Συνταγματικό πραξικόπημα;

Άρθρο-Ξυπνητήρι! του Κώστα Βαξεβάνη

Ένα πρωτοφανές παρασκήνιο, με σκοπό τη δημιουργία κυβέρνησης με κάθε τρόπο χωρίς να πάμε σε νέες εκλογές βρίσκεται σε εξέλιξη τις τελευταίες ώρες. Το επιχείρημα βεβαίως είναι πως αυτό απαιτεί για μία ακόμη φορά η σωτηρία της πατρίδας. Την σωτηρία της πατρίδας επικαλέστηκαν και όσοι έβαλαν την Ελλάδα στο γύψο πριν από 40 χρόνια, αλλά ας αφήσουμε την Ιστορία όσο διδακτική και να είναι και ας πάμε στα γεγονότα.

Μετά την συνάντηση του προέδρου της Δημοκρατίας με τον Πάνο Καμμένο, οι προσπάθειες που σύμφωνα με το Σύνταγμα (άρθρο 37) καταβάλλει ο Πρόεδρος για τον σχηματισμό Οικουμενικής Κυβέρνησης, τερματίστηκαν. Το επόμενο στάδιο είναι ο ορισμός μιας κυβέρνησης όσο το δυνατόν ευρείας αποδοχής η οποία θα οδηγήσει σε εκλογές με πρωθυπουργό Πρόεδρο ενός από τα τρία Ανώτατα Δικαστήρια.

Το βήμα αυτό λοιπόν που με τόση σαφήνεια περιγράφεται στο Σύνταγμα, είναι μετέωρο. Αντί της προκήρυξης εκλογών, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απαίτησε μία ακόμη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών. Η λειτουργία αυτή δεν είναι ούτε καν οριακή συνταγματικά, αλλά εκτός του πλαισίου του Συντάγματος και εκθέτει τον ίδιο τον Πρόεδρο γιατί φαίνεται να συμμετέχει και ο ίδιος σε μία μεθόδευση πολύ συγκεκριμένη.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η νέα σύσκεψη των αρχηγών η οποία δεν προβλέπεται, είχε μοναδικό σκοπό τον εγκλωβισμό των δύο κομμάτων της Αριστεράς. Σε αυτή λοιπόν τη σύσκεψη, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ (με πρόταση Βενιζέλου), θα ζητούσαν το σχηματισμό μιας κυβέρνησης της Αριστεράς από το ΣΥΡΙΖΑ και τη ΔΗΜΑΡ, με πρωθυπουργό τον Νίκο Κωνσταντόπουλο. Αν τα κόμματα της Αριστεράς, έκαναν πίσω σε αυτή την πρόταση, τότε θα δημιουργούσαν την εντύπωση ότι δεν θέλουν να κυβερνήσουν και είναι αναξιόπιστα.

Η άρνηση του Αλέξη Τσίπρα να παραβρεθεί στη σύσκεψη αυτή, φαίνεται πως χάλασε το σχεδιασμό. Μπροστά σε αυτό το αδιέξοδο του σχεδίου εγκλωβισμού, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, φαίνεται πως βάζουν σε εφαρμογή, ένα σχέδιο δημιουργίας μιας κυβέρνησης που θα βασίζεται στο τράβηγμα άρθρων του Συντάγματος από τα μαλλιά. Σύμφωνα με το σχέδιο νούμερο 2,τις επόμενες ώρες, Συνταγματολόγοι και κανάλια θα δημιουργήσουν την εικόνα, πως προκειμένου να σχηματιστεί κυβέρνηση δεν απαιτείται απόλυτη πλειοψηφία 151 βουλευτών όπως ορίζει το άρθρο 37, αλλά αρκεί πλειοψηφία 120 βουλευτών.

Το Σύνταγμα στο άρθρο 37 προβλέπει την απόλυτη πλειοψηφία, την αρχή της δεδηλωμένης δηλαδή που καθιερώθηκε επί Τρικούπη. Έτσι και μόνο έτσι γίνεται κυβέρνηση. Αν δεν ίσχυε αυτό άλλωστε δεν θα μαγειρεύονταν τόσοι εκλογικοί νόμοι με πριμ, προκειμένου να εξασφαλιστεί η απόλυτη πλειοψηφία εδρών. Η αρχή της δεδηλωμένης και η πλειοψηφία των 151 εδρών, είναι κάτι που μαθαίνει ο μαθητής της δευτέρας Λυκείου.

Το Συνταγματικό Πραξικόπημα που βρίσκεται σε εξέλιξη, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη Δημοκρατία αλλά και την δικαιολογημένη κοινωνική αντίδραση, θα θέσει απέναντι στο άρθρο 37, το άρθρο 84.Το άρθρο εκείνο δηλαδή που προβλέπει τι γίνεται σε περίπτωση πρόταση μομφής σε κυβέρνηση. Όταν ήδη υπάρχει αλλά για κάποιο λόγο αμφισβητηθεί. Σύμφωνα με το 84, αν υπάρξει πρόταση μομφής, ή η ίδια η κυβέρνηση ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης, τότε μπορεί να την πάρει με 120 ψήφους και 60 απουσίες. Αυτό είναι σαφώς διαφορετικό από την επιβεβαίωση εντολής στη Βουλή με 151 ψήφους κατά την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας.

Οι ανάγκες λοιπόν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ (περιγράφονται πλήρως στη σελίδα 12 του HOT DOC που κυκλοφορεί με το απόρρητο σχέδιό τους) θα βάλει στο μίξερ τα άρθρα του Συντάγματος για να επιφέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Τα τηλεπαράθυρα θα γεμίσουν αναλυτές και Συνταγματολόγους, που στην χειρότερη των περιπτώσεων θα δημιουργήσουν μια εικόνα αμφισβήτησης όσων λέει το άρθρο 37 για να φανεί δικαιολογημένη και μία άλλη «ερμηνεία». Η χρήση των Συνταγματολόγων για παραγωγή βολικών εξελίξεων δεν είναι πρωτοφανής. Η λειτουργία του Παλατιού στην Αποστασία του 65, «νομιμοποιήθηκε» συνταγματικά από τον Συνταγματολόγο Γουρίτσα και χρόνια αργότερα, Συνταγματολόγοι ερμήνευσαν πως ο Πρόεδρος της Βουλής Ι. Αλευράς ο οποίος εκτελούσε χρέη Προέδρου, είχε δικαίωμα ψήφου για την ανάδειξη του Χρ Σαρτζετάκη ως Προέδρου της Δημοκρατίας στην τρίτη ψηφοφορία (στις δύο προηγούμενες απείχε).

Στην πιο κρίσιμη περίοδο της Ελλάδας, το πολιτικό κατεστημένο που την έφερε σε αυτή την κατάσταση ενδιαφέρεται μόνο για την επιβίωσή του,πατώντας ακόμη και πάνω στο ίδιο το Σύνταγμα. Άλλωστε η ίδια η κυβέρνηση Παπαδήμου σύμφωνα με τον Προκόπη Παυλόπουλο (συνένευξη ΣΚΑΙ) ήταν Συνταγματική εκτροπή, αλλά για το καλό της χώρας. Καταλαβαίνει ο οποιοσδήποτε το πόσο επικίνδυνη είναι η άποψη που θέλει το Σύνταγμα λάστιχο που διαμορφώνεται σύμφωνα με τις πολιτικές σκοπιμότητες και τις «καλές» προθέσεις. Ο Αντώνης Σαμαράς, ο Βαγγέλης Βενιζέλος και ένα μόρφωμα τεχνοκρατών, θα κυβερνήσει για το «καλό» μας, ενώ εμείς ψηφίσαμε για το κακό μας χωρίς να το ξέρουμε.

ΥΓ: Ελπίζω μόνο αυτές οι γραμμές να είναι ο λόγος που θα ματαιωθεί το σχέδιο που υπάρχει ήδη σε εξέλιξη. Το εύχομαι.

ΥΓ 2: Είναι εντυπωσιακό πως στη Wikipedia στο λήμμα «αρχη δεδηλωμένης» υπήρξαν παρεμβάσεις στις 12 Μαΐου του 2012, και δεν περιγράφεται πλέον με πόσους ψήφους είναι αυτή. Αντίστοιχες παρεμβάσεις είχαν «βγάλει» πρωθυπουργό τον Παπαδήμο 3 μέρες πριν αναφερθεί το όνομά του για την πρωθυπουργία.

ΥΓ 3: Τα σχέδια αυτά είναι εν αγνοία του Κωνσταντόπουλου

Πατήστε εδώ για να δείτε την αρχή της δεδηλωμένης (wikipedia)

Κώστας Βαξεβάνης
ΠΗΓΗ ΤΟ ΚΟΥΤΙ ΤΗΣ ΠΑΝΔΩΡΑΣ (μέσω «Αληθινά Ψέματα»)


 1. Αηδιαστική τηλεοπτική δημοκρατία…
  Κ. Καββαθά ποια μέσα ενημέρωσης παρακολουθείτε;;
  υπάρχει εστω και ενα αντικειμενικο;;

  Μου αρέσει!

  • Τα περισσότερα… Λόγω επαγγελματικής διαστροφής

   Μου αρέσει!

   • Και πόσες τηλεοράσεις έχεις σπάσει?

    Μου αρέσει!

  • δημητρης

   Αγαπητε Spyromilios, το μοναδικο αντικειμενικο ΜΜΕ, ειναι το καναλι του…ΚΚΛ!!!!!!!
   Δυστυχως ομως, ο Αρχων του ιστολογιου, των αιθερων και των δρομων, δεν το εχει …ιδρυσει ακομα………… 🙂

   Μου αρέσει!

   • Κατά τα φαινόμενα ούτε πρόκειται…

    Μου αρέσει!

 2. Ανώνυμος

  ΚΙΝΗΣΗ ΜΑΤ ΑΠΟ ΤΟ ΚΚΕ ΠΟΥ ΤΑΡΑΖΕΙ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ …. (Ο ΚΑΜΜΕΝΟΣ ΑΚΟΥΕΙ?)

  http://tolimeri.blogspot.com/2012/05/blog-post_8083.html

  Μου αρέσει!

 3. george..

  Είναι συνταγματικό το ρουσφέτι, η μίζα, η κλεψιά δημόσιου χρήματος..? αυτό μας πείραξε τώρα…? Το ζητούμενο είναι να γίνει κάτι, να πάρει επιτελούς κάποιος μια απόφαση να βρεθεί ένας μαλ… να πιάσει το τιμόνι γιατί πέφτουμε στα βράχια … αλλά αυτή κάθονται στο προθάλαμο και τσακώνονται για το ποιος θα είναι ο εμπειρογνώμονας της σύγκρουσης…
  Βέβαια η ιστορία έγραψε την χούντα και ποτέ δεν ζήσαμε τι θα γινόταν αν δεν είχαμε πραξικόπημα….

  Μου αρέσει!

 4. ADVISOR

  Δεν έχετε καταλάβει οτι παίζετε εν ου παικτοίς; Πολύ φοβάμαι οτι το οικονομικό «ατύχημα» (έξοδος της Ελλάδος από το Ευρώ) θα ακολουθηθεί από το εθνικό «ατύχημα» με την εμπλοκή της γείτονος και της (μόνης) υπερδύναμης, τα τετελεσμένα του οποίου κατά την πεπατημένη του 1974 θα αποτελέσουν την βάση για τον διαμερισμό (κατά τα συμφέροντα άλλων και όχι, βεβαίως, της Πατρίδος μας) του ορυκτού πλούτου της Ανατολικής Μεσογείου.
  Κυβέρνηση Εθνικής ενότητος ΤΩΡΑ μπας και βάλουμε με κάποιο τρόπο φρένο στα σχέδια που διακρίνονται πλέον δια γυμνού οφθαλμού. Ο Θεός να βάλει το χέρι του και να μας σώσει από τα παιδία τα οποία ως παιδία που είναι κάνουν, τί άλλο;; παίζουν αμέριμνα συζητώντας αν το non paper είναι paper ή είναι non και αν το σημείωμα Παπαδήμου φέρει την υπογραφή του συντάκτου ή αν έπρεπε να χαρτοσημανθεί δεόντως προ της παραδόσεώς του στους «πολιτικούς αρχηγούς» για να το λάβουν «επισήμως» υπ’ όψιν. Δεν βλέπουν οτι οι Τράπεζες έχουν στεγνώσει από ρευστό και για να σου δώσουν €5.000 πρέπει να τα ζητήσεις τρεις μέρες πριν για να τα μαζέψουν, αυτοί θέλουν και επίσημη βεβαίωση του χάους.
  Με τις υγείες μας!!!

  Μου αρέσει!

  • byron

   Eίστε κινδυνολόγος, μάλλον επηρεασμένος από τα κανάλια και τα εθνικιστικά στερεότυπα. Δεν διαβάσατε τί δήλωσε η βουλευτής κ. Ρένα Δούρου στη Ζαμάν:

   “Thanks to Prime Minister Recep Tayyip Erdoğan who has gone a long way toward building a brand new political configuration, it is not a hazard that nowadays people in Egypt, Tunisia and Libya are dreaming of the Turkish model”

   http://www.todayszaman.com/newsDetail_getNewsById.action?newsId=279910

   Δεν χρειάζεται να φοβόμαστε αυτόν τον εξαιρετικό άνθρωπο…

   Μου αρέσει!

 5. byron

  Σε αυτή τη χώρα έχουμε γεμίσει συνταγματολόγους (και προφήτες)…

  Μου αρέσει!

  • Συμπεριλαμβάνετε και τον …Μάντη Κάλχα;

   Μου αρέσει!

   • byron

    Όχι 🙂

    Μου αρέσει!

  • ADVISOR

   «Θεοί μεν γαρ μελλόντων, άνθρωποι δε γιγνομένων, σοφοί δε προσιόντων αισθάνονται»

   Μου αρέσει!

 6. Μα νομίζω ότι όταν παρελάμβανε την προεδρία της δημοκρατίας ο Παπούλιας η Αννα Ψαρούδα- Μπενάκη του τα είπε εν ολίγοις και τα ακούσαμε όλοι μας, αλλά δυστυχώς κανένας δεν έδωσε την πρέπουσα προσοχή… Ορίστε εδώ είναι και το σχετικό βίντεο http://youtu.be/qRNHI7uw9o0

  Μου αρέσει!

  • Η ακρίβεια των «προβλέψεων» της Κας Μπενάκη ήταν ανατριχαστική! Λες και κάτι …ήξερε!

   Μου αρέσει!

   • babis

    Χωρίς το Λες παρακαλώ…….είναι σίγουρο ότι τα ήξερε, όπως και πολλοί εκεί «μέσα» τα ξέρουν αλλά δεν μιλούν.
    Κάτι σαν προειδοποίηση μου φαίνεται!
    Το άγαλμα απέναντι μούγγα……….προτίμησε να μας πει για το non paper του Παπαδήμου, γιατί σε εμάς τα έλεγε όχι στους αρχηγούς, ήξερε ότι αυτά που θα πει θα τα διαβάσουμε!

    Μου αρέσει!

 7. Το εν λόγω βίντεο έχει αναρτηθεί τουλάχιστον τρεις φορές στο ιστολόγιο!

  Μου αρέσει!
Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.Αρέσει σε %d bloggers: