Tο χασίσι νόμιμο και το χαμομήλι παράνομο – Απαγόρευση εμπορευματοποίησης βοτάνων

Το είδα στα «Αληθινά Ψέματα»

Οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία θέλει την απαγόρευση της εμπορευματοποίησης των περισσότερων βοτάνων της φύσης και αναμένεται να τεθεί σε ισχύ από τον ερχόμενο Απρίλιο, βρίσκει κάθετα αντίθετη την ελληνική κοινωνία που η ζωή της είναι άρρηκτα δεμένη με τα παραδοσιακά «γιατροσόφια» όπως το τσάι του βουνού, το χαμομήλι… και τα διάφορα άλλα βότανα της ελληνικής φύσης. Έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων σε …άλλες χώρες, (Γερμανία, Γαλλία κ.ά.) ενώ στην Ελλάδα δεν έγινε και τόσο γνωστή, παρά μόνο στους κύκλους των ανθρώπων που ασχολούνται με την παραγωγή τους, τη μεταποίησή τους και το εμπόριό τους. Πιστεύουν ότι η αρχή εφαρμογής της οδηγίας θα σημάνει το τέλος της εμπορίας βοτάνων και σκευασμάτων εναλλακτικών φαρμακευτικών θεραπειών, αφού σύμφωνα με αυτή, όλα τα βότανα θα θεωρούνται φάρμακα και ως τέτοια θα πρέπει να παίρνουν τη σχετική έγκριση από τους αντίστοιχους οργανισμούς και να πωλούνται μόνο στα φαρμακεία.Αυτό σημαίνει ότι σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες θα απαγορεύεται πια να διαθέτει κανείς τα βότανα ή τα φυτά του, που έχουν κάποια φυσική φαρμακευτική ιδιότητα, χωρίς αντίστοιχη άδεια. Να σημειωθεί ότι σήμερα τα βότανα αλλά και τα φυτικά σκευάσματα που παράγονται από αυτά, διατίθενται από καταστήματα βιολογικών τροφίμων, ενώ ως βότανα τα βρίσκουμε και στις λαϊκές αγορές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η οδηγία T.H.M.P.D. της Ε.Ε. (Traditional Herbal Medical Product Directive), θα σημάνει το τέλος για πολλά συμπληρώματα διατροφής καθώς και για τα θεραπευτικά βότανα (παραδοσιακά φαρμακευτικά προϊόντα φυτικής προέλευσης) και απαιτεί τα φυσικά προϊόντα να χαρακτηρισθούν σαν ιατροφαρμακευτικά προϊόντα και στη συνέχεια να παίρνουν άδεια για διάθεση σαν τέτοια.Βέβαια η Ελλάδα έχει το πλεονέκτημα να χρησιμοποιήσει ένα «παραθυράκι» της οδηγίας που της δίνει το δικαίωμα να διαχωριστεί μεταξύ των άλλων χωρών: συγκεκριμένα αναφέρεται ότι από τα βότανα εξαιρούνται αυτά που χρησιμοποιούνται με ασφάλεια επί 30 χρόνια εκ των οποίων τα 15 τουλάχιστον είναι στην Ευρώπη.

Ως εκ τούτου, η Ελλάδα που χει πανάρχαια παράδοση στην αποκατάσταση και διατήρηση της υγείας, με τη χρήση βοτάνων και τα περισσότερα της ελληνικής φύσης της, χρησιμοποιούνται όχι μόνο εδώ και 30 χρόνια αλλά επί αιώνες, μέχρι σήμερα, θα μπορεί να τα διαθέτει χωρίς περιορισμούς.Για παράδειγμα κανείς δεν θα μπορεί να αμφισβητήσει το τσάι βουνού, τα χαμομήλι κ.ά., τα οποία θα μπορούν να χρησιμοποιούνται στην αρχική μορφή τους χωρίς να συμπεριλαμβάνονται στον κατάλογο των… απαγορευμένων.

Απ’ την άλλη όμως όσον αφορά στην παραγωγή νέων σκευασμάτων από αυτά τα βότανα, δυστυχώς δεν θα μπορούν να βγουν στο εμπόριο, χωρίς τη «σφραγίδα» του φαρμάκου. Να σημειωθεί δε ότι ο ευρωπαϊκός νόμος κάνει διάκριση ενάντια στα μη ευρωπαϊκά προϊόντα, όπως εκείνα που ανήκουν στην αγιουρβεδική και παραδοσιακή κινέζικη ιατρική καθώς και σε άλλες παραδόσεις, ανεξάρτητα με το αν έχουν χρησιμοποιηθεί σε άλλες χώρες ακόμη και αιώνες. Το αποτέλεσμα είναι ότι πάρα πολλά από αυτά τα προϊόντα θα εξαφανιστούν από τα ράφια, όπως π.χ. το γνωστό τζίνσεγκ και ό,τι άλλο παράγεται από αυτό.

Πάντως, επαγγελματίες που ασχολούνται με το εμπόριο φυσικών σκευασμάτων και βοτάνων, πιστεύουν ότι επειδή έχει ξεσηκωθεί μια παγκόσμια αντίδραση, θα είναι δύσκολο να περάσει σε κάθε χώρα και να εφαρμοσθεί αυτή η οδηγία της Ε.Ε. Μάλιστα η είδηση της οδηγίας της Ε.Ε., έρχεται σε μια περίοδο που αρκετός κόσμος επιστρέφει στη χρήση των φαρμακευτικών φυτών -βοτάνων, καθώς παρατηρείται ότι είναι σταθερά αυξανόμενη η ζήτησή τους στα ειδικά καταστήματα πώλησης. Μάλιστα δεν είναι λίγοι αυτοί που αρχίζουν να τα φυτεύουν σε γλάστρες στα μπαλκόνια τους ή στους κήπους τους, όχι απλά ως καλλωπιστικά φυτά, αλλά με σκοπό να τα χρησιμοποιήσουν.

Διαπιστώνεται ότι αρχίζουν να ενδιαφέρονται όλο και περισσότερο για τις πρακτικές ιατρικές συνταγές του παρελθόντος και να εισχωρούν όλο και πιο βαθιά στη γνώση της χρήσης αυτών των φυτών, τολμώντας να φτιάχνουν ειδικά παρασκευάσματα από αυτά και να τα χρησιμοποιούν ως φάρμακο σε διάφορες παθήσεις τους ή απλώς για να επιτύχουν μέσω της κατανάλωσής τους καλή φυσική κατάσταση και την καλή λειτουργία του οργανισμού τους.

Λένα Κισσάβου
Το ειδαμε ΕΔΩ


 1. Με βήματα αργά αλλά σταθερά πλησιάζει ο Τεχνολογικός Μεσαίωνας για τον οποίο γράφω εδώ και 15 χρόνια. Πάει καιρός που οι γραφειοκράτες των Βρυξελών ετοιμάζονται για να ελέγξουν και την γεωργική παραγωγή. Σε λίγο όχι χαμομήλι δεν θα μπορούμε να μαζεύουμε αλλά, ούτε μπρόκολα να φυτεύουμε. Αν προσέξατε αυτά συμβαίνουν παράλληλα με την προβατοποίηση των λαών. Κάθε νέα γενιά προσομοιάζει (στη μεγάλη της πλειοψηφία) στα πρόβατα. Αν μιλήσετε με ένα από τα καλομαθημένα τσογλάνια των βορείων προαστίων (όχι αυτά που γλίτωσαν επειδή οι γονείς τους είχαν την οικονομική δυνατότητα να τα «σπουδάσουν» στο εξωτερικό), θα δει ότι, σε γενικές γραμμές διαθέτουν το IQ προβάτου. Αυτές οι μάζες του call them all και του power to you είναι έτοιμες να δεχτούν τα πάντα…

  Μου αρέσει!

  • Κώστα συμφωνώ με την άποψη σου και συμπληρώνω ότι τα πρόβατα τα σφάζουν το Πάσχα και στα σχέδια τους είναι η μείωση του παγκόσμιου πληθυσμού…..

   Μου αρέσει!

   • marakis g

    Οι άνθρωποι όντως έχουν αυξηθεί και εξαπλωθεί σαν ιός στον πλανήτη αλλά δεν έχει κάνεις το δικαίωμα να περιορίσει το φαινόμενο με μεθόδους εξόντωσης ή να θεωρήσει τη φτωχοποίηση, την ανέχεια και τους πολέμους φυσική ρυθμιστική μέθοδο συμφώνα με τις θεωρίες μαλθουσιανής σχολής, νομιμοποιώντας την αδικία ως φυσικό φαινόμενο. Δυστυχώς ο τεχνολογικός μεσαίωνας δείχνει να είναι μια αναμενόμενη καμπή του ανθρώπινου πολιτισμού, όπως και η τεχνολογική αναγέννηση που θα ακολουθήσει αλλά δυστυχώς δεν θα είμαστε εκεί για να τη ζήσουμε.

    Μου αρέσει!

  • Σοφία

   Αν και αισθάνομαι λίγο σαν Μάπετ, θα σας πω ότι και τα παιδιά της επαρχίας έχουν γίνει σαν και τα εκαλόπουλα. Πρόσφατα, 18χρονα «χωριατόπαιδα» έτρεχαν σαν τα τρελλά επειδή μπήκε μια μέλισσα…

   Μου αρέσει!

 2. Ελέγχοντας την τροφή και την παραγωγή της, ελέγχεις το μέλλον και την αξιοπρέπεια των ανθρώπων……
  περισσότερα εδώ: http://www.otyposnews.gr/archives/37532

  Μου αρέσει!

 3. babis

  Και στην Αμερική νομίζω πως απαγορεύτηκε να έχεις δικός σου κήπο, πως αλλιώς να δουλέψει η Monsanto!

  Μου αρέσει!

 4. george..

  Συμφωνώ μαζί σας, αλλά 6 δις άνθρωποι με μυαλό ραδικιού δεν είναι επικίνδυνο να αφεθούν στην τύχη τους…? Όποιος έχει μυαλό, κρίση και λογική δεν είναι ανάγκη να μπει στην φάρμα των ζώων για να επιβιώσει… εξάλλου αυτό δεν θα ήταν επιθυμητό από τους διαχειριστές της φάρμας….

  Μου αρέσει!
Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.Αρέσει σε %d bloggers: