μπας και εισαι 300% κυπριος και ψηφιζεις μακακιες και ζαλιζεσαι και το χεις 300% χαμενο;μηπως;ε;

        Μου αρέσει!

  6. πεθαινει ενας Σαλονικιος και παει στον παραδεισο…εκει τον υποδεχεται ο αγιος Πετρος…

    -Ελα να σου δειξω το μερος.πώς σου φαινεται;…τον ρωτα
    -Καλλο με φαινεται αλλλα Χαλλκιδικη δεν ειναι.

    Η υποθεση ειναι ξεκαθαρη.Το εγκλημα «ελληνικος χρυσος» φωναζει και δειχνει τον ενοχο.Να το πω;Το λεω.

    Ο Θεος θελει να κανει πρωτο τουριστικο προορισμο τον Παραδεισο για τους Σαλονικιους.

    Ηλιου φαεινοτερον και χρυσου αστραφτεροτερον και λαμπροτερον.
    Ουρες θα κανουμε σε λιγο στην εξωπορτα του παραδεισου, απο ολα τα μερη τις επικρατειας.
    Διαβασα πως 50% του πληθυσμου βρισκεται κατω απο το οριο της φτωχειας!!!

    Για να διαβασω ξανα τα αποτελεσματα.
    Επικρατεια.Ελαβαν.

    πρακτωρ νου δου 29,66 %
    ξυριζας αυγα κουρεμενα 26,89 %
    πουτσοκ 12,28 %
    ανελ space lines 7,51 %
    καζανοκεφαλοι 6,92 %
    τρομαρ(α) τους 6,25 %
    οι υπολοιποι της βουλης 4,50 %

    Καλοι μου ανθρωποι,Ελληνες ψηφοφοροι,δεν υπαρχει χωρα που να περασε ο ΔοΝηΤης και να μην ανοιξε τρυπες.Και δεν ηταν μονο για να βρει χρυσο χρυσα μου.Αυριο απεργια.
    Οι ανενεργοι ανεργοι ξερετε τι πρεπει να κανετε.Καναπε και χρυση αυγη στις εκλογες.

    …αντε στου παραδεισου την πορτα
    καποιος φυτεψε δυο χορτα

    Μου αρέσει!

      1. ετσι γκρεμιζονται και χτιζονται,λιγο λιγο λιγο και πολυ.πολυ

        ..αλλα και οι ερωτες και οι θυσιες ειναι μονο γι΄αυτους που ειναι ετοιμοι για λιγο ή για πολυ…

        ………………………………σε λεω

        Μου αρέσει!

  7. Μικρα συμπερασματα:

    1ο) Υπαρχουν ακομα ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ…
    2ο) Η χωρα μας γεωγραφικα μπορει να βρισκεται επανω απο τον ισημερινο, ουσιαστικα ομως «ανηκει» αλλου……….
    3ο) Ο «εθνικος εργολαβος», εχει πλεον αποκτησει…θεϊκη υποσταση, ειναι ΠΑΝΤΑΧΟΥ ΠΑΡΩΝ!…
    4ο) Η Ρουμανια ΕΧΕΙ υπουργειο περιβαλλοντος, με ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ περιβαλλοντος, η Ελλαδα ειχε, εχει και θα εχει κατι αινιγματικα ανθρωπαρια ( βλ. Τινα, Τζωρτζ, κτλ)
    5ο) Το ΣτΕ, ειναι πιο διακοσμητικος θεσμος ακομα και απο τον Προεδρο της Δημοκρατιας………….
    6ο) Ο απαιχτος Παχτας, συνεχιζει να καταστρεφει την Β. Ελλαδα απλα απο διαφορετικο ποστο…
    7ο) George, εχει καιρο «να στα χωσει» ο Καϊότης, και εχεις ξεφυγει τελειως….. 🙂

    Μου αρέσει!

  8. Εύγε για την ανάρτηση. Υπόδειγμα δημοσιογράφου ο κ. Αύγερόπουλος. Εξαιρετική εργασία για τα μέτρα της ελληνικής κοινωνίας. Θερμά συγχαρητήρια και σε σας αγαπητέ κ. Καββαθά.

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.