Ο Μάριο Ντράγκι και η ΕΚΤ: προς διαπλανητική Βαϊμάρη;

Το είδα στο «Ινφογνώμων«.

Το αναπαράγω για να υπενθυμίσω στους αναγνώστες του ιστολογίου το άρθρο που είχα δημοσιεύσει στο «1ο ΘΕΜΑ» (και εδώ) στο οποίο έλεγα ότι, η ΕΚΤ  θα τυπώσει 2,5-3 τρισ. ευρώ, θα πλημμυρίσει τις «αγορές» με πληθωρικό χρήμα αλα FED προκειμένου να επιτύχει την «ανάπτυξη» -μέχρι την ημέρα που, η «Διεθνής Κοινότης» να επιτεθεί στη Συρία, στο Ιράν και σε όποια άλλη χώρα αντιστέκεται στις «μερσεντέ κομπρέσορ». Όταν κ α ι  αυτές οι χώρες θα καταληφθούν τότε οι Μάριο Ντράγκι και ο Λουκάδες Παπαδήμοι θα αυξήσουν μισθούς και συντάξεις για να κρατήσουν τους λαούς στο set του «Truman Show»._Κ.Κ.

————————————————————
Η πολιτική της εφαρμογής του υπερπληθωρισμού που εφαρμόζεται στην Ευρώπη προκάλεσε την περιέργεια μέχρι και στην Αυστραλία.

Μπορούμε έτσι να διαβάσουμε στο κύριο άρθρο της Sydney Morning Herald την ακόλουθη ανάλυση: «Οι Ευρωπαίοι, όμως, έχουν ξεκινήσει μια πιο επιθετική εκστρατεία για να ξεπεράσουν τα προβλήματά τους.
Όπως οι Αμερικανοί και οι Βρετανοί, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει λυγίσει το νομισματοκοπείο τυπώνοντας συνέχεια νέα χαρτονομίσματα, τροφοδοτώντας νέο χρήμα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, διατηρώντας ταυτόχρονα χαμηλά τα επιτόκια».
«Ο νέος τιμονιέρης της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, κατάφερε να πείσει τους Γερμανούς να παραμερίσουν τις αντιρρήσεις τους. Η μέθοδος αυτή απέτυχε κατά την περίοδο μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, υπό την Δημοκρατία της Βαϊμάρης, και είχε προκαλέσει έναν κεραυνοβόλο πληθωρισμό και κοινωνικές αναταραχές που οδήγησαν στην άνοδο του εθνικοσοσιαλισμού και του Αδόλφου Χίτλερ».

Η Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ (FED) από την πλευρά της, άνοιξε μια νέα θυρίδα στις 4 Φεβρουαρίου, και η ΕΚΤ ήδη εξυπηρετήθηκε με 90 δισ. ευρώ, ανοίγοντας το δρόμο για τη δική της γιγαντιαία νομισματική έκδοση. Η ΕΚΤ χρησιμοποιεί αυτά τα δολάρια από την Fed για έκτακτα δάνεια στη διάθεση των ευρωπαϊκών τραπεζών που βρίσκονται σε δυσκολία.

Μια νέα προσφορά τριετών δανείων θα δημοσιοποιηθεί στις 27 Φεβρουαρίου, για ποσό που, σύμφωνα με ορισμένους δημοσιογράφους, θα πλησιάζει τα 1.200 δισ. ευρώ.
Αυτή η νέα παροχή της ΕΚΤ στις ιδιωτικές τράπεζες θα είναι με επιτόκιο 1%, σε αντάλλαγμα για διάφορες αξιώσεις που δεν αξίζουν ούτε καν ένα γεύμα σε εστιατόριο.
Αυτή η πράξη διαδέχεται τα 489 δισ. ευρώ που διατέθηκαν τον Δεκέμβριο.
Οι τράπεζες χρησιμοποιούν αυτά τα χρήματα για να αγοράσουν ιταλικά και ισπανικά ομόλογα με επιτόκιο 5%, βάζοντας στη τσέπη τους την διαφορά. Όλα αυτά δεν λαμβάνουν υπόψη τα χρήματα που παίρνουν από τις εθνικές κεντρικές τράπεζες τους, όπως συμβαίνει τώρα συχνά στην Ελλάδα, την Πορτογαλία, την Ισπανία ή την Ιρλανδία. Αυτά τα δάνεια αντιπροσωπεύουν συνολικά 80 έως 100 δισεκατομμύρια ευρώ ανά χώρα κατά μέσο όρο για την Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία.

Εξάλλου, η Wall Street Journal αναφέρει ότι τα κριτήρια για τις προβληματικές τράπεζες που καταθέσουν τίτλους για σύντομες περιόδους στις εθνικές κεντρικές τράπεζες (ή στη ΕΚΤ), σε αντάλλαγμα με μετρητά θα ελαστικοποιηθούν, έτσι ώστε να μπορέσουν να πάρουν 200 δισεκατομμύρια ευρώ επί πλέον. Και αυτό, επίσης, με πρωτοβουλία του Μάριο Ντράγκι.

Όλα αυτά δεν βοήθησαν και δεν θα βοηθήσουν την τόνωση της ευρωπαϊκής οικονομίας. Η Eurostat ανακοίνωσε σήμερα τη συρρίκνωση του ΑΕΠ στη ζώνη του ευρώ κατά 0,3% για το τελευταίο τρίμηνο του 2011, σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Γίνεται εύκολα κατανοητό γιατί οι Κινέζοι δεν ενδιαφέρονται για την αγορά δημόσιου χρέους των χωρών της ζώνης του ευρώ, σε αντίθεση με ό, τι είχε ζητήσει η Άνγκελα Μέρκελ κατά τη διάρκεια ενός πρόσφατου ταξιδιού στην Κίνα.

Οι Κινέζοι ανακοίνωσαν ότι θα προτιμούσαν να επενδύσουν άμεσα σε εξοπλισμό και υποδομή, εκτιμώντας ότι θα βοηθούσε περισσότερα για την αναζωογόνηση της οικονομίας.
Αυτή ήταν η δήλωση του Lou Jiwei, επικεφαλής του δημόσιου ταμείου επενδύσεων της Κίνας, της China Investment Corp., σε ένα φόρουμ στο Πεκίνο την Τρίτη.
«Οι επενδυτικές ευκαιρίες θα πραγματοποιηθούν κατά προτίμηση στις υποδομές και τη βιομηχανία, και θα βοηθήσουν στην ανάκαμψη της οικονομίας», είπε.
Ο Κινέζος Πρωθυπουργός Γουέν Τζιαμπάο επιβεβαίωσε επίσης την προθυμία της χώρας του να βοηθήσει τους Ευρωπαίους, επαναλαμβάνοντας ταυτόχρονα ότι αυτό σημαίνει πάνω απ ‘όλα να οικοδομήσουν την πραγματική οικονομία.


  1. babis

    Τελικά κυκλοφορεί περισσότερο κωλόχαρτο ή ευρώ;;;

    Μου αρέσει!
Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.Αρέσει σε %d bloggers: