GREXIT:Πότε, πως και γιατί…

 

Εξαιρετική ανάλυση από το: badmoney.gr PDF Print E-mail
Αφού αρχικά διευκρινίσουμε ότι κατά την άποψη μας (από την πρώτη στιγμή) είναι πρακτικά απίθανο να συμβεί η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ (GREXIT) ή για την ακρίβεια μόνο αυτή (θεωρούμε ότι περισσότερες πιθανότητες υπάρχουν να διαλυθεί η ευρωζώνη, παρά να φύγει μια μόνο χώρα), θα σταθούμε σήμερα σε ένα ενδιαφέρον άρθρο (αν και σε πολλά δε συμφωνούμε) του «διάσημου» «Slog», το οποίο είχε γραφτεί πριν από μερικές ημέρες και καταπιάνεται με τους υπέρ και τους κατά μιας εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ (GREXIT)

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στο άρθρο, μια λεπτή ισορροπία δυνάμεων που αφορά την τύχη της Ελλάδας έκανε πάλι μπάχαλο τις αγορές τις προάλλες.

Οι δυνάμεις που στροβιλίζονται γύρω από το μισολιπόθυμο κεφάλι της Ελλάδας εξακολουθούν να παραμένουν πιο ατιθάσευτες από άγρια άλογα. Αλλά ο διεξοδικός έλεγχος που κάναμε εδώ στο Slog σε όλες τις διαθέσιμες πηγές (καθώς και η «ανάγνωση» όλων των σημάτων) τις τελευταίες δύο ημέρες μας έδειξε πολύ έντονα ότι δύο διαφορετικές συμμαχίες – με διαμετρικά αντίθετες απόψεις και στόχους – αγωνίζονται για να πάρουν το πάνω χέρι. Ο στόχος της μιας πλευράς είναι να εξασφαλίσει την παραμονή της Αθήνας στην Ευρωζώνη. Ο στόχος της άλλης είναι να βγει μια και καλή και να μην ξαναγυρίσει.

Από την ημέρα που άρχισαν να γίνονται ορατά αυτά τα τελευταία στάδια του ελληνικού δράματος – γύρω στα τέλη του φθινοπώρου του 2011 – το Slog έχει διατηρήσει μια σταθερή γραμμή. Πιστεύουμε ότι διακυβεύονται πολύ περισσότερα σε αυτό το παιχνίδι από το εάν ή όχι η Ελλάδα μπορεί να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της όσον αφορά στην αποπληρωμή του χρέους και τα προγράμματα λιτότητας. Ωστόσο, καθώς ο ένας μήνας φέρνει τον άλλο, από την αρχή του 2012, έχουμε δει σε όλη την «ανεπτυγμένη» Δύση κάποιες εγχώριες φράξιες, τόσο από στρατηγική όσο και από γεωπολιτική άποψη, οι οποίες επιτείνουν την πολυπλοκότητα του ζητήματος, και αναγκάζουν τον κάθε σοβαρό πολιτικό αναλυτή να αναρωτιέται για το τι τέλος πάντων συμβαίνει, τι δεν συμβαίνει, αλλά και τι είναι πιθανό να συμβεί στο εγγύς μέλλον.

Στην πορεία, μερικοί από τους παίκτες έχουν αλλάξει πλευρές – κυρίως ο Λευκός Οίκος. Τον περασμένο Ιανουάριο η κυβέρνηση Ομπάμα κίνησε ουρανό και Γη για να απομονώσει την Ελλάδα και να δημιουργήσει ένα τείχος προστασίας γύρω της, ενώ την ίδια στιγμή έδειξε ανοιχτά ότι, σε αντάλλαγμα, πεθαίνει για να αποκτήσει πρόσβαση στις στρατιωτικές βάσεις, τις ενεργειακές πηγές και τα ορυκτά κοιτάσματα της Ελλάδας. Σήμερα παρατηρούμε μια προσπάθεια των Δημοκρατικών στις ΗΠΑ να χρησιμοποιήσουν όλα τα διπλωματικά χαρτιά τους για να κρατήσουν την Ελλάδα σταθερά μέσα στην Ευρωζώνη, διευκολύνοντας παράλληλα, όσο είναι δυνατό, την επανεκλογή του Ομπάμα.

Εκτός από τους Δημοκρατικούς, στο στρατόπεδο αυτών που τάσσονται υπέρ του να παραμείνει η Ελλαδα στην Ευρωζώνη, δείχνει να είναι η Γαλλία(τρομοκρατημένη από το πιθανό μπαμ των μεγάλων τραπεζών μετά από μια χρεοκοπία της Ελλάδας), η Άνγκελα Μέρκελ (με επίγνωση της πιθανότητας ότι η Γερμανία θα αναλάβει να πληρώσει τα σπασμένα του χρέους της Ελλάδας μετά από την αποχώρησή της τελευταίας από το ευρώ) και το Πεκίνο(που ανησυχεί ότι μια ασταθής Ευρωζώνη θα ανατρέψει την ισορροπία που διατηρεί αυτή τη στιγμή η Κίνα, ρίχνοντάς την σε μια ανελέητη ύφεση).

Αν πάμε τώρα να ρίξουμε μια ματιά τι γίνεται έξω από τον χώρο αυτού του παιχνιδιού, θα δούμε ότι τα πράγματα γίνονται αμέσως πολύ πιο πολύπλοκα. Αφού κάθησαν και υπολόγισαν ότι θα βγουν καθαρά κερδισμένοι από ένα «Grexit», οι υποστηρικτές του Romney μέσα στο αμερικανικό τραπεζικό και γραφειοκρατικό σύστημα – γι’ αυτό δεν έχουμε πλέον καμία αμφιβολία – συνομωτούν με θεούς και δαίμονες, κάνουν τα στραβά μάτια και χρησιμοποιούν όλη την επιρροή και το χρήμα που μπορούν να συγκεντρώσουν για να δημιουργήσουν μια τεραστίων διαστάσεων ελληνική κρίση. Το πιο σημαντικό όχημά τους για την επίτευξη αυτού του σκοπού είναι η τρόικα των διεθνών ομολογιούχων δανειστών, πολλοί από τους οποίους θεωρούν ότι μια πιθανή εκλογή του Romney θα επαναφέρει τα πράγματα στο σωστό δρόμο για τα κέρδη τους. Παρ’ όλο που το ΔΝΤ συχνά χαρακτηρίζεται ως «κεϋνσιανών» αντιλήψεων από πολλούς οικονομικούς αναλυτές και «διαμορφωτές» της κοινής γνώμης, στην πραγματικότητα μέσα στο ΔΝΤ υπάρχουν αυτή τη στιγμή περισσότερα «γεράκια» χρέους από ό, τι περιστεράκια. Ενώ οι ομολογιούχοι, τους οποίους κλείδωσαν έξω από την ΕΚΤ και πέταξαν τα κλειδιά, εξακολουθούν να έχουν οι αφελείς τη σταθερή πεποίθηση ότι για να αποπληρωθεί ένα χρέος, πρώτα πρέπει να γίνει ορατό. Αν χρειαστεί …ακόμη και με αφορισμό

Στο ίδιο αυτό στρατόπεδο ανήκουν όλοι οι χοντρο-Bankfurters,με πρώτη και καλύτερη την γερμανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα με τον Βάιντμαν στο τιμόνι της. Οι περισσότεροι από όλους αυτούς δεν έχουν αυτή τη στιγμή την παραμικρή αμφιβολία ότι οποιαδήποτε προσπάθεια διάσωσης όλου του περιφερειακού άξονα της ευρωλέσχης θα καταλήξει με μαθηματική ακρίβεια σε οικονομική καταστροφή για τη Γερμανία. Η ιδανική λύση για αυτούς θα ήταν η έξωση της Ελλάδας, της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας. Ο δε Μάριο Μόντι είναι της ίδιας γνώμης, αφού αντιλήφθηκε εδώ και καιρό ότι τα ατελείωτα δανεικά που δίνονται στην Ελλάδα όλα καταλήγουν σ’ ένα πηγάδι χωρίς πάτο. Όσο για τον Μαριάνο Ραχόι της Ισπανίας, αυτός δεν μας λέει με ποια άποψη συμφωνεί, αλλά όταν είναι χαλαρός, με κολλητούς του και εκφράζεται ελεύθερα, τους λέει ότι μια «αποκεντρωμένη» Ισπανία υπό την «προστασία» της ΕΕ είναι αναπόφευκτη εξέλιξη, και αφού θα γίνει η διαδικασία που θα γίνει, γιατί να το ζορίζουμε το πράγμα;

Προσέξτε τώρα φάση. Μόνο δύο παίκτες έχουν το δεξί πόδι στο ένα στρατόπεδο και το αριστερό στο άλλο, και κανένας από τους δύο δεν είναι αουτσάιντερ. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, δεν θέλει με τίποτα ένα στεφάνι από αγκάθια, όταν θα στεφθεί οικονομικός φύρερ της δημοσιονομικής ένωσης της Ευρώπης που προτείνει το άγρυπνο Βρυξελλοβερολίνο. Αλλά ούτε μπάλα δεν θέλει να του δώσουν για να παίζει γιατί δεν του αρέσει πια. Του Χερ Σόιμπλε του έχει καρφωθεί στο μυαλό η ιδέα ότι η Ελλάδα θα πρέπει να ξεκουμπιστεί γρήγορα από κει μέσα, και όλο το διαθέσιμο βαρύ πυροβολικό (για να σέρνονται οι αγορές ξωπίσω του) θα πρέπει να μεταφερθεί στην Ισπανία και την Ιταλία. Όπως πάντα, καυχιέται για το πόσα μπορεί να διαθέσει για να τις στηρίξει αυτές τις δύο, αλλά ούτε λόγος για ανεξέλεγκτη αγορά ομολόγων. Αντίθετα, το αφεντικό της ΕΚΤ, ο Μάριο Ντράγκι, λέει ότι θα αγόραζε με την πρώτη ευκαιρία όλα τα απούλητα ομόλογα των «φτωχών» χωρών του ClubMed σε δημοπρασία, αλλά στην πραγματικότητα ανυπομονεί να δει την κλωτσιά που θα βγάλει την Ελλάδα από την ευρωλέσχη… αλλά! …μετά τις 6 Νοεμβρίου. Σαν τεχνοκράτης που είναι, ο ίδιος ξέρει καλά ότι ένα ελληνικό άτακτο μπαμ συν ένας αμερικάνικος πανικός δεν θα ελέγχονται με τίποτα.

Αλλά ταπεινή μας γνώμη είναι ότι ακόμα και αυτό το τρίτροχο αμάξωμα της ίντριγκας θα μπορούσε να ανατραπεί αν οι εταίροι της συγκυβέρνησης του Αντώνη Σαμαρά εμμείνουν στη στάση τους και αρνηθούν να παραλάβουν όλο το «πακέτο» των πολιτικών λιτότητας που απαιτεί η τρόικα. Κανείς στην Αθήνα δεν είναι πραγματικά σίγουρος αν το κίνητρο των τσαλιμιών του Βενιζέλου είναι η πτώση της Νέας Δημοκρατίας ή το ξεσκέπασμα της κομπίνας του Βρυξελλοβερολίνου, ή και τα δύο. Απλά ευχόμαστε όλοι να ξέρει ο Χοντρός τι κάνει.

Αν κρίνουμε απ’ όσα μας είπαν κάποιες πηγές μας, απ’ όσα διαβάσαμε και από τον τόνο των διαφόρων δημόσιων δηλώσεων, εμείς ποντάρουμε όλα μας τα λεφτά στο ότι η Ελλάδα δεν θα κάνει ρούπι από εκεί. Οι δυνάμεις που την θέλουν να σαπίσει εκεί μέσα είναι σε άνοδο. Αυτό που φοβόμαστε είναι ότι, κάποια στιγμή… μετά το Νοέμβριο, τα στρατόπεδα που υπάρχουν μέσα στη Γερμανία και τις «φτωχές» χώρες του ClubMed και διαφωνούν για την τύχη των Ελλήνων θα δεχθούν αφόρητες πιέσεις.

Τέλος, ενδιαφέρον παρουσιάζει ο τρόπος με τον οποίο κλείνει το άρθρο του Slog, όπου σημειώνεται ότι εμείς εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι το Βερολίνο θα βγει εκτός ευρωλέσχης πριν από την Αθήνα.

Δημοσιεύτηκε από τον kavvathas

Δημοσιογράφος, εκδότης,παρατηρητής γεγονότων, (πρώην)οδηγός αγώνων. Πάντα χειριστής ανεποπτέρων, αεροπλάνων και ελικοπτέρων -Journalist, publisher, (ex)racing & rally driver. Pilot (glider, plane + helicopter) Η δραστηριότητα του Κώστα Καββαθά στο χώρο της έντυπης δημοσιογραφίας ξεκίνησε το 1959 από το περιοδικό «Ταχύτης», που είχε ως αντικείμενό του τους αγώνες αυτοκινήτου. Eκδόθηκε για λίγο καιρό από την «Ecurie Eρμής», έναν από τους παλαιότερους συλλόγους φίλων της Αυτοκίνησης που ιδρύθηκαν στην Ελλάδα. Το 1963 ξεκίνησε η συνεργασία του με την εφημερίδα «Μεσημβρινή», στην οποία κράτησε τη στήλη του αυτοκινήτου για τρία περίπου χρόνια. Το 1966 δούλεψε στο εβδομαδιαίο περιοδικό επικαιρότητας «Άλφα», το πρώτο στα εγχώρια χρονικά του Τύπου που, στην ύλη του, είχε σελίδες αφιερωμένες στο αυτοκίνητο. Λίγο αργότερα χρονολογείται η πρώτη προσπάθεια να εκδόσει δικό του περιοδικό, με τον Γιάννη Μπαρδόπουλο, το «Τροχοί+Δρόμοι», η οποία όμως διακόπηκε λίγο πριν το τυπογραφείο!Από την πρώτη απόπειρα σώζονται λίγες φωτογραφίες, τις οποίες θα μπορέσετε να δείτε όταν το Ιστολόγιο γίνει, επιτέλους, portal. Μετά από σύντομο πέρασμα από το «Νέο Αυτοκίνητο» των αδελφών Αντώνη και Μιχάλη Γρατσία, εντάχθηκε στο επιτελείο του περιοδικού «Αuto Eξπρές» του Σπύρου Γαλαίου, που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το καλοκαίρι του 1967. Σύντομα ανέλαβε τη θέση του αρχισυντάκτη, διαδεχόμενος τον Κυριάκο Κορόβηλα. Τον Οκτώβριο του 1970 ίδρυσε, με τη σύζυγό του Σοφία, το περιοδικό «4ΤΡΟΧΟΙ» και, όπως ήταν λογικό, έριξε εκεί το βάρος της αρθρογραφίας του. Παρ' όλα αυτά βρήκε χρόνο να γράφει στο εβδομαδιαίο περιοδικό «Επίκαιρα», που όλοι οι παλιοί γνωρίζουν και που θεωρείται –ακόμη και σήμερα που εκδόθηκε ένα με τον ίδιο τίτλο- ως το καλύτερο του είδους που εκδόθηκε ποτέ στην Ελλάδα. Τα άρθρα του Κ.Κ. στα "Ε" θα συμπεριληφούν σύντομα και σε αυτό το ιστολόγιο. Άρθρα του δημοσιεύτηκαν επίσης στην εφημερίδα «Το Βήμα» από το 1991 ως το 1998, καθώς και για ένα ...μικρό διάστημα(!) στην «Καθημερινή», μία άλλη ιστορία, που επίσης θα μπορέσετε να απολαύσετε εδώ σαν μία σπαρταριστή (στηγελοιότητά της) "κωμωδία". Σήμερα, εκτός από τα περιοδικά των «Τεχνικών Εκδόσεων», ο Κώστας Καββαθάς αρθρογραφεί στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα», από το πρώτο της φύλλο. Στο ενεργητικό του συμπεριλαμβάνονται -μέχρι στιγμής- δύο βιβλία: «Porsche, ο άνθρωπος και τα αυτοκίνητα» του Richard von Frankenberg, που μετέφρασε στα ελληνικά το 1972 μαζί με δύο ακόμη συναδέλφους του και «Το βιβλίο του Πραγματικού Οδηγού». Τα κείμενά του, έντονα συναισθηματικά, περιέχουν σχεδόν τα πάντα: περιγραφές από διεθνείς κι ελληνικούς αγώνες, ιστορίες από τα παλιά χρόνια του αυτοκινήτου, συνεντεύξεις από σημαντικά στελέχη αυτοκινητοβιομηχανιών και συμπεράσματα από τις εξαντλητικές δοκιμές των εκάστοτε νέων μοντέλων, κοινωνική κριτική και σχόλια για τα καλώς ή τα κακώς κείμενα της χώρας και των ανθρώπων της. Στα πρώτα χρόνια των «4Τροχών» έγραφε και τεχνικά άρθρα, καθώς και "συμβουλές" για την ασφαλή και ασφαλή και γρήγορη οδήγηση. Με το πέρασμα των δεκαετιών όμως αφ' ενός το ενδιαφέρον μετατοπίστηκε από την τεχνολογία στα ζαντολάστιχα και αφ΄ετέρου άλλοι, ικανότεροι ανέλαβαν (μικρός Νίνης, Έλλη Κοκκίνου, γελοτοποιός του αυτοκράτορα κλπ) και ο Κ.Κ. αποφάσισε πως, αρκετά με τα "τεχνικά άρθρα" που, άλλοστε, δεν γίνονται καταληπτά από τον "ανθό" της ελληνικής νεολαίας -έτσι όπως τον κατάντησαν οι ανεπάγγελτοι "πολιτικοί". Το 2009 ο Κώστας Καββαθάς συμπλήρωσε 50 χρόνια δημοσιογραφικήςςς και 40 εκδοτικής ζωής αν και η τελευταία δεν είναι ακριβώς όπως την οραματιζόταν για λόγους που αναφέρονται σε άλλες σελίδες του ιστολογίου…

2 σκέψεις σχετικά με το “GREXIT:Πότε, πως και γιατί…

  1. Το τι έχουν να χάσουν οι «άλλοι» από το grexit το ψιλοκαταλαβαίνω. Το τι έχουμε να χάσουμε εμείς δεν έχω ακόμα πολυκαταλάβει.

    Μου αρέσει!

  2. Φυσικά, ο ημέτερος πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς υπερέβη κάθε συμβατική σκέψη και διέλυσε κάθε αμφιβολία περί του τι στάση σκοπεύει να κρατήσει η υπερήφανη κυβέρνησή του όσον αφορά το μέλλον της χώρας.
    «Ο Έλληνας ματώνει αυτή τη στιγμή αλλά είναι αποφασισμένος να παραμείνει στο ευρώ», δήλωσε καθιστώντας τον «Έλληνα» νέο ιερομάρτυρα που προκειμένου να πετύχει κάποια αόριστη και ανεπειβεβαίωτη θεία εύννοια, δεν απαρνείται την πίστη του ακόμα και μέσα στην αρένα με τα πεινασμένα λιοντάρια.
    Ξεχνάει βέβαια, αφελώς ή ηθελημένα ότι οι εκτεταμένες αιμορραγίες οδηγούν συνήθως στο θάνατο. Προφανώς θέλει να πληρώσει τον βαρκάρη της Αχερουσίας με ευρώ

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: