ΓΙΑ ΤΟ LIFESTYLE ΠΟΥ «ΠΕΘΑΙΝΕΙ»

Του Σωκράτη Παπαχατζή

Η χαιρεκακία με την οποία το πλήθος αντιμετωπίζει τον Πέτρο Κωστόπουλο τη στιγμή της πτώσης του, αποτελεί τον θρίαμβο των ιδεών που αντιπροσώπευε ο εκδότης: Του winner takes it all και του ουαί τοις ηττημένοις.
Ο εκπεσών ανήρ δηλώνει περήφανος που …δεν πήρε λεφτά από το κράτος. Περήφανος για το ίδιο το έργο του βέβαια αποφεύγει να δηλώσει. Ωστόσο οι περισσότεροι από εκείνους που τον χλευάζουν / λοιδορούν, έχουν υπάρξει οπαδοί του.
Το lifestyle δεν πέθανε. Αντίθετα, αυτή τη στιγμή γιορτάζει τη νίκη του πάνω σε μια χώρα της οποίας τον κοινωνικό ιστό έχει διαλύσει. Κι όπως το Μεγάλο Κεφάλαιο και το Έξυπνο Χρήμα μη έχοντας [;] πια ανάγκη τις υπηρεσίες των κομμάτων, επιδιώκουν απευθείας έλεγχο, έτσι και οι διεθνείς ταγοί του lifestyle [ο Κωστοπουλισμός υπήρξε η εγχώρια εκδοχή του, βολική για κάποιο διάστημα] δεν χρειάζονται άλλο τους εγχώριους τοποτηρητές της ασχήμιας και της ανωμαλίας.
Κεντρική ιδέα του lifestyle είναι η κυνική απομυθοποίηση κάθε πραγματικότητας ως αφήγησης και κάθε ιδιότητας ως ρόλου, η αναγόρευσή τους σε μυθολογικά επιστρώματα γύρω από ένα πυρήνα χυδαίου ωφελιμισμού. Σε ένα τέτοιο κόσμο, όπου το ψέμα κυριαρχεί και το συμφέρον βασιλεύει, ένα και μόνο χρέος έχει κανείς: να ζήσει τον δικό του μύθο. Η ανάγκη να καλύψει το κενό που αφήνει η απομυθοποίηση, και η ανάγκη να υπερβεί μια κουλτούρα υπερμαζικοποιημένη, συναντιούνται σε μια και μοναδική λύση – κατηγορικό πρόσταγμα: ατομική έξοδος κινδύνου. Εδώ και τώρα, με κάθε μέσο, θεμιτό ή αθέμιτο.
Ως εκ τούτου, η «παραβατική συμπεριφορά» γίνεται επίσημη τάση. Ξεκινάμε από τη χρήση της ως ενισχυτικού της κατανάλωσης [το προϊόν γίνεται αίφνης πιο επιθυμητό ως «απαγορευμένος καρπός» με αιχμή του δόρατος μια «νεανική κουλτούρα» σχεδιασμένη από … ενήλικους και στοχεύοντας στον εγκλωβισμό όλων των ηλικιακών target groups]. Και φτάνουμε στην κουλτούρα των blockbusters και των video games για μικρούς και μεγάλους, με την κυριαρχία του «γοητευτικού κακού» ως ήρωα και ένα ιδεολογικό άξονα συμπυκνωμένο σε τσιτάτα του τύπου «faster, harder, louder» & «live and let die». Μα και η ίδια η κουλτούρα των σταρ και των celebrities, σε τι αφορά αν όχι στην έξοδο από αυτό τον κόσμο, σε μια ζωή υπεράνω νόμων και συμβάσεων; Να θυμηθούμε την από καθέδρας προτροπή στην «παραβατικότητα» που αντιπροσώπευε το ακρωνύμιο N.i.t.r.o;
Ποιος έχει λαμβάνειν τη σκυτάλη από τον χρεοκοπημένο εκδότη; Μα … κανείς. Ή μάλλον, όλοι εμείς. Ο σπόρος που έσπειρε η γενιά του ΠΚ θα ανθίζει και θα καρποφορεί, χάρη στη νέα τεχνολογία. Χάρη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καλοεκπαιδευμένοι από το lifestyle «πολίτες» έχουν αναλάβει αυτοβούλως δράση. Αν αποστολή της τηλεόρασης στο τελευταίο της στάδιο είναι να πουλά στον τηλεθεατή, ως προϊόν, τον εαυτό του, τα νέα μέσα είναι ειδικά κατασκευασμένα γι’ αυτό.
Το lifestyle δεν πεθαίνει παρά μόνο στο βαθμό που πεθαίνει η χώρα που έχει διατελέσει «ξενιστής» του. Η νίκη μας πάνω στον πολιτισμό που ο ΠΚ μαζί με άλλους εξέθρεψε, θα ήταν μια, στοιχειώδης έστω, επίδειξη συμπόνιας.

Στο βίντεο, η εμφάνιση της Έλενας Παπαρίζου στην προ εβδομάδος εκδήλωση Madwalk 2012 [Mad Channel] . Απολαύστε τον «θάνατο του lifestyle», στο πρόσωπο του κυρίου με τις τιράντες και τα τακουνάκια.

Δημοσιεύτηκε από τον Σωκράτης Παπαχατζής / Socratis Papahatzis

Η "αυτοπαρουσίαση" είναι μια διαδικασία κουραστική και μάλλον άκομψη. Περιορίζομαι λοιπόν στη μουσική και τα κείμενα, τις βασικές μου ασχολίες, που αποτελούν τον λόγο ύπαρξης του blog. Τα σχόλια θα δημοσιεύονται χωρίς παρέμβαση. Εξαίρεση, τυχόν ...συκοφαντικές αναρτήσεις που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν νομικό πρόβλημα. Οι τελευταίες θα απαλείφονται με την εμφάνισή τους. • Self presentation can be a tedious process and rather awkward. So I’ll limit myself to music and writing, my main interests and the raison d ' être of this blog. All comments will be published. Sole exception, any ...slanderous posts that could create legal problems. The latter will be deleted by their appearance.

33 σκέψεις σχετικά με το “ΓΙΑ ΤΟ LIFESTYLE ΠΟΥ «ΠΕΘΑΙΝΕΙ»

  1. τα προιόντα του κωστόπουλου προφανώς κάποιοι τα αγόραζαν και κάποιοι τα υποστήριζαν. ωστόσο, και ας είμαι εγώ ο μεμψίμοιρος ελληνίσκος, πολύ χάρηκα που φαλίρισε ένα ακόμα πρόσωπο που τίποτα δεν άξιζε και όπως οι φελλοί κατάφερε να επιπλεύσει μέσα στο βούρκο που η 20ετία είχε δημιουργήσει.

    Μου αρέσει!

  2. Αλλη μια απο τις γνωστες εμετικες εκδηλωσεις του τυπου «Ανδρας της χρονιας», «Γυναικα της χρονιας», «malakas of the year», «Τσουλα της χρονιας», κλπ, κλπ.

    Ο Καλχας επιμενει οτι το «φιλοθεαμον κοινο» πηγε εκει κατοπιν προτροπης των κυβερνοντων, επειδη ηθελε να τους μιμηθει.
    Εγω (με τον συνεχη κινδυνο να με αφορησει, και στην επομενη συναντηση στο FTZ να με στειλει να καθομαι στα σκαλακια της εισοδου) επιμενω οτι αυτο το ευκολο και ευληπτο, και την «αγαπη της κλειδαροτρυπας» την ειχε το κοινο, και το μονο που χρειαστηκε ηταν να το ενθαρρυνουμε για να την εκδηλωσει.

    Οσο για τον ΠΚ και τους ομοιους του, οσο το κοινο θα εχει σαν κεντρο των ενδιαφεροντων του και αυτοσκοπο το περιεχομενο του εσωρουχου, ολοι αυτοι οι εμετικοι τυποι θα εχουν παντα οπαδους, αναγνωστες, θεατες και πελατες.

    Μου αρέσει!

    1. Γιατί επιμένουμε σε κάτι που έχει αποδειχτεί; Εκείνοι που αντιγράφουν τα πρότυπα που τους σερβίρει η τηλεόραση έχουν «προγραμματιστεί» έτσι από την οικογένεια και το σχολείο. Πόσες χιλιάδες καλόπαιδα δεν έχετε δει να μιμούνται τη μάνα και τον πατέρα τους που, η μία οδηγεί Gti και άλλος Cayenne και ο κλώνος θέλει να τους μοιάσει γιατί, αν δεν, τι θα πουν τα αντίγραφα στο «σχολείο»;
      Και, αν δεν πρόκειται για καλόπαιδα των βορείων προαστίων τι έχετε να πείτα για τα αφασικά αντίγραφα του Eminem και του Snoopy Dog που φοράνε κουκούλα με 41 βαθμούς για να δείξουν ότι κατάγονται απ’ το …Μπρονξ; Ποιος προωθεί αυτά τα πρότυπα; Μα, τα σκουπίδα που λένε power to you, I’ll be there, back to back, αγαπάω champions, Sunday Mega Cinema και όλα τα εμμετικά συνθήματα που έχουν κάνει τη νεολαία να γρυλίζει σε greeklish… Ποιοι είναι υπεύθυνοι; Αυτοί που έχουν στα χέρια τους την δύναμη να επιβάλλουν πρότυπα, νόμους, ήθη και πρακτικές ή όχι;

      Μου αρέσει!

      1. Ειμαι λιγο (πολυ λιγο, ομως) πιο αυστηρος με το κοινο, εστω και αν του σερβιρουν πρωτυπα.
        Απο εκει και περα, «επιμενω σε κατι που εχει αποδειχτει» (και που το εχουμε συμφωνησει), επειδη – εστω και προχωρημενης ηλικιας – επιτρεπω στον εαυτο μου να εχω καποιες αδυναμιες (λεγε με Καλχα) και θελω που και που να τον συγχιζω!!
        Τωρα ξερω τον δρομο μου! Στην επομενη συναντηση, εγω εξω, στα σκαλακια του FTZ, για τιμωρια!!

        Μου αρέσει!

  3. Κουκλος,κουκλεντες ψηλος ευθυτενης
    ευήθης κανει κρα, μα μαλλον ευειδής

    τακουνι δωδεκαποντο και μαγουλο βερυκοκο
    αυτο το ζωντανο θε να το κανω ασηκωτο

    καλε που παει ο νους σας δεν ειμαι τοσο geil
    μπουνια θε να του χωσω γεματη lifestyle

    …το geil(διαβαζεται γκάιλ) ειναι γερμανικη λεξη…που πατε μωρε χωρις γερμανικα στη νεα εποχη…ειστε σιγουρα οι ιδιοι που μπηκατε στο lifestyle χωρις να διαβασετε Κωστοπουλο…μια ζωη αστοιχειωτοι τσ τσ τσ τσ….

    Μου αρέσει!

      1. απο ποσο κοντα;…ποσο κοντα να πας;…

        παντως το καλοπαιδο μου θυμισε εκεινο το κλασικο ανεκδοτο,με καποιον που μεμψιμοιρουσε επειδη τον αρπαξε καποιος οταν ηταν μικρος και τον τρυπισε σε κατι αγρους…στην ερωτηση «καλα και συ γιατι δεν ετρεξες να την γλυτωσεις την καρφωτικη;» απαντησε με αφοπλιστικη ειλικρινεια «ε που να τρεχεις με τα ψηλοτακουνα στα χωραφια»…

        …να ναι καλα το παλικαρι,το ψωμακι του βγαζει…(αυτο δεν το περιμενατε ε;)

        Μου αρέσει!

  4. Από φωνή, κορμάρα……….όσο για τον «κύριο» με τις τιράντες και τα τακουνάκια είναι μια καλή πρόταση για τους «κυρίους» του κοινοβουλίου, γιατί να το κρύψωμεν άλλωστε!

    Μου αρέσει!

  5. Προσωπικά και τα περιοδικά του αγόρασα και τα editorial του διάβασα και γέλασα με τους αφορισμούς του.

    Μακριά από μένα η διάθεση του κήνσορα.Τον παραδέχτηκα, τον γούσταρα, και τον χάρηκα.

    Και όταν τον πήγε αλλού το ρεύμα, τότε το σταμάτησα.

    Αλλά από κει μέχρι τη χαιρεκακία (;) που βλέπω, δε γουστάρω.
    Και θαυμάζω την ειλικρίνειά του στην πτώση, παρόλη την κούραση που μούφερε αυτό το δημισιοσχετίστικο στυλάκι : «Chapeau» λοιπόν

    Τόπα και το ξαναλέω :
    Μεγαλώσαμε με Μικρό Επιστήμονα,Aeroplane Monthly,FLIGHT, Πτήση ,4Τ,RΑΜ ,Βαβέλ Παρα5…κοκ. Και κάπου εκεί και το ΚΛΙΚ. Δίπλα από το 4ο,ή το Combat & Survival.
    And then some….
    Kαι τα ταιριάξαμε ολα.
    Καλά. Γαμημένα καλά.

    Και όποιος το ξεχνάει είναι ένας γαμημένοςς υποκριτής.
    Ή ένας ευνουχισμένος μαλάκαςς

    Αυτά και μένω
    Proteus

    Μου αρέσει!

    1. Όπως γνωρίζουν οι παλιότεροι δεν ενέκρινα το λάιφσταιλ του Π.Κ. για ένα και μοναδικό λόγο: το …δικό μου ήταν 1000 έτη φωτός μπροστά!
      Η υπόθεση του όμως είναι σύνθετη. Απ’ ότι κατάλαβα από την συνεργασία μας (η Ιμάκο κατείχε το 5% στο λιθογραφείο της Αλφα Πρες) τα περισσότερα λάθη (πέρα απ’ την προώθηση του συγκεκριμένου τρόπου ζωής), τα έκανε επειδή πίστευε εύκολα τον καθ’ ένα. Συμφωνώ με τον Proteus για την υποκρισία.

      Μου αρέσει!

    2. Proteus2

      Σαν πολύ φόρα δεν πήρες μεγάλε που μεγάλωσες ΚΑΙ με το ΚΛΙΚ? Μήπως για να παίρνεις μάτι τα ξέκωλα που είχε ? ή για να το παίζεις μοντέρνος μέσα στο κλίμα της εποχής?

      Εγώ σας λέω και το καμαρώνω ότι δεν διάβαζα το εν λόγω περιοδικό επειδή είχα άλλες πιο σοβαρές προτεραιότητες από το να ασχολούμαι με σαπουνόφουσκες και αηδίες.

      Και να που αποδείχτηκα σωστός.
      Και να λείπουν οι εύκολοι χαρακτηρισμοί και βρισιές προς πάντες που δεν συμφωνούν με την άποψή σου.
      Αυτά και φεύγω.

      Μου αρέσει!

      1. Για τα ξέκωλα είχα το Playboy ρε μεγάλε…
        Ήμουν ήδη αρκετά μεγάλος βλέπεις.

        Αν και δυστυχώς όχι και τόσο σοβαρός….

        Καλό που νοιώθεις δικαιωμένος.Ο καθένας ό,τι μπορεί…

        Στο καλό
        Pr

        Μου αρέσει!

      2. Συμφωνώ. Οι χαρακτηρισμοί μπορεί να λείπουν -εκτός αν υπονοούνται με έξυπνο τρόπο. Π.χ. Δεν λέμε ότι κάποιος είναι μακάκας αλλά ότι κάνει ανήσυχο ύπνο

        Μου αρέσει!

    3. Proteus2 εγω μαζι σου…και λιγα ειπες…και οποιος καυχιεται οτι δεν πηρε ματι ξεκωλο του ΚΛΙΚ, να μας πει απο που αλλου πηρε ματι…

      …sorry Gyro…αυτα και μεινε…

      Μου αρέσει!

    4. Φιλε και συναναγνωστη proteus2, σεβαστη η γνωμη σου αρκει να μην συνοδευεται απο τοσα κοσμητικα επιθετα. ΟΚ για την αναγνωση των ΙΜΑΚΟεντυπων, το πιστευουμε, δεν χρειαζεται να συνοδευεται και απο κοσμητικα. Αλλωστε, θα εχεις διαπιστωσει οτι αυτο εδω το ιστολογιο δεν ειναι ΚΛΙΚ ουτε σκοπευει να γινει ΚΛΙΚ

      Μου αρέσει!

    5. Proteus2 αντιγράφω από το κείμενο σου
      «Και όποιος το ξεχνάει είναι ένας γαμημένοςς υποκριτής.
      Ή ένας ευνουχισμένος μαλάκαςς»
      Φαντάζομαι ότι αναφέρεσε σε αυτούς που αγόραζαν τα περιοδικά του Κωστόπουλου και τώρα τον φτύνουν ή κατάλαβα λάθος;

      Μου αρέσει!

    6. Proteus2, διαβαζω τα σχολια σου με ιδιαιτερη προσοχη, παντα εχεις μια ενδιαφερουσα προσεγγιση.
      Διαβασα και αυτο το υποστηρικτικο-ευχαριστηριο σχολιο, για τον…ΜΕΝΤΟΡΑ σου, και οφειλω να ομολογησω οτι με ενοχλησε ο ΠΛΗΘΥΝΤΙΚΟΣ που χρησιμοποιησες.
      Κι εγω εχω…μελετησει τσοντοπεριοδικα, αλλα δεν εχω…θαυμασει τους «εκδοτες τους» και ισως σε…απογοητευσω, αλλα χαρηκα με την «θορυβωδη πτωση» του συγκεκριμενου…»αρχιτεκτονα».
      Και δεν νιωθω ουτε γαμημενος υποκριτης αλλα ουτε και ευνουχισμενος μαλακας…

      Υ.Γ.
      Και δεν ειμαι αυτος που σε «φιλοδωρησε» με ενα…αστερι. προτιμω να εκθετω την αποψη μου, οταν με ενοχλει κατι.

      Υ.Γ. 2
      Το κειμενο του Παπαχατζη ειναι πιο…κοφτερο και απο Κατάνα…………

      Μου αρέσει!

  6. Μια σκέψη για το life style (θα το μετέφράζα σαν »τρόπο ζωής»)

    Το life style της «παραλίας στη Μύκονο» και του »κάθε βράδυ στα club μαζί με τις κάμερες» θέλει πολλά χρήματα για να ξοδεύεις αλλά το θέμα δεν είναι στα πολλά χρήματα.
    Το κακό είναι η επίδειξη του ΕΓΩ μέσα από από τον τρόπο ζωής. Δεν έχω κανένα πρόβλημα να έχει κάποιος μια πανάκριβη Enzo Ferrari αρκεί να την χαίρετε χωρίς να θέλει να πατήσει τους άλλους οδηγούς.
    Όταν πάει για ένα ποτό δεν χρειάζετε να έχει πίσω του 10 κάμερες για να τον δούμε στη τηλεόραση.
    Αυτό λοιπόν το κακό life style μου θυμίζει κακομαθημένα κολόπαιδα που οι γονείς τους είτε φτωχοί είτε της μεσαίας τάξης είτε πλούσιοι τους τα πρόσφεραν όλα στο πιάτο χωρίς να τα μάθουν τίποτα για αξιοπρέπεια και ταπεινότητα. Όταν ξεκίνησαν να «βγάζουν γλώσσα» δεν τους έριξαν από την αρχή ένα χαστούκι να συνέλθουν.
    Αυτό το κακό life style πέρα από την επίδειξη του ΕΓΩ είναι η απόλυτη έλλειψη σεβασμού προς το συνάνθρωπο.

    Μου αρέσει!

  7. Καλημέρα σε όλους και καλή Σαρακοστή . Δεν μπορώ να πω ότι χαίρομαι όταν βλέπω την καταστροφή κάποιου , ακόμα και αν έχω τελείως διαφορετικές απόψεις . Αλλά θα ήθελα να καταθέσω μία μόνιμη απορία ή αν θέλετε και παράπονο . Για την επίπλωση και διακόσμηση ενός μικρού Cafe μπορεί να δαπανηθούν άπό 80.000€ έως και 250.000€ , και σχεδόν όλα τα έπιπλα θα είναι εισαγόμενα . Και όλα αυτά για να πουλάμε καφέ σε καποιον που υποτείθεται ότι εργάστηκε κάπου αλλού και θα έρθει να ξεκουραστεί ξοδεύοντας τον ‘πλούτο’ που παρήγαγε !
    Η πρώτη απορία μου είναι γιατί δεν επενδύονται έστω 100.000€ (για μια μικρή μονάδα) για να κατασκευάζονται τα απαραίτητα , και για πολλά άλλα καταστήματα .
    Η δεύτερη απορία μου είναι , όταν απασχολούνται τόσοι πολλοί στην παραγωγή καφέδων & lifestyle , ποιός παράγει τον πραγματικό πλούτο για να τον καταναλώνουμε;

    Μου αρέσει!

  8. ξεφύλλιζα τα περιοδικά του, δεν τα αγόραζα, και τον άκουγα στην τηλεόραση, αν και τα περιοδικά του δεν μου ταίριαζαν, δεν νομίζω ότι αυτός κατέστρεψε την Ελλάδα και στο κάτω κάτω σαν οικογενειάρχης έδειχνε ότι είχε κάποιες αρχές και πιστεύω , προσωπικά τον συμπαθούσα, … τώρα πως την πάτησε αυτός και ο Καββαθάς και γιατί την πατανε πάντα οι καλοί ? …… ελπίζω για την γυναίκα του που είναι και γαμω της γκόμενες, και γιαυτο και τον ζήλευαν πολλοί…. και για τα παιδιά του, να τα καταφέρει να τα βγάλει πέρα … όπως γουστάρει… ελπίζω να πήρε το μάθημα του όποιο και αν είναι αυτό…

    Μου αρέσει!

    1. !!!!!!!!!!
      απλα α ξ ε π ε ρ α σ τ ο ς…

      …λεγε ρε,εισαι ανθρωπος ή φαντασμα του διαδικτυου,
      κυλαει αιμα στις φλεβες σου,
      εχεις σφυγμο,
      στον καθρεφτη εχεις ειδωλο,
      ταραμα τρως την Καθαρα Δευτερα,
      παιζεις μπιλιαρδο,
      ποσες εποχες εχει ο χρονος σου,
      οι μηνες σε ρωτουν ποτε να τελειωσουν τις μερες τους…ποια η σχεση σου μωρε με τον Chuck Norris;;;…

      δεν εξηγειται αλλιως, τετοια υπεραπλουστευση θελει θρασος…την καchickαρα παντως την γουσταρεις ε;

      το δηλωνω,χωρις george δεν εμφανιζομαι ξανα FTZ…ή μαλλον αν δεν ερθει θα φερω τον tonis sfinos…παρτε τον…

      τι να σε κανω killing joke…στο διλημμα να συμπονει κανεις ή να μην συμπονει δεν εχω απορια…η κουλτουρα μου σιγουρα εχει κατανοηση και ανοχη στην διαφορετικοτητα,φαινεται και απο το βιντεο…

      το κατσικι με το γλειφιτζουρι σ΄αρεσει george ή προτιμας μονο επωνυμα…

      Μου αρέσει!

      1. Πίσω από τους ανθρώπους κρύβονται όνειρα, προσδοκίες, καλοσύνη πολλές φορές, εκτός αν εσύ βλέπεις μόνο κακία και μπορείς να χαρακτηρίζεις έτσι εύκολα κάποιους…

        Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.