Ο «τύπος» που προσπάθησε να αλώσει τον τύπο

ΤΙ ΠΡΟΚΥΠΤΕΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΤΗΣ ΤτΕ

Αποκαλυπτική έρευνα της ΑΡΙΣΤΕΑΣ ΜΠΟΥΓΑΤΣΟΥ από την «Ελευθεροτυπία»

Ο… «τύπος» αλώνισε στο χώρο του τύπου επί ενάμιση χρόνο. Ο εξαγορασθείς τύπος στην πλειονότητά του σιώπησε για τα μαγικά κόλπα του πρώτου και οι αρχές (περί τύπου) αγρόν ηγόραζαν.

* Ο επιχειρηματίας Λαυρέντης Λαυρεντιάδης έβαλε μπροστά το σχέδιο διείσδυσης στον τύπο από τον Σεπτέμβριο του 2009, δίχως αυταπάτες και δισταγμούς. Αγόρασε τον Δεκέμβριο του 2009 τράπεζα (το 31,3% του μετοχικού κεφαλαίου της Proton) αντί να τρέχει στις τράπεζες. Χρηματοδότησε τις κύριες δουλειές του μέσω της Proton και τις μιντιακές εξαγορές τις βόλεψε μέσω συνεργατών του, που όμως εμφανίζονταν χρηματοδοτούμενοι μέσω της «δικής τους» τράπεζας αλλά και μέσω των εταιρειών του ομίλου Λαυρεντιάδη. Επί παραδείγματι, η Alapis έπαιρνε δάνειο από την Proton και έδινε και κάτι για την «Espesso», την «Ντόρα την Εξερευνήτρια», τον Flash και πολλούς άλλους.

Η μακαρίτισσα η Proton έβαλε τα πρώτα κεφάλαια για την είσοδο Λαυρεντιάδη στον τύπο. Στη συνέχεια εταιρείες γενοσήμων (η Alapis) φαρμάκων, σκυλοτροφών, εμβολίων ζώων, λιπασμάτων, καλλυντικών και φαρμακευτικού υλικού (πρόκειται για τις πρώην θυγατρικές της Alapis: Provet, Γερολυμάτος, Animal Health, Μέντιμεκ και Elfe) «τάιζαν» τις έτσι κι αλλιώς προβληματικές μιντιακές επενδύσεις καθ’ όλη τη διάρκεια του 2010 και κάποιο διάστημα εντός του 2011.

Ολα αυτά τα υποψιαζόταν το σύμπαν, όμως μόλις πρόσφατα αποτυπώθηκαν… από καραμπόλα. Εξαιτίας των ελέγχων της Τραπέζης της Ελλάδος (ΤτΕ) στην Proton και καταγράφονται στο απόρρητο πόρισμα ελέγχου και στα παραρτήματά του όπως καταρτίστηκαν από τους επιθεωρητές της Διεύθυνσης Εποπτείας Πιστωτικού Συστήματος.

Παρακολουθώντας το μιντιακό κρεσέντο του επιχειρηματία Λ. Λαυρεντιάδη μέσα από το πόρισμα της ΤτΕ, προκύπτουν σημεία και τέρατα όπως: Εικονικές αποτιμήσεις εμπορικών σημαντικών εντύπων και μέσων. Μαγειρεμένα οικονομικά αποτελέσματα ΜΜΕ που εξαγοράστηκαν. «Διευκολύνσεις» σε εφημερίδες που εξαερώθηκαν. Διαφημίσεις με το σωρό που τιμολογήθηκαν στα εξαγορασμένα ΜΜΕ από την Alapis και τις συνδεδεμένες μ’ αυτήν εταιρείες. Τιμολόγια εξαφανισμένα. Υπηρεσίες παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών που παρασχέθηκαν. Εικονικές μεταβιβάσεις εφημερίδων. Αχυράνθρωποι αλλά και δύο τουλάχιστον ελεγκτικές εταιρείες στο κόλπο.

Στο πόρισμα της ΤτΕ με σαφήνεια αποτυπώνεται ότι: «Διαπιστώθηκε έμμεση καταστρατήγηση του Ν. 1806/ 1988, καθότι η ΝΕΠ Εκδόσεις Α.Ε., η οποία ελέγχει ΜΜΕ είναι πιστούχος της τράπεζας και περιλαμβάνεται στην ομάδα των άμεσα συνδεδεμένων με τον όμιλο Alapis και τον κ. Λ. Λαυρεντιάδη».

Σε άλλο σημείο το πόρισμα αναφέρει: «Αν και ο κ. Λαυρεντιάδης εμφανίζεται να έχει αποστασιοποιηθεί από τον ανωτέρω όμιλο και να μην διατηρεί άμεση μετοχική σχέση με τις εν λόγω επιχειρήσεις, οι σημαντικές κεφαλαιακές ενισχύσεις της ΝΕΠ Α.Ε. από ελεγχόμενες από τον κ. Λαυρεντιάδη επιχειρήσεις, καθώς και οι ευνοϊκοί όροι χρηματοδότησης από την τράπεζα, καθιστούν εμφανή την επιρροή του σε αυτήν».

* Τα οχήματα των μιντιακών επενδύσεων του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη που σύμφωνα με το πόρισμα έχουν δανειοδοτηθεί από την Proton (χωρίς καλύμματα και χωρίς αποδεκτές εξασφαλίσεις) είναι η ΝΕΠ Εκδόσεις Α.Ε. και ΑΝΩ Α.Ε. που χρεώνονται στον Πέτρο Κυριακίδη και η ΑΔΕΛΕ Εκδόσεις με εμφανή μέτοχο τον γιο του Γ. Κυριακίδη.

* Η ΝΕΠ Α.Ε. έχει δανειοδοτηθεί από την Proton με 48,8 εκατ. ευρώ και στο πόρισμά της η ΤτΕ κρίνει σκόπιμη την πρόβλεψη για πιθανή ζημιά 19,5 εκατ. ευρώ, ήτοι το 40% του ακάλυπτου τμήματος της χρηματοδότησης.

* Η ΑΔΕΛΕ Εκδόσεις Α.Ε., που εισήλθε στον όμιλο επιχειρήσεων του Γ. Κυριακίδη το 2009, έχει λάβει δάνεια από την Proton 4.083.000 ευρώ. Η ΤτΕ συνιστά σχηματισμό πρόβλεψης για πιθανή ζημιά για 1.070.000 ευρώ, ενώ χαρακτηρίζει ως «οξύμωρο το γεγονός ότι τα δηλωθέντα εισοδήματα του κ. Γ. Κυριακίδη (Ε1 2010) ανέρχονταν μόλις σε 52.000 ευρώ, ενώ ο πιστούχος -πέραν του δανείου στην Proton- διατηρούσε επιπρόσθετο δανεισμό υπολοίπου 810.000 ευρώ (άντληση στοιχείων από Τειρεσία 18.2.2011)».

* Το μεγάλο κόλπο γύρω από τη ΝΕΠ Α.Ε. στήθηκε όπως το περιγράφει το επίμαχο πόρισμα της ΤτΕ με μια αποτίμηση που υπογράφει η ελεγκτική εταιρεία FRS Auditors Α.Ε. (27/10/2009). Η ΝΕΠ εμφανίστηκε με ισχυρή κεφαλαιακή διάρθρωση λόγω άυλων στοιχείων! Δηλαδή από την αποτίμηση εμπορικών σημάτων και δικαιωμάτων σε τίτλους εντύπων που έφτασαν τα 81,5 εκατ. ευρώ! Ιδού ποιοι τίτλοι αποτιμήθηκαν και πόσο και βγάλτε τα συμπεράσματά σας.

1. Daily Press Magazines με 11,1 εκατ. ευρώ. Εξέδιδε την «Espresso» της Κύπρου και η κυκλοφορία της διεκόπη το 2010, ενώ ο Π. Κυριακίδης δήλωσε στους ελεγκτές της ΤτΕ πως ενδέχεται να ξεκινήσει η επανέκδοσή της «μέσω χορηγίας από την Αρχιεπισκοπή». Στην ίδια εταιρεία υπάγεται ο τίτλος «Top Scorer» που έχει εκτιμηθεί με 2,7 εκατ. ευρώ.

2. Ημερήσιος Τύπος με 63.052.000 ευρώ. Στην αποτίμηση περιλαμβάνονται έξι σήματα (σχεδόν ασήμαντα), με κυριότερα αυτά της, «Espresso της Κυριακής» που εκτιμήθηκε αντί 28,9 εκατ. ευρώ και της «Espresso» (η ημερήσια έκδοση) αντί 32,1 εκατ. ευρώ.

3. Ημεροσκόπος, δηλαδή η εταιρεία στην οποία ανήκει ο Flash, με το σήμα του να έχει εκτιμηθεί στα 5,1 εκατ. ευρώ.

4. ΜΥΕΝΡΙ S.Α. Με 8.909.265,68 έχουν αποτιμηθεί (εύλογη αξία) τα εμπορικά σήματα της «Athens News» και του «Free Magazine», ενώ η αξία του σήματος του Jeronimo Groovy εκτιμήθηκε αντί 5,2 εκατ. ευρώ.

Στο πόρισμα της ΤτΕ ο μιντιακός οίστρος αρχίζει από την «Espresso», «που δραστηριοποιείται στο χώρο του σκανδαλοθηρικού τύπου και τα περιοδικά», με δάνεια που εκδόθηκαν από το Νοέμβριο του 2009 μέχρι τον Μάιο του 2010, δίχως εξασφαλίσεις και με ασύμφορο περιθώριο επιτοκίου (4%) για την Proton.

Σκοπός των χρηματοδοτήσεων της ΝΕΠ, ισχυρίζεται η ΤτΕ, αποτέλεσε η απόκτηση συμμετοχών σε εισηγμένα στο Χ.Α. συγκροτήματα του τύπου (Πήγασος Εκδοτική Α.Ε., Τεγόπουλος Α.Ε.) με ευρύτερη παρουσία και πολιτική επιρροή.

Από τα παραστατικά της Proton προκύπτει πως για την εξαγορά μειοψηφικού (10,5%) πακέτου μετοχών της Χ. Κ. Τεγόπουλος από το Χ.Α. και της Πήγασος Εκδοτική (συνδυασμένη εξαγορά μετοχών από τους βασικούς μετόχους αλλά και από το Χ.Α.) η Proton είχε αρχικώς εγκρίνει ποσό 26 εκατ. που το Μάρτιο του 2010 μειώθηκε σε 22 εκατ.

Την ίδια περίοδο η Proton εγκρίνει δάνειο 10 εκατ. ευρώ (4ετούς διάρκειας) με σκοπό την εξαγορά από τη ΝΕΠ του 49% της «Veto» που ιδρύθηκε τον Σεπτέμβριο του 2009 με μετοχικό κεφάλαιο 300.000 ευρώ. Η «Veto» όμως έκλεισε και η «ταμειακή διευκόλυνση» 9 εκατ. ευρώ που της είχε προσφέρει η ΝΕΠ καταγράφεται στις επισφάλειες της Proton. Επιπροσθέτως είχαν εξαγοραστεί το Κανάλι 10-SBC, ο Flash κ.ά., επιχειρήσεις χωρίς προοπτική κερδοφορίας και ανάπτυξης, κάτι που οδηγεί την ΤτΕ να γράψει ότι «η επένδυση δεν αποσκοπούσε σε αμιγώς οικονομικούς σκοπούς».

Στις 7-6-2011 οι συμμετοχές της ΝΕΠ σε ΜΜΕ έχουν απομειωθεί κατά 21,6 εκατ. ευρώ, ενώ σύμφωνα με την ΤτΕ, 42 εκατ. ευρώ από τον κύκλο εργασιών της το 2010 απορρέει από την Alapis.

ΝΕΠ και ΑΝΩ έχουν ενισχυθεί κεφαλαιακά με 27,9 εκατ. ευρώ από πρώην θυγατρικές της Alapis από τον Ιούνιο του 2010 μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου του 2011.

Ως προς την ΑΔΕΛΕ Εκδόσεις, το πόρισμα της ΤτΕ την χρεώνει στις υποχρεώσεις του Γ. Κυριακίδη, όπως αυτές συνολικά διαμορφώνονται με τον συνυπολογισμό των δανείων μέσω Fineglino και Elfe, «δεδομένης της απουσίας όλων των απαραίτητων στοιχείων και εγγράφων με τα οποία να αποδεικνύεται η επίσημη εξαγορά και διαχείριση της εταιρείας από τον κ. Γ. Βλαστάρη».

Η ΑΔΕΛΕ που εκδίδει την εφημερίδα «Ισοτιμία» εμφανιζόταν με μετόχους την Vanisterno Limited Κύπρου που εκπροσωπείται από τον Γ. Κυριακίδη (95%) και από τον Γ. Κυριακίδη (5%) ως πρόσωπο.

Στις 10/1/2011 ο Γ. Βλαστάρης γνωστοποίησε με επιστολή του στην Proton Bank ότι απέκτησε έμμεσα τον έλεγχο του 100% της ΑΔΕΛΕ, μέσω της Nemaratus Limited. Σύμφωνα με το πόρισμα της ΤτΕ, η Proton έχει προφορικά ενημερώσει ότι δεν έχει χρηματοδοτήσει τον κ. Βλαστάρη, ενώ ο ίδιος σε σύσκεψη που έγινε στις 14/4/2011 με στελέχη της τράπεζας, «ενημέρωσε ότι έχει συμφωνήσει με τον κ. Γ. Κυριακίδη κάποιο τίμημα εξαγοράς της ΑΔΕΛΕ εκδόσεις. Εν τούτοις, δεν τέθηκε στη διάθεση της Τράπεζας σχετικό συμφωνητικό, παρ’ ότι ζητήθηκε επανειλημμένως».

Στη συλλογή Κυριακίδη για διάστημα μικρότερο της διετίας πέρασαν και τα «Επίκαιρα», με συμφωνία που υπεγράφη τον Φεβρουάριο του 2010 μεταξύ της Λιβάνης και της Π. Κυριακίδης, μέσω της σύστασης νέας εταιρείας με ισόποση συμμετοχή. Λέγεται ότι η σχέση αυτή έχει λυθεί.

Τον Ιανουάριο του 2011 ανακοινώθηκε ότι ο Π. Κυριακίδης εξαγόρασε το 33,3% του μ.κ. της εταιρείας που εκδίδει το «Ποντίκι», με τη διευκρίνιση ότι το μάνατζμεντ και η δημοσιογραφική διεύθυνση θα ασκείται από τον Α. Δελλατόλα. Και αυτό σημειώνεται στο πόρισμα της ΤτΕ που απαριθμεί και τις συμβάσεις παραχώρησης δικαιωμάτων περιοδικών που έχει εξασφαλίσει η ΝΕΠ: «L’Officiel», «BBC Olive», «Parents», «Bob ο Σφουγγαράκης», «Ντόρα η Εξερευνήτρια», «Hot Wheels», «Spiderman» κ.ά., των οποίων έχουν ανασταλεί οι εκδόσεις.

Δημοσιεύτηκε από τον kavvathas

Δημοσιογράφος, εκδότης,παρατηρητής γεγονότων, (πρώην)οδηγός αγώνων. Πάντα χειριστής ανεποπτέρων, αεροπλάνων και ελικοπτέρων -Journalist, publisher, (ex)racing & rally driver. Pilot (glider, plane + helicopter) Η δραστηριότητα του Κώστα Καββαθά στο χώρο της έντυπης δημοσιογραφίας ξεκίνησε το 1959 από το περιοδικό «Ταχύτης», που είχε ως αντικείμενό του τους αγώνες αυτοκινήτου. Eκδόθηκε για λίγο καιρό από την «Ecurie Eρμής», έναν από τους παλαιότερους συλλόγους φίλων της Αυτοκίνησης που ιδρύθηκαν στην Ελλάδα. Το 1963 ξεκίνησε η συνεργασία του με την εφημερίδα «Μεσημβρινή», στην οποία κράτησε τη στήλη του αυτοκινήτου για τρία περίπου χρόνια. Το 1966 δούλεψε στο εβδομαδιαίο περιοδικό επικαιρότητας «Άλφα», το πρώτο στα εγχώρια χρονικά του Τύπου που, στην ύλη του, είχε σελίδες αφιερωμένες στο αυτοκίνητο. Λίγο αργότερα χρονολογείται η πρώτη προσπάθεια να εκδόσει δικό του περιοδικό, με τον Γιάννη Μπαρδόπουλο, το «Τροχοί+Δρόμοι», η οποία όμως διακόπηκε λίγο πριν το τυπογραφείο!Από την πρώτη απόπειρα σώζονται λίγες φωτογραφίες, τις οποίες θα μπορέσετε να δείτε όταν το Ιστολόγιο γίνει, επιτέλους, portal. Μετά από σύντομο πέρασμα από το «Νέο Αυτοκίνητο» των αδελφών Αντώνη και Μιχάλη Γρατσία, εντάχθηκε στο επιτελείο του περιοδικού «Αuto Eξπρές» του Σπύρου Γαλαίου, που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το καλοκαίρι του 1967. Σύντομα ανέλαβε τη θέση του αρχισυντάκτη, διαδεχόμενος τον Κυριάκο Κορόβηλα. Τον Οκτώβριο του 1970 ίδρυσε, με τη σύζυγό του Σοφία, το περιοδικό «4ΤΡΟΧΟΙ» και, όπως ήταν λογικό, έριξε εκεί το βάρος της αρθρογραφίας του. Παρ' όλα αυτά βρήκε χρόνο να γράφει στο εβδομαδιαίο περιοδικό «Επίκαιρα», που όλοι οι παλιοί γνωρίζουν και που θεωρείται –ακόμη και σήμερα που εκδόθηκε ένα με τον ίδιο τίτλο- ως το καλύτερο του είδους που εκδόθηκε ποτέ στην Ελλάδα. Τα άρθρα του Κ.Κ. στα "Ε" θα συμπεριληφούν σύντομα και σε αυτό το ιστολόγιο. Άρθρα του δημοσιεύτηκαν επίσης στην εφημερίδα «Το Βήμα» από το 1991 ως το 1998, καθώς και για ένα ...μικρό διάστημα(!) στην «Καθημερινή», μία άλλη ιστορία, που επίσης θα μπορέσετε να απολαύσετε εδώ σαν μία σπαρταριστή (στηγελοιότητά της) "κωμωδία". Σήμερα, εκτός από τα περιοδικά των «Τεχνικών Εκδόσεων», ο Κώστας Καββαθάς αρθρογραφεί στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα», από το πρώτο της φύλλο. Στο ενεργητικό του συμπεριλαμβάνονται -μέχρι στιγμής- δύο βιβλία: «Porsche, ο άνθρωπος και τα αυτοκίνητα» του Richard von Frankenberg, που μετέφρασε στα ελληνικά το 1972 μαζί με δύο ακόμη συναδέλφους του και «Το βιβλίο του Πραγματικού Οδηγού». Τα κείμενά του, έντονα συναισθηματικά, περιέχουν σχεδόν τα πάντα: περιγραφές από διεθνείς κι ελληνικούς αγώνες, ιστορίες από τα παλιά χρόνια του αυτοκινήτου, συνεντεύξεις από σημαντικά στελέχη αυτοκινητοβιομηχανιών και συμπεράσματα από τις εξαντλητικές δοκιμές των εκάστοτε νέων μοντέλων, κοινωνική κριτική και σχόλια για τα καλώς ή τα κακώς κείμενα της χώρας και των ανθρώπων της. Στα πρώτα χρόνια των «4Τροχών» έγραφε και τεχνικά άρθρα, καθώς και "συμβουλές" για την ασφαλή και ασφαλή και γρήγορη οδήγηση. Με το πέρασμα των δεκαετιών όμως αφ' ενός το ενδιαφέρον μετατοπίστηκε από την τεχνολογία στα ζαντολάστιχα και αφ΄ετέρου άλλοι, ικανότεροι ανέλαβαν (μικρός Νίνης, Έλλη Κοκκίνου, γελοτοποιός του αυτοκράτορα κλπ) και ο Κ.Κ. αποφάσισε πως, αρκετά με τα "τεχνικά άρθρα" που, άλλοστε, δεν γίνονται καταληπτά από τον "ανθό" της ελληνικής νεολαίας -έτσι όπως τον κατάντησαν οι ανεπάγγελτοι "πολιτικοί". Το 2009 ο Κώστας Καββαθάς συμπλήρωσε 50 χρόνια δημοσιογραφικήςςς και 40 εκδοτικής ζωής αν και η τελευταία δεν είναι ακριβώς όπως την οραματιζόταν για λόγους που αναφέρονται σε άλλες σελίδες του ιστολογίου…

40 σκέψεις σχετικά με το “Ο «τύπος» που προσπάθησε να αλώσει τον τύπο

  1. Ο πρωτος? διδαξας Κοσκωτας, πρεπει να αισθανεται υπερηφανος για τους…κλωνους του…
    Η…παραγωγη απατεωνων, υπερκαλυπτει πιστευω την εγχωρια ζητηση…
    Μηπως το υπουργειο Αναπτυξης, πρεπει να αρχισει να εξεταζει σοβαρα την πιθανοτητα…προωθησης και στο εξωτερικο, ενος τετοιου εξειδικευμενου ανθρωπινου δυναμικου?…

    Μου αρέσει!

      1. Ως MasterYodaKav Mc Leod της Clan of McLeods, εχεις δικιο για την…διαδικασια…
        ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΔΙΚΙΟ να ΑΝΑΡΩΤΙΕΣΑΙ και να ΑΜΦΙΒΑΛΛΕΙΣ, για την ΟΡΘΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ ΣΟΥ!…
        Ασε που ετσι φανερωνεις και…ανθρωπινη αδυναμια, πραγμα ανεπιτρεπτο για εναν highlander…

        Μου αρέσει!

  2. Όπως ίσως γνωρίζετε ήμουν/είμαι(;) κι’ εγώ εκδότης! Από τους παλαιότερους αφού, το πρώτο μου περιοδικό, το «4ΤΡΟΧΟΙ» κυκλοφόρησε τον Οκτώβριο του 1970. Βέβαια, το γεγονός της ύπαρξης της εταιρίας «Τεχνικές Εκδόσεις» αποκρύπτεται από τις εφημερίδες και τα κανάλια των μεγάλων «συγκροτημάτων» που, στα 42 χρόνια, έχουν κάνει 1-2 αναφορές στις εκδοτικές «πρωτιές» της εταιρίας που δημιούργησα με τη σύζυγό μου Σοφία με την οποία, αν θέλετε το πιστεύετε, είμεθα ακόμα μαζί μετά από 43 χρόνια!
    Τέλος πάντων δεν θα απασχολήσω τους σεβαστούς αναγνώστες με τα οικογενειακά αλλά, θέλω να πω κάτι που, νομίζω, ότι θα σας κάνει εντύπωση.
    Δείτε…
    Μετά την έκδοση περισσότερων από 30 τίτλων (4ΤΡΟΧΟΙ, ΗΧΟΣ & Hi Fi»., ΠΤΗΣΗ & Διάστημα, ΤΑΞΙΔΕΥΟΝΤΑΣ, RAM, VIDEO INN, ΣΚΑΦΟΣ & ΘΑΛΑΣΣΑ, ΑΝΑΛΟΓΙΟ, ΕΠΙΣΤΗΜΗ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ, COMPUTER ARTS, ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗΣ (το 1986) και άλλων ων ουκ έστι αριθμός, ένας-δύο συνάδελφοι έγραψαν 1-2 λέξεις λες και κάτι τους κρατούσε το χέρι, το πόδι, το δάχτυλο, το μυαλό και δεν μπορούσαν.
    Και να ήταν μόνο τα περιοδικά! Το 1984 η εταιρία λειτούργησε ένα από τα πρώτα BBS στην Ελλάδα (και στην Ευρώπη). Το 1994 διέθετε κόμβο στο Internet (www.techlink.gr) και, σε μία εποχή που οι άλλοι ήταν «στα δέντρα», έβγαλε το περιεχόμενο των περιοδικών σε ψηφιακή μορφή στο διαδύκτιο. Επίσης, και αυτό είναι κάτι που ίσως δεν γνωρίζουν οι πολλοί, ΟΛΑ τα άρθρα του γράφοντος από το 1958 μέχρι σήμερα είναι στον Ιστό

    Το ταξίδι έχει συνέχεια -και χιούμορ. Στην τότε «Γενική Γραμματεία Τύπου & Πληροφοριών» υποβλήθηκε αίτημα με Α.Π 1 (ένα) για την χορήγηση άδειας λειτουργίας ραδιοφωνικού σταθμού το οποίο βέβαια άρπαξε ο κάλαθος αφού δεν είμεθα κολλητοί πρωθυπουργού, υπουργού, βουλευτή, γραμματέα, γραβάτας, θυγατέρας, γκόμενου, γκόμενας, κομματόσκυλου, αφισοκολητή, διαπλεκόμενου μακάκα ή, κάποιου τέλος πάντων, που είχε άκρες με την γαλάζια ή την πράσινη «εξουσία».
    Πολλά χρόνια αργότερα κατάφερα να αγοράσω (προς 60 εκατομμύρια δραχμές), τον Ρ/Σ «ΡΟΔΟΝ FM» ο οποίος για 11 χρόνια λειτούργησε ως «ΕΝ ΛΕΥΚΩ 87,7 FM» μέχρι που, το 33,33% των μετοχών της «Τεχνικές Εκδόσεις Α.Ε» πουλήθηκε στην «Λυτμπέρης Α.Ε» για λόγους που έχουν να κάνουν
    α. με την δική μου «αγαθοσύνη» ως προς τη επιλογή συνεργατών
    β. στην κατάσταση που δημιουργήθηκε μετά την κατάρρευση του λιθογραφείου στο οποίο κατείχε το 40% των μετοχών. Το πως έγινε, στήθηκε, οργανώθηκε η πώληση ίσως ενδιαφέρει τον νέο Πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιογοράς αν και, πιστεύω ότι, τα παθήματα ενός δημοσιογράφου-εκδότη που ακούει στο όνομα Κώστας Καββαθάς δεν ενδιαφέρουν κανέναν.

    Διατί; Διότι, αν προσέξατε, ποτέ εις την μίζερον πολιτικά, επιχειρηματικά, κοινωνικά και λαιφοστάϊλάδικα ζωήν μου (η ψευδοκαθαθρεουσα απαραίτητη), δεν φωτογραφήθηκα δίπλα σε πρεσβευτές υπερδυνάμεων, σε τραγόπαπες, σε βαριά διαπλεκόμενους τύπους με ποδίτσες ελευθερομασόνων, σε κρατικούς προμηθευτές με σούπερ γιοτ αλλά, ωϊμέ, ούτε δίπλσ σε αρχοντοβίζιτες της Ψαρούς, τραχανοπλαγιάδες του life style, καλόπαιδα και κωλόπαιδα «καλών οικογενειών» και, γενικά, όλη την τριτοκοσμική μπίχλα που, τα τελευταία 35 χρόνια, έστειλε την Ελλάδα στα τάρταρα.
    Από το 1970 μέχρι την ημέρα που έχασα τον έλεγχο της εταιρίας μου, προσπάθησα να δουλέψω κάτω απ’ τη φράση-εντολή του μακαρίτη του πατέρα μου ο οποίος, μετά από 55 χρόνια μάχιμης δικηγορίας, δήλωσε πως η ζωή του «ελευκάνθει εν τιμή».

    Πίπες μπλε όπως λέει ένα άτομο το οποίο, αφού έγινε γνωστό μέσα απ’ τον Εν Λευκώ, κάνει ότι δεν με ξέρει έστω και αν, για 1 1/2 χρόνο, που το «κράτος» είχε βάλει λουκέτο στον σταθμό, κατέβαλα κανονικά την αμοιβή του για να κάθεται -μαζί με μερικούς ακόμα που επίσης κάνουν ότι δεν με γνωρίζουν.

    Και καλά να είχα πάρει κάτι που θα επέτρεπε να ζήσουμε με σχετική άνεση.. Από το ποσό που πήρα πουλώντας το 33,33% της εταιρίας μου αναγκάστηκα να επιστρέψω πίσω στην εταιρία το 60% επειδή, όπως είπαν μεγαλοδικηγόροι, φιγουρίνια, οικονομκοί εκτελεστές και αργυραμοιβοί, ως άτομο όφειλα το 1/4 των εγγυήσεων που η εταιρία μου πλήρωσε στις τράπεζες για τα χρέη που δημιούργησε η …διοίκηση του λιθογραφείου!!!

    Διαβάζοντας την έρευνα της Α. Μπουγάτσου και βλέποντας τα «όργια» που έκανε ο διακεκριμένος και αγαπημένος των μεγαλοπαπάδων, μεγαλοπρεσβευτών και λοιπών μεγαλομεγάλων μεγαλοεπενδυτής στο χώρο του Τύπου, ανακαλύπτω πόσο μακάκας υπήρξα…
    Ή, μήπως όχι;
    Μπας, λέω μπας, και ο δρόμος που ακολούθησα (του μακάκα) να είναι ο σωστός; Κάθε πρωϊ στέκω στον καθρέφτη και ρωτάω: καθρέφτη καθρεφτάκι μου. Ποιος είναι ο μεγαλύτερος -μακάκας; Αυτός που δεν πούλησε ούτε ΜΙΑ (μία, 1) μετοχή όταν η εταιρία του «μπήκε» στο Χρηματιστήριο; Αυτός που επέστρεψε 1.3 εκατομμύρια ευρώ στην πρώην εταιρία του, υπογράφοντας αποδείξεις είπραξης «μισθού» που δεν λαβαίνει απ’ το 2006 μέχρι σήμερα ή ο άλλος, ο μεγαλοεκδότης, μεγαλοπαράγοντας, μεγαλοτραπεζίτης, μεγαλομέγαλος «επενδυτής» των ΜΜΕ, τον οποίο με τόσες λεπτομέρεις παρουσιάζει η καλή συνάδελφος της «Ε»;

    Ακόμα καθρέφτη μου. Ποιος είναι μαγελύτερος; Εκείνος που, μετά από 42 χρόνια ΔΕΝ ΧΡΩΣΤΑΕΙ μία στις τράπεζες ή ο Ρούλης Κουκλεντές που, αν και έχει πάρει δάνεια 80 εκατομμυρίων ευρώ χαριεντίζεται στο νησί των ανέμων, ανεμίζει τον κώλο του στην trash TV και οδηγεί Πόρσε καγιέν τούρμπο Ές;

    Ποιος αναγνώστη μου; Ποιος Αριστέα μου; Ποιος πατέρα που, μετά από 55 χρόνια δικηγορίας άφησες στην (τότε) Τράπεζα Εργασίας …6.000 δραχμές «για να ζήσει, όπως μου είπες λίγες ώρες πριν φύγεις, καλά η μητέρα την υπόλοιπη της ζωή¨; Δεν ήξερες πατέρα δεν ρώταγες ποιοι είναι ο επιτυχημένοι στο μπορντέλο που έστησαν οι 5 Σωτήρες της Μεταπολίτυσης;

    Οι απαντήσεις σας στο γραμματοκιβώτιο του ιστολογίου γιατί, η ιστορία μόλις αρχίζει…

    Μου αρέσει!

    1. Μαζί με αυτά που γράφει παρακάτω ο Προϊδρυτικός, θα έλεγα κι εγώ ότι και μόνο οι εκφράσεις που χρησιμοποιείς για να περιγράψεις κάποιους : τραγόπαπες,τραχανοπλαγιάδες, αρχοντοβίζιτες, κλπ, αρκούν για να σε στείλουν στην κόλαση… 😛

      Ευτυχώς θα έχουμε καλή παρέα εκεί κάτω…

      Μου αρέσει!

      1. Εις ποίαν εκκλησία αναφέρεσθε; Την του φαναρίου; Ναι., Διατί; Διότι το προτεκτοράτο της Δυτικής Θράκης θα χρειαστεί ένα Πατριάρχη και ένα Μουφτή

        Μου αρέσει!

    2. Την δημοσιογραφικη πορεια και τη συνολικη εκδοτικη δραστηριοτητα δεν θα την κρινω. Πιστευω οτι κανεις μας δεν μπορει να την κρινει γιατι ολοι εμεις ειμαστε «εξω απο το χορο» οποτε τα πολλα τραγουδια ειναι ευκολα και ανεξοδα. Το μονο που μπορει να πει κανεις ειναι οτι ο ανθρωπος που δημιουργησε ολα αυτα στην μεταπολιτευτικη ελληνιτσα ειναι τουλαχιστον αξιεπαινος και αξιοθαυμαστος. Δεν προκειται για φιλοφρονηση ή κολακια, αλλα για μια ρεαλιστικη αποτιμηση ενος εργου και ενος ανθρωπου που δραστηριοποιηθηκε στις τεχνικες και εφαρμοσμενες εκδοσεις, σε μια χωρα 9,5 εκατομυριων απογονων του βυζαντιου (οσοι συναναγνωστες τυχαινει να ξερουν καλη ιστορια καταλαβαν αμεσως σε ποιες καταβολες αναφερομαι).
      Με ενοχλει ο συστηματικος αυτοχαρακτηρισμος του «μακακα» και θα πρεπει καποτε να σταματησεις να τον χρησιμοποιεις. Αν ο στοχος ηταν να εισαι αλλος ενας χαλιφης μαζι με τους παλαιους χαλιφηδες των εκδοσεων, της Μυκονου, των γιωτ και της Αραχωβας, τοτε μιλαμε για λαθος υπολογισμο. Δεν ησουν ποτε δικος τους, δεν εγινες δικος τους, αρα ηταν επομενο να σε αποβαλει το συστημα τους. Δες το διαφορετικα: Οπως δεν θα δεχοσουν lifestyle και «ξεκωλες» στην αερολεσχη, στο Weissach ή μεσα σε ενα F-16, ακριβως ετσι δεν σε δεχτηκαν και εκει. Για μας, αυτος ο κοσμος ειναι πιτουρα, αυτοι οι ανθρωποι ειναι κοτες και τη συνεχεια επρεπε να την περιμενεις. Δεν προκειται για μακακια αλλα για μια ανεξηγητη επιμονη να περασεις κατι διαφορετικο, κατι καλυτερο, κατι πιο ουσιαστικο και περιεκτικο, σε εναν κοσμο που δεν θελει να ασχοληθει με τιποτε αλλο περα απο το lifestyle της κλειδαροτρυπας και τον αυτοσκοπο του ενδιαμεσου (ενδιαμεσος=la moyenne=λαμουαγιεν=λαμογιεν=
      λαμογιο)
      Στα πρωτα γραφεια των 4Τ, υπηρχε ενας ωραιος ανθρωπος «υπευθυνος συνδρομων» (προφανως, καταλαβες πως αναφερομαι στον ΔΚ). Οταν καποτε εφτασα στην πορτα του για να ανανεωσω τη ετησια συνδρομη μου, μαθητης τοτε, θυμαμαι πως δινοντας μου την αποδειξη μου ειπε «Και ελπιζω να διαβαζεις πρωτα τα μαθηματα σου και μετα τους 4Τ». Αυτος ο ανθρωπος σου εδωσε καποιες αρχες (αλλες με διδαχη και αλλες με DNA). Πανω τους, εβαλες τις προσωπικες σου δεξιοτητες και εχτισες κατι. Ας μην τα μειωνουμε ολα αυτα τα τοσο σπουδαια και σημαντικα με τον χαρακτηρισμο της μακακιας. Κι αν πρεπει (με την ανεξηγητη επιμονη σου) να βρουμε ποια ειναι η μακακια που εγινε, παραδεξου καποτε οτι η μοναδικη μακακια (που, ομως, ειναι η απαρχη και ο θεμελιος λιθος για ολα οσα ακολουθησαν) ειναι οτι επεμενες να διαχειριστεις τον βυζαντινο κοσμο της ελληνιτσας των 9,5 εκατομ. με τις αρχες και τις αξιες του ΔΚ.

      Δεν υπαρχει καμμια μακακια και μην επιμενεις αλλο σ’αυτο το ζητημα. Το μοναδικο λαθος, το περιεγραψε καποτε πολυ χαρακτηριστικα, ενας πετυχημενος εμπορος οταν τον ρωτησα γιατι δεν αποφασιζει να μετακινηθει στον χωρο της παραγωγης καποιων προϊοντων. Θυμαμαι μου ειπε «Το γεγονος οτι εχω παει μαλλον καλα στο εισαγωγικο και εξαγωγικο εμποριο δεν προεξοφλει την επιτυχια σε εναν χωρο πρωτογενους παραγωγης. Εκει αλλαζει το παιχνιδι, παιζεται με αλλους κανονες, και αν κατι δεν το κανω καλα κινδυνευω να χασω και αυτα που εχω»

      Και αν πρεπει, ντε και καλα, να πουμε οτι καπου εγινε μακακια, πιθανον να συμφωνησω μαζι σου αλλα καθαρα σε προσωπικο επιπεδο, οποτε δεν μου επιτρεπεται να διατυπωσω δημοσια την αποψη μου.

      Υπαρχουν πολλοι που εζησαν την ωραια και συναρπαστικη πορεια των Τεχνικων Εκδοσεων, που ενηλικιωθηκαν και αρχιζουν να γερνανε παραλληλα με την οικογενεια του Καλχα (οικογενεια=ΚΚ, ΣΚ, ΔΚ και φτανει ως εδω). Μην τους στενοχωρεις με τους γνωστους χαρακτηρισμους και, αν επιμενεις να το κανεις, μαθε τουλαχιστον οτι δεν μπορεις να τους αφαιρεσεις τη γλυκεια γευση της εμπειριας αυτης.

      ΥΓ: Ελπιζω να μου συγχωρησεις τις προσωπικες αναφορες.

      Μου αρέσει!

      1. Δύσκολες μέρες για μένα οι δύο τελευταίες. Πολύ «τρέξιμο», πολύ δουλειά. Θα επανέλθω σ/κ για σχολιασμό και απαντήσεις

        Μου αρέσει!

      2. Όλα σωστά εκτός από ένα! Οι απαξιωτικοί χαρακτηρισμοί μπορεί να έχουν και άλλη ανάγνωση. Ξέρω ότι, παρ’ όλα τα «λάθη» μου είμαι περήφανος αφού, όπως ο μακαρίτης ο πατέρας μου έτσι κι’ εγώ μετά από μισό αιώνα δημοσιογραφικής και εκδοτικής δουλειάς «Εν τιμή ελευκάνθην» και αυτό, κανείς Κουκλεντές δεν μπορεί να το πάρει.
        Όσο και να χτυπιέται στα Parasite Beach, στις αρένες και στα mall Κουκλεντές θα μείνει

        Μου αρέσει!

  3. ΚΚ, στό όνομα τόσων δεκαετιών »συνοδοιπορίας», μού επιτρέπεις;. Έχεις αναρωτηθεί ποτέ ;. Μήπως τό »λάθος» ΔΕΝ ήταν τό λιθογραφείο αλλά ήταν ακριβώς »ή έκδοση περισσότερων από 30 περιοδικών» ποιότητας ;;. Μήπως ήταν ό »ΕΝ ΛΕΥΚΩ 87.7 FM», μήπως ήταν ΟΛΗ αυτή ή επένδυση, αλλά κυρίως μήπως ήταν ό φόβος πού προκάλεσες, τού νά »παραχθεί» μέσα από τά έντυπά σου αυτά μιά ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ ΣΚΕΠΤΟΜΕΝΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, μέ αποψη, καί ΗΘΟΣ, Ελλήνων πού θά ήταν ήταν ΑΚΑΤΟΡΘΩΤΟ νά άγονται καί νά φέρονται, Ελλήνων πού θά ήταν αυτό πού λέμε παραγωγικοί, μέ μόρφωση,Ελλήνων πού ΔΕΝ θά είχαν όνειρο ζωής τό νά γίνουν γλάστρες στά πρωινάδικα, ή πορτιέρηδες στά μαγαζιά τού νησιού τών ανέμων όπως λές, αλλά Ελλήνων πού θά είχαν ΟΡΑΜΑ, θά έψαχναν τή ζωή μέσα στά Πανεπιστήμια, καί στά ερευνητικά κέντρα, καί τελικά Ελλήνων πού θά χάλαγαν τά σχέδια τών απανταχού ΑΝΥΠΑΡΚΤΩΝ καί ζηλωτών τής ΤΙΠΟΤΟΛΟΓΙΑΣ;..
    Ενόχλησες τό »σύστημα» ΚΚ, δέν τό κατάλαβες τόσα χρόνια;.. Τό φόβισες.. Έπρεπε νά »εκλείψεις».. Πώς αλλοιώς θά ευδοκιμούσαν οί μεγαλοεκδότες πού ασχολούνται μέ τό έννατο διαζύγιο τής κάθε πίτσας-κίτσας, ή μακρύτερα, πώς θά μπορούσαν νά δρούν ανενόχλητοι οί μεγαλομεσάζοντες, οί μεγαλοπρομηθευτές τού »δημοσίου», καί οί »επανιδρυτές» τού Έθνους πού οί ίδιοι αφάνισαν;;..
    Άν δεχτείς λοιπόν ότι ΑΥΤΟ ήταν ΤΟ λάθος, τότε.. ΕΥΤΥΧΩΣ πού τό έκανες..
    Όσο γιά τή συνέχεια ;;.. Στό όνομα όλων τών »συνοδοιπόρων»..
    Θέλουμε,πιστεύω…διευθύνσεις καί ονοματεπώνυμα ΟΛΩΝ τών εμπλεκομένων..
    Καταλαβαινόμαστε πιστεύω..
    Προ’ι’δρυτικός.

    Μου αρέσει!

      1. ΚΚ, τί λές;. Ξανακάνεις τό ΙΔΙΟ »λάθος» απ’τήν αρχή ;.. Μαζί σου, καί μαζί μας… Έ ;;..
        Προ’ι’δρυτικός

        Μου αρέσει!

  4. Παει και αυτο το Σαββατοκυριακο.Ολα τα ωραια τελειωνουν ασχημα,αλλιως δεν θα τελειωναν ποτε.Ερχεται αυτη η κωλοδευτερα και κλωτσαει την καρδαρα με το γαλα.

    …αι σιχτιρ Δευτερα,,,Αφεντη επειδη εχεις μαζεψει πολλες Δευτερες,αν δεν ξεμπλεξεις με δαυτες,θα ρθω να σου τα κανω ολα ισιωμα.
    Περιττο να σου πω τι μερα ξημερωνει για μενα αυριο.Σαββατοκυριακη!2 σε 1 επι πεντε και μετα παλι Σου Κου.

    Μια Δευτερα γουσταρω μονο,την «Καθαρα»,γιατι τοτε πεταω…αετο.Γκε γκε?

    φσσσσσσσσσσσσ…απο καπου χανεται αερας…λες να τρυπησε η δικια μου η σαμπρελα???Δε μου νοιαζει γιατι …

    ΤΟΥ ΧΑΖΟΥ ΠΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ ΣΤΗΝΕΙ Ο ΘΕΟΣ ΤΗ ΦΩΛΙΑ

    ΥΓ.Ευλογησον παπα-Δημο και καλη βδομαδα.
    Κωστα,αν χρειαστεις κατι να με το πεις,ναι?Το coyote ειναι γκουρου και τα αποτελεσματα εγγυημενα.Μη ξεχνας οτι εδω και ποσο καιρο τυπωνω τα δικα μου ευρω.Θα χτυπανε οι Λαυρεντιαδηδες το κεφαλι τους στο τοιχο που δεν το σκεφτηκαν.Μονο τον παπα σκεφτομαι και στενοχωριεμαι.Λες να παθει τιποτα,οταν καταλαβει πως τα δικα του ευρω,εχουν την ιδια αξια με τα δικα μου?

    Μου αρέσει!

      1. με αναγκαζεις να σε ρωτησω δημοσια…γιατι?
        (και κοιτα μη με ξεφτυλισεις,σιγα σιγα ,με το μαλακο)

        Μου αρέσει!

      2. Coyote τι ανασφαλειες ειναι τωρα αυτες απο εσενα…
        Ο Μαστερ θαρρω πως εννοει, οτι αν ο Willy Coyote γνωριζε, θα σταματουσε το κυνηγι του Roadrunner και θα αρχιζε το κυνηγι του…George!…

        Μου αρέσει!

  5. Δάσκαλε, μερικοί άνθρωποι είναι προγραμματισμένοι (για έναν περίεργο λόγο) μέσω του κοινωνικού και οικογενειακού τους περιβάλλοντος να κάνουν συγκεκριμένα πράγματα. Δυστυχώς η ευτυχώς αυτό δεν αλλάζει παρα μόνο σε σπάνιες όπως ο Δράκουλας των καρπαθίων για παράδειγμα* με ολέθριες συνέπειες για τους εχθρούς του.

    *Κι αυτός καλός άνθρωπος λέγεται ότι ήταν αλλά μετα απο κάποιο σημείο αφου του τη φέρανε και μετα έγινε ο φόβος και ο τρόμος των Τούρκων. Τούρκοι μπορούν να είναι κατα περίπτωση οι εχθροί μας, αυτοί η μή Έλληνες που κάναν τόση ζημιά στή χώρα μας. Λίγοι Έλληνες μείνανε στην χώρα πλέον.

    Μου αρέσει!

      1. Δάσκαλε, εννοώ την εκδοχή του δράκουλα απο την ταινία : «Brams Stoker’s Dracula» που γυρίστηκε το 1992 από τον Φράνσις Φορτ Κόπολα. Μετά απο ένα ατυχές γεγονός, ο απόλυτος χριστιανός ηγέτης μεταμορφώνεται σε έναν αιμοσταγή δολοφόνο των εχθρών του. Περιτό να αναφέρω οτι γίνεται ο τρόμος και ο φόβος των Τούρκων…

        Μου αρέσει!

  6. Τα σέβη μου σε Εσάς και στην κ. Σοφία (χωρίς να την γνωρίζω) αλλά νομίζω πως τα αξίζει και με το παραπάνω……..

    Μου αρέσει!

  7. Μια και ανεφερθη κατι περι κολασεως,οπου θα ειμαστε πολλοι μαζι για παρεα,να κανω απο τωρα ρεζερβε….
    Αν ο Μεγαλος Προγραμματιστης μας εχει ευαισθησιες και χιουμορ,η κολαση (;) θα ειναι κατι αναμεσα σε Ταργκα Φλοριο,παλιος Γυρος της Κορσικης και Νυρμπουργκρινγκ,με χωματινες διαδρομες τυπου Ακροπολις του 70 εκει διπλα.Ηδη κανω ονειρα για ενα Εσκορτ Μκ ΙΙ ή μια Στρατος,ενω θα ερχομαι να χαζευω τις Μπερντ κειτζ Μαζερατι και τις GTO που σιγουρα θα εχει ο ΚΚ κλεισμενες απο τωρα.
    Οσο για διασκεδαση αλλου τυπου,ολοι οι καλοι ,απο Ν.Νικολαιδη και Κιουμπρικ, μεχρι Χεντριξ και Βαμβακαρη,εκει ειναι και μας περιμενουν.
    Με τα οσα τραβαμε στη Γη των Μεγαλομεγαλων ,των Αγορων και των Χλιδοφραγκατων,αρνουμαι να συμβιβαστω με οτιδηποτε λιγοτερο.

    Μου αρέσει!

      1. Δασκαλε,με σκοτωσες!!!!! Οχι και τοσο παλιος,απλα διαβαζα πολυ αρχαιους 4Τ ( απο Μοναστηρακι…) παραλληλα με τα εκαστοτε φρεσκα τευχη που αγοραζα με το εφηβικο μου χαρτζιλικι απο το περιπτερο …ανηκω στη γενια των Κουατρο και των 959,των Ιντεγκραλε και Της F40,και αισθανομαι τυχερος γι αυτο.

        Μου αρέσει!

  8. Σέ ποιό από όλα τά λάθη αναφέρομαι ΚΚ ;. Μά στήν έκδοση ΟΧΙ περισοτέρων τού ενός, αυτή τή φορά, περιοδικών ποιότητας.. Καταλαβαίνεις σίγουρα ΤΙ υπονοώ.. Παράκληση.. Μή βιαστείς νά συμπεράνεις ότι έχω πάθει παράκρουση γεροντική.. Είμαι σίγουρος ότι υπάρχουν πολλοί πού θά συνυπογράψουν.. Τί λές ;..
    Προ’ι’δρυτικός

    Μου αρέσει!

    1. Σαράντα οκτώ χρόνια δουλειάς είναι πολλά! Θα ήθελα να κάνω κάτι αλλά, δεν μπορώ και δεν θέλω να παρακαλώ ή να «διατάζω» κανέναν

      Μου αρέσει!

      1. Ούτε νά παρακαλέσεις, ούτε νά »διατάξεις» κανέναν θά χρειαστεί ΚΚ.. Απλά, νά »καλέσεις».. Έξ’άλλου, σαράντα οκτώ χρόνια δουλειάς, είναι προθέρμανση γιά σένα… Μπορείς..
        Προ’ι’δρυτικός

        Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.