ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΠΑΝΑΝΙΑ: Πάρτι εκατομμυρίων στις ΜΚΟ — Πιστώσεις απο το χρεοκοπημένο μπουρδέλο για προγράμματα στη… Μολδαβία!

από το «ΒΗΜΑ» 
 (ΤΗΝ ΑΝΆΡΤΗΣΗ ΈΚΑΝΕ Ο ΑΓΡΥΠΝΟΣ ΦΡΟΥΡΟΣ)
Του ΑΡΗ ΡΑΒΑΝΟΥ
Απίστευτα ποσά για «άγνωστες» δραστηριότητες λάμβαναν τα τελευταία χρόνια δεκάδες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις με χρήματα που μοίρασαν αφειδώς κυρίως τρία υπουργεία, το Εξωτερικών, το Πολιτισμού και το Υγείας. Σε μια εποχή έντονης οικονομικής κρίσης, με την ανεργία να καλπάζει στο 25%, τις αποδοχές μισθωτών και εργαζομένων να μειώνονται, στον προϋπολογισμό του 2012 – και αφού είχαν μεσολαβήσει δυο σκληρά μνημόνια -, είχαν εγγραφεί 175 εκατ. ευρώ που θα κατευθύνονταν προς διάφορες ΜΚΟ, με βάση τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του ο γενικός γραμματέας της κυβέρνησης κ. Π. Μπαλτάκος.

Το πάρτι στις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις ήταν μεγάλο και πλουσιοπάροχο , όπως φαίνεται και από τις καταστάσεις των τριών υπουργείων . Στο Μέγαρο Μαξίμου έμειναν έκπληκτοι όταν πληροφορήθηκαν τα ποσά που διοχετεύθηκαν τα τελευταία χρόνια και ο πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς έδωσε αμέσως εντολή να μπει ένα φρένο στο καθεστώς χρηματοδότησής τους.

Αν εξαιρέσει κανείς έναν μικρό αριθμό ΜΚΟ που προσφέρουν πράγματι μεγάλο έργο, όπως π.χ. οι Γιατροί του Κόσμου, πάρα πολλών είναι σκοτεινός ο ρόλος και ποτέ δεν ζητήθηκε λογαριασμός για το τι πραγματικά κάνουν και πού διοχετεύθηκαν τα χρήματα που τους δόθηκαν.
Στο πρωθυπουργικό γραφείο και στη ΓΓ της κυβέρνησης, με την ανάγνωση των καταλόγων, εισήλθαν κυριολεκτικά σε… αχαρτογράφητα νερά! Βρήκαν ΜΚΟ με περίεργα ονόματα για τις οποίες δεν γνωρίζουν τίποτα, ούτε για το τι κάνουν, ούτε ποιοι απαρτίζουν τις διοικήσεις τους.
Επί αρκετές ώρες στο γραφείο του κ. Μπαλτάκου έγιναν συσκέψεις για να βρουν άκρη, αλλά βρέθηκαν σε λαβύρινθο και γι’ αυτό δόθηκε εντολή για έλεγχο, ενώ υπογραμμίστηκε πως οποιαδήποτε επιχορήγηση χωρίς την τήρηση των προϋποθέσεων που θα τεθούν θα συνιστά για τους δημόσιους λειτουργούς απιστία σε βάρος του Δημοσίου.
Η ανάγνωση των καταλόγων που απέστειλαν τα τρία υπουργεία, διότι τα υπόλοιπα απάντησαν πως δεν χρηματοδοτούν ΜΚΟ – αν και κανείς δεν αναφέρεται στη χρηματοδότηση διαφόρων συλλόγων και σωματείων από τον ΟΠΑΠ, κ.α., – προκαλεί οργή.
Βέβαια, αν και διευκρινίζεται από την κυβέρνηση ότι πολλές επιχορηγήσεις αποτελούν νομικά επιβεβλημένη υποχρέωση του κράτους και άλλες εθελουσία συμμετοχή του στην ιδιωτική δραστηριότητα, παρατηρούνται ποσά που δημιουργούν απορίες.
Με πρωθυπουργική εντολή ο κ. Μπαλτάκος απέστειλε επιστολή προς τα υπουργεία για να του δώσουν στοιχεία, ενώ σταμάτησαν όλες οι πιστώσεις για το 2012. Παράλληλα έχει ξεκινήσει πλήρης έλεγχος για όλα τα κονδύλια για το 2013, ενώ προωθούνται νομοθετικές ρυθμίσεις για να γίνει πιο αυστηρό το θεσμικό πλαίσιο χρηματοδότησης.
Η κυβέρνηση έχει στόχο από εδώ και πέρα οποιαδήποτε επιχορήγηση προς ΜΚΟ, σωματεία, αστικές μη κερδοσκοπικές εταιρείες, ΝΠΙΔ ή φυσικά πρόσωπα, είτε νομικά επιβεβλημένη είτε όχι, οιουδήποτε ύψους και από οιονδήποτε φορέα του Δημοσίου και αν προέρχεται, να δίνεται υπό προϋποθέσεις.
Θολά σημεία
Το χρυσό μετάλλιο στις επιχορηγήσεις κερδίζει το υπουργείο Εξωτερικών που έχει και τη μερίδα του λέοντος στη διανομή κρατικού χρήματος προς ΜΚΟ, πολλές από τις οποίες έλαβαν ποσά για δραστηριότητες που ξενίζουν και δημιουργούν ερωτηματικά που χρειάζονται απαντήσεις. Ως τις 22 Αυγούστου 2012  διατέθηκε σε ΜΚΟ και σωματεία από το υπουργείο Υγείας το ποσό των 35,8 εκατ. ευρώ από τη συνολική διαμορφούμενη πίστωση των 42,1 εκατ. ευρώ. Στη λίστα που εστάλη στη ΓΓ της κυβέρνησης δεν αναφέρεται αναλυτικά το ποσό που έλαβε κάθε μία από τις 66 ΜΚΟ, δίνοντας λαβή για ποικίλα σχόλια.
Θολή είναι και η κατάσταση στο υπουργείο Πολιτισμού που έστειλε λίστα στη ΓΓ της κυβέρνησης, αυξάνοντας τα ερωτήματα, αν και υπάρχει δικαιολογημένη χορήγηση ποσών σε μουσεία, θέατρα, ιδρύματα, κ.ά.
Και αυτό διότι δεν γίνεται σαφής αναφορά πού διατέθηκαν περίπου 18,2 εκατ. ευρώ, ενώ δεσμεύτηκαν 10,8 εκατ. ευρώ και απλά σημειώνεται το εξής, χωρίς περαιτέρω διευκρινίσεις: επιχορήγηση σε λοιπά πολιτιστικά ιδρύματα, ποσό ύψους 11,8 εκατ. ευρώ (δεσμευμένο ποσό 6,7 εκατ. ευρώ) και λοιπές επιχορηγήσεις φυσικών ή νομικών προσώπων και οργανισμών, ποσό ύψους 6,4 εκατ. ευρώ (δεσμευμένο ποσό 4,1 εκατ. ευρώ). Επίσης δόθηκε και ποσό περίπου 760 εκατ. ευρώ και δεσμεύτηκαν άλλα περίπου 500 εκατ. ευρώ ως επιχορήγηση σε επιστημονικούς, πολιτιστικούς οργανισμούς και ιδρύματα, αλλά και σε διεθνείς οργανισμούς,χωρίς να δίνονται άλλες πληροφορίες.
Η λίστα των χρηματοδοτήσεων
Πιστώσεις για προγράμματα στη… Μολδαβία

Με βάση την κατάσταση που απεστάλη από το υπουργείο Εξωτερικών στα υψηλά κυβερνητικά κλιμάκια και έχει στη διάθεσή του το «Βήμα της Κυριακής», ενδεικτικά αναφέρονται οι εξής ΜΚΟ και τα ποσά που έλαβαν και για ποιες δραστηριότητες:
  • ΑΡΣΙΣ – Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων ΝΑΤΑΛΙ ΙΙΙ για προστασία παιδιώναλβανικής καταγωγής θυμάτων παραμέλησης – εκμετάλλευσης, ποσό 68.700 ευρώ.
  • ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ – Εγκατάσταση Αγροκτήματος στο Αγροτικό ΠανεπιστήμιοΤιράνων, ποσό 23.700 ευρώ.
  • Μεσογειακό Γραφείο Πληροφόρησης για το Περιβάλλον, τον πολιτισμό και την αειφόρο ανάπτυξη – ποσό 74.000 ευρώ για τον εθνικό διάλογο σχετικά με τους υδάτινους πόρους στην Αίγυπτο.
  • WE CARE – το ποσό των 50.000 ευρώ για την τεχνική υποστήριξη και διαχείριση ανθρωπίνων πόρων στην Τουρκία.
  • Κοινοπραξία 5 ΜΚΟ – έλαβε το ποσό των 600.000 ευρώ για πρωτοβουλία σχετικά με την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου.
  • Κέντρο UNESCO για τις γυναίκες και την ειρήνη στις βαλκανικές χώρες – έλαβε 125.000 ευρώ για την ίδρυση γραφείου αγροτικού τουρισμού στην Αλβανία.
  • ΔΙΠΕ (Διεπιστημονικό Ινστιτούτο Περιβαλλοντικών Ερευνών) – έλαβε 50.000 ευρώ για την παραγωγή και προώθηση φυσικών προϊόντων από το εθνικό πάρκο της Κολχίδος.
  • ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ – έλαβε 50.000 ευρώ για το πρόγραμμα «Οι δρόμοι της ανάπτυξης».
Αρκετά ποσά φέρεται ότι έλαβε η ΜΚΟ «Αλληλεγγύη» της Εκκλησίας της Ελλάδος, από την οποία η Αρχιεπισκοπή Αθηνών αποχώρησε ως εταίρος και τη μετονόμασε σε «Αγάπη», ενώ ίδρυσε μια νέα αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία, την «Αποστολή».
Εξαιρετικά γενναιόδωρο ήταν το υπουργείο Εξωτερικών και σε δυο ΜΚΟ νομικής φύσεως, δηλαδή το Ευρωπαϊκό Κέντρο Δημοσίου Δικαίου και το Κέντρο Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου. Συγκεκριμένα, για την περίοδο 2000-2007 το πρώτο κέντρο έλαβε περίπου το ποσό των 3,4 εκατ. ευρώ, ενώ στο δεύτερο χορηγήθηκε το πόσο των 2,6 εκατ. ευρώ. Το πρώτο κέντρο μάλιστα το 2005 έλαβε το ποσό των 60.000 ευρώ για τη δημιουργία παραρτήματος στο Ιράν, ενώ το δεύτερο εισέπραξε το 2005 το ποσό των 50.000 για τη δημιουργία ινστιτούτου στην Ακαδημία Επιστημών της Μολδαβίας.
  • ΛΙΝΤΕΡΣΙΠ – Ελλ. Ινστιτούτο Επικοινωνίας και Αειφορίας για τον άνθρωπο και το περιβάλλον – έλαβε το ποσό των 75.000 για το πρόγραμμα «Νέοι Ηγέτες – Ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, ΜΚΟ και ο ρόλος των ΜΜΕ στην Τουρκία».
  • ΑΝCΕ, ΑΤΗΕΝS NETWORK OF COLLABORATING EXPERTS – δόθηκε το ποσό των 95.000 ευρώ για την ανάπτυξη της βιολογικής γεωργίας στο πλαίσιο του εθνικού αναπτυξιακού προγράμματος της Μολδαβίας.
Παλαιότερα έλαβε και το ΙΣΤΑΜΕ διάφορα ποσά με πιο χαρακτηριστική περίπτωση το 2002, όταν εισέπραξε 155.000 ευρώ για το πρόγραμμα «αναδιάρθρωση της Βουλής στηΓεωργία».

Δημοσιεύτηκε από τον kavvathas

Δημοσιογράφος, εκδότης,παρατηρητής γεγονότων, (πρώην)οδηγός αγώνων. Πάντα χειριστής ανεποπτέρων, αεροπλάνων και ελικοπτέρων -Journalist, publisher, (ex)racing & rally driver. Pilot (glider, plane + helicopter) Η δραστηριότητα του Κώστα Καββαθά στο χώρο της έντυπης δημοσιογραφίας ξεκίνησε το 1959 από το περιοδικό «Ταχύτης», που είχε ως αντικείμενό του τους αγώνες αυτοκινήτου. Eκδόθηκε για λίγο καιρό από την «Ecurie Eρμής», έναν από τους παλαιότερους συλλόγους φίλων της Αυτοκίνησης που ιδρύθηκαν στην Ελλάδα. Το 1963 ξεκίνησε η συνεργασία του με την εφημερίδα «Μεσημβρινή», στην οποία κράτησε τη στήλη του αυτοκινήτου για τρία περίπου χρόνια. Το 1966 δούλεψε στο εβδομαδιαίο περιοδικό επικαιρότητας «Άλφα», το πρώτο στα εγχώρια χρονικά του Τύπου που, στην ύλη του, είχε σελίδες αφιερωμένες στο αυτοκίνητο. Λίγο αργότερα χρονολογείται η πρώτη προσπάθεια να εκδόσει δικό του περιοδικό, με τον Γιάννη Μπαρδόπουλο, το «Τροχοί+Δρόμοι», η οποία όμως διακόπηκε λίγο πριν το τυπογραφείο!Από την πρώτη απόπειρα σώζονται λίγες φωτογραφίες, τις οποίες θα μπορέσετε να δείτε όταν το Ιστολόγιο γίνει, επιτέλους, portal. Μετά από σύντομο πέρασμα από το «Νέο Αυτοκίνητο» των αδελφών Αντώνη και Μιχάλη Γρατσία, εντάχθηκε στο επιτελείο του περιοδικού «Αuto Eξπρές» του Σπύρου Γαλαίου, που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το καλοκαίρι του 1967. Σύντομα ανέλαβε τη θέση του αρχισυντάκτη, διαδεχόμενος τον Κυριάκο Κορόβηλα. Τον Οκτώβριο του 1970 ίδρυσε, με τη σύζυγό του Σοφία, το περιοδικό «4ΤΡΟΧΟΙ» και, όπως ήταν λογικό, έριξε εκεί το βάρος της αρθρογραφίας του. Παρ' όλα αυτά βρήκε χρόνο να γράφει στο εβδομαδιαίο περιοδικό «Επίκαιρα», που όλοι οι παλιοί γνωρίζουν και που θεωρείται –ακόμη και σήμερα που εκδόθηκε ένα με τον ίδιο τίτλο- ως το καλύτερο του είδους που εκδόθηκε ποτέ στην Ελλάδα. Τα άρθρα του Κ.Κ. στα "Ε" θα συμπεριληφούν σύντομα και σε αυτό το ιστολόγιο. Άρθρα του δημοσιεύτηκαν επίσης στην εφημερίδα «Το Βήμα» από το 1991 ως το 1998, καθώς και για ένα ...μικρό διάστημα(!) στην «Καθημερινή», μία άλλη ιστορία, που επίσης θα μπορέσετε να απολαύσετε εδώ σαν μία σπαρταριστή (στηγελοιότητά της) "κωμωδία". Σήμερα, εκτός από τα περιοδικά των «Τεχνικών Εκδόσεων», ο Κώστας Καββαθάς αρθρογραφεί στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα», από το πρώτο της φύλλο. Στο ενεργητικό του συμπεριλαμβάνονται -μέχρι στιγμής- δύο βιβλία: «Porsche, ο άνθρωπος και τα αυτοκίνητα» του Richard von Frankenberg, που μετέφρασε στα ελληνικά το 1972 μαζί με δύο ακόμη συναδέλφους του και «Το βιβλίο του Πραγματικού Οδηγού». Τα κείμενά του, έντονα συναισθηματικά, περιέχουν σχεδόν τα πάντα: περιγραφές από διεθνείς κι ελληνικούς αγώνες, ιστορίες από τα παλιά χρόνια του αυτοκινήτου, συνεντεύξεις από σημαντικά στελέχη αυτοκινητοβιομηχανιών και συμπεράσματα από τις εξαντλητικές δοκιμές των εκάστοτε νέων μοντέλων, κοινωνική κριτική και σχόλια για τα καλώς ή τα κακώς κείμενα της χώρας και των ανθρώπων της. Στα πρώτα χρόνια των «4Τροχών» έγραφε και τεχνικά άρθρα, καθώς και "συμβουλές" για την ασφαλή και ασφαλή και γρήγορη οδήγηση. Με το πέρασμα των δεκαετιών όμως αφ' ενός το ενδιαφέρον μετατοπίστηκε από την τεχνολογία στα ζαντολάστιχα και αφ΄ετέρου άλλοι, ικανότεροι ανέλαβαν (μικρός Νίνης, Έλλη Κοκκίνου, γελοτοποιός του αυτοκράτορα κλπ) και ο Κ.Κ. αποφάσισε πως, αρκετά με τα "τεχνικά άρθρα" που, άλλοστε, δεν γίνονται καταληπτά από τον "ανθό" της ελληνικής νεολαίας -έτσι όπως τον κατάντησαν οι ανεπάγγελτοι "πολιτικοί". Το 2009 ο Κώστας Καββαθάς συμπλήρωσε 50 χρόνια δημοσιογραφικήςςς και 40 εκδοτικής ζωής αν και η τελευταία δεν είναι ακριβώς όπως την οραματιζόταν για λόγους που αναφέρονται σε άλλες σελίδες του ιστολογίου…

4 σκέψεις σχετικά με το “ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΠΑΝΑΝΙΑ: Πάρτι εκατομμυρίων στις ΜΚΟ — Πιστώσεις απο το χρεοκοπημένο μπουρδέλο για προγράμματα στη… Μολδαβία!

  1. Το αμάρτημα του πατρός, της μητρός αλλά και εμού του ιδίου είναι ότι, δεν κάναμε από μία ΜΚΟ. Αν το κάναμε και αν ήμουν κολλητός των αγράμματων ρεμπεσκέδων που αποτελούν το κομματικό Κράτος… Αν λάβαινα μέρος στον πρωινό καφέ, έκανα διακοπές στο Lagonissi Resort, είχα ξαπλώστρα στη Ψαρού και έπαιζα τένις στο Τσακάλι Κλάμπ, αν δεν ήμουν τόσο μ…ς σήμερα θα είχα τουλάχιστον ένα «καγιέ» ρε παιδάκι μου

    Μου αρέσει!

    1. Κάποτε μου το συζήταγε το γεγονός αυτό, ένας συνάδελφος με το παρατσούκλι «Γούκος» αλλά και εγώ σαν και εσένα κοίταγα τη «δουλειά» μου…. δεν πειράζει φίλε έχουμε το μέτωπο μας καθαρό να τα «χώνουμε» στα λαμόγια….

      Μου αρέσει!

  2. !«Οι δρόμοι της ανάπτυξης».
    Κρίμα είχα στα σκαριά μια ΜΚΟ «Οι δρόμοι της απάτης» αλλά δυστυχώς δεν «πρόκανα».
    Άμα είσαι άτυχος..βράστα

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: