Το γιουρούσι των ορνέων

Κυριακή, 4 Δεκεμβρίου 2011

Εξαιρετικό!!

Από τοι e-cynical

Την ώρα του επιθανάτιου ρόγχου, εκεί έξω, σε κάποια μισοσκότεινη κόγχη των διαδρόμων του νοσοκομείου βλέπει κανείς συχνά μαύρες σκυφτές φιγούρες να σιγοψιθυρίζουν αναμεταξύ τους και να χειρονομούν, είναι αλήθεια διακριτικά, όπως ταιριάζει άλλωστε και στην περίσταση, κάποια στιγμή να κουνούν τα κεφάλια συγκαταβατικά, σαν να τα ‘χουν βρει στη μοιρασιά, και μετά ν’ αποχωρούν, για κάποιο άλλο νοσοκομείο, για κάποια άλλη κόγχη.

Όταν πρόκειται για ταπεινούς μεμονωμένους θνητούς, οι σκοτεινές φιγούρες με τα τριμμένα κοστούμια ονομάζονται «κοράκια». Όταν πρόκειται για θνήσκουσες χώρες, οι σκοτεινές φιγούρες φοράνε ακριβά κοστούμια, κρατάνε χαρτοφύλακα και χαρτοφυλάκια και ονομάζονται «γύπες». Βλέπετε είναι η τάξη μεγέθους αυτή, που αναβαπτίζει το ταπεινό κοράκι στο μεγαλοπρεπές όρνεο. Με τα κοράκια έξω απ’ την πόρτα σου ξέρεις πως ήρθεν η ώρα σου. Με τους γύπες να γυροφέρνουν τον ουρανό της χώρας σου, είσαι σίγουρος πως ήρθεν η δική της ώρα. Πέρα από αριθμούς, οικονομικά θερμόμετρα, διασταυρώσεις δεικτών και διαγραμμάτων, αντικρουόμενες διαγνώσεις και προγνώσεις, οι γύπες έχουν κάνει τα στοιχεία όσφρηση. Οξεία και διαπεραστική. Μυρίζουν την αποσύνθεση, πριν καν υπάρξει πτώμα.

Κάτι τέτοιο συμβαίνει τους τελευταίους μήνες και στα δικά μας μέρη, ειδικά μετά τον φετινό Ιούλη. Οι «γύπες» είναι κατηγορία hedge funds με ειδικότητα στην αγορά χρεών· είτε πρόκειται για χρέη επιχειρήσεων, είτε για χρέη ολόκληρων κρατών. Ποια η διαφορά άλλωστε! Όταν μια εταιρία ή μια χώρα αρχίζει να δείχνει σημάδια σήψης, οι «γύπες» προσφέρονται να αγοράσουν το πακέτο των χρεών της από τις τράπεζες ή από τις αγορές ομολόγων αντιστοίχως. Φυσικά, όχι στην αρχική τιμή, αλλά με σημαντική έκπτωση. Οι τράπεζες αφού καταλάβουν ότι η συγκεκριμένη εταιρία πάει κατά διαόλου και ότι δεν υπάρχουν ικανά περιουσιακά στοιχεία να κατασχεθούν και να ισοφαρίσουν, αποφασίζει να πουλήσει το χρέος στους εν λόγω «επενδυτές», στην κυριότητα των οποίων και περιέρχεται η εταιρία, σχεδόν κοψοχρονιά. Αργότερα, όταν σε καλύτερους καιρούς αυτή ορθοποδήσει, τα κέρδη για τους νέους ιδιοκτήτες θα είναι τεράστια.

Στην περίπτωση κρατών, λίγο πριν την χρεοκοπία, το χρέος που λέγεται ομόλογο, αρχίζει να προσελκύει τους γύπες μόνον όταν η τιμή του φτάσει στο κατώτατο δυνατό σημείο. Αν τα ομόλογα προκάνουν και λήξουν πριν η χώρα χρεοκοπήσει, τα κέρδη είναι εξ αντικειμένου πολλαπλάσια, αφού τα ομόλογα θα αποπληρωθούν στο ακέραιο. Αν όμως η χώρα χρεοκοπήσει, τι γίνεται; Χάνουν; Όχι πάντα. Τις περισσότερες φορές καταφέρνουν να δικαιώνονται και να εισπράττουν ολόκληρη την αξία του ομολόγου. Απλά το παιχνίδι μεταφέρεται από τις οθόνες των χρηματιστηρίων, στις αίθουσες των διεθνών δικαστηρίων, μαζί και η υπομονή για τη διεκπεραίωση, μέχρι τη δικαίωση, μιας μακρόχρονης, αλλά λυσσαλέας δικαστικής διαδικασίας. Στο σημείο αυτό, το σημαντικότερο ρόλο τόσο στην τιμή πώλησης των ομολόγων στη δευτερογενή αγορά, όσο και στην πιθανότητα δικαίωσης στα διεθνή δικαστήρια, τον παίζει η νομοθεσία η οποία διέπει την έκδοση των ομολόγων. Ομόλογα, τα οποία έχουν εκδοθεί στο τοπικό δίκαιο, όπως αντιλαμβάνεστε θεωρούνται κατώτερης ποιότητας, ενώ αυτά τα οποία έχουν εκδοθεί με βάση το αγγλικό ή το αμερικανικό, θεωρούνται κελεπούρια και για το λόγο αυτό και οι τιμές τους είναι πιο τσιμπημένες.

Όπως είπαμε και πριν, η πέρα από τα συνήθη αύξηση των εταιρικών χρεοκοπιών έκανε τις μεγάλες τράπεζες ν’ αρχίσουν να ξεφορτώνονται σε μεγάλες ποσότητες εταιρικά δάνεια και ομόλογα κρατών της νότιας ευρωζώνης ήδη από το καλοκαίρι. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα, όχι μόνο να διευρυνθεί ο κύκλος εργασιών των ήδη υπαρχόντων γυπών, αλλά η αγορά να κατακλυστεί κι από νιόβγαλτα φερέλπιδα γυπόπουλα, μια και η πρόβλεψη δεν ήταν για ένα μόνο πτώμα, μα για πολλά. Ακόμα και θεσμικοί, και κατά μια έννοια συντηρητικοί επενδυτές, ερωτώμενοι, απάντησαν κατά το 1/3 ότι η αγορά σκουπιδο-ομολόγων αποτελεί μια πρώτης τάξεως επικερδή επενδυτική ευκαιρία, ειδικά όσον αφορά την Ελλάδα με το σεβαστό της χρέος.

Η απόφαση του Ιουλίου με το εθελοντικό κούρεμα του 21% έδωσε μεγάλη χαρά στους γύπες, όταν μάλιστα μια συμφωνία του 90% των κατόχων, δεν θα ήταν αναγκαστικά δεσμευτική και για τους υπόλοιπους. Έτσι, θα μπορούσαν να απέχουν και να απαιτήσουν την αποπληρωμή στο ακέραιο των ομολόγων που στο μεταξύ είχαν σπεύσει να αγοράσουν. Ειδικά δε, αυτού του «χρυσού» ομολόγου με ημερομηνία λήξης τον προσεχή Μάρτιο, το οποίο αποτιμάται στα 40 σεντ στο ευρώ. Ελληνικές πηγές είχαν αναφέρει στο BBC ότι εκείνη την εποχή, μη τραπεζικοί φορείς, κυρίως hedge funds είχαν προβεί σε αγορές ύψους περίπου 20 δις ευρώ.

Αναθέρμανση της αγοράς παρατηρήθηκε και μετά τη δεύτερη συμφωνία της 27ης Οκτωβρίου. Οι γύπες μυρίζοντας πάλι ψητό, -πτώμα δηλαδή σε μεγαλύτερη αποσύνθεση απ’ ότι το καλοκαίρι και νέο πακέτο διάσωσης- και εκμεταλλευόμενοι τη συγκυρία των 30 σεντ στο ευρώ βγήκαν στο παζάρι για μια νέα σοδειά ελληνικών ομολόγων, κατά προτίμηση όσων διέπονται από το Αγγλικό δίκαιο. Εικάζεται ότι τα τελευταία αποτελούν το 10% του ιδιωτικού χρέους της Ελλάδας. Η προτίμηση προς αυτά υπαγορεύεται από το γεγονός ότι τα αγγλικά δικαστήρια δείχνουν ιδιαίτερη ευαισθησία προς τους πιστωτές, ενώ τα αμερικανικά, ακόμα μεγαλύτερη.

Παρά ταύτα, με αφορμή την περίπτωση της Λιβερίας, την οποία, μετά από πολύχρονο και τραυματικό εμφύλιο πόλεμο, έσυραν στα αγγλικά δικαστήρια αδίστακτα hedge funds απαιτώντας 28 εκατομμύρια δολάρια για ένα χρέος που είχε αγοραστεί με μόνο 3 σεντ στο δολάριο, το αγγλικό κοινοβούλιο, λίγο πριν διαλυθεί για τις εκλογές του 2010, αποφάσισε ν’ απαγορεύσει στα δικαστήρια εκδίκαση υποθέσεων που σχετίζονται με διεκδικήσεις από τις 40 πλέον φτωχές χώρες του πλανήτη. Ο νόμος αυτός οριστικοποιήθηκε μόλις πριν λίγους μήνες, αλλά άφησε απ’ έξω πλειάδα άλλων υπερχρεωμένων χωρών, όπως το Περού, η Ελλάδα, η Πορτογαλία, το Βιετνάμ, το Τατζικιστάν, κ.α. για τις οποίες θα πρέπει να υπάρξει σύντομα μνεία. Η Λιβερία κατάφερε τελικά να κατεβάσει το ποσό που της ζητούσαν από τα 40 εκατομμύρια δολάρια στα 3 εκατομμύρια.

Δεν έγινε όμως το ίδιο και με την Αργεντινή. Το γνωστό αμερικανικό γυπο-fund NML, της πρωτοπόρας οικογένειας Elliott Associates με έδρα τα νησιά Κάιμαν, κατάφερε μετά από μακροχρόνιο δικαστικό κυνήγι να κερδίσει από τα αγγλικά δικαστήρια την αποπληρωμή των ομολόγων του στο ακέραιο, μιας και δεν είχε δεχτεί να συμμετάσχει τότε, στο κούρεμα του Κίρσνερ. Το ΝΜL απέκτησε φήμη όταν κέρδισε τη δίκη ενάντια στο πτωχευμένο Περού (1995), παίρνοντας πίσω το 400% της αξίας των ομολόγων που είχε στην κατοχή του.

Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή έχει το ιδιωτικό της χρέος κάτω από το ελληνικό δίκαιο, αν και κυκλοφορούν φήμες ότι σε αντάλλαγμα για το PSI+ το μετέτρεψε σε αγγλικό. Επίσης, αν κατά τις τρέχουσες διαπραγματεύσεις για το κούρεμα του 50% και εφ’ όσον συγκροτηθεί μια κρίσιμη μάζα εθελοντών, κατορθώσει να το επιβάλλει και στους υπόλοιπους, που δεν θα θελήσουν να συμμετάσχουν, τότε το ελληνικό χρέος θα βρίσκεται προστατευμένο από τις επιθέσεις των γυπών και από τις μακροχρόνιες δικαστικές περιπέτειες, καθιστώντας την οριστική διαγραφή του ακόμα ευκολότερη.

Δημοσιεύτηκε από τον kavvathas

Δημοσιογράφος, εκδότης,παρατηρητής γεγονότων, (πρώην)οδηγός αγώνων. Πάντα χειριστής ανεποπτέρων, αεροπλάνων και ελικοπτέρων -Journalist, publisher, (ex)racing & rally driver. Pilot (glider, plane + helicopter) Η δραστηριότητα του Κώστα Καββαθά στο χώρο της έντυπης δημοσιογραφίας ξεκίνησε το 1959 από το περιοδικό «Ταχύτης», που είχε ως αντικείμενό του τους αγώνες αυτοκινήτου. Eκδόθηκε για λίγο καιρό από την «Ecurie Eρμής», έναν από τους παλαιότερους συλλόγους φίλων της Αυτοκίνησης που ιδρύθηκαν στην Ελλάδα. Το 1963 ξεκίνησε η συνεργασία του με την εφημερίδα «Μεσημβρινή», στην οποία κράτησε τη στήλη του αυτοκινήτου για τρία περίπου χρόνια. Το 1966 δούλεψε στο εβδομαδιαίο περιοδικό επικαιρότητας «Άλφα», το πρώτο στα εγχώρια χρονικά του Τύπου που, στην ύλη του, είχε σελίδες αφιερωμένες στο αυτοκίνητο. Λίγο αργότερα χρονολογείται η πρώτη προσπάθεια να εκδόσει δικό του περιοδικό, με τον Γιάννη Μπαρδόπουλο, το «Τροχοί+Δρόμοι», η οποία όμως διακόπηκε λίγο πριν το τυπογραφείο!Από την πρώτη απόπειρα σώζονται λίγες φωτογραφίες, τις οποίες θα μπορέσετε να δείτε όταν το Ιστολόγιο γίνει, επιτέλους, portal. Μετά από σύντομο πέρασμα από το «Νέο Αυτοκίνητο» των αδελφών Αντώνη και Μιχάλη Γρατσία, εντάχθηκε στο επιτελείο του περιοδικού «Αuto Eξπρές» του Σπύρου Γαλαίου, που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το καλοκαίρι του 1967. Σύντομα ανέλαβε τη θέση του αρχισυντάκτη, διαδεχόμενος τον Κυριάκο Κορόβηλα. Τον Οκτώβριο του 1970 ίδρυσε, με τη σύζυγό του Σοφία, το περιοδικό «4ΤΡΟΧΟΙ» και, όπως ήταν λογικό, έριξε εκεί το βάρος της αρθρογραφίας του. Παρ' όλα αυτά βρήκε χρόνο να γράφει στο εβδομαδιαίο περιοδικό «Επίκαιρα», που όλοι οι παλιοί γνωρίζουν και που θεωρείται –ακόμη και σήμερα που εκδόθηκε ένα με τον ίδιο τίτλο- ως το καλύτερο του είδους που εκδόθηκε ποτέ στην Ελλάδα. Τα άρθρα του Κ.Κ. στα "Ε" θα συμπεριληφούν σύντομα και σε αυτό το ιστολόγιο. Άρθρα του δημοσιεύτηκαν επίσης στην εφημερίδα «Το Βήμα» από το 1991 ως το 1998, καθώς και για ένα ...μικρό διάστημα(!) στην «Καθημερινή», μία άλλη ιστορία, που επίσης θα μπορέσετε να απολαύσετε εδώ σαν μία σπαρταριστή (στηγελοιότητά της) "κωμωδία". Σήμερα, εκτός από τα περιοδικά των «Τεχνικών Εκδόσεων», ο Κώστας Καββαθάς αρθρογραφεί στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα», από το πρώτο της φύλλο. Στο ενεργητικό του συμπεριλαμβάνονται -μέχρι στιγμής- δύο βιβλία: «Porsche, ο άνθρωπος και τα αυτοκίνητα» του Richard von Frankenberg, που μετέφρασε στα ελληνικά το 1972 μαζί με δύο ακόμη συναδέλφους του και «Το βιβλίο του Πραγματικού Οδηγού». Τα κείμενά του, έντονα συναισθηματικά, περιέχουν σχεδόν τα πάντα: περιγραφές από διεθνείς κι ελληνικούς αγώνες, ιστορίες από τα παλιά χρόνια του αυτοκινήτου, συνεντεύξεις από σημαντικά στελέχη αυτοκινητοβιομηχανιών και συμπεράσματα από τις εξαντλητικές δοκιμές των εκάστοτε νέων μοντέλων, κοινωνική κριτική και σχόλια για τα καλώς ή τα κακώς κείμενα της χώρας και των ανθρώπων της. Στα πρώτα χρόνια των «4Τροχών» έγραφε και τεχνικά άρθρα, καθώς και "συμβουλές" για την ασφαλή και ασφαλή και γρήγορη οδήγηση. Με το πέρασμα των δεκαετιών όμως αφ' ενός το ενδιαφέρον μετατοπίστηκε από την τεχνολογία στα ζαντολάστιχα και αφ΄ετέρου άλλοι, ικανότεροι ανέλαβαν (μικρός Νίνης, Έλλη Κοκκίνου, γελοτοποιός του αυτοκράτορα κλπ) και ο Κ.Κ. αποφάσισε πως, αρκετά με τα "τεχνικά άρθρα" που, άλλοστε, δεν γίνονται καταληπτά από τον "ανθό" της ελληνικής νεολαίας -έτσι όπως τον κατάντησαν οι ανεπάγγελτοι "πολιτικοί". Το 2009 ο Κώστας Καββαθάς συμπλήρωσε 50 χρόνια δημοσιογραφικήςςς και 40 εκδοτικής ζωής αν και η τελευταία δεν είναι ακριβώς όπως την οραματιζόταν για λόγους που αναφέρονται σε άλλες σελίδες του ιστολογίου…

One thought on “Το γιουρούσι των ορνέων

  1. Από εξαιρετικά κείμενα πάμε καλά, στην πράξη δεν πάμε καλά!
    Σ’ αυτά τα 2 χρόνια, ακούω για ελικόπτερα…… άλλα βλέπω όμως, τον απλό κόσμο με αεροπλάνα και βαπόρια (όχι για διακοπές), να αυτοκτονεί, να κοιμάται στα παγκάκια (αν βρει), να να να…………

    Κακό πράγμα η ζήλεια, ακούω και την Ιταλία να ακολουθεί το πετυχημένο ελληνικό μοδέλο (από μπουρδέλο), βλέπω την υπουργό εργασίας της Ιταλίας με ένα δάκρυ στο δεξί και δυο στο αριστερό μάτι, σαν να μην .ηξερε γιατί «τοποθετήθηκε» εκεί, πετάγεται και ο Μόντος σαν…….θυσία ήθελες να πεις καλή μου, πες το και σφάξιμο, το ίδιο είναι!

    Αυτά πα(ε)θαίνεις όταν σε κυβερνούν «νούμερα».

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: