Ο ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗΣ ΩΣ ΧΡΗΣΙΜΟΣ ΗΛΙΘΙΟΣ

Του Σωκράτη Παπαχατζή

Η αθλιότητα εκείνων που επικαλούνται το «φταίξιμο των Ελλήνων» για τη χρεοκοπία τους γίνεται φανερή από φράσεις όπως η κατωτέρω του …Hugo Dixon, από κείμενο που φιλοξενείται στην ‘Καθημερινή’ και αναδημοσιεύεται σ’ αυτό το ιστολόγιο [‘Τι έπρεπε να πει ο Λ. Παπαδήμος στους Έλληνες’]:

«Οι περισσότερες οικογένειες κατανάλωναν περισσότερα απ’ όσα παρήγαν».

Πώς άραγε υπολογίζεται καθένα από τα μέρη της παραπάνω σχέσης, αν εισαχθούν παράγοντες όπως «αξία», «υπεραξία» που παράγει ο εργαζόμενος και «αληθινές ανάγκες» εκείνου και της οικογενειάς του; Όταν μάλιστα, με καταλυτικό παράγοντα το «μέτριο IQ» του «μέσου πολίτη», ο εν λόγω είναι εκτεθειμένος στο βομβαρδισμό των διαφημίσεων και των «δελεαστικών καταναλωτκών προσφορών»;  Οι τελευταίες δεν παύουν να απευθύνονται στον ψυχικό κόσμο του καταναλωτή, πλούσιο σε συναισθήματα: από την ανάγκη για ανεξαρτησία, διάκριση και ασφάλεια, μέχρι τη «βίωση της στιγμής», τον έρωτα και τη στοργή για το μικρό παιδί του. Το ότι, απ’ τη στιγμή που ο «αισθηματίας» τσιμπήσει το δόλωμα, το τελευταίο που έχει να περιμένει είναι μια «συναισθηματικού τύπου» αντιμετώπιση από τους δανειστές του, είναι μια εντελώς διαφορετική υπόθεση. Κι ακόμα πιο διαφορετική,  το οτι …εγκαλείται στη συνέχεια από πάνω για την ευπιστία του, από το ίδιο το σύστημα που την έχει μεθοδικά καλλιεργήσει.
Στη σπουδή του να εμφυσύσει αισθήματα ενοχής, ο φιλοξενούμενος του δημοσιογραφικού οργάνου της Τριμερούς Επιτροπής [‘Καθημερινή’], φτάνει στο σημείο να καλεί τον ελληνικό λαό να ζητήσει συγνώμη για το μαγείρεμα των στοιχείων και τη διόγκωση του χρέους του, αγνοοώντας ότι ο Από Μηχανισμού Θεός Παπαδήμος ήταν που [σε συνεργασία με τον Κ. Σημίτη υπό την αιγίδα της Goldman Sachs] προετοίμασε το έδαφος για την είσοδό μας στο ευρώ …μαγειρεύοντας τα οικονομικά στοιχεία της χώρας.

Δημοσιεύτηκε από τον Σωκράτης Παπαχατζής / Socratis Papahatzis

Η "αυτοπαρουσίαση" είναι μια διαδικασία κουραστική και μάλλον άκομψη. Περιορίζομαι λοιπόν στη μουσική και τα κείμενα, τις βασικές μου ασχολίες, που αποτελούν τον λόγο ύπαρξης του blog. Τα σχόλια θα δημοσιεύονται χωρίς παρέμβαση. Εξαίρεση, τυχόν ...συκοφαντικές αναρτήσεις που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν νομικό πρόβλημα. Οι τελευταίες θα απαλείφονται με την εμφάνισή τους. • Self presentation can be a tedious process and rather awkward. So I’ll limit myself to music and writing, my main interests and the raison d ' être of this blog. All comments will be published. Sole exception, any ...slanderous posts that could create legal problems. The latter will be deleted by their appearance.

32 σκέψεις σχετικά με το “Ο ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗΣ ΩΣ ΧΡΗΣΙΜΟΣ ΗΛΙΘΙΟΣ

  1. Το…χαλακι δεν χωρουσε αλλα σκουπιδια απο κατω…
    Δεν μπορω να συγχωρησω τον δημαγωγο πολιτικο, τον κρατικοδιαιτο μεγαλοεργολαβο, τον απατεωνα επιχειρηματια, τον διαπλεκομενο δημοσιογραφο, τον κλεφτακο επιτηδευματια, το λαμογιο μεταπρατη, τον φοροφυγα εφοπλιστη, τον κακο βιοτεχνη, τον επιδοτουμενο «αγροτη», τον δωροδοκουμενο δημοσιο υπαλληλο, τον «φακελλακια» γιατρο, τον βρωμιαρη και λωποδητη ξενοδοχο…
    Ουτε μπορω να δειξω επιεικεια και να μην κατηγορησω ομως και τον…οικογενειαρχη που…ενεδωσε στην διαφημιστικη λαιλαπα – κατα τον Παπαχατζη-και υπερχρεωσε το δικο του νοικοκυριο, δρωντας απερισκεπτα, ουτε τον…ιδιωτη- του Παπαχατζη- που θελησε να…βιωσει…πολλες φορες την στιγμη και τον ερωτα, με εορτοδανεια και διακοποδανεια…
    Θεωρω τον Σωκρατη εξαιρετο δημοσιογραφο, αλλα διαφωνω με την συγκεκριμενη μονομερεια του.
    Σιγουρα την μεγαλυτερη ευθυνη, την εχουν τα…ευαγη χρηματοπιστωτικα ιδρυματα, αλλα ειναι καλο να αντικρυζουμε που και που εναν καθρεφτη…

    Μου αρέσει!

    1. Επιτρέψτε μου να πώ (πάλι) κάτι: το ττιμημενο το ψάρι απ’ το ΚΕΦΑΛΙ βρομάει. Βοηθήστε με να θυμηθώ τι παράδειγμα έδωσαν όσοι κυβέρνησαν τον τόπο απ’ το 75 και δώθε; Ποιος βγήκε ένα βράδυ σε εθνικό δύκτιο να πει στον λαό την αλήθεια; Όταν η καρικατούρα έλεγε πως όλα θα πάνε καλά ο λαός την πίστευε γιατί έτσι έπρεπε να κάνει αφού την είχε …ψηφίσει!
      Ξεχνάτε τους χαρακτηρισμούς που εισέπρατα όταν εγραφα πως η ώρα της αποπληρωμής πλησιάζει; Μη με προκαλείτε σας παρακαλώ….

      Μου αρέσει!

      1. Απαντηση εκτος θεματος, και με συγχωρεις ΚΚ. Αυτο δεν εχει σχεση με την καθημερινη καταναλωτικη συμπεριφορα. . Το παραδειγμα που χρησιμοποιεις αφορα την ενεργητικη επικοινωνια μεταξυ του ψηφοφορου και του εκλεγμενου, που εκει (σωστα λες) οτι ο ψηφοφορος-οπαδος θελει η ομαδα του να κερδιζει, αρα θα του πουμε οτι κερδιζουμε.
        Στην περιπτωση του καταναλωτη εχουμε παθητικη ληψη του εμπορικου μηνυματος απο εναν δεκτη που οχι μονον δεν μπορει να επεξεργαστει το μηνυμα που του στελνουν αλλα ειναι και καλος δεκτης καθε σκουπιδιου, ακριβως επειδη η υποκουλτουρα του τον σπρωχνει στην αφομοιωση του ευκολου και ευπεπτου trash.

        Ερωτημα για σενα: Γιατι οι «εκπαιδευμενοι» (αλλα οχι καλλιεργημενοι) νεοι εδειχναν τοσο περιορισμενη ανταποκριση στις εκαστοτε δημιουργικες ιδεες σου? (π.χ. Μαραθωνιος οικονομιας). Η καρικατουρα τους ελεγε να σπαταλανε τον χρονο τους σε συνελευσεις και σε καφενεια, γυρω απο φραπογαλο και ταβλι?

        Κι αλλο ερωτημα: Θυμασαι μια ερευνα σε πολυ παλαιο τευχος των 4Τ με τον τιτλο «Λαδιες στα λαδια» που ειχες κανει σε συνεργασια με το Πολυτεχνειο? Για ψαξε σημερα να δεις ποσοι θα ενδιαφερονταν για κατι αναλογο και ποσοι θα προτιμουσαν κατι πιο light? Η καρικατουρα φταιει και γι’ αυτο?

        Μου αρέσει!

      2. Ναι, και στα δύο και άλλα χίλια δύο φταίει η τιμημένη η Καρικατούρα! Αυτή με ρώτησε «τι θα κάνω όταν πάω στον Διεθνή Διασημικό Σταθμό» (όταν οι Ρώσσοι πρότειναν να στείλουν Έλληνα Αργοναύτη στον ISS για να κηρύξει τους Ο.Α του 2004). Αυτή ένέγραψε το «ΦΑΕΘΩΝ» στα παλαιότερα. Η ίδια έθαψε κάθε δημιουργική προσπάθεια. Αυτή έκανε και εμένα αόρατο. Η καρικατούρα απαγόρευσε να γίνουν άλλες δοκιμές στο ΕΜΠ….

        Μου αρέσει!

      3. Φαινεται οτι δεν υπαρχει χωρος για διαφωνια ή οτι η διαφορετικη μου αποψη κριθηκε ιδιαιτερα προκλητικη, γι’ αυτο και δεν εγκριθηκε. Κριμα!!

        Μου αρέσει!

    2. Το θεμα του συγκεκριμένου [μικρού] κειμένου δεν είναι το αν και κατά πόσο ευθύνεται ο ίδιος ο πολίτης – καταναλωτής για τις «επιλογές» του. Ειναι η χυδαιότητα εκείνων που τον κατηγορούν [χρησιμοποιώντας δημοσιογραφικά φερέφωνα] για κάτι στο οποίο τον έχουν ενθαρρύνει συστηματικά οι ίδιοι.
      Εννοείται ότι δεν μπορούμε να εφησυχάζουμε φορτώνοντάς τα όλα σ’ αυτούς και αναθεματίζοντάς τους. Αν θελουμε τουλάχιστον, κάποια στιγμή, κάτι να αλλάξει.
      Σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.-Σ.Π.

      Μου αρέσει!

    3. όπα ρε φίλε δεν είμαστε όλοι οι ξενοδόχοι βρωμιάρηδες και λωποδύτες,κάποιοι μεσίτες τα έπαιρναν χοντρά και το κράτος δεν έχει μηχανισμούς,όπως δεν έχει σε όλα τα επίπεδα!

      Μου αρέσει!

      1. O Σ.Π είναι παλιός και καλός συνεργάτης μου. Ποτέ δεν είπε ότι όλοι οι ξενοδόχοι, όλοι οι δημοσιογράφοι, όλοι οι γιατροί… Επαναλαμβάνω. Υπεύθυνα (και για τους απατεώνες) είναι οι «ταγοί». Να δείτε τι θα γίνει με τον Παναντίμος. Εμένα θα συλλάβουν

        Μου αρέσει!

  2. Η απαντηση στο ερωτημα αν ο μεσος καταναλωτης ειναι, τελικα, εξυπνος ή βλακας, αν ειναι απλος δεκτης της διαφημιστικης επιρροης ή ερμαιο των καθε ειδους καταναλωτικων μηνυματων, ειναι μια δυναμικη διαδικασια που αφορα την καθε κοινωνια και την καθε χρονικη περιοδο. Για τον ελλαδικο χωρο ειναι σαφες και αποδεδειγμενο οτι οσο περνουν τα χρονια, οσο η παιδεια υποβαθμιζεται και οσο τη θεση της καλλιεργειας καταλαμβανουν ολοενα και περισσοτερα υποπροϊοντα trash-κουλτουρας, ο μεσος καταναλωτης θα ειναι θετικος σε καθε ειδους καταναλωτικη ανοησια, αρκει να αισθανεται ΙΝ, να αισθανεται καποιος, να εχει την ψευδαισθηση για κατι αλλο, για αυτο που θα ηθελε να ειναι ή που νομιζει οτι ειναι. Οπως εχει πει ο Νικος Δημου, το προβλημα του ελληνα ειναι οτι βλεπει λαθος προσωπο στον καθρεφτη.
    Περαν αυτου, ο καθε Dixon διατηρει το δικαιωμα να κρινει και να κατακρινει το «καταναλωτικο θυμα», με οποιο χαρακτηρισμο νομιζει. Αλλοιμονο αν, στο ονομα της δικης μας βλακειας και υποκουλτουρας, απαγορευαμε τετοιες κριτικες.
    Ας ειχε ο καθενας φροντισει την παιδεια του, ας ειχε γινει «λογικο ον» και οχι «καταναλωτικο ζωο» και τοτε δεν θα υπηρχε πεδιο προσφορο και υλικο καταλληλο για την κριτικη του καθε Dixon.
    Επιτελους, ας παψουμε για καθε δικη μας αφελεια, ανοησια, κουταμαρα ή και μαλακια, να κατακρινουμε τους αλλους. Δεν φταιει η διαφημιση αν εμεις ειμαστε πανδεκτες καθε ειδους αρνητικης επιρροης.

    Μου αρέσει!

    1. «Για τον ελλαδικο χωρο ειναι σαφες και αποδεδειγμενο οτι οσο περνουν τα χρονια, οσο η παιδεια υποβαθμιζεται και οσο τη θεση της καλλιεργειας καταλαμβανουν ολοενα και περισσοτερα υποπροϊοντα trash-κουλτουρας,..»

      Ενώ το γράφεις, το προσπερνάς. Αυτό σου λέει ο ΚΚ. Ποιος υποβαθμίζει την παιδεία εδώ και 30 χρόνια ?

      Ο νέος που έχει σωστή παιδεία παρ’ ότι θα δεχτεί τεράστια «πίεση» από τη διαφήμιση, από το κοινωνικό του περιβάλλον και από τα δήθεν επιτυχημένα πρότυπα που προβάλονται θα μπορέσει να αντισταθεί και να διαμορφώσει ο ίδιος τις ανάγκες.

      Ποιος όμως με έβαλε εμένα τη δεκαετία του ’80 να μπαίνω στο γραφείο των καθηγητών ως εκπρόσωπος 15μελούς και να χτυπάω το χέρι στο τραπέζι ατιμωρητή ?? Ποιος απογόρευσε τις ποδιές στα σχολεία και άρχισαν τα armani και τα benetton να γίνονται ανάγκες για τα παιδιά ?? Ποιος επέτρεψε τους κομματικούς νταβατζήδες να κατεστρέφουν τα πανεπιστήμια ?? Ποιος έκανε τους σπουδαστές αιώνιους ?? Ποιος έμαθε τους σπουδαστές να προσκυνούν τα κομματόσκυλα για μια διπλωματική ?? Τι είδους άνθρωπος βγαίνει από ένα τέτοιο εκπαιδευτικό σύστημα ο σπουδαστής και ποιος φταίει γι αυτό ???

      Το ποσοστό των σοβαρών ανθρώπων που έβλεπαν to κοινωνικό και οικονομικό status quo να αλλάζει προς το χειρότερο όχι μόνο δεν μπορούσε να δηλώσει δημόσια την διαφωνία του (είτε γιατι οι απόψεις του αποκρύβονταν είτε γιατί λοιδωρούνταν ως αναχρονιστικοί και οπισθοδρομικοί) αλλά δεν μπορούσε να ελέγξει ούτε τα ίδια του τα παιδιά που πήγαιναν σχολείο και γυρνούσαν σπίτι με κάθε είδους «ανάγκη»…

      Ναι φταίει και ο Έλληνας αλλά το 80% της ευθύνης για αυτό το χάλι της κοινωνίας (που και ο ΚΚ το σχολιάζει με κάθε ευκαιρία) έχει η εξουσία και ας μην συζητήσουμε το πως αυτή επιβάλλεται.

      ΥΓ1 Επειδή ανέφερες τον Ν.Δήμου, καλό είναι να μας πει αυτός ο Ευρωπαίος πολίτης ποιον βλέπουν στο καθρέπτη οι ευρωπαίοι πολίτες για το δικό τους χάλι.

      Μου αρέσει!

      1. Δυο παρατηρησεις καλε μου φιλε.
        1. Καποιος μπορει να σου εδειξε το δρομο να μπαινεις στο γραφειο των καθηγητων και να χτυπας το χερι στο τραπεζι ή να εισαι αιωνιος φοιτητης. Αν εσυ ακολουθησες αυτο το δρομο, εχεις μεριδιο ευθυνης και μην την μεταφερεις αλλου. Θυμησου οτι εκτος απο τον ηθικο αυτουργο υπαρχει και ο φυσικος αυτουργος. Αυτον τον δευτερο (τον φυσικο αυτουργο) τον λεμε και δραστη. Ειναι αυτος που τελικα εκανε το εγκλημα.

        2.Ο Ευρωπαιος πολιτης που αναφερεις (Ν.Δημου) σου επισημαινει τι βλεπει στον καθρεφτη ο μεσος ελληνας. Αν ο μεσος ευρωπαιος βλεπει επισης κατι αναλογα ψευτικο, αυτο δεν αναιρει την ελληνικη ματαιοδοξια. Αν ενα λαθος γινεται και απο αλλους, αυτο δεν σημαινει οτι εμεις ειμαστε δικαιολογημενοι που το κανουμε.

        Μου αρέσει!

      2. Είμαι …υποχρεωμένος να συμφωνήσω με τον Χρήστο. Ο Ν.Δ ανήκει σε αυτούς που αποκαλούμε «ελίτ» που τρομάζουν απ’ τον ήχο που κάνει ένα σκουπίδι όταν πέφτει σ’ ένα δρόμο του Μονάχου αλλά, δεν ακούει τον κρότο από τις βόμβες που πέφτουν στα κεφάλια των Ιρακινών, Αφγανών, Λίβυων, Ελλήνων κλπ, κλπ

        Μου αρέσει!

      3. Κωνσταντίνε σχολιάζεις όχι το συμπέρασμά μου ότι το 80% της ευθύνης ανήκει στην εξουσία αλλά κάποιο παράδειγμα που χρησιμοποίησα.

        1.Το πρώτο πρόσωπο που χρησιμοποίησα ήταν σχήμα λόγου αλλά η συμπεριφορά που ανέφερα ήταν συνήθης το ’80, τότε που η «δημοκρατία» έκανε την εμφάνισή της παντού… Διευθυντές σε σχολεία γίνονταν μέλη της πράσινης κλαδικής και η μη τιμωρία και ανοχή της αυθάδειας και των καταλήψεων (ναι τότε άρχισαν) δεν επανέφεραν στη τάξη τα 15χρονα άμυαλα παιδιά.

        2.Προφανώς ισχύει το «αν ο μεσος ευρωπαιος βλεπει επισης κατι αναλογα ψευτικο, αυτο δεν αναιρει την ελληνικη ματαιοδοξια.» Ο ΝΔ όμως έχει ως πρότυπο για τον «ματαιόδοξο Έλληνα» τον ευρωπαίο πολίτη. Ε, το πρότυπο λοιπόν είναι εξίσου αν όχι περισσότερο σκάρτο. Ο ΚΚ με κάλυψε πλήρως σε αυτό.

        Συνοψίζοντας τέλος, πιστεύω ακράδαντα ότι όπως η κουλτούρα ένος οργανισμού επιβάλεται σε κάθε εργαζόμενο έτσι και η κουλτούρα ενός συστήματος εξουσίας επιβάλεται με παρόμοιο τρόπο στην πλειοψηφία των πολιτών.

        Μου αρέσει!

      4. Οι διευκρινισεις της 13/11,20:29 ειναι απολυτα κατανοητες. Εφ’ οσον βρισκεις να υπαρχει ευθυνη και στο κοινωνικο συνολο τοτε θα συμφωνησω μαζι σου, ανεξαρτητα απο το ποσο μεριδιο εχει η μια πλευρα και ποσο η αλλη.
        Για την αποψη του ΝΔ ας κρατησουμε την διαφορα μας. Ισως και οι δυο να ειμαστε στις δυο ακρες, εσυ περισσοτερο αρνητικος και εγω περισσοτερο θετικος απ’ οσο και οι δυο μας θα επρεπε να ειμαστε απεναντι στις αποψεις του.
        Σ’ ευχαριστω για την ανταλλαγη των μηνυματων

        Μου αρέσει!

    2. Να είσαι καλά. Και ΄γω ευχαριστώ.
      Να είσαι σίγουρος πως η κουλτούρα του νεοέλληνα, που ο ΚΚ περιγράφει άψογα, με ενοχλεί όπως και σένα. Απλά δεν μ’αρέσει να αποτελεί αυτό άλλοθι για την «άρχουσα» (τρομάρα τους) τάξη.

      Μου αρέσει!

  3. Μολις διαβασα το πρωτο σχολιο και δεν αντεχω στον πειρασμο να συμφωνησω απολυτα και να προσθεσω στην επικεφαλιδα του αρθρου οτι ειναι στο χερι του καταναλωτη να μην ειναι χρησιμος ηλιθιος αλλα αχρηστος σκεπτομενος

    Μου αρέσει!

  4. Και κατι ακομα για τον ΚΚ (με ολη την εκτιμηση μου, φυσικα). Στο ψαρεμα του τονου, το πρωτο πραγμα που κανουμε ειναι να κοβουμε το κεφαλι. Εν τουτοις, αν δεν μπει στο ψυγειο θα βρωμισει και παλι (ισως λιγο αργοτερα, αλλα θα βρωμισει). Συνεπως, οντως το ψαρι βρωμαει απο το κεφαλι αλλα το μονο που σωζει την κατασταση ειναι η συντηρηση. Και το κυριως σωμα θα βρωμισει αν δεν υπαρχει η παιδεια.

    Μου αρέσει!

  5. Εγω να επιμεινω (για λιγο ακομα) και να κανω ενα τελευταιο ερωτημα προς ΚΚ:
    OK λοιπον, οι ταγοι περνανε τα λαθος μηνυματα, τα λαθος προτυπα, την υποκουλτουρα, το lifestyle της «μερσεντε» και της «μπεμπας» και ο,τι αλλο θες. Το κοινο-δεκτης, που αφομοιωνει ολα αυτα χωρις κριση και αντισταση ειναι αμοιρο οποιασδηποτε ευθυνης?

    Μου αρέσει!

    1. Χαρά μου να απαντήσω. Χίλιες φορές ΝΑΙ! Αυτοίδίνουν το παράδειγμα, τον τόνο, την πολιτική, την ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ (δείτε Τζάκρη, Τραγάκη, Σημίτη, ενεργειακό βραχιόλι, γαρίδες και ούζα, γραβάτες… Πάνω απ’ όλα δείτε Πετσάλνικο, Αρούλη (bed room eyes), ντοραμπάκ κ.ο.κ Δεβ χρειάζονται ιδιαίτερες ικανότητες για να καταλάβει κάποιος τα πρότυπα που προωθούν!

      Μου αρέσει!

      1. OK KK. νομιζω πως σε συγχησα αρκετα και δεν πρεπει να επιμεινω περισσοτερο. Για καποιο λογο που δεν ξερω, εχεις την ταση να δικαιολογησεις απολυτα το κοινο και να το απαλλαξεις απο καθε δικη του ευθυνη. Δεν μπορω να πω οτι συμφωνω αλλα δεν θελω να σε κουρασω αλλο. Να κλεισω, λοιπον, λεγοντας οτι οσοι απο μας δεν παρασυρομαστε απο τα καραγκιοζιλικια της καθε Τζακρη, Ντοραμπακ, Τραγακη, Σημιτη κλπ, οσοι δεν φοραμε ενεργειακο βραχιολι και δεν βαφουμε τα ματια μας σαν τον Αρουλη, μαλλον πρεπει να ειμαστε απο αλλο πλανητη.
        Παντως, σ’ευχαριστω για τον εποικοδομητικο διαλογο. Αν επιχειρησω να δωσω μια ερμηνεια της τοσο ανεκτικης σου στασης απεναντι στο κοινο (Επι προσωπικου), ισως σου τη στειλω με mail.

        Μου αρέσει!

      1. Ε καλά κι εμείς από τα ίδια σχολεία περάσαμε αλλά δεν γίναμε έτσι. Και οι «ταγοί» δεν είναι (όλοι) ουρανοκατέβατοι. Ας κοιτάξει κανείς χαμηλά. Δημοτικά συμβούλια, συνδικαλισμός στα πανεπιστήμια, στην εργασία. Αν κάνει το λάθος κανείς σοβαρός άνθρωπος και ασχοληθεί ή «προσαρμόζεται» ή τον τρώει η μαρμάγκα. Τα ξέρετε άλλωστε από πρώτο χέρι.

        ΚΑΙ ΤΕΛΟΣ ΠΑΝΤΩΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΑ ΣΑΝ ΑΜΥΑΛΟ ΠΑΙΔΙ 3 ΕΤΩΝ, ΓΙΑΤΙ ΑΝ ΔΕΝ ΤΟΝ ΑΝΑΓΚΑΣΟΥΜΕ ΝΑ ΔΕΙ ΚΑΤΑΜΑΤΑ ΤΙΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΟΥ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΤΙΠΟΤΑ.

        Μου αρέσει!

  6. Συχνά γίνονται αναφορές στο πρόβλημα της υπερκατανάλωσης και της έλλειψης παιδείας σαν να είναι αποκλειστικά ελληνικά προβλήματα. Θεωρώ πως είναι λίγο αφελές να διαχωρίζουμε τους λαούς με βάση τους οίκους αξιολόγησης!

    Είναι εξίσου απαίδευτοι και φαιδροί με τα θύματα τους όσοι παράγουν περισσότερα από όσα χρειάζονται για να τα πουλήσουν σε κάποιους άλλους δανείζοντας τους. Αυτό συνήθως καταλήγει σε πόλεμο και εκεί φαίνεται το παγκόσμιο έλλειμμα παιδείας!

    Θα συμφωνήσω λοιπόν με τον Σ. Παπαχατζή πως μέσος καταναλωτής δεν ήταν πάντα σε θέση να παρακολουθήσει τις εξελίξεις και θα προσθέσω πως παρόλα αυτά η Ελλάδα είχε ένα μεγάλο ποσοστό πολιτών ο οποίοι είχαν άποψη και ήταν αντίθετοι στην εμπορική ενοποίηση της χώρας με τις μεγάλες της Ευρώπης, γιατί αυτό θα οδηγούσε στην μείωση της εγχώριας παραγωγής σε βασικά για την επιβίωση αγαθά, ενώ συγχρόνως θα αυξανόταν η κατανάλωση αγαθών τα οποία άλλες πιο ανεπτυγμένες βιομηχανικά χώρες κατανάλωναν εκμεταλλευόμενες του πόρους διάφορων λαών! Τότε οι ίδιοι που κατηγορούν και τώρα αδιακρίτως τους ανθρώπους του ελλαδικού χώρου τους έλεγαν οπισθοδρομικούς, τώρα τους λένε διεφθαρμένους προβάλλοντας τους απατεωνίσκους που μέχρι τώρα κάλυπταν σαν δείγμα του μέσου πολίτη.

    Μου αρέσει!

    1. Διεφθαρμένοι είναι αυτοί που φτιάχνουν «μερσεντέ» 600GLS. Τα ζαγάρια που τις ψωνίζουν έχουν εκπαιδευτεί απ’ τους πολιτικούς να τις αποδέχονται! Το λέω εγώ που τις παρουσίαζα στους …4Τ!

      Μου αρέσει!

  7. Να προσθέσω και εγώ κάτι… πιστεύω ότι εκπαίδευσαν των πολίτη να δρα ως ηλίθιος ή αφελής καταναλωτής σε όλες της επιλογές του, των έμαθαν να κρίνει τα πάντα από την ετικέτα και το φαίνεστε.. έτσι μπορούν να του προωθούν τα προϊόντα τους οι πολυεθνικές, τους ηγέτες τους τα κέντρα διαπλοκής… κ.ο.κ…. η δημοκρατία έγινε να είναι σαν την επιλογή στα ράφια του Super market… κάπως έτσι διαλέγουμε και πολιτικούς… τώρα βέβαια θα ο αντίλογος θα πει ότι με την δημοκρατία της βιτρίνας και της ψευτοελευθεριας και την επιβολή της παγκοσμιοποιήσεις και με το να κάνουν όλους τους ανθρώπους ηλίθιους καταναλωτές έχουμε ξεμπερδέψει από τους πολέμους και ότι αυτό είναι το τίμημα της παγκόσμιας ειρήνης…? Για την Ευρώπη μέχρι στιγμής έχει πετυχει στον υπόλοιπα κόσμο όμως? Τι θα γίνει όμως όταν στερέψουν οι ενεργειακοί πόροι για να τροφοδοτούμε τις ανάγκες των εκπαιδευμένων ηλίθιων καταναλωτών..? πως θα αντιδράσουν όλοι αυτοί οι αφελείς χωρίς βάθος σκέψης? Μεσαίωνας ή αναρχία..

    Μου αρέσει!

    1. Η (πολιτική) λύση υπάρχει! Κινητοποίηση-συστράτευση όλων των περήφανων, ταπεινών, αξιοπρεπών, τίμιων, σκληρά εργαζόμνων και ολίγον snob (με την …καλή έννοια) ανδρών και γυναικών που, όμως, θα «φοράνε» χρώματα πολέμου…

      Μου αρέσει!

    2. Για κάποιο περίεργο λόγο πιστεύω ότι, η επιτυχία βρίσκεται στην απο-ανάπτυξη στους τομείς που γνωρίζουμε μέχρι τώρα και στην ανάπτυξη ενός και μόνου υπερ τομέα: της Παιδείας.

      Μου αρέσει!

      1. Αυτο προσπαθω να πω ο δυστυχης και μου την εχετε πεσει απο 100 πλευρες. Δεν ειναι πρωτη λυση να κυνηγαμε αχρηστους και επιβλαβεις ταγους. Παυουμε να ειμαστε υποχειρια φτηνων εξαγγελιων τυπου «Λεφτα υπαρχουν» (αρα δεν τους αναδεικνυουμε στην εξουσια) και αναπτυσσουμε την παιδεια σαν μοναδικο αντιδοντο στην κατευθυνομενη διαφθορα.
        Τωρα μαλιστα! Εδω δεν υπαρχει χωρος για την παραμικρη κουβεντα περα απο ενα πελωριο ΣΥΜΦΩΝΩ.
        Φαινεται οτι επρεπε να προηγηθουν 8-9 post για να πειστει ο ΚΚ. Τι να κανουμε? Ο Καλχας εχει και τις παραξενιες του και ετσι πρεπει να τον αποδεχτουμε.

        Μου αρέσει!

  8. Αυτο το «μακαριοι οι πτωχοι τω πνευματι» εδω μου καθεται.Και τι ειμαι εγω,Θεος να μοιραζω συγχωροχαρτι στον καθε πικραμενο?!Στον καθε χρεοκοπημενο ιδεολογικα και αποστεομενο ηθικα Ελληνα.Αντιλαμβανομαι οτι συλλογικα,ολοι μαζι πρεπει να παμε ενα βημα μπροστα.Αλλα ειμαστε τελειωμενοι και δεν γινεται τιποτε.

    Αρχιζω να πιστευω οτι δεν υπαρχουμε ως λαος.Μας εβαλαν στο matrix της Ευρωπης να φοβεριζουν το υπολοιπο ευρωπαικο matrix,αλλα τους τα χουμε κανει ανω κατω γιατι ειμαστε βλαμμενοι.Καααααααλη μαγκια…

    Ειναι αληθεια οτι εχουμε κυβερνηση?Ειναι αληθεια οτι υπουργοποιηθηκε ο ΛΑΟΣ?Ρωταω,δεν εχω ιδεα.Ο αλλος λαος ειναι ευχαριστημενος?

    ΘΕΩΡΙΑ ΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΚΑΡΑΤΖΑΧΕΡΙ

    απλωσα το χερι μου,αρπαξα εξουσια
    επιτελους ελυτρωθει η πατρις και η θρησκεια
    ολη η επικρατεια θα γινει εκκλησια και κρινω
    στην Αγια Τραπεζα αρχοντα να βαλω Πατερ Δημο

    …αμαν πια με τα αμνοεριφια…

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.