NEWSPEAK

του Σωκράτη Παπαχατζή

Γιατί άραγε ενδιαφέρθηκε η κυρία Ρεπούση για την κατάκτηση της βουλευτικής ιδιότητας; Τι είδους ικανοποίηση αντλεί κάποιος από την αντιπροσώπευση ενός έθνους, την έννοια του οποίου θεωρεί ιδεολογικό κατασκεύασμα;
Άλλος είναι ο λόγος για τον οποίο πρέπει να αισθάνεται δικαιωμένη: ο σπόρος που έσπειρε έχει ανθίσει. Πέρα από τον βορβορώδη εσμό των τουρκικών σίριαλ που γαλουχούν ραγιάδες στα μέτρα του νεο-oθωμανού εφέντη, έχουμε βιβλία όπως εκείνο της Γραμματικής της 5ης – 6ης δημοτικού, που παίρνει τη σκυτάλη από τη διαβόητη δική της ιστορία.
Μπροστά στο περιεχόμενό του, ο συνωστισμός των Ελλήνων στο λιμάνι της Σμύρνης αποτελεί αθώο παραπάτημα.
Επειδή τα πολλά λόγια είναι φτώχεια και επειδή «η γλώσσα μας έχει πάψει να παράγει πολιτισμό», περιορίζομαι στην αναφορά των φωνηέντων της «ελληνικής», όπως παρατίθενται στο βιβλίο. Είναι τα:
α, ε , ι , ο, ου.
Όσο για τα σύμφωνα, δεν είναι άλλα από τα:
κ, π, τ, γκ, μπ, ντ, γ, β, δ, χ, φ, θ, λ, ρ, ζ, σ, μ, ν.

Δημοσιεύτηκε από τον Σωκράτης Παπαχατζής / Socratis Papahatzis

Η "αυτοπαρουσίαση" είναι μια διαδικασία κουραστική και μάλλον άκομψη. Περιορίζομαι λοιπόν στη μουσική και τα κείμενα, τις βασικές μου ασχολίες, που αποτελούν τον λόγο ύπαρξης του blog. Τα σχόλια θα δημοσιεύονται χωρίς παρέμβαση. Εξαίρεση, τυχόν ...συκοφαντικές αναρτήσεις που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν νομικό πρόβλημα. Οι τελευταίες θα απαλείφονται με την εμφάνισή τους. • Self presentation can be a tedious process and rather awkward. So I’ll limit myself to music and writing, my main interests and the raison d ' être of this blog. All comments will be published. Sole exception, any ...slanderous posts that could create legal problems. The latter will be deleted by their appearance.

13 σκέψεις σχετικά με το “NEWSPEAK

  1. Άντε παλι τα ίδια ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ. Η γραμματική λέει ότι τα παραπάνω είναι οι ΦΘΟΓΓΟΙ.

    Γραμματική Μανόλη Τριανταφυλλίδη, διαθέσιμη άμεσα σε μια αναζήτηση στο Google για αυτούς που κατά τα φαινόμενα δεν την είχαν ανοίξει ποτέ τους όταν πήγαιναν σχολείο:

    ΠΡΩΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ

    2. Η γλώσσα μας έχει 25 φθόγγους, τους ακόλουθους:

    α, ε, ι, ο, ου, β, γ, δ, ζ, θ, κ, λ, μ, ν, π, ρ, σ, τ, φ, χ, μπ, ντ, γκ, τσ, τζ.

    4. Τα γράμματα που μεταχειριζόμαστε για να γράψουμε τους φθόγγους της γλώσσας μας είναι 24 και όλα μαζί κάνουν το ΑΛΦΑΒΗΤΟ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ή το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΛΦΑΒΗΤΟ.

    6. Οι φθόγγοι χωρίζονται σε ΦΩΝΗΕΝΤΑ και σε ΣΥΜΦΩΝΑ.

    Και τα γράμματα που παριστάνουν τους φθόγγους χωρίζονται σε φωνήεντα και σε σύμφωνα.

    Στο http://3dim-megar.att.sch.gr/gramm-e-st/index.html βρίσκεται η σημερινή γραμματική. Στις σελίδες 34-35 παρουσιάζονται οι φθόγγοι (οι ίδιοι με τον Τριανταφυλλίδη), στις 39-40 τα 24 γράμματα.

    Είναι λυπηρό ότι «πνευματικοί» υποτίθεται άνθρωποι αναπαράγουν τις ίδιες ΑΝΟΗΣΙΕΣ με τον κ. Βύρωνα Πολύδωρα και με κάποια άθλια blogs όπως το olympia.gr. Δεν είναι τυχαίο τελικά ότι η χώρα μας έχει καταλήξει εκεί που βρίσκεται σήμερα.

    Μου αρέσει!

    1. Kαι στην σελίδα 36-37 του βιβλιου της γραμματικής (ευχαριστούμε για τον σύνδεσμο που παραθέτεις) από τα φωνήεντα απουσιάζουν τα ω,η,υ και το ψ και ξ από τα σύμφωνα. Εντάξει ρε παιδιά η δασκάλα που το ανέφερε είναι …»παράξενη», ο Πολύδωρας ανόητος και το olympia athlio blog. Παρ’όλα αυτά δεν μπορώ να καταλάβω γιατί από την γκρι-κίτρινη σακούλα λοιπουν τα ω,η,υ και απο την πράσινη το ψ και ξ (σελ 36-37 γκρι-κίτρινη σακούλα φωνήεντα και πράσινη σύμφωνα – το γράφει κιολας)

      Μου αρέσει!

      1. Άντε πάλι, αυτά είναι φθόγγοι. Γι’ αυτό είναι μέσα σε αγκύλες, [α], [β], [ου] κλπ. Τα γράμματα είναι 3 σελίδες αργότερα στον κύκλο.

        Ο Μ. Τριανταφυλλίδης χρησιμοποιεί παρενθέσεις αντί αγκύλες για να συμβολίσει τους φθόγγους.

        Το ξ και το ψ σύμφωνα με τον Μ. Τριανταφυλλίδη δεν είναι φθόγγοι, είναι διπλά γράμματα που παριστάνουν δύο φθόγγους το καθένα, τον (κσ) και τον (πσ).

        Η διαφορά που βλέπω ανάμεσα στις δυο γραμματικές είναι ότι ο Μ. Τριανταφυλλίδης θεωρεί φθόγγους και τα (τσ), (τζ), οπότε έχει 25 φθόγγους αντί για 23 της σύγχρονης γραμματικής.

        Eπειδή βαριέμαι να χάνω κι άλλο χρόνο από τη ζώη μου (με κυνηγάει και το coyote) επειδή μια ανόητη κατάφερε να γίνει δασκάλα και χάρη στο Internet να αναστατώσει τoν κόσμο όλο, για περισσότερα διαβάστε αυτό:

        http://sarantakos.wordpress.com/2012/07/06/grammatik/

        Μου αρέσει!

  2. Προς Roadrunner: ΟΚ, ευτυχώς, επρόκειτο περί λάθους [στο οποίο υπέπεσαν πρώτοι πρώτοι επαγγελματίες της εκπαίδευσης].
    Από κει και πέρα εριστικό ύφος δεν χρειάζεται, ούτε απαξιωτικά εισαγωγικά για πνευματικούς ανθρώπους. Ούτε αντιστροφές της πραγματικότητας, όπως το φινάλε του σχολίου.
    Γιατί δεν φταίνε οι παρανοήσεις για την κατάντια της χώρας, η κατάντια της χώρας είναι που φταίει γι’ αυτές.
    Ιδίως σε θέματα γλώσσας, δεν ξέρεις πλέον από σου έρχεται.

    Μου αρέσει!

    1. Δεκτή η αποδοχή του λάθους. Συγγνώμη για το εριστικό ύφος, αλλά το άρθρο που ξεκινάει από τη Ρεπούση, περνάει από ραγιάδες και τουρκικές σειρές για να καταλήξει στη Γραμματική με προδιάθεσε αρνητικά.

      Μου αρέσει!

  3. Δέστε όμως και αυτό …..

    olympia.gr/2012/07/22/e%cf%80%ce%b5%ce%be%ce%b5%cf%81%ce%b3%ce%b1%cf%83%ce%af%ce%b1-%cf%83%ce%ae%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%bf%cf%82-%ce%ae%cf%87%ce%bf%cf%85-%ce%b5%ce%bd%ce%b1%ce%bd%cf%84%ce%af%ce%bf%ce%bd-%ce%bd%ce%ad%ce%b1/#more-173208

    Μου αρέσει!

  4. Bέβαια για να πω και εγώ την αμαρτία μου όταν μου δημιουργείται η εντύπωση (πιθανόν και λανθασμένα) ότι κάποιος με αφορμή την άποψη μιας δασκάλας περνάει γενεες 14 τον Πολύδωρα (και φυσικά να τον περάσει… 114 γενεές για αποφάσεις του, παραλείψεις του και εγκλήματα του ως υπουργού κια βουλευτή) για θέματα γραμματικής, πετάμε και τον χαρακτηρισμό για άθλιο μπολγκ, ε τότε και εγώ αρχίζω να θεωρώ ότι τα σχόλια δεν αφορούν το θέμα καθαρά της γραμματικής αλλά ότι έχουν την βάση τους σε … «ρεπούσειες» λογικές και αρχίζω και αισθάνομαι ως Τσέτης που προσπαθούσε να κρατήσει μία σειρά κατα την επιβιβαση, στην προκυμαια της Σμύρνης, του πλήθους των ταξιδιωτών από όλη την Μ.Ασια προς νήσια του Αιγαίου και Ηπειρωτική Ελλάδα. Ως γνωστόν υπηρχε θέμα «καμποτάζ» και τα Ευρωπαικά και Αμερικανικά καράβια δεν μπορούσαν να δέσουν στην Σμύρνη γιατί δεν είχαν Ελληνικά πληρώματα. Έτσι δημιουργήθηκε ο συνωστισμός ενώ δόθηκε η αφορμή σε κάποιους κακούς επαγγελματίες να κερδοσκοπίσουν με τις τιμές των εισητηρίων. Τέλος πάντων, παρά τα προλβήματα πραγματοποιηθηκε η μεγαλυτερη μετακίνηση επιβατών με πλοία στην παγκόσμια ναυτική ιστορία αποτελώντας ένα μεγάλο ορόσημο για το τι μπορεί να προσφέρει η στενή συνεργασία των Ελληνικών και των Τουρκικών Αρχών (αποτελεί τμήμα της Νέας Ιστορίας – διστιχος δεν εχο καταφερι να τιν προσαρμοσο στη νεα γλοσα, αλα το παλεβο)
    Για όποιον ενδιαφέρεται ας δει και τον παρακάτω σύνδεσμο

    http://filonoi.gr/vre-kalos-toys-glossologoys/

    Για τους 140 (!!!!!!!) καθηγητές που σε χρόνο ρεκόρ μαζευτηκαν και έγραψαν ένα άρθρο-επιστολή φωτιά δεν έχω να γράψω και πολλά (παρα το γεγονός πουεάν διαβάσει καποιος το κείμενο θα βρει άφθονα μαργαριτάρια – επίσης δεν θυμάμαι 140 καθηγητές να έχουν μαζευτεί για να εξετάσουν το ζητημα ότι ένα μεγάλο ποσοστο τω παιδιών στο Λύκειο είναι λειτουργικά αναλφάβητα – αφθονα άρθρα σε Καθημερινή, Παρόν, Ελευθεροτυπία τα τελευταία 8 χρόνια τουλάχιστον – δεν τα έχω προχειρα – πιστευω να τα βρω στο αρχείο μου ). Διαβάστε μόνο το παρακάτω

    «Επίσης, θα μπορούσαμε να διατυπώσουμε σειρά επιστημονικών επιχειρημάτων που αποδεικνύουν ότι οι γλωσσικοί μύθοι τους οποίους δείχνει να προσυπογράφει η συντάκτρια του κειμένου (περί δυσλεξίας λόγω μονοτονικού, περί μουσικότητας των φθόγγων, περί της Ελληνικής ως μη συμβατικής γλώσσας, περί της Ελληνικής ως αρχαιότερης γλώσσας όλων των λαών του κόσμου κ.ά.) δεν είναι παρά εθνικά επικίνδυνοι μύθοι που δεν ευσταθούν επιστημονικά.»

    Γουαουουου!!!! Ιπα κε εγο!!! ίνε ντινατόν να μιν μπερδεπσουμε και τον εθνικισμό μέσα???

    Ετσι πολύ προχειρα και χωρίς να είμαι γλοσολογκοσ βρηκα τα παρακάτω άρθρα:

    http://www.ingentaconnect.com/content/bpl/read/2006/00000040/00000003/art00006#expand/collapse

    O τίτλος του παραπάνω άρθρου είναι:

    Help for a dyslexic learner from an unlikely source: the study of Ancient Greek
    Author: Chanock, Kate
    Source: Literacy, Volume 40, Number 3, November 2006 , pp. 164-170(7)
    Publisher: Wiley-Blackwell

    Όποιος γουστάρει από τους 140 σοφούς πληρωνει $48 και το διαβάζει!!!

    http://www.telegraph.co.uk/education/educationnews/7917191/Ancient-Greek-to-be-taught-in-state-schools.html

    Τελικά για να μάθεις αρχαία Ελληνικά ή εάν αγαπάς τ’αρχαία Ελληνικά και δεν θέλει να είσαι ένα επικίνδυνος εθνικιστής (αυτή και εάν είναι φοβερή newspeak ekfrasi ) που πιστεύει σε εθνικά επικινδυνους μύθους μάλλον θα πρεπει να γίνεις μετανάστης!!!!

    Αντε παιδιά καλά πάμε!!! Οι χρήσιμοι ηλίθιοι αυξάνονται με ικανοποιητικούς ρυθμούς!!!!

    Και κάτι ακόμα σχετικό και άσχετο με το θέμα της γλώσσας. Η κυρία που εκφωνούσε τις ειδήσεις είπε ότι τωρα θα παρακολουθήσουμε τον…. «ανθρώπινο» διάλογο μεταξύ των κκ Σαμαρά και Κλιντον. Καλά για τον κλίντον (και τον Μπους) κυκλοφορεί η φήμη ότι είναι ερπετοειδή και κατά συνέπεια μιλάνε και την γλώσσα των ερπετών και …»ανθρώπινες» γλωσσες!!! Για τον κυρ Αντώνη δεν έχει κυκλοφορήσει τέτοια φήμη ακόμα (ο πιο κοντινός στην γλώσσα των ερπετοειδών είναι ο πρώην-πρώην-πρωην καταλληλότερος γνωστός και ως σαυρα του Κωλονακίου – αμάν σιγκνόμι για το ω μετά το κου!!!). Και που λέτε αρχίζει το σουπερ θέαμα!!! Βγαινει ο κυρ – Αντωνης και λέει στον κυρ Βασίλη : Σyγγνώμη αλλά δεν βλεπω από το δεξι μάτι γιατί έκανα μια επέμβαση!!! Και λέει ο κυρ Βασίλης : kai εγω έκανα καταρράκτη και βέλπω σαν 20αρης!!!! Μα την Παναγία !!! Και συνεχίζει ο κυρ Βασίλης με ιατρικές αναλύσεις!!! Και είμαι σίγουρος ότι όταν έκλεισαν οι πόρτες θα είπαν τι κάνουνε για να …»¨πηδάνε» ο καθένας την χώρα του και ο κυρ Βασίλης και πολλές άλλες ακόμα (χώρες – μην παιε το μυαλό σας στο πονηρό) σαν 18αρηδες!!!!

    Μου αρέσει!

  5. Και γενικά …»γουστάρω» πολύ τους δασκάλους που δεν αφήνουν να περάσουν στα ψιλά τέτοια ζητήματα και ας τους την πέφτουν 140(!!!!) καθηγητές πανεπιστημίου!!! Ναι κυρίες, δεσποινίδες και κύριοι, 140 (!!!) ζωή να έχουν την …»επεσαν» στην δασκάλα!!! Από τέτοιους δασκάλους μάθαμε και το έργο της Ρεπούση (όποιος το διαβάσει όλο θα αντιληφθεί ότι ο συνωστισμός είναι πταίσμα σε σχεση με άλλα που αναφέρει ή που παραλείπει )!! Ας υπάρχουν τετοιοι δάσκαλοι και ας κάνουν και λάθος (που για μένα δεν εκανε) παρά δάσκαλος που γκουσταρι τιν απλοπιιμενι ελινικι γκλοσα γκιατ τα πεντια μας τιν μπρισκουν ντισκολι κε ντεν μπορούν να σινενοιθούν . Και όπως γράφει και ο κύριος Ζαμπούκας στο Βήμα (και μιλούσε στο Σκαι όπου ήθελε να παρέμβει ο ΚΚ) «Ή θα αποφασίσουμε να ξαναδημιουργήσουμε πολιτισμό με ταυτόχρονη ανάπτυξη της γλώσσας ή θα την απλοποιήσουμε για να μπορούμε να συνεννοηθούμε καλύτερα. Και τα δύο δεν γίνονται. Αυτός ο στρουθοκαμηλισμός δεν μπορεί να συνεχισθεί άλλο! Η γλώσσα είναι εργαλείο ζωής και πολιτισμού και όχι μνημείο επίκλησης για τους κομπλεξικούς.» Ντιλαντί σασ λεει ο κιριος καθιγιτις ότι εαν δεν φτιαχνις αμάξια και ιπολογιστέσ, εάν δεν βγάλις ελιτι και θεοδορακι θα πρεπι να αλαξι η γλοσα στιν χορα του φραπέ!! να γινι πιο απλι ντε!! Και όταν οι χαζοχαρούμενι ιπικοιι (υπήκοοι δηλαδή -δεν ινε και τοσο ευκολι η νεα γκλοσα) θα βρίσκουν ντισκολι κε τιν νεα απλί γκλοσα τότε θα μπορούν ν’αρχισουν να γριλιζουν (τορα όμος που το σκέφτομε και τ γριλισμα ίνε ντισκολο – απετί σινδιασμούς γκραμάτον – ουγκ, μουγκ, γκρρρρ, αρφ-αρφ, σλουρπ, γουάουουυυυ, αχα, μπρρρρ,κινκ-κονγκ, ντιν-νταν, κλπ). Και ενώ εμεις θα γρυλιζουμε οι «ξενοι» θα εξακοουθουν να χρησιμοποιούν την γλωσσα μας σ’όλες τις επιστήμες και ειδικά στην ιατρική είναι σχεδόν νόμος καθε νέα ανακάλυψη να περιγράφεται με ελληνική λέξη!!!

    Εφόσον λοιπόν η κατάσταση είναι τόσο τραγική παίρνουμε την απόφαση ότι για τους αγραμματους, ή τους λειτουργικά αναλφάβητους, η για όσους πτυχιούχους πανεπιστημίου που είναι ουσιοαστικά αγραμματοι και χωρίς παιδεία είναι δυστυχώς μια χαμένη γενια (το ποσοστό τουλάχιστον που ανηκει στις παραπανω κατηγορίες). Ρίχνουμε το βάρος κατ’αρχήν στο δημοτικό και ύστερα στο γυμνάσιο έτσι ώστε ν’αρχίσει να έχει νόημα και πάλι εκείνο που παπούδες, γιαγιάδες και γονείς έλεγαν κάποτε : να πας στο σχολείο να γίνεις άνθρωπος!!! Να γίνεις πολιτης και όχι χαζοχαρούμενους καταναλωτές-δουλους!!
    Και στο κάτω κάτω τα παιδια 30,40, 50, 100 χρόνια πιο πριν δεν ήταν πιο έξυπνα και μάθαιναν τα «δύσκολα» Ελληνικά!!! ΕΙΧΑΝ ΟΜΩΣ ΔΑΣΚΑΛΟΥΣ!!!!! ΠΟΣΟΙ ΤΕΤΟΙΟΙ ΔΑΣΚΑΛΟΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ????????

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.