Το δικαίωμα στην διαφορά

(από «Αστρον«)

 ΟΙ ΔΙΑΦΟΡΟΙ  ΑΝΗΣΥΧΟΥΝΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣ ΤΑ ΕΞΩ ΕΙΚΟΝΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑ ΚΑΝΟΝΑ ΞΕΝΟΣΠΟΥΔΑΓΜΕΝΑ ΑΝΘΡΩΠΑΡΙΑ ΠΟΥ ΠΕΡΙΦΡΟΝΟΥΝ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΤΟΥΣ 

Του Διονύση Χαριτόπουλου


Μόλις πρωτοανοίξαμε τα μάτια μας ως ξαναγεννημένο ελληνικό κράτος, μας δείξανε το είδωλο της Δύσης. Εκεί ήταν οι κυρίαρχοι του σύγχρονου κόσμου και, αν θέλαμε να προοδεύσουμε, στα δυτικά κράτη έπρεπε να προσκολληθούμε και σ’ αυτά να μοιάσουμε. 

Η Δύση έγινε ο μόνος προορισμός μας. 

Έκτοτε, από το 1830 μέχρι σήμερα, οι ξένοι και οι ντόπιοι παιδονόμοι μάς επιτηρούν σχολαστικά. Και, κάθε φορά που προσπαθούμε να ξεφύγουμε και να κάνουμε το δικό μας, μας μαλώνουν» δεν αρκεί να «ανήκομεν στη Δύση», πρέπει να αντιγράψουμε τους Δυτικούς σε όλα τα κουσούρια τους. 

Ιδίως τελευταία, με τη μόδα της παγκοσμιοποίησης, ντόπιοι κράχτες του ολοσχερούς εκδυτικισμού κατάντησαν υστερικοί. 

Πολιτικοί ταγοί και δημοσιολογούντες συγχύζονται υπέρμετρα με κάθε γηγενές έθος που επιβιώνει ακόμηΑν στον Λαγκαδά αμολάγαμε ταύρους στους δρόμους όπως στην Παμπλόνα, θα ήταν περισσότερο ανεκτό από τα Αναστενάρια. Αν φοράγαμε σκοτσέζικο κιλτ σαν τον Σον Κόνερι στις επίσημες στιγμές, θα ήταν πιο αποδεκτό από τη φουστανέλα. 

Κι αν γίνει καμιά στραβή –ζωντανή χώρα είμαστε–, οι ετερόφωτοι ψαλιδόκωλοι μας επισείουν περιδεείς το φόβητρο των άλλων» οι γνωστοί σαχλαμαράκηδες ξεσπαθώνουν στα κανάλια: «πάλι γελάνε μαζί μας» και «τι θα πουν οι ξένοι». Μας εθίζουν να τρέμουμε το CNN όπως παλιά την κουτσομπόλα της γειτονιάς μη μας πιάσει στο στόμα της. 

Είναι φανερό πως οι άνθρωποι πάσχουν. 

Η πολιτισμική διαφορά και η εθνική ιδιαιτερότητα εκλαμβάνονται από το συρρικνωμένο Εγώ τους σαν μειονέκτημα. Όπως ο σπουδαγμένος σκερβελές που ντρέπεται για το τσεμπέρι της μάνας που τον σπούδασε. 

Μάλλον δεν έχουν επίγνωση πού φύτρωσαν. 

 Εδώ είναι Ελλάδα. 

Είμαστε στη Βαλκανική Χερσόνησο, αλλά δεν είμαστε Σλάβοι» συνορεύουμε με την Ανατολή, αλλά δεν είμαστε μουσουλμάνοι» ανήκουμε στην Ευρώπη, αλλά δεν είμαστε Δυτικοί. 

Τι είμαστε; Έλληνες. 

Αυτό κάποιοι συμπλεγματικοί δεν μπορούν να το αντέξουν. 

Αδυνατούν να επωμιστούν την μοναδικότητά  μας.

Με την πρώτη επίκριση γονατίζουν. Καμία αυτοπεποίθηση» καμία υπερηφάνεια γι’ αυτή τη μοναδικότητα που μας χαρίστηκε. Η συγγένεια και η ομοιότητα παρέχουν ασφάλεια, ενώ εμείς βιώνουμε την ευλογία και την κατάρα που ορίζουν το μοναχοπαίδι. Το οποίο δεν είναι a priori ούτε καλύτερο ούτε χειρότερο από τα άλλα παιδιά είναι απλώς μοναχοπαίδι, με τις δικές του κληρονομιές και τα δικά του γνωρίσματα. 

Τα επιπόλαια ρεπορτάζ του τύπου «πώς μας βλέπουν οι ξένοι», που εμφανίζονται κάθε τόσο στα έντυπα, θέτουν κυρίως οικονομοτεχνικά κριτήρια, και γι’ αυτό τα συμπεράσματα μας αδικούν. 

Δεν είμαστε δυνατοί σε αυτά. Αλλού είναι οι επιδόσεις μας. 

Σε όσα μας μαθαίνουν λίγο λίγο να περιφρονούμε. 

 Στην Ελλάδα δεν ισχύει το βάρβαρο δυτικό αξίωμα «δεν υπάρχει κοινωνία, μόνο άτομα» (Θάτσερ). Δίνουμε ακόμη προτεραιότητα στις ανθρώπινες σχέσεις. Τον οικογενειακό κύκλο, την παρέα, τη φιλία, το ήθος και τον άλλον, την αλέγρα όψη της ζωής, την κοινωνική κρίση για τον βίο μας. 

Η οικογένεια, ο αρχαιότερος θεσμός του ανθρώπινου είδους, που ίχνη του ανακαλύπτονται πριν 130.000 χρόνια, στην Ελλάδα διαπνέεται ακόμη από αγάπη, σύμπνοια και αλληλεγγύη. Δεν φτάσαμε στη δυτική εξαχρείωση των γονιών που δανείζουν τα παιδιά τους, για να σπουδάσουν, και απαιτούν την πρώτη δόση εξόφλησης από τον πρώτο τους κιόλα μισθό. 

Οι διάφοροι ανησυχούντες για την προς τα έξω εικόνα μας είναι κατά κανόνα ξενοσπουδαγμένα ανθρωπάρια που περιφρονούν τον τόπο τους. 

Είναι αυτοί που τοποθετούν τη χώρα στο τρίτο υπόγειο του δυτικού μεγάρου που βρεθήκαμε. Στους πάνω ορόφους και στα ρετιρέ οι άλλοι μπορούν να μπεκρουλιάζουν, να χυδαιολογούν, να βάζουν τη μουσική στη διαπασών, να φέρνουν πόρνες, να σοδομίζονται, να πυροβολούνται, κι εμείς στο υπόγειο «μούγγα στη στρούγκα» και να πατάμε στα νύχια μην ακουστούμε. 

Δεν πρέπει να δίνουμε δικαίωμα. 

Σαν τον φτωχό μαθητή στο ακριβό σχολείο, που οφείλει υπέρμετρη σεμνότητα και μαθησιακή αφοσίωση για να δικαιολογείται η παρουσία του ανάμεσα στους προνομιούχους. 

Τίποτα δεν κάνουμε καλά αν δεν υπάρχει το δυτικό του αντίστοιχο. Σε καθετί γνησίως ελληνικό καραδοκεί ο κίνδυνος να γίνουμε περίγελως των ξένων. Ο καθρέφτης της ζωής μας έχουν γίνει οι Δυτικοί με τη δική τους εικόνα διαρκώς αναμετριόμαστε. 

Και, προκειμένου να μας «συμμορφώσουν», χρησιμοποιούν κάθε λογής τεχνάσματα και ανοητολογίες. Πότε καταγγέλλουν σαν «τούρκικες» τις πολιτιστικές κληρονομιές μας από την εποχή του Ομήρου» και πότε μας υποβιβάζουν σε ημιάγριο βαλκανικό κρατίδιο που χρήζει εξευρωπαϊσμού. 

Για να τελειώνουμε με αυτά τα φληναφήματα: 

Η μόνη προσφορά των απέναντι σεβνταλήδων στον πολιτισμένο κόσμο είναι οι τουλίπες, τις οποίες καλλιέργησαν και προστάτευσαν επειδή άρεσαν στις γυναίκες των χαρεμιών. Τίποτα άλλο. Ούτε η κουζίνα τους ούτε η μουσική τους ούτε οι χοροί τους έχουν καμία τούρκικη πρωτογένεια είναι δάνεια από τις χώρες που περιλάμβανε η Οθωμανική Αυτοκρατορία και τα καρπούνται τώρα οι κακορίζικοι γείτονες. 

Και είμαστε Μεσόγειοι, όχι Βαλκάνιοι. 

Η οροσειρά του Αίμου, που ορίζει την περιοχή των Βαλκανίων, από την ελληνική επικράτεια και μετά μπαίνει βαθιά στην ανατολική λεκάνη της Μεσογείου» στον ιστορικό χώρο που δημιουργήθηκαν οι μεγάλοι πολιτισμοί της οικουμένης. Αυτή είναι «η μόνη γνήσια μας ταυτότητα, η καθαρώς μεσογειακή».

Στον σύγχρονο κόσμο θα είμαστε αυτό που μπορούμε και θέλουμε να είμαστε. 

Μια μικρή μεσογειακή χώρα εκπάγλου φυσικής καλλονής, με ιδανικές κλιματολογικές συνθήκες, βαρύ όνομα και βαριά κληρονομιά. Με τη δική μας σφραγίδα στην τέχνη, στα ήθη και στον τρόπο ζωής, που δεν έπαψαν να εξελίσσονται και να αναπλάθονται ακόμη και τον μεγάλο χειμώνα της τουρκοκρατίας. 

Έχουμε μνήμη, ιστορία και συνέχεια. 

Σε αυτόν τον τόπο επί 2.500 χρόνια δεν σταμάτησε να γράφεται αυθύπαρκτη ποίηση, να δημιουργούνται αριστουργήματα πρωτότυπης ζωγραφικής, αρχιτεκτονικής, τραγουδιού και ανανεούμενων προσωπικών και κοινοτικών δεσμών βαθύτατης ανθρώπινης συνάφειας που πόρρω απέχουν από την ωφελιμιστική δυτική σκέψη. 

Ευτυχώς, οι Έλληνες «αεί παίδες εισίν». 

Άναρχοι και ατίθασοι, έχουν τις παμπάλαιες νόρμες τους περί πολιτικώς ή κοινωνικώς «ορθού», και οι διάφοροι ξενόφερτοι κανόνες είναι για να παραβιάζονται. 

Μπορεί να συμβιβαζόμαστε επιφανειακά, να ακολουθούμε μόδες και ντιρεκτίβες αλλότριες, αλλά οι πρόγονοί μας δεν έσβησαν μέσα μας «ζούνε και μετά τον θάνατό τους».

Έχουμε δικαίωμα στη διαφορά. 

Και ουδείς τεχνοκράτης δικαιούται να υποτιμά έναν λαό που δημιούργησε τον κορυφαίο σύγχρονο λαϊκό πολιτισμό αγάπης και ανθρώπινης συναλληλίας. 

Άλλα είναι αυτά που μας γελοιοποιούν στα μάτια κάθε λογικού όντος και για τα οποία θα έπρεπε να ντρεπόμαστε. 

Η συστηματική καταστροφή του τόπου μας, η υποβάθμιση του λαϊκού μας πολιτισμού, η τουριστική εκπόρνευση, τα mousakas, souvlaki, rent a car, οι νησιώτισσες γιαγιάδες που φωνάζουν rooms-rooms στα λιμάνια, οι συντάξεις του ΙΚΑ, τα ράντζα των νοσοκομείων, ο εφιάλτης του Κηφισού, η τσιμεντοποίηση του Μαραθώνα, η ανοχή στη διαφθορά των διοικούντων. 

Κάθε μέρα δρούμε βάναυσα εναντίον της ύπαρξής μας. Το πώς υπάρχουμε ακόμη ως χώρα είναι ανεξήγητο σαν θαύμα. 

Σε μία και μόνη περίπτωση δικαιούται να γελάει ο καθένας μαζί μας.   Δυτικός, Ανατολίτης, Αφρικανός ή Εσκιμώος.

Όταν τον κοιτάμε στα μάτια και προσπαθούμε να τον μιμηθούμε. 

Σαν τον σκύλο τον αφέντη του.


 1. Περιττό να προσθέσω πως συμφωνώ σε όλα με τον Διονύση

  Μου αρέσει!

 2. ΠΑΝΤΩΝΜΕΤΡΟΝΑΝΘΡΩΠΟΣ

  Σσσσσσσ…….. θα μας πούνε ρατσιστές και φασίστες!!!

  Μου αρέσει!

  • Πέτρος Δ.

   Πρωταγόρας : » πάντων χρημάτων μέτρον άνθρωπος.» (Diels,1)
   Πλάτων : » ο θεός ημίν πάντων χρημάτων μέτρον» (Δ΄, 716c4)
   Για τα περαιτέρω, Χρήστου Μαλεβίτση » Περί του τραγικού».
   Και για όποιον αγωνιά και αγωνίζεται, του ίδιου «Δοκίμια ιδεών», «Το ανθισμένο δέντρο» και ό, τι άλλο…

   Μου αρέσει!

 3. «Είμαστε στη Βαλκανική Χερσόνησο, αλλά δεν είμαστε Σλάβοι” συνορεύουμε με την Ανατολή, αλλά δεν είμαστε μουσουλμάνοι” ανήκουμε στην Ευρώπη, αλλά δεν είμαστε Δυτικοί.
  Τι είμαστε; Έλληνες. »

  Τελικα δεν εχωμε καμμια σχεση με Σλαυους,Αλβανους,Βλαχους,Σαρακατσανους,κατοικους της ευρυτερης Μακεδονιας=το αλλο 50% (ολοι αυτοι απο αιωνες κατοικοι της περιοχης μας) και ειμαστε συνεχεια της Αθηνας του Περικλη????? Η μηπως ειμαστε απο παρθενογεννηση???
  Απορια εκφραζω και οχι ειρωνικα.Αν καποιος εχει πραγματικα στοιχεια και οχι ποθους η βρισιες ας μου απαντησει να καταλαβω και εγω που βρισκομαι σε …φυλετικη απορια.

  Μου αρέσει!

  • …και τίποτα απ’ όλα αυτά να μην είμαστε εγώ θα δήλωνα …Ιρλανδός και θα διαδήλωνα υπερ της Ιρλανδίας και όχι της Άγγλίας -αν καταλαβαίνετε τι θυέλω να πω

   Μου αρέσει!

 4. Γιάννης Μπεζιριάνογλου

  Ωραία μας τα λες, και γω συμφωνώ, αλλά για το ότι 180 χρόνια τώρα είμαστε προτεκτοράτο της Δύσης, εμείς οι πολίτες αυτής της έρμης χώρας δεν έχουμε καμμιά ευθύνη για τις κατά καιρούς επιλογές μας? Οταν το βόλεμα γίνεται ιδεολογία το αποτέλεσμα είναι η παρακμή. Εμείς διαλέξαμε τους πολιτικούς που μας αξίζουν.

  Μου αρέσει!

  • Το ελληνικό πολιτικό πρόβλημα θυμίζει το αυγό και την κότα αλλά, αν το σκεφθείτε, η κότα είναι πραγματικά υπεύθυνη για το έγκλημα, ναι;

   Μου αρέσει!

 5. babis

  Αν πας σε μια ξεχασμένη χώρα της Ασίας, Αμερικής….δεν έχει σημασία, και πεις την λέξη,
  Δανία, Ολλανδία, Αυστρία……: Μούγγα
  Αν πεις την λέξη,
  Ελλάδα: χαμόγελο

  Μου αρέσει!

 6. Proteus2

  Καλό είναι δάσκαλε, αυτό το άρθρο,αρκεί να ξέρουμε να το δούμε απλώς κατακλείδα στην προσπάθειά μας να εξανθρωπίσουμε το χάος που τρέφουμε με τις σάρκες μας τόσα χρόνια.
  Αλλιώς είναι πολύ εύκολο να ξεπέσουμε στον αυνανιστικό αυτοθαυμασμό-και όλοι είδαμε πού οδηγεί…

  Μόνο σαν κατακλείδα λοιπόν.
  Γ

  Μου αρέσει!

 7. βασιλης

  ενα απο τα λιγα κειμενα των τριων τελευταιων ετων που δε μιλαει για δανεικα,για ενοικια,τοκους…αλλά για την ψυχη της Ελλαδας που δε μετριεται σε δραχμες ή ευρω…

  Μου αρέσει!
Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.Αρέσει σε %d bloggers: