FAHRENHEIT’S WORLD

Του Σωκράτη Παπαχατζή

Πάνω στο κείμενο του Ρούσσου Βρανά [βλ. παρακάτω σ’ αυτό το ιστολόγιο]:

Όταν ακούω για Φάρενάιτ 451 και για κάψιμο βιβλίων,  δεν μπορώ να μη θυμηθώ κάποιες πτυχές του συγκεκριμένου έργου του Bradbury που έχουν περάσει στο περιθώριο. Φερ’ ειπείν, εκείινη που μιλά, 60 χρόνια πριν, για τεράστιες οθόνες τηλεοράσεων που καλύπτουν ένα ή και περισσότερους τοίχους του living room [ένας από τους λόγους για τους οποίους ο ήρωας διαπληκτίζεται με την σύζυγό του είναι η «ανάγκη» της για περισσότερους τοίχους – οθόνες, βλ. φωτό από την ταινία  του Φ. Τρυφώ, 1965]. Ή εκείνη μιας κάποιου τύπου «διαδραστικής επικοινωνίας», της επικοινωνίας του …τίποτα απολύτως που πραναγγέλλει το triviology των social networks. Ή, η αναφορά σε ανθρώπους που συζητούν μεταξύ τους χωρίς να ονοματίζουν τίποτα άλλο πέρα από …μοντέλα συσκευών και μάρκες πρϊόντων. Θυμίζουν τίποτα όλα αυτά;
Θλίβεται απλώς κανείς όταν σκεφτεί ότι η πολυαναμενόμενη «ανάκαμψη» της οικονομίας που όλοι ευχόμαστε, είναι άρρηκτα δεμένη με την επάνοδο στον φαύλο κύκλο «δημιουργία πλασματικών αναγκών – υστερική κατανάλωση».

Δημοσιεύτηκε από τον Σωκράτης Παπαχατζής / Socratis Papahatzis

Η "αυτοπαρουσίαση" είναι μια διαδικασία κουραστική και μάλλον άκομψη. Περιορίζομαι λοιπόν στη μουσική και τα κείμενα, τις βασικές μου ασχολίες, που αποτελούν τον λόγο ύπαρξης του blog. Τα σχόλια θα δημοσιεύονται χωρίς παρέμβαση. Εξαίρεση, τυχόν ...συκοφαντικές αναρτήσεις που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν νομικό πρόβλημα. Οι τελευταίες θα απαλείφονται με την εμφάνισή τους. • Self presentation can be a tedious process and rather awkward. So I’ll limit myself to music and writing, my main interests and the raison d ' être of this blog. All comments will be published. Sole exception, any ...slanderous posts that could create legal problems. The latter will be deleted by their appearance.

3 σκέψεις σχετικά με το “FAHRENHEIT’S WORLD

  1. Παπαχατζης, ενας…Τζενται της δημοσιογραφιας, δεν ειναι τυχαιο αλλωστε οτι ειναι απο τους κορυφαιους των «παλαιων» Τ.Ε. στο πλευρο του ΜαστερΓιοντα Καββαθα…
    Σε ενα κειμενο 180 λεξεων, συμπυκνωνει ενα τεραστιο νοημα-μηνυμα…

    Μου αρέσει!

  2. Να μην ξεχνάμε και τα λίγο παλαιότερα, επίσης πολύ σχετικά, αριστουργήματα, 1984 του George Orwell και Brave New World του Huxley…

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.