Η Ελλάδα αντιμετωπίζει και μία άλλη χειρότερη κρίση

Επιμέλεια – Μετάφραση : e-FSW

Της Μatina Stevis (WJ)

Είναι νωρίς το απόγευμα και στο λιμάνι της Πάτρας που βρίσκεται 210 χλμ. από την Αθήνα, δύο Έλληνες αξιωματικοί του ναυτικού περιπολούν τις αποβάθρες, κρατώντας ο καθένας μπαστούνια με καθρέφτες για να ελέγχουν κάτω από φορτηγά. Μέχρι τώρα δεν έχουν δει κάτι.

Ξαφνικά, τρεις νεαροί το σκάνε πίσω από ένα τεράστιο δοχείο από μία αποβάθρα. Οι αξιωματικοί ξεκινάνε την καταδίωξη αλλά το δράμα έχει ήδη τελειώσει προτού καν ξεκινήσει. Μέσα σε ένα λεπτό, οι τρεις άνδρες, πιο γρήγοροι αλλά και πιο απελπισμένοι, έχουν δραπετεύσει σε ένα ερειπωμένο βιομηχανικό συγκρότημα.

Πρόκειται, λέει ένας αστυνομικός, για παράνομους μετανάστες, οι οποίοι προφανώς πέρασαν τη νύχτα στο εδώλιο του κατηγορουμένου με την ελπίδα να διαφύγουν με πλοίο στην Ιταλία. Είναι μόνο μερικοί από ένα ολόκληρο πλήθος παράνομων μεταναστών που προσπαθούν να φτάσουν στην Ευρώπη μέσω της Ελλάδας, και ξεφεύγουν από την αστυνομία και τις αρχές που τους κυνηγάνε. «Κάθε μέρα, επαναλαμβάνεται η ίδια ιστορία», είπε ο αξιωματικός προσπαθώντας να κρατήσει την ανάσα του, μετά από άλλη μία καταδίωξη.

Αναμφίβολα, ο ρόλος της Ελλάδας στην κρίση της ευρωζώνης είναι πολύ γνωστός, έχοντας ένα τεράστιο φορτίο δημόσιου χρέους και μία αρτηριοσκληρωτική οικονομία, που απειλεί το ενιαίο νόμισμα. Όμως, από τις Βρυξέλλες έως το Όσλο, οι ηγέτες των κυβερνήσεων ανησυχούν και για ένα άλλο θέμα που θέτει σε κίνδυνο την ακεραιότητά τους διευκολύνοντας την ελεύθερη παράνομη πρόσβαση σε μια ολόκληρη ήπειρο: Τα «πορώδη» ελληνικά σύνορα.

 

Η χώρα έχει καταστεί ως ένα εφαλτήριο μεταναστευτικού κύματος από τη Μέση Ανατολή και τη Νότια Ασία καθώς ο κόσμος εγκαταλείπει τις πατρίδες του οι οποίες δοκιμάζονται από χρόνια πολιτικής κυβερνητικής αναταραχής. Το 2011 ήταν μία εξαιρετική χρονιά λόγω των εξεγέρσεων στη Βόρεια Αφρική. Συγκεκριμένα, 140.980 άνθρωποι εντοπίστηκαν να εισέρχονται παράνομα στην Ε.Ε. Σύμφωνα με τη Frontex την υπηρεσία ελέγχου των συνόρων της Ε.Ε., oαριθμός αυτός είναι αυξημένος κατά 35% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Από αυτούς, το 40% προήλθε από την Ελλάδα. Μέσα στον Ιούλιο του τρέχοντος έτους, 23.000 άτομα συνελήφθησαν να περνάνε παράνομα τα σύνορα, δηλαδή το +30% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό νούμερο.

 

Ο έλεγχος των συνόρων στην Ελλάδα δεν είναι ένα νέο πρόβλημα. Ωστόσο, η οικονομική δυσπραγία της χώρας και οι περιορισμοί δαπανών στον προϋπολογισμό της, αποτελούν τροχοπέδη για πολλές από τις προσπάθειές της ώστε να μειωθεί η ροή της παράνομης μετανάστευσης. Ελπίζοντας να έρθει η χρηματική διάσωση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή – το εκτελεστικό όργανο της Ε.Ε. – άρχισε να χρηματοδοτεί την προστασία των ελληνικών συνόρων εξασφαλίζοντας ένα ποσό της τάξης των € 255 εκατομμυρίων (ή των $ 331 εκατομμυρίων) κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο ετών. Αλλά αυτό το ποσό είναι ακόμα πολύ λιγότερο από το αντίστοιχο που δαπανούν κάποιες άλλες χώρες με λιγότερα προβλήματα παράνομης εισόδου μεταναστών. Η διογκωμένη γραφειοκρατία και οι τωρινοί περιορισμοί προσλήψεων δημοσίων υπαλλήλων στην Ελλάδα έχουν καθυστερήσει την υλοποίηση μερικών από τα καλύτερα σχέδια. Σύμφωνα με μία εμπιστευτική έκθεση της Ε.Ε., η χώρα έχει προσλάβει μόνο 11 επιτελικά στελέχη για να βοηθήσουν τις περιπτώσεις διαδικασίας ασύλου, παρά την περυσινή χρηματοδότηση για πλήρωση 700 θέσεων.

 

Σε απάντηση όλων των παραπάνω, οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι λένε ότι κάνουν το καλύτερο που μπορούν κάτω από δύσκολες συνθήκες. Ο νέος Υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Δένδιας, λέει η Ελλάδα παίρνει σοβαρά την προστασία των συνόρων, αλλά ότι η εισροή από το εξωτερικό έχει φθάσει τις διαστάσεις κρίσης. Ο ίδιος αποκαλεί την Ελλάδα ως «ουδέτερη ζώνη της Ευρώπης», που μεταφέρει «δυσανάλογη επιβάρυνση».

 

Η Ελλάδα είναι μέρος της λεγόμενης ζώνης «Σένγκεν» της Ευρώπης, η οποία επιτρέπει την ελεύθερη μετακίνηση των πολιτών χωρίς διαβατήριο μεταξύ των περισσότερων χωρών – μελών της Ε.Ε. καθώς και ορισμένων γειτονικών χωρών. Η αποτυχία της να προστατεύσει τα σύνορά της έχει αυξήσει τις πολιτικές εντάσεις σε χώρες που έχουν ήδη αγανακτήσει για τις επιπτώσεις της χώρας επάνω στο ευρώ, και ανησυχούν ότι οι δικές τους – ήδη στενές – αγορές εργασίας δε θα μπορέσουν να χειριστούν την αθρόα προσέλευση πολλών μεταναστών. Ο Hugo Brady του Κέντρου Ευρωπαϊκής Μεταρρύθμισης, ενός think tank με έδρα το Λονδίνο, λέει ότι απλά όλα αυτά αναζωπυρώνουν τη «δηλητηριώδη» πολιτική ατμόσφαιρα.

 

Ο Αυστριακός Υπουργός Εσωτερικών Johanna Mikl-Leitner έχει περιγράψει τα ελληνοτουρκικά σύνορα τόσο ανοιχτά «όσο είναι η πόρτα ενός αχυρώνα» υποστηρίζοντας τις επίσημες κυβερνητικές θέσεις της χώρας του ότι η έξοδος της Ελλάδας από τη Συνθήκη Σένγκεν, αποτελεί μία επιλογή. Η Γερμανία, η Φινλανδία και η Ολλανδία – τρεις χώρες που έχουν τηρήσει την πιο σκληρή στάση απέναντι στην Αθήνα για την κρίση του ευρώ – έχουν επίσης εκφράσει επανειλημμένα τις ανησυχίες τους σχετικά με τα ελληνικά σύνορα. Διπλωματικοί κύκλοι αναφέρουν ότι είναι πιθανό να υποστηρίξουν τα σχέδια για να επανέλθουν οι έλεγχοι διαβατηρίων για τους ταξιδιώτες που φθάνουν από την Ελλάδα, απομονώνοντας έτσι αποτελεσματικά τη χώρα από την υπόλοιπη ζώνη του Σένγκεν.

 

Μεγάλο μέρος του προβλήματος λαμβάνει χώρα στη βορειοανατολική Ελλάδα στα σύνορα με την Τουρκία, όπου εκεί υπάρχει ένα ρήγμα μήκους 80 μιλίων κατά μήκος του ποταμού Έβρου, έχοντας γίνει ένα από τα πιο «πορώδη» γεωπολιτικά σύνορα της Ευρώπης. Αλλά τα λιμάνια όπως εκείνο της Πάτρας έχουν γίνει μία από τους πιο «αγαπημένες» πύλες εξόδου των παράνομων μεταναστών από την Ελλάδα προς την υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση. Από εδώ, ταξιδεύουν στο Ιόνιο και την Αδριατική θάλασσα στην Ιταλία, όπου θα μείνουν κρυφά ή σε περισσότερες χώρες. Στη ζώνη Σένγκεν, οι ταξιδιώτες δεν χρειάζεται να δείξουν έγγραφα, αλλά ορισμένες χώρες διεξάγουν επιτόπιους ελέγχους όλο και περισσότερο για τη σύλληψη παράνομων μεταναστών, όταν περνούν τα σύνορα.

 

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία ελέγχου των συνόρων, σχεδόν το 60% των παράνομων μεταναστών στην Ελλάδα προέρχονται είτε από το Αφγανιστάν είτε από το Πακιστάν. Λίγο παραπάνω από 2.400 Σύριοι ζήτησαν πολιτικό άσυλο για να ξεφύγουν από τον εμφύλιο πόλεμο που έχει ξεσπάσει στη χώρας τους, μετά τη σύλληψή τους τον περασμένο Ιούνιο για παράνομη διέλευση των ελληνοτουρκικών συνόρων. Ωστόσο, η συντριπτική πλειοψηφία είναι νέοι άνδρες και οικογένειες που αναζητούν εργασία, διότι η αγορά εργασίας όπου ζούσαν ήταν κατεστραμμένη από τον πόλεμο και την τρομοκρατία. Σχεδόν όλοι πρέπει να πληρώνουν λαθρεμπόρους, οι οποίοι σε ορισμένες περιπτώσεις τους βάζουν σε μικρές πλαστικές βάρκες για να περάσουν τα δύσκολα νερά του ποταμού. Όσοι επιβιώσουν – η αστυνομία λέει ότι στο μεταξύ μερικές δεκάδες από αυτούς τους ανθρώπους θα έχει πνιγεί στα νερά του ποταμού – θα αντιμετωπίσουν φρικτές συνθήκες διαβίωσης στην Ελλάδα προσπαθώντας να συνεχίσουν το υπόλοιπο μέρος του ταξιδιού τους στην υπόλοιπη Ευρώπη.

 

Όσον αφορά την Πάτρα, το τρίτο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας, τα αποδεικτικά στοιχεία αυτής της δυσκολίας είναι εύκολο να βρεθούν. Αρκετά μέτρα από τα αγκυροβολημένα πλοία, στις παλιές γραμμές του τρένου, ένας χωματόδρομος οδηγεί σε μία εγκαταλελειμμένη βιομηχανική περιοχή. Σύμφωνα με Έλληνες αξιωματικούς, το εργοστάσιο της Πειραϊκής Πατραϊκής, της πάλαι ποτέ διάσημης ελληνικής επιχείρησης κλωστοϋφαντουργίας, ήταν τόπος διαμονής παράνομων μεταναστών από το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, το Σουδάν, το Μαρόκο και τη Σομαλία και μερικών από την Ακτή Ελεφαντοστού. Αν και πρόσφατα είχε εκκαθαριστεί από επιχειρήσεις της αστυνομίας, περίπου 80 άτομα κοιμόντουσαν στα άδεια δωμάτια όπου κάποτε ήταν έτοιμα στοιβαγμένα βαμβακερά υφάσματα έτοιμα προς εξαγωγή.

 

«Η Ελλάδα δεν είναι Ευρώπη. Είναι Ασία, είναι Αφρική, αλλά Ευρώπη δεν είναι» δήλωσε ο 23χρονος μετανάστης Mohammed Ashar, στο εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο. Ο Μαροκινός λαθρομετανάστης πλήρωσε € 1,500 (σχεδόν $ 1,950) σε έναν Κούρδο έμπορο λαθρομεταναστών για να διασχίσει τον ποταμό Έβρο, αλλά συνελήφθη από τους Έλληνες και κατόπιν πήγε στο «Φυλάκιο», ένα κέντρο κράτησης λαθρομεταναστών εκεί κοντά. Εκεί έδωσε και τα δακτυλικά του αποτυπώματα και καταχωρήθηκε στη βάση δεδομένων των συνόρων της Ε.Ε. Στα έγγραφα, η ημερομηνία γέννησής του ήταν η εξής: Πρωτοχρονιά 1989. Όπως και οι περισσότεροι άνθρωποι που εισέρχονται στην Ελλάδα, καθώς δε γνωρίζουν πότε γεννήθηκαν, ως ημερομηνία γέννησής τους καταγράφεται η 1η Ιανουαρίου.

 

Το χαρτί του χρειάζεται, επίσης, για να του ανοίξει το δρόμο της επιστροφής προς την πατρίδα του και πάλι, ύστερα από ένα μήνα, αναδεικνύοντας μία άλλη πρόκληση για το μεταναστευτικό ζήτημα τόσο της Ελλάδας όσο και των εταίρων της στην Ε.Ε. Σε όλη την Ευρώπη, οι παράνομοι μετανάστες μπορούν να διατηρούνται σε οποιαδήποτε κέντρα κράτησης από λίγες ώρες έως λίγες εβδομάδες. Στη συνέχεια, δίνουν χαρτιά τους και είναι υποχρεωμένοι να εγκαταλείψουν τη χώρα που πήγαν μέσα σε ένα μήνα.

 

Όπως και τόσοι πολλοί πριν από αυτόν, ο Ashar δεν επιστρέφει στην πατρίδα του. Αντ ‘αυτού, ταξίδεψε στην Αλεξανδρούπολη και στην Αθήνα πριν έρθει στην Πάτρα και διαφεύγει της σύλληψής του κατά τη διάρκεια της εκκένωσης της αστυνομίας του εγκαταλελειμμένου εργοστασίου. Στα τέλη Ιουλίου, μετά από εννέα μήνες στην Ελλάδα, ο Ashar μπαίνει κρυφά σε ένα πλοίο για την Ιταλία, όπου ελπίζει να μείνει κι όλας εκεί. «Εδώ δεν υπάρχουν θέσεις εργασίας για τους Έλληνες, πώς μπορεί να υπάρχουν για εμάς;» αναρωτιέται ο ίδιος.

 

Παρόλο που η Ελλάδα φέρει το κύριο βάρος της πολιτικής πίεσης, δεν είναι σαφές ότι η χώρα έχει το μεγαλύτερο πρόβλημα παράνομης μετανάστευσης στην Ευρώπη. Πέρυσι, περίπου 351.000 άνθρωποι παραβίασαν τη βίζα τους και εισήλθαν στην Ε.Ε., περισσότερο από το διπλάσιο του αριθμού των ατόμων που πέρασαν στην Ευρώπη, χωρίς έγγραφα, σύμφωνα με την “Frontex”. «Η προσοχή πρέπει να μετατοπιστεί και σε αυτό επίσης», είπε ο κ. Brady του Κέντρου για την Ευρωπαϊκή Μεταρρύθμιση, συνεχίζοντας:«Η Ελλάδα δεν είναι η αιτία της παράνομης μετανάστευσης, απλώς είναι ένα σοβαρό ευάλωτο κομμάτι της.»

 

Η προστασία των συνόρων είναι θέμα εθνικής κυριαρχίας των περισσότερων ευρωπαϊκών κυβερνήσεων που δεν είναι πρόθυμες να εκχωρήσουν στις Βρυξέλλες. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσπαθεί να ενεργεί ως διαιτητής για να διατηρήσει τη ζώνη ελεύθερης μετακίνησης, αλλά η Cecilia Malmström, Επίτροπος της Ε.Ε. για Εσωτερικές Υποθέσεις, δήλωσε στις συζητήσεις για τη μετανάστευση έχει δύσκολα σημειωθεί πρόοδος υπό το τρέχον πολιτικό κλίμα των κρατών – μελών. «Λυπάμαι που η τρέχουσα κρίση έχει γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης από λαϊκιστικά κόμματα που προσπαθούν να μεταθέσουν την ευθύνη από την κακή διαχείριση των εθνικών οικονομιών στους πληθυσμούς των μεταναστών», είπε σε μία συνέντευξη.

 

Τον Ιούνιο, οι Υπουργοί Εσωτερικών των κυβερνήσεων της Ε.Ε. επέμειναν ότι οι εθνικές αρχές θα πρέπει να έχουν νέες εξουσίες για να επαναφέρει τους ελέγχους διαβατηρίων έως και δύο χρόνια ώστε να απομονώσουν μία χώρα εκτός της ζώνης Σένγκεν στην περίπτωση που αυτή παρουσιάζει «σοβαρές ελλείψεις» στον έλεγχο των συνόρων τους. Η ψήφος τους έχει οδηγήσει σε μία πικρή και ακόμα άλυτη μάχη στις Βρυξέλλες, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο-το μόνο ευρέως εκλεγμένο θεσμικό όργανο της Ε.Ε. – να καταπολεμούν την όποια αρνητική απόφαση επάνω σε αυτό το θέμα.

 

Ο κ. Δένδιας, ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης της χώρας, έχει ξεκινήσει μία μεγάλης κλίμακας επιχείρηση για να συλλάβει και να απελάσει τους παράνομους μετανάστες στην Αθήνα. Σε συνέντευξη Τύπου, τον Αύγουστο, ο ίδιος παραλλήλισε την εισροή των λαθρομεταναστών με την εισβολή των Δωριέων πριν από 4.000 χρόνια. «Η χώρα χάνεται», είπε. Σε απάντηση, η Διεθνής Αμνηστία ζήτησε από την Ελλάδα να αναστείλει τη λειτουργία αυτών των επιχειρήσεων εκκαθάρισης , κατηγορώντας τις αρχές της χώρας για επιβολή ρατσιστικών διακρίσεων, μία κατηγορία την οποία ο Έλληνας Υπουργός αρνήθηκε σθεναρά.

 

Στα ελληνικά σύνορα, οι ίδιοι πόροι της ελληνικής οικονομίας για τη σύλληψη των παράνομων μεταναστών είναι δύσκολο να εκτιμηθούν, δεδομένου ότι η κυβέρνηση δεν θα αποκαλύψει στοιχεία σχετικά με την κάλυψη των στρατιωτικών ζωνών. Η ίδια δήλωσε ότι έχει ανατεθεί μία δύναμη από 2.500 αντρών με αποστολή την περιπολία των συνόρων της χώρας στην πλευρά των βορειοανατολικών συνόρων με την Τουρκία. Το περίφημο έργο περιφρούρησης των συνόρων έχει ξεκινήσει με την οριοθέτηση ενός φράχτη μήκους 6 μιλίων και κόστους € 3,2 εκατομμυρίων. Οι Βρυξέλλες έχουν ήδη δηλώσει ότι αυτό το σχέδιο δεν θα αποφέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα και αρνήθηκε να το χρηματοδοτήσει.

 

Αν και είναι παραδεκτό από πλευράς Ε.Ε. ότι οι οικονομίες της Ιταλίας και της Ισπανίας μειονεκτούν από έναν ανελαστικό, μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό, οι αξιωματούχοι της Ε.Ε. λένε ότι οι δύο αυτές χώρες λαμβάνουν από κοινού περισσότερα κοινοτικά κονδύλια, επειδή είναι καλύτερες στη διεκπεραίωση των αιτήσεων ασύλου. Στην Ελλάδα λειτουργεί μόνο μία υπηρεσία επεξεργασίας αυτών των αιτήσεων και είναι ανοιχτή μόνο για λίγες ώρες και μία φορά την εβδομάδα στην Αθήνα. «Όσον αφορά την παροχή ασύλου, η Ελλάδα δεν έχει σύστημα για να μιλήσουμε» είπε ένας υπάλληλος της Ε.Ε. ο οποίος θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

 

Σε μία εσωτερική έκθεση τον περασμένο Απρίλιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατηγόρησε επίσης τη θρυλική γραφειοκρατία της ελληνικής κυβέρνησης ότι είναι «υπέρβαρη» και ότι «εμποδίζει την ταχεία εκταμίευση» της χρηματοδότησης από την ΕΕ. Οι Έλληνες αξιωματούχοι της κυβέρνησης λένε ότι προσπαθούν να μεταρρυθμιστούν, αλλά ισχυρίζονται επίσης ότι έχουν παρεμποδιστεί από την απαγόρευση νέων προσλήψεων που επιβλήθηκε από τους διεθνείς πιστωτές της χώρας στην προσπάθεια περιορισμού των δαπανών. Είπαν ότι προσπαθούν να δημιουργήσουν ένα πιο ολοκληρωμένο σύστημα για τη διεκπεραίωση των υποθέσεων ασύλου.

 

Τα κονδύλια της Ε.Ε. έχουν χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσουν στην αναβάθμιση του κέντρου κράτησης του «Φυλακίου», ενός κίτρινου κτιρίου με οροφή από τούβλο που βρίσκεται στη βόρεια περιοχή της Ορεστιάδας, εννέα μίλια από τα τουρκικά σύνορα. Όμως, οι συνθήκες εκεί και σε άλλα κέντρα κράτησης έχουν επικριθεί ως εξαιρετικά φτωχές, με μετανάστες να αναφέρουν αφόρητο υπερπληθυσμό, περιορισμένη πρόσβαση σε τουαλέτες και λίγο φαγητό. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκρινε πέρυσι ότι οι χώρες της Ε.Ε. θα πρέπει να σταματήσουν να στέλνουν τους λαθρομετανάστες πίσω στην Ελλάδα, λόγω των«θλιβερών» συνθηκών κράτησης. Η Ελλάδα δήλωσε ότι η απόφαση δεν ήταν δίκαιη, γιατί η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με τέτοιες έκτακτες μεταναστευτικές πιέσεις.

 

Κατά τη διάρκεια μίας ζεστής μέρας το περασμένο καλοκαίρι, έξω από τις πύλες στου «Φυλακίου» ένας 26χρονος μετανάστης ο Monir Isam από το Μπαγκλαντές, χαμογελώντας, γιατί τα είχε καταφέρει και έφτασε στην Ελλάδα, είχε ωστόσο μία οδυνηρή ιστορία να μας διηγηθεί. Το ταξίδι του για την Αθήνα, διήρκησε δύο μήνες ταξιδεύοντας με αυτοκίνητο, λεωφορείο ή πλοίο, σταματώντας στο Ντουμπάι, στο Ιράν και στην Τουρκία. Είχε καταβάλει στους λαθρεμπόρους το ποσό των € 7.000 στο Μπαγκλαντές, και κατά την άφιξή του σε ένα ποτάμι στην Τουρκία, του είχαν πει ότι στην Ελλάδα θα πρέπει να πάει με ένα μικρό πλαστικό σκάφος, παρόμοιο με εκείνα που πωλούνται σε καταστήματα παιχνιδιών. Μέσα στη βάρκα αυτή μπήκε μαζί με άλλα δεκαέξι άτομα.

 

Ερωτηθείς τι θα κάνει αν ο ίδιος δεν μπορέσει να βρει δουλειά στην Αθήνα, μας είπε: «Πρέπει να βρω μία δουλειά, έχω πληρώσει πάρα πολλά χρήματα.» Σε μία τηλεφωνική συνομιλία που είχαμε στα τέλη Ιουλίου, ο ίδιος μας είπε ότι έμενε σε μία εγκαταλελειμμένη πολυκατοικία στο κέντρο της Αθήνας, κάνοντας διάφορες δουλειές χωρίς να έχει κάποιο σχέδιο ή κάποιο μέσο για να φύγει. «Πού να πάω;» είπε. «Δεν μπορώ να πάω πίσω στο Μπαγκλαντές. Θα ήταν ντροπή.»

 

Σε ένα καφενείο στο σιδηροδρομικό σταθμό της Αλεξανδρούπολης, κάποιος ο οποίος συστήθηκε ως λαθρέμπορος παράνομων μεταναστών από την Αλγερία, εξήγησε τα εξής: Οι Σύριοι είναι οι πλουσιότεροι λαθρομετανάστες και είναι πρόθυμοι να πληρώσουν έως και € 10.000 για να φτάσουν στη Νορβηγία, στη Φινλανδία και τη Σουηδία για να ζητήσουν άσυλο. Είπε ότι χρεώνει € 5.000 για ένα πλαστό ελληνικό διαβατήριο και € 1.500 μόνο για να διασχίσουν το ποτάμι.

 

Η κα Malmström, Επίτροπος της Ε.Ε. σε θέματα Εσωτερικών Υποθέσεων, δήλωσε ότι η λαθρεμπορία παράνομων μεταναστών στην Ευρώπη είναι μία αγορά με συνολικό ετήσιο τζίρο της τάξης των € 25 δισεκατομμυρίων και για αυτό το λόγο είναι δύσκολο να καταπολεμηθεί. Μεταξύ των ενεργειών, είπε, η Ευρώπη η Frontex στέλνει αξιωματικούς στα ελληνοτουρκικά σύνορα στα πλαίσια μηνιαίων τοπογραφικών αποστολών.

 

Μερικοί άλλοι αξιωματούχοι όπως ο Ολλανδός Ben Voermans, που είναι αποσπασμένος στην Ορεστιάδα, δηλώνει ότι η Ευρώπη θα πρέπει να ενεργήσει από κοινού και να διορθώσει το πρόβλημα. «Δεν μπορούμε να κατηγορήσουμε άλλες χώρες για ένα κοινό πρόβλημα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε ως Ευρώπη», είπε σε μία συνέντευξη.

 

Υπάρχουν, ωστόσο, και άλλα ζητήματα που συσσωρεύονται ως δυσεπίλυτα προβλήματα, εκ των οποίων κάποια είναι τα εξής: H κακή συνεργασία μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας σχετικά με θέματα μετανάστευσης. Οι ελληνικές αρχές δεν μπορούν να επιστρέψουν τους παράνομους μετανάστες στην Τουρκία, διότι η Ε.Ε. και η Τουρκία δεν έχουν συνάψει καμία συμφωνία υποδοχής αυτών των ανθρώπων. Τον Ιούνιο, οι υπουργοί της ΕΕ συμφώνησαν να ξεκινήσουν συνομιλίες για μία τέτοια συμφωνία.

 

Ακόμη και στο εσωτερικό της Ε.Ε., η αλληλεγγύη δεν είναι ο κανόνας. Στην Ιταλία συχνά οι παράνομοι μετανάστες επιστρέφουν πίσω με τα ίδια πλοία που πήγαν. Δεν υφίστανται καμία επεξεργασία τα έγγραφά τους ούτε καταχωρείται η άφιξή τους στη χώρα, σύμφωνα με το Γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες που εδρεύει στη Ρώμη. Οι Ιταλοί αξιωματούχοι αρνήθηκαν να το σχολιάσουν, αλλά ο οργανισμός του Ο.Η.Ε. έχει εκδώσει επίσημη οδηγία ζητώντας από τις χώρες – μέλη του να μην επιστρέψουν τους αιτούντες άσυλο, στην Ελλάδα. Η Laura Boldrini, εκπρόσωπος του Οργανισμού, είπε ότι η εν λόγω οδηγία συχνά αγνοείται. «Υπάρχει ένα είδος πινγκ-πονγκ το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη μεταξύ Ιταλίας και Ελλάδας», είπε.

 

Δημοσιεύτηκε από τον kavvathas

Δημοσιογράφος, εκδότης,παρατηρητής γεγονότων, (πρώην)οδηγός αγώνων. Πάντα χειριστής ανεποπτέρων, αεροπλάνων και ελικοπτέρων -Journalist, publisher, (ex)racing & rally driver. Pilot (glider, plane + helicopter) Η δραστηριότητα του Κώστα Καββαθά στο χώρο της έντυπης δημοσιογραφίας ξεκίνησε το 1959 από το περιοδικό «Ταχύτης», που είχε ως αντικείμενό του τους αγώνες αυτοκινήτου. Eκδόθηκε για λίγο καιρό από την «Ecurie Eρμής», έναν από τους παλαιότερους συλλόγους φίλων της Αυτοκίνησης που ιδρύθηκαν στην Ελλάδα. Το 1963 ξεκίνησε η συνεργασία του με την εφημερίδα «Μεσημβρινή», στην οποία κράτησε τη στήλη του αυτοκινήτου για τρία περίπου χρόνια. Το 1966 δούλεψε στο εβδομαδιαίο περιοδικό επικαιρότητας «Άλφα», το πρώτο στα εγχώρια χρονικά του Τύπου που, στην ύλη του, είχε σελίδες αφιερωμένες στο αυτοκίνητο. Λίγο αργότερα χρονολογείται η πρώτη προσπάθεια να εκδόσει δικό του περιοδικό, με τον Γιάννη Μπαρδόπουλο, το «Τροχοί+Δρόμοι», η οποία όμως διακόπηκε λίγο πριν το τυπογραφείο!Από την πρώτη απόπειρα σώζονται λίγες φωτογραφίες, τις οποίες θα μπορέσετε να δείτε όταν το Ιστολόγιο γίνει, επιτέλους, portal. Μετά από σύντομο πέρασμα από το «Νέο Αυτοκίνητο» των αδελφών Αντώνη και Μιχάλη Γρατσία, εντάχθηκε στο επιτελείο του περιοδικού «Αuto Eξπρές» του Σπύρου Γαλαίου, που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το καλοκαίρι του 1967. Σύντομα ανέλαβε τη θέση του αρχισυντάκτη, διαδεχόμενος τον Κυριάκο Κορόβηλα. Τον Οκτώβριο του 1970 ίδρυσε, με τη σύζυγό του Σοφία, το περιοδικό «4ΤΡΟΧΟΙ» και, όπως ήταν λογικό, έριξε εκεί το βάρος της αρθρογραφίας του. Παρ' όλα αυτά βρήκε χρόνο να γράφει στο εβδομαδιαίο περιοδικό «Επίκαιρα», που όλοι οι παλιοί γνωρίζουν και που θεωρείται –ακόμη και σήμερα που εκδόθηκε ένα με τον ίδιο τίτλο- ως το καλύτερο του είδους που εκδόθηκε ποτέ στην Ελλάδα. Τα άρθρα του Κ.Κ. στα "Ε" θα συμπεριληφούν σύντομα και σε αυτό το ιστολόγιο. Άρθρα του δημοσιεύτηκαν επίσης στην εφημερίδα «Το Βήμα» από το 1991 ως το 1998, καθώς και για ένα ...μικρό διάστημα(!) στην «Καθημερινή», μία άλλη ιστορία, που επίσης θα μπορέσετε να απολαύσετε εδώ σαν μία σπαρταριστή (στηγελοιότητά της) "κωμωδία". Σήμερα, εκτός από τα περιοδικά των «Τεχνικών Εκδόσεων», ο Κώστας Καββαθάς αρθρογραφεί στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα», από το πρώτο της φύλλο. Στο ενεργητικό του συμπεριλαμβάνονται -μέχρι στιγμής- δύο βιβλία: «Porsche, ο άνθρωπος και τα αυτοκίνητα» του Richard von Frankenberg, που μετέφρασε στα ελληνικά το 1972 μαζί με δύο ακόμη συναδέλφους του και «Το βιβλίο του Πραγματικού Οδηγού». Τα κείμενά του, έντονα συναισθηματικά, περιέχουν σχεδόν τα πάντα: περιγραφές από διεθνείς κι ελληνικούς αγώνες, ιστορίες από τα παλιά χρόνια του αυτοκινήτου, συνεντεύξεις από σημαντικά στελέχη αυτοκινητοβιομηχανιών και συμπεράσματα από τις εξαντλητικές δοκιμές των εκάστοτε νέων μοντέλων, κοινωνική κριτική και σχόλια για τα καλώς ή τα κακώς κείμενα της χώρας και των ανθρώπων της. Στα πρώτα χρόνια των «4Τροχών» έγραφε και τεχνικά άρθρα, καθώς και "συμβουλές" για την ασφαλή και ασφαλή και γρήγορη οδήγηση. Με το πέρασμα των δεκαετιών όμως αφ' ενός το ενδιαφέρον μετατοπίστηκε από την τεχνολογία στα ζαντολάστιχα και αφ΄ετέρου άλλοι, ικανότεροι ανέλαβαν (μικρός Νίνης, Έλλη Κοκκίνου, γελοτοποιός του αυτοκράτορα κλπ) και ο Κ.Κ. αποφάσισε πως, αρκετά με τα "τεχνικά άρθρα" που, άλλοστε, δεν γίνονται καταληπτά από τον "ανθό" της ελληνικής νεολαίας -έτσι όπως τον κατάντησαν οι ανεπάγγελτοι "πολιτικοί". Το 2009 ο Κώστας Καββαθάς συμπλήρωσε 50 χρόνια δημοσιογραφικήςςς και 40 εκδοτικής ζωής αν και η τελευταία δεν είναι ακριβώς όπως την οραματιζόταν για λόγους που αναφέρονται σε άλλες σελίδες του ιστολογίου…

27 σκέψεις σχετικά με το “Η Ελλάδα αντιμετωπίζει και μία άλλη χειρότερη κρίση

 1. κατα την αποψη μου ειναι το σημαντικοτερο εθνικο ζητημα για τις επομενες δεκαετιες.δυστυχως οσο δεν το λυνει το κρατος τοσο περισσοτερες κοινοβουλευτικες εδρες θα παιρνουν οι μπραβοι.

  Μου αρέσει!

 2. Στο άρθρο αναφερεται οτι «το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκρινε πέρυσι ότι οι χώρες της Ε.Ε. θα πρέπει να σταματήσουν να στέλνουν τους λαθρομετανάστες πίσω στην Ελλάδα, λόγω των«θλιβερών» συνθηκών κράτησης.»
  Την προσφυγή την έκανε ένας αφγανός «λαθρομετανάστης» εναντίον Βελγίου και Ελλάδας και την κέρδισε. Δείτε και σχετικό ντοκυμανταίρ:
  http://www.whenyoudontexist.eu/m-s-s-afghan-asylum-seeker-faces-and-voices/

  Μου αρέσει!

 3. Παιδιά πάω στοίχημα ότι σε δέκα χρόνια από σήμερα θα υπάρχει το κόμμα των αδελφών μουσουλμάνων και το κόμμα των χριστιανών, (όπως και αν ονομάζεται), στο Ελληνικό πολιτικό σύστημα. Πιστεύω ότι αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση και με την υπάρχουσα νομοθεσία για το μεταναστευτικό κτλ θα γίνουμε ένας νέος Λίβανος, θα έχουμε την τύχη του Μυκηναϊκού πολιτισμού μετά την κάθοδο των Δωριέων, που χρησιμοποίησε ο κος Δένδιας….

  Μου αρέσει!

  1. Αν, ένας λαός δεν είναι ικανός να διατηρήσει την -όποια- θρησκεία του τότε δεν βλεπω το λόγο γατί να μην αντικατασταθεί από άλλη. Αν η Γαλλία γίνει μουσουλμανική είναι βέβαιο ότι θα ακολουθήσουν και άλλες χώρες
   Η Ελλάδα για παράδειγμα έχει ανάγκη από ένα σύστημα που θα συνδυάζει την Σαρία και τον Σταλινισμό! Έτσι, ο κάθε κατεργάρης (και εγώ) θα «πάει στον πάγκο του» μια και οι Μωάμεθ-Στάλιν είναι «πατερούληδες» (των απανταχού φανατικών)

   Μου αρέσει!

   1. Το κακό είναι ότι αν συμβεί αυτό είναι μια επιστροφή στην βαρβαρότητα, στον δεσποτισμό, επιστροφή στο μεσαίωνα με την «ιερά εξέταση» και όλα τα αρνητικά στοιχεία, όμως χωρίς επιστροφή, μια που με την τεχνολογία θα μπορούν να ελέγχουν τα πάντα….

    Μου αρέσει!

  2. νομιζω οτι η δικη μας ιστορια γνωριζει-400 χρονια ηταν αυτα-τον ομορφο πολιτισμο των γειτονων και συμμαχων.δεν αρνουμαι οτι η δυση μεσω της αποικιοκρατιας εχει κανει εγκληματα σε περιοχες που η συγκεκριμενη θρησκεια επικρατει.ομως πριν την εποχη της βιομηχανικης επαναστασης,οταν επικρατουσε η φεουδαρχια σαν οικονομικο συστημα,αλλα και ακομη πιο πριν απο αυτη οι τοτε αυτοκρατοριες-βασίλεια της ανατολης ειχαν υπο καθεστως σκληρης και καταπιεστικης υποδουλωσης περιοχες της νοτιοανατολικης ευρωπης και της βορειας αφρικης,απειλουσαν δε με μουσουλμανοποιηση και την ιβηρικη χερσονησο…μαλιστα οι γειτονες παραλιγο να φτασουν μεχρι τη Βιεννη..μονο που τοτε δεν υπηρχε τηλεοραση και youtube για να τα βλεπουμε…Πρεπει ως ευρωπαιοι να σκεφτουμε τροπους για να μη ζησουμε στο μελλον τετοιες καταστασεις και να βρουμε λυσεις χωρις τη συμμετοχη των κατα τοπους Λεπεν,οι οποιοι πισω απο αναφορες υπαρκτων προβληματων κρυβουν σκελετους που η ευρωπαικη ιστορια δε θα ηθελε ποτε να ξαναδει…

   Μου αρέσει!

 4. Ο Αυστριακός (sic!) Υπουργός Εσωτερικών Johanna Mikl-Leitner ???

  Μάλλον η Αυστριακή υπουργός Εσωτερικών, διότι Johanna και υπουργός δύσκολα συμβιβάζονται ……

  Σας ευχαριστούμε πάντως για την ενδιαφέρουσα ανάρτηση, διότι έτσι ενημερωνόμαστε για τον τρόπο που αντιμετωπίζουν οι Αλλοδαποί (δηλ. Die Ausländer) τους φουκαράδες εγχώριους Έλληνες.

  Σε δύο άρθρα, στην εφημερίδα ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ της Κυριακής που μας πέρασε, οι κκ. Κρανιδιώτης, Κοττάκης και Καλεντερίδης, διαφωτίζουν πλήρως τα όσα συμβαίνουν με τους Λαθρομετανάστες, οι οποίοι διαθέτουν από …. 1500 έως 10.000 Ευρώ …. (με τόσα χρήματα ζουν … μπέϊκα καμμιά δεκαριά χρόνια στις πατρίδες τους!) για να φύγουν από την χώρα τους που δεν τους χωρά και να έλθουν στην Γη της Επαγγελίας την Ελλάδα, όπου οι συνταξιούχοι πένονται και οι άνεργοι αυξάνονται κατά 50.000 κάθε μήνα!

  Όμω έχω να Σας αναφέρω ένα άλλο σοβαρό θέμα …..!

  Η Σύζυγός μου, χωρίς να γνωρίζει, διάλεξε κατά λάθος το DVD Haywire και έτσι είδα το ομώνυμο φίλμ.

  Η πρωταγωνίστρια, Gina Carano υπήρξε πρωταθλήτρια του kick boxing e.t.c.

  Με εντυπωσίασε, πως παρά το ξύλο που έφαγε, μυστηριωδώς … ανένηψε και κατάφερε να εξουδετερώσει, τόσο τον άντρακλα Άαρον στην καφετέρια με ένα copy book Ude- hishigi-juji-gatame και τον άλλο τον Πωλ με μια λαβή στραγκαλισμού με τα σκέλη ψαλίδα στον αυχένα του αντιπάλου και σφίξιμο του ενός ποδιού με τον βραχίονα (δεν θυμάμαι πως ονομάζεται ιαπωνιστί), αμφότερες τεχνικές του Judo και όχι βέβαια του kick boxing .

  Γνωρίζω εκ πείρας, ότι όταν καταφέρεις να γλυτώσεις τις δυό τρείς πρώτες του αντιπάλου σου, τότε έχεις πιθανότητες να τον αχρηστευσεις.

  Εδώ η κοπέλα έφαγε ξύλο και των γονέων, πως διάβολο κατάφερε να επιβιώσει είναι για μένα μυστήριο!

  Και όλα αυτά υπό την σκηνοθεσία ενός Kronenberg …!

  Αυτά τα ολίγα.

  Φιλικά Saalam Aleikum

  Ευμένης Καρδιανός

  Μου αρέσει!

  1. «Σε δύο άρθρα, στην εφημερίδα ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ της Κυριακής που μας πέρασε, οι κκ. Κρανιδιώτης, Κοττάκης και Καλεντερίδης, διαφωτίζουν πλήρως τα όσα συμβαίνουν με τους Λαθρομετανάστες, οι οποίοι διαθέτουν από …. 1500 έως 10.000 Ευρώ …. (με τόσα χρήματα ζουν … μπέϊκα καμμιά δεκαριά χρόνια στις πατρίδες τους!)»

   Δε μου λέτε αγαπητέ φίλε, πιστεύετε οτι οι Ιρακινοί, Αφγανοί, Πακιστανοί, Λίβυοι, Σύριοι, Αφρικανοί κλπ. ξεσπιτώθηκαν γιατί απλά πεινούσαν; ‘Η μήπως επειδή τρώνε βόμβες στο κεφάλι; Και μια και φαίνεστε να είστε καλός γνώστης της ελληνικής γλώσσας, πως ονομάζουμε αυτόν που ξεσπιτώνεται λόγω ανωτέρας βίας από τον τόπο του;

   Επίσης, πιστεύετε οτι οι ανωτέρω βρίσκονται στην Ελλάδα γιατί πιστεύουν οτι εδώ είναι η γή της επαγγελίας; ‘Η βρίσκονται εδώ transit;

   Μου αρέσει!

 5. Είναι δυνατόν ό κάθε Monir Isam 26χρονος μετανάστης από τό Μπαγκλαντές, ΝΑ ΕΧΕΙ ΠΛΗΡΩΣΕΙ 7.000 EURO γιά νά έλθει στήν Ελλάδα ;.. Πού τά βρήκε ;.. Προσέξτε, μιλάμε γιά Μπαγκλαντές, πού τό μηνιάτικο είναι τό πολύ 5$.. Ποιός τόν χρηματοδότησε ;.. Ποιοί είναι αυτοί πού χρηματοδοτούν αυτή τήν απόβαση στήν Ευρώπη μέσω Ελλάδας ;..Τά πράγματα δέν είναι τόσο απλά όσο φαίνονται.. Ποιοί είναι αυτοί πού πρέπει νά »τό δούν»;.. Μά αυτοί πού δέν μπορούν νά ξεχωρίσουν τό παστό απ’τό….παστίτσιο.
  Προ’ι’δρυτικός

  Μου αρέσει!

  1. Τριάντα χρόνια πριν έγραφα πως θα έλθει μία ημέρα που οι στερημένοι του 3ου Κόσμου θα κινηθούν εναντίον των Mercedes 255SL, Audi S134 και BMW 757i. Η ημέρα έφτασε…

   Μου αρέσει!

   1. Ακριβώς γιά αυτόν τόν λόγο είσαι αόρατος από αυτούς, καί ορατός ΜΟΝΟΝ από »ΕΜΑΣ», Κ.Κ..
    Προ’ι’δρυτικός

    Μου αρέσει!

  2. «Είναι δυνατόν ό κάθε Monir Isam 26χρονος μετανάστης από τό Μπαγκλαντές, ΝΑ ΕΧΕΙ ΠΛΗΡΩΣΕΙ 7.000 EURO γιά νά έλθει στήν Ελλάδα ;.. Πού τά βρήκε ;»

   Ας κάνω μια εύκολη μαντεψιά… Μουμπλέ, μουμπλέ…. Όμμμμμμμμ! Όμμμμμμμμ!
   Φίλε Προ’ι’δρυτικέ, κάνε ένα googling για «bangladesh child labour, prostitution».
   Ένας 26χρονος μπορεί να έχει ακόμα και 15 χρόνια προϋπηρεσία στην πορνεία… Οπου βλέπει πλούσιους δυτικούς πελάτες να του ακουμπάνε λίγα 10δόλαρα (και 10ευρα) για κάθε συνεύρεση. Μη μου πείς οτι ακούς για πρώτη φορά τη λέξη «Σεξοτουρισμός»….

   Μου αρέσει!

   1. Αγαπητέ @george, συμφωνώ μαζί σου, είναι μιά εύστοχη μαντεψιά, αλλά νά πάρει ή ευχή, ΟΛΟΙ οί λαθρομετανάστες πού περνούν τό ποτάμι, ή φτάνουν σέ κάποιο νησί μας μέ τό φουσκωτό τού δουλέμπορου, καί είναι χιλιάδες, έχουν βρεί τά τόσες χιλιάδες $ πού πληρώνουν, από τόν »σεξοτουρισμό»;.. ΟΛΟΙ ;.. Καί καλά οί από τό Μπαγκλαντές,έστω.. Καί οί υπόλοιποι ;.. Σού θυμίζω ότι στήν Ελλάδα τό ποσοστό τών ανθρώπων από εκεί είναι σχετικά μικρό.. Γιά τίς δεκάδες χιλιάδες τών υπολοίπων ;.. ΟΛΟΙ από »σεξοτουρισμό» έχουν μαζέψει τά λεφτά τού δουλέμπορου ;..
    Μέ εκτίμηση… Καί σεβασμό στήν αποψή σου..
    Προ’ι’δρυτικός

    Μου αρέσει!

  3. Πάλι θεωρία συνομωσίας ανακάλυψαμε…

   Ότι (ξε)πούλησε ή υποθήκευσε ό,τι είχε και δεν είχε σου πέρασε από το μυαλό αγαπητε Προϊδρυτικέ; Ότι του έδωσε λεφτά όλο το σόι του με την προοπτική να τα ξεπληρώσει όταν γίνει πλούσιος (και καλά) στην Ευρώπη; Ότι το όνειρο της ζωής του ήταν να φύγει από την καταραμένη χώρα του και να πάει στον «παράδεισο» της Ευρώπης, κι έκανε ΤΑ ΠΑΝΤΑ για να το πραγματοποιήσει;

   Ίσως είναι δύσκολο να τα συνειδητοποιήσουμε αυτά, αλλά με 2-3 μνημόνια ακόμη θα προσγειωθούμε στην πραγματικότητα και θα θυμηθούμε πώς είναι να αφήνεις τα πάντα πίσω σου για να μεταναστεύσεις σε μια μακρινή χώρα.

   Οι Έλληνες του 1900-1920 πού νομίζεις ότι βρίσκανε τα λεφτά για να ταξιδέψουν στην Αμερική αγαπητέ Προϊδρυτικέ ; Γνωρίζεις ότι το ταξίδι κόστιζε τότε ακόμη και 300 δραχμές, πολλά λεφτά για την εποχή; Τους χρηματοδοτούσαν σκοτεινά κέντρα; Ο κόσμος υποθήκευε σε τοκογλύφους και πολλές φορές έχανε τα χωράφια του για να αγοράσει ένα εισιτήριο, και να ταξιδεψει τελικά κάτω από αθλιότατες συνθήκες στοιβαγμένος σαν σαρδέλα.

   Μου αρέσει!

   1. Λίγα για το θέμα κι’ από μένα. Πρόσφατα έγραψα ότι, όποιος διάθετε την απαραίτητη παιδεία, ένα μίνιμουμ πολιτικής σκέψης και παρακολουθούσε τις εξελίξεις στη διεθνή «σκακιέρα», θα έβλεπε τι ερχόταν και, αν ήταν δημοσιογράφος ή χρονογράφος, θα έγραφε γι’ αυτό. Όμως, οι υπηρέτες του Συστήματος, τα γιουσουφάκια των μεγαλοεκδοτών και μεγαλοκαναλαρχών, τα διαπλεκόμενα καρτούν της ελληνικής παρα-δημοσιογραφίας που ήταν (και είναι) στα pay rolls αφανών και εμφανών «δεξαμενών σκέψης», ινστιτούτων για την …διάδοση της δημοκρατίας, και λοιπών ευαγών οργανισμών τους χαρακτήριζαν κινδυνολόγους, γραφικούς, απαισιόδοξους και επιρρεπείς στις θεωρίες συνωμοσίες
    Όμως…
    Ο ξεσηκωμός των στερημένων του 3ου Κόσμου φαινόταν από την εποχή της πρώτης μερσεντές 600 και των λοιπών υπερβολών των αρπακτικών του αποκαλούμενου «αναπτυγμένου κόσμου» που, σε τελική ανάλυση, «ήπιαν το αίμα», όχι μόνο των ανθρώπων και των χωρών που κατάκτησαν, εκμεταλλεύτηκαν, βομβάρδισαν, βίασαν, σοδόμισαν αλλά, και εκείνο του ίδιου του πλανήτη!
    Δεν πιστεύω να μη βλέπετε τι γίνεται με τα «οικόπεδα», από το Αιγαίο μέχρι την Ανταρκτική και από το Σουδάν μέχρι τη θάλασσα της Κίνας. Οι «μερσεντέ», τα «αουντί», τα «ζάγουαρ», τα «χαμερ», τα «καγιέ» και τα νησιά των ανέμων έφαγαν τις σάρκες και ήπιαν το αίμα του. Η Γη έδειασε, οι φτωχοί έγιναν φτωχότεροι, ο τόπος γέμισε με κωπηλάτες, διανοητές, αναχωρητές και Gollum.
    Όλα αυτά έθεσαν σε κίνηση τις μηχανές της καταστροφής του πλανήτη. Εκατομμύρια πεινασμένοι, που βλέπουν τον γράφοντα με την BMW και τον διπλανό με το αουντί Q18 κινούνται προς τη γη της …επαγγελίας (μη χ…ω). Για την ώρα καθαρίζουν τζάμια στα φανάρια και πουλάνε χαρτομάντιλα και μυγοσκοτώστρες. Σε λίγα χρόνια θα «καθαρίζουν» χορτάτους μακάκες που καμαρώνουν σαν γύφτικα σκεπάρνια στα «γιωταχί» τους.
    Τα αμερικανά καταδικάζουν τις επιθέσεις στις πρεσβείες και τις δολοφονίες των διπλωματών τους. Το ίδιο κάνουμε κι’ εμείς οι ελληναράδες. Καταδικάζουν και τον μουσουλμανικό φονταμενταλισμό αλλά, δεν λένε λέξη για την ιουδαϊκή-χριστιανική «θρησκεία» που, στο όνομα της, οι Σταυροφόροι εδώ και αιώνες βομβαρδίσουν λαούς για να τους φέρουν την …δημοκρατία.
    Η κατάσταση ξέφυγε απ’ τον έλεγχο και οι εξελίξεις θα είναι, πιστεύω, χαοτικές. Όλο και πιο πολύ στις τηλεοράσεις θα βλέπουμε σκουπίδια σαν το «Inosence of Muslims» (όσοι το είδατε καταλαβαίνετε τι εννοώ) αλλά και πρωτόγονες αντιδράσεις μανιασμένων θρησκόληπτων μουσουλμάνων που σφάζουν ανθρώπους στο όνομα του Αλλάχ. Το ίδιο κάνουν, αλλά στο όνομα του …Χριστού, με πιο … εκλεπτυσμένο τρόπο τα κατακάθια του «πολιτισμένου» κόσμου που, βομβαρδίζουν εξ αποστάσεως με τα UAV και τα F117
    Ποία η λύση ή η πρόταση;
    Δυστυχώς δεν την έχω -πλέον. Τα χρόνια και οι ευκαιρίες πέρασαν και, μπήκαμε στην μετα-ανθρώπινη εποχή. Εγώ και οι άνθρωποι της γενιάς μου φεύγουν. Αλίμονο για εκείνους που είναι κάτω από 20

    Μου αρέσει!

   2. Θα πρέπει όμως να μην ξεχνάμε ότι οι Έλληνες που ταξίδεψαν στην Αμερική ή και αλλού για εργασία , πρώτα είχαν εξασφαλίσει το που θα εργαστούν , τους γινόταν πρόσκληση από τον εργοδότη όπου θα εργάζονταν , πέρναγαν ιατρικές εξετάσεις , και έπειτα με νόμιμο τρόπο εισέρχονταν στην χώρα.
    Επίσης υπάρχουν πολλές ιστορίες από το Elis Island όπου γινόταν ο έλεγχος των μεταναστών ,
    για ανθρώπους που ταξίδεψαν ως εκεί για να εργαστούν έχοντας ξοδέψει μεγάλα ποσά , να κρίνονται ακατάλληλοι λόγω χαλασμένων δοντιών . Ακριβώς όπως εδώ δηλαδή.

    Μου αρέσει!

   3. Λέτε μισές αλήθειες κε Σπανέ ή δεν τα ξέρετε καλά. Και δυστυχώς τα ίδια ακούω από πολλούς στον περίγυρό μου.
    1) Οι Έλληνες ταξίδευσαν σχεδόν αποκλειστικά σαν μετανάστες, ποτέ σαν πρόσφυγες από εμπόλεμη ζώνη. Αυτή τη στιγμή, η μεγαλύτερη πλειοψηφία Ασιατών και Αφρικανών στην Ελλάδα εμπίπτει στον κατά ΟΗΕ ορισμό του πρόσφυγα.
    2) Την εποχή του Ellis Island, κανείς μετανάστης δεν είχε πρόσκληση από εργοδότη, τέτοια πράγματα έγιναν πολύ μετά τον Β’ Π.Π.
    3) Κανείς μετανάστης δεν κόπηκε ποτέ στο Ellis λόγω δοντιών. Τους κόβανε μόνο για πολύ σοβαρούς ιατρικούς λόγους (http://en.wikipedia.org/wiki/Ellis_Island_Immigrant_Hospital#Inspections).

    Μου αρέσει!

   4. Αυτές τις μισές αλήθειες πάντως τις γνωρίζω από τον οικογενειακό μου περίγυρο , και όχι από το έγκυρο wikipedia . Ζητώ συγνώμη για την ανακρίβεια των γραφομένων μου .

    Μου αρέσει!

   5. Αγαπητέ @Road Runer.. Ουδέποτε στή ζωή μου υπήρξα συνομωσιολόγος, καί πάντα ήμουν προσγειωμένος στήν πραγματικότητα.. Δέν θά είχα τήν τύχη νά είμαι ένας από τούς συνοδοιπόρους ετούτου τού ιστολογίου διαφορετικά.. Αναφορικά μέ τό σχετικό σου σχόλιο, κρατώ εκείνο τό »…νά φύγει από τήν καταραμένη του χώρα καί νά πάει στόν <> τής Ευρώπης, κι έκανε ΤΑ ΠΑΝΤΑ γιά νά τό πραγματοποιήσει»..
    Κρατώ αυτό »ΤΑ ΠΑΝΤΑ».. Καί χαίρομαι πού συμφωνούμε..
    Καί εγώ σ’αυτό τό »ΤΑ ΠΑΝΤΑ» αναφερόμουν στό σχόλιό μου..
    Απλά τό παρερμήνευσες.. Διάβασε ξανά τήν απάντηση τού Κ.Κ.. Τά λέει ΟΛΑ..
    Αναφορικά μέ τούς Έλληνες πού ταξίδεψαν στήν Αμερική »τότε», επίτρεψέ μου νά έχω άποψη από πρώτο χέρι γιά τό ΠΩΣ ταξίδευαν εκεί.. Πάντως ταξίδευαν ΑΦΟΥ γίνονταν αποδεκτοί μετά από διαδικασίες χρονοβόρες, καί όχι επειδή »είδαν φώς καί μπήκαν»..
    Μέ εκτίμηση.. Καί κάθε σεβασμό στήν αποψή σου..
    Προ’ι’δρυτικός

    Μου αρέσει!

   6. Κε Σπανέ, η παράγραφος του wikipedia που σας έδωσα, έχει 15 references σε national archives, βιβλία κλπ. Λυπάμαι, αλλά το συγκεκριμένο άρθρο του έχει μεγαλύτερη βαρύτητα από την ιστορία που ισχυρίζεστε οτι σας είπε ο περίγυρός σας ή από αυτή που μπορεί να ισχυρίζεται ο δικός μου (και η οποία δεν συμφωνεί με του δικού σας).

    Προϊδρυτικέ, τα πράγματα είναι πιο απλά. Οι διακινητές ζητούν τα λεφτά που ο καθένας είναι διατεθειμένος να δώσει. Οι Σύριοι πληρώνουν $10Κ. Οι Αφγανοί 1.5Κ. Εμείς θα πληρώναμε 50Κ. Δεν υπάρχει κανένας μυστικός χρηματοδότης. Οι εμπόλεμες ζώνες είναι πολύ ισχυρά κίνητρα μετακίνησης.
    Η Ελλάδα ήταν προορισμός προσφύγων και μεταναστών μέχρι το 2004, οπου τα ολυμπιακά έργα έδιναν δουλειά. Μετά, από την Ελλάδα όλοι ήθελαν να περνάνε transit για βόρεια Ευρώπη. Γι’ αυτό κι ο βορειοευρωπαίος έφτιαξε το Δουβλίνο ΙΙ, για να μας τους φορτώσει.

    Μου αρέσει!

 6. Το απαράδεκτο ξέρετε ποιό είναι; Να προσβάλεις της θρησκεία κάποιου άλλου. Ο δυτικός μας «πολιτισμός» με την «ελευθερία του λόγου» του, που στρέφεται εναντίον του Ισλάμ και του Μωάμεθ, μόνο πολιτισμός δεν είναι. Αν είναι έτσι, ζήτω οι απολίτιστοι.
  Δίκιο, πολύ δίκιο έχουν οι μουσουλμάνοι κι εξεγείρονται…

  Μου αρέσει!

 7. Αν δεν την κάνουμε από την ευρωπαϊκή ένωση, δεν πρόκειται να δούμε άσπρη μέρα. Να μας λείπουν τα λεφτά «τους». Ας βρούνε μόνοι τους τρόπο να βολέψουνε τους δούλους τους, δε φταίμε για τα χάλια τους, μας φτάνουν τα δικά μας. Από την άλλη πάλι, όταν οι αδελφοί μουσουλμάνοι θα καίνε τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, ίσως αρχίσει να αποδίδει τελικά η ελληνική φιλοξενία..

  Μου αρέσει!

 8. Η Ελλάδα δεν βομβάρδισε καμια χώρα της ανατολής,έμμεσα συμμετείχε σαν προτεκτοράτο.ο λαός πάντα καταδίκαζε στη συντριπτική του πλειοψηφία τέτοιες επιθέσεις και αυτό το γνωρίζουν και οι λαοί που έχουν καταστραφεί από τους και καλά πολιτισμένους.Δουλικές σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό προς τους αυτοκράτορες ήταν μόνο οι εκάστοτε κυβερνόντες της χώρας μας….ας ανοίξουν λοιπόν τα σύνορα να πάνε οι κατατρεγμένοι να ζήσουν το ονειρο της μερσεντες και της πορσε στα μερη που κατασκευαζονται και να ζητησουν εκει να αποζημιωθούν,απο αυτούς που τους βομβάρδισαν.

  Μου αρέσει!

 9. Και δυο αντιεπιστημονικά λογάκια για το «φονταμενταλισμό»: ο Χριστιανισμός δεν ηττήθηκε από τη φυσική επιστήμη, όπως πιστεύουν πολλοί, απλώς έκανε τον κύκλο του κι έσβησε. Δε συμβαίνει το ίδιο με το Ισλάμ, που είναι μια θρησκεία «μόλις» 1400 περίπου χρόνων, ηλικία κατά την οποία στο χριστιανικό κόσμο μεσουρανούσε η Ιερά Εξέταση. Πρόκειται φυσικά για μια χοντροκομμένη αναλογία, αν όμως η ιστορία δεν προοδεύει, αλλά επαναλαμβάνεται, όπως πίστευαν οι αρχαίοι Έλληνες, Ινδοί και λοιποί καθυστερημένοι, τότε μπορούμε να «ελπίζουμε» σε κάποιου είδους ισλαμικό διαφωτισμό κατά το 2350..

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: