Δουλειά δεν είχε… Σοφίτες και υπόγεια στα τεκμήρια

Σοφίτες και υπόγεια στα τεκμήρια

Όσες σοφίτες, πατάρια και υπόγεια νομιμοποιήθηκαν με τον νόμο για τα αυθαίρετα, θα λαμβάνονται ως τεκμήρια διαβίωσης, ως βοηθητικοί χώροι με 40 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, σύμφωνα με απόφαση του υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα άρθρο 321 του νομοσχεδίου που κατέθεσε το Υπουργείο στη Βουλή, η αντικειμενική δαπάνη διαβίωσης των υπογείων, των παταριών και των σοφιτών, των οποίων η αλλαγή χρήσης νομιμοποιήθηκε με τον ν.4014/2011 ορίζεται σε ποσό ίδιο με αυτό που ισχύει για τους βοηθητικούς χώρους κύριας κατοικίας.

Το ποσό αυτό ανέρχεται στα 40 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο και αντιστοιχεί στο μισό του ποσού της αντικειμενικής δαπάνης που ισχύει για τους κύριους χώρους κύριας κατοικίας.

Εκτός των άλλων, προβλέπονται τα εξής:

 • Απαλλαγή πρώτης κατοικίας θα δικαιούνται εκτός από τους πολίτες κρατών-μελών της ΕΕ και οι πολίτες κρατών-μελών του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ).
 • Δήλωση Ε9 θα υποβάλλεται μόνο στις περιπτώσεις μεταβολής της περιουσιακής κατάστασης και όχι και της οικογενειακής, όπως ισχύει σήμερα.
 • Το εκκαθαριστικό του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας θα εκδίδεται χωριστά για κάθε υπόχρεο φυσικό πρόσωπο από το έτος 2010 και τα επόμενα.
 • Το έκτακτο ειδικό τέλος ηλεκτροδοτούμενων δομημένων επιφανειών δεν θα αναγνωρίζεται ως δαπάνη από τα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεων.
 • Ενοποιείται η είσπραξη οφειλών φόρου και εισφορών κοινωνικής ασφάλισης. Με κοινές αποφάσεις του υπουργού Οικονομικών και του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης μπορεί να καθορίζεται ο τύπος και το περιεχόμενο της προσωρινής δήλωσης ΦΜΥ.
 • Η υποβαλλόμενη αυτή δήλωση δύναται να περιλαμβάνει για ορισμένες κατηγορίες υποχρέων, πέραν των ποσών φόρου και των ποσών της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης που παρακρατήθηκαν στον προηγούμενο ημερολογιακό μήνα και τα οφειλόμενα ποσά εισφορών κοινωνικής ασφάλισης.
 • Θεσπίζεται η υποχρέωση υποβολής φορολογικής δήλωσης όταν το εισόδημα των φορολογούμενων υπερβαίνει τα 5.000 ευρώ.
 • Τα ιδιωτικά έγγραφα μίσθωσης ακινήτων θα θεωρούνται υποχρεωτικά ηλεκτρονικά για την απλοποίηση του συστήματος και τη διευκόλυνση των διασταυρώσεων.
 • Μειώνονται σημαντικά τα πρόστιμα που είχαν επιβληθεί στους βενζινοπώλες για εκπρόθεσμη καταβολή των παραστατικών πώλησης στα σύστημα «Ήφαιστος», καθώς αυτά που είχαν επιβληθεί θεωρούνται υπερβολικά υψηλά.

Τέλος, διατηρείται έως τις 31 Δεκεμβρίου 2012 οι φόρος συναλλαγών 2 τοις χιλίοις κατά την πώληση μετοχών στο Χρηματιστήριο. Από την 1η Ιανουαρίου 2013 και μετά, το κέρδος θα φορολογείται με βάση την κλίμακα φορολογίας εισοδήματος.
Κέρδος online 22/3/2012 17:56


 1. Μετά την προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού (από το πολύ σνομπ ‘Ιδρυμα Ωνάση») για την πεζοδρόμηση της Πανεπιστημίου (όλα τα ‘χε η Μαριωρή ο φερετζές της έλλειπε), προέκυψε και τα παραπάνω για τις σοφίτες και τα υπόγεια. Το Κράτος-Οπερέτα ψάχνει απεγνωσμένα για έσοδα και, σε λίγο, θα φορολογήσει τον αέρα που αναπνέουμε. Αλλά, επειδή δεν διαθέτει «ελεγκτικό μηχανισμό», θα ψηφίσει 10 νόμους που θα προβλέπουν τη ψήφιση άλλων 25 για την τήρηση των πρώτων 10…
  Σημ: Στη «Στέγη» μέτρησα περισσότερους μπράβους με αλεξίσφαιρα γιλικά απ’ ότι θεατές. Τυχαίο;

  Μου αρέσει!

 2. Και ακόμα δεν ήρθε ο Ιούνιος…..

  Μου αρέσει!

 3. babis

  Ξέχασα να νομιμοποιήσω τα σπίτια των 2 σκύλων μου.
  Να τα κρατήσω ή να τα κατεδαφίσω;

  Μου αρέσει!

  • Ωχ… Εγώ που έχω έξι (σκυλάκια) τι να κάνω; Να τα δηλώσω;

   Μου αρέσει!

 4. KKK

  Δηλωσίες………….

  Μου αρέσει!
Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.Αρέσει σε %d bloggers: