ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΟΥ CERN

Μ. Καρατζινός: «Εργάζομαι στο μεγαλύτερο ελληνικό εργαστήριο του κόσμου»
από το: ellines.com (μέσω Ramnousia)

Είναι οι Ελληνες, που ζουν και εργάζονται στο «επιστημονικό κέντρο του κόσμου», σε ότι αφορά τις έρευνες για τον εντοπισμό της «αρχής των πάντων». Επιστήμονες, φυσικοί, θεωρητικοί και πειραματικοί, μηχανικοί, τεχνολόγοι, προγραμματιστές, φοιτητές. Μία κοινότητα περίπου 180 Ελλήνων, από τους οποίους τουλάχιστον 20 μόνιμοι. Καθημερινά τα τελευταία χρόνια περνούν την πύλη του Κέντρου Σωματιδιακής Φυσικής CERN στη Γενεύη – οι φύλακες τους γνωρίζουν με τα μικρά τους ονόματα και όχι από την ταυτότητα που έχουν κρεμασμένη στο στήθος τους.  Είναι οι Ελληνες,που συγκαταλέγονται στα σπουδαιότερα μυαλά της επιστήμης της Φυσικής, έχοντας στη διάθεσή τους τον πιο σύγχρονο πειραματικό εξοπλισμό, και που μαζί με άλλους 2.500 συναδέλφους τους, πανηγύρισαν την περασμένη Τετάρτη, επιβεβαίωσαν την ύπαρξη του σωματιδίου του Higgs. Ας γνωρίσουμε μερικούς από αυτούς

Μιχάλης Καρατζινός: «Εργάζομαι στο μεγαλύτερο ελληνικό εργαστήριο του κόσμου!»

Με αυτή τη φράση ο πειραματικός φυσικός, Μιχάλης Καρατζινός, μετέφερε στην τηλεφωνική μας επικοινωνία τον τρόπο με τον οποίο αισθάνεται το εργαστήριο, που τα τελευταία 24ωρα μετά την ανακοίνωση για την ανακάλυψη του σωματιδίου του Higgs, έχει προσελκύσει τα βλέμματα της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας. «Ζω και εργάζομαι εδώ 20 χρόνια. Τα τελευταία δύο, από 80 ώρες την εβδομάδα για να λειτουργήσει όπως πρέπει ο επιταχυντής. Η Ελλάδα συνεισφέρει ετησίως στις έρευνες 15 εκατ. ευρώ τον χρόνο – ποσό που αντιστοιχεί στο 2% του συνόλου, εγώ είμαι Έλληνας, άρα; Εργάζομαι στο μεγαλύτερο ελληνικό εργαστήριο του κόσμου» επαναλαμβάνει.

Πως αισθάνεται ο Μιχάλης Καρατζινός στο άκουσμα της μεγάλης επιστημονικής ανακάλυψης; «Το ξέραμε από το Δεκέμβριο, έλειπαν κάποιες λεπτομέρειες» σε προσγειώνει απότομα αλλά για λίγο «Είναι εντυπωσιακό, αν αναλογιστεί κανείς ότι δεν πρόκειται επί της ουσίας για ανακάλυψη, αλλά για επιβεβαίωση μιας ερευνητικής  ομάδας με τον κ. Higgs από το 1964. Φανταστείτε, αυτοί οι άνθρωποι σκέφτονταν τότε κάτι, που δεν είχαμε δυνατότητα σε καμία από τις δεκαετίες που ακολούθησαν να αποδείξουμε. Προφανώς και είμαι ικανοποιημένος, έχω δει ανθρώπους να εργάζονται στο αντικείμενο 20 χρόνια και επιτέλους ο κόπος τους ανταμείφθηκε. Αισθάνομαι όμως και άλλο ένα συναίσθημα, περίεργο, μία λύπη. Νομίζω ότι θα ήταν πολύ πιο ενδιαφέρον αν δεν βρίσκαμε το σωματίδιο, αλλά κάτι πολύ κοντά σε αυτό. Κάτι που να μας κάνει να αναθεωρήσουμε ορισμένα στοιχεία και να συνεχίσουμε την έρευνα από άλλη οπτική γωνία» συμπληρώνει. Ωστόσο, ήδη όπως αποκαλύπτει, έχει καταθέσει πρόταση, για τη δημιουργία ενός εργοστασίου παραγωγής σωματιδίων Higgs, «γιατί αυτό πρέπει να είναι το επόμενο βήμα, δεν υπάρχει τέλος στην έρευνα».

Πάρις Σφήκας: «Μάθαμε, πως τα πάντα αποκτούν υπόσταση»

Ο Πάρις Σφήκας, δεν έκρυβε τη χαρά του για τις εξελίξεις. Καθηγητής Σωματιδιακής Φυσικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, μέλος της ομάδας του CERN – συντονιστής φυσικής του πειράματος CMS, έχοντας υπό την επίβλεψή του 16 ερευνητικές ομάδες και 1100 πειραματικούς φυσικούς από όλο τον κόσμο – δεν είναι εύκολο να εξηγήσει με απλά λόγια τι σημαίνει «το μποζόνιο του Higgs», όπως προτιμά να το αποκαλεί αντί του σωματιδίου του Θεού που έχει επικρατήσει. O ίδιος, στις λιγοστές του δηλώσεις, ήταν εξαιρετικά προσεκτικός. «Η ανακάλυψη απαντά στο ερώτημα, πώς τα πάντα αποκτούν υπόσταση». Το πριν, δεν υπάρχει, δεν μπορεί να το συλλάβει ο ανθρώπινος νους. Και η συνέχεια; «Τώρα το βρήκαμε. Δεν ξέρουμε τίποτε πέραν της ύπαρξής του. Ποιες είναι οι ιδιότητές του; Μήπως κάνει κι άλλα πράγματα πέρα από το να δίνει μάζα; Συνεχίζουμε να τρέχουμε και θα συνεχίσουμε για τουλάχιστον οκτώ μήνες» δηλώνει.

Κωνσταντίνος Κορδάς: «Ο αέναος κύκλος της εξέλιξης»

Στον τέλειο κύκλο έρευνας – τεχνολογίας αναφέρθηκε ο λέκτορας στο AΠΘ και συντονιστής στο πείραμα του CERN της ανάλυσης φυσικής στο κανάλι παραγωγής ΖΖ, κ. Κορδάς Κωνσταντίνος. Ο ίδιος επισημαίνει πως «με κάθε ανακάλυψη που κάνουμε, καταλαβαίνουμε τον κόσμο καλύτερα – αυτή είναι η δουλειά του ανθρώπου» και συνεχίζει: «Όλα όσα επιτυγχάνονται σήμερα, είναι απόρροια του ερευνητικού έργου των προηγούμενων γενεών. Ο κ. Κορδάς ξεκαθαρίζει πως έρευνα και τεχνολογία αλληλοσυμπληρώνονται δημιουργώντας έναν τέλειο κύκλο. «Για να εντοπίσουμε νέα σωματίδια και να ικανοποιήσουμε την περιέργειά μας, χρειαζόμαστε μηχανήματα που είναι στην αιχμή της τεχνολογίας, όπως τον επιταχυντή. Οδηγώντας την τεχνολογία στα όριά της, προκύπτουν εφαρμογές που βελτιώνουν τη ζωή μας. Για παράδειγμα, το να καταλάβουμε πως δουλεύουν οι πυρήνες και πως αν βάλουμε ένα μαγνητικό πεδίο, προσανατολίζονται με αυτό, μας οδήγησε στις μαγνητικές τομογραφίες» και καταλήγει: «Η ανακάλυψη χρησιμοποιείται για να δημιουργηθεί τεχνολογία αιχμής, η οποία χρειάζεται να για κάνεις μία ακόμη ανακάλυψη, κ.ο.κ.»

Περήφανοι για τις επιλογές τους

Ο κατάλογος των Ελλήνων που εργάζονται στο CERN δεν τελειώνει. Η Δεσποινα Χατζηφωτιάδου, πειραματικός φυσικός εργάζεται σαν πρώτης βαθμίδας ερευνητής του Εθνικού ινστιτούτου πυρηνικής φυσικής της Ιταλίας, με έδρα τη Μπολόνια. Ζει στα Γαλλο- ελβετικά σύνορα από το 1987. Οταν ξεκίνησε να δουλεύει στο CERN, ήταν Λέκτορας στη Θεσσαλονίκη. Οι απουσίες της από την εργασία της την οδήγησαν σε απόλυση, ωστόσο δεν το μετανιώνει, καθώς κατάφερε να γνωρίσει την κορυφή της έρευνας στον κλάδο της

Η Μαρία Δήμου είναι μηχανικός υπολογιστών και Φυσικός στοιχειωδών σωματιδίων. Είναι η γυναίκα που για πάνω από 15 χρόνια δημιουργεί επανάσταση στην επιστήμη των υπολογιστών. Τα παιδιά της πηγαίνουν στο ελβετικό σχολείο το πρωί και στο ελληνικό το απόγευμα για τη γλώσσα. Στο CERN προσελήφθη για να φτιάξει μια πύλη ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Τροποποίησε τη διεύθυνση του mail από κώδικα σε ονοματεπώνυμο για να το χρησιμοποιούμε όλοι με τη σημερινή του μορφή. Σήμερα ασχολείται με τα δίκτυα πλέγματος υπολογιστών Grid.


 1. Τρυφων

  Για σκεφτειτε, λεω τωρα εγω, μια κυβερνηση απο ανθρωπους σαν αυτους! Που εχουν μαθει να δουλευουν, να προσφερουν, να ανταγωνιζονται τα καλυτερα μυαλα του κοσμου, να μην περιμενουν και να μη κανουν ρουσφετια, μονο με την αξια και τον κοπο τους να πετυχαινουν οτι πετυχαινουν.
  Για σκεφτειτε μια δημοσια διοικηση που διοικειται απο τετοια μυαλα, ανοιχτα, κοφτερα και πανω απ ολα καθαρα, ποσο διαφορετικη θα ηταν απο το σημερινο χαλι.
  Ονειρα, ε; Δεν μπορουμε ομως να ονειρευτουμε και πολλα στο χαλι που βρισκομαστε!
  Καλημερα σας

  Μου αρέσει!

  • george..

   Φίλε που ζεις.. στο εργαστήριο του Boson de Higgs…? Αυτό που λες μπορεί να γίνει μόνο σε ένα παράλληλο σύμπαν με αντί μποζουνια, αντί ΓΑΠονια, αντί Σαμαρια κ.τ.λ…. κοιτά τη θάλασσα και ονειρέψου και ταξίδεψε στο παράλληλο σύμπαν της Ελλάδας, μπορεί να υπήρξε πριν 2500 χρόνια, μπορεί και να ξανά υπάρξει….?

   Μου αρέσει!

  • Δημήτρης

   Καλημέρα Τρύφωνα, έχεις δίκιο απόλυτο δίκιο, η μόνη λογική εξήγηση που μπορώ να δώσω, είναι ότι το τιμόνι της εξουσίας το έχουν ορισμένες οικογένειες στην Ελλάδα οι οποίες ευρίσκονται στο παρασκήνιο, ελέγχουν τους πολιτικούς φορείς και δεν αφήνουν να ανέβει στο τιμόνι της χώρας κάποιος που δεν είναι του χεριού τους…. Γιατί άραγε τόσες δεκαετίες δεν έψαχναν για κοιτάσματα υδρογονανθράκων, ποιοι τράβαγαν το χαλάκι μια ζωή και όχι μόνον……..

   Μου αρέσει!

 2. Νομιζω αυτη η αξια εθνοτητα που πιθανον καταγεται απο Ελληνικα φύλα και που δυστυχως ακομα δεν εχει δικη της χωρα θα επρεπε ισως δικαιως να της παραχωρηθει μια λωριδα γης καπου στην περιοχη της Αρχαιας Ελλαδας όπως εγινε με τους Εβραιους και να ονομαστει Ελλαδα. (βεβαια υπαρχει η πιθανοτητα προστριβων εμποδιων και βιαιων συγκρουσεων με το φανατικα υπαναπτυκτο εθνος που επι του παροντος καταχρηστικα απομυζει την περιοχη, ενα εγκλημα που επιτρεπει να συντελειται επι δεκαετιες η διεθνης κοινοτητα)

  Μου αρέσει!

 3. Κώστας

  Ο κ. Μιχάλης Καρατζινός διευκρινίζει «οτι δέν πρόκειται
  για ανακάλυψη αλλά για επιβεβαίωση» υπόθεσης του κ. Higgs απο το 1964. Επίσης οτι το γνώριζαν ήδη απο το Δεκέμβριο.
  Αλλά και η δηλωσή του οτι θα ήταν πιο ενδιαφέρον να μή βρίσκανε το σωματίδιο και να συνέχιζαν την έρευνα, με οδηγεί στην άποψη οτι οι έρευνες γενικά υπάρχουν πρωτίστως για να βρίσκουν δουλειά οι ερευνητές. Δευτερευόντως δε γίνεται και κάποια «ανακάλυψη» που διαφημίζεται δεόντως για να εξασφαλιστούν νέα κονδύλια.

  Μου αρέσει!

 4. Δημήτρης

  Κώστα πολύ καλή δημοσίευση, να δούμε λίγο φως βρε αδερφέ, να πάρουμε κουράγιο, πριν πηδήξουμε από κανένα μπαλκόνι με τη σημερινή κατάσταση….

  Μου αρέσει!

 5. Εγώ μπορώ να καμαρώνω που κάποιοι από τους κυρίους της φωτογραφίας , κάθονται σε καθίσματα κατασκευής μας , και φυσικά Made in Greece ?

  Μου αρέσει!

 6. Προ'ι'δρυτικός

  ΑΥΤΗ είναι ή »άλλη» Ελλάδα αγαπητοί συνοδοιπόροι.. Τί σημασία έχει ή ταπεινή μου γνώμη, καί τό άν συμφωνώ μέ @Τρύφων, μέ @Δημήτρης, μέ @Nikos Delhanidis, ή άν έχει δίκιο ό @Κώστας…
  »Η Μαρία Δήμου είναι μηχανικός υπολογιστών και Φυσικός στοιχειωδών σωματιδίων. Είναι η γυναίκα που για πάνω από 15 χρόνια δημιουργεί επανάσταση στην επιστήμη των υπολογιστών. Τα παιδιά της πηγαίνουν στο ελβετικό σχολείο το πρωί και στο ελληνικό το απόγευμα για τη γλώσσα.».. ΑΥΤΗ είναι ή Ελλάδα πού ονειρεύτηκαν κάποιοι, καί ανάμεσά τους καί ό Κ.Κ, εδώ καί δεκαετίες, ή Ελλάδα τής επιστήμης, τής τέχνης, τού πολιτισμού, τής έρευνας, τής δημιουργίας, καί ΟΧΙ τής »ξαπλώστρας», τής »πόρτας», τής »γλάστρας», ή τού »άσε γι’αύριο».. Καί πού αυτοί οί »κάποιοι», ή εκπαραθυρώθηκαν από τό σύστημα τών ανυπάρκτων πού λυμαίνεται τή χώρα, ή έγιναν ΑΟΡΑΤΟΙ..
  Νά’ναι πάντα καλά ή οποιαδήποτε Μαρία Δήμου, πού επί χρόνια δημιουργεί, αλλά καί »τά παιδιά της πηγαίνουν σέ άλλο σχολείο τό πρωί, καί σέ Ελληνικό τό απόγευμα, γιά τή γλώσσα»..
  Προ’ι’δρυτικός

  Μου αρέσει!

 7. KKK

  Τι ωραια θα ηταν να ειχαμε τετοιες φωτογραφιες απο ολα τα ξενα ιδρυματα (πανεπιστημια κλπ.) που εργαζονται Ελληνες!!!!
  Θα ηταν εμπνευση για καποιους αλλα και αγκαθια για ….αλλους

  Μου αρέσει!
Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.Αρέσει σε %d bloggers: