BEHIND THE SCENES – THE MAKING OF

Του Σωκράτη Παπαχατζή

Στο πλαίσιο ενός «πολιτικού θρίλερ» [που είναι πολύ περισσότερο «θρίλερ» παρά «πολιτικό»], η step by step κάλυψη των “εξελίξεων” προσπαθεί να δημιουργήσει στον τηλεθεατή ψευδαίσθηση συμμετοχής στην εξουσία, μπάζοντάς τον στα παρασκήνια και τοποθετώντας τον σε θέση, τρόπον τινά, εξ απορρήτων της. Σε ένα πλαίσιο όπως αυτό, είδηση δεν αποτελεί μόνο το μείζον γεγονός, αλλά και τα προκαταρκτικά στάδια, οι ζυμώσεις, οι δηλώσεις, οι σημειολογικές αναλύσεις προσεκτικά εστιασμένες σε γελοίες λεπτομέρειες [το χέρι στην καρδιά του Γιώργου, το κτύπημα στην πλάτη του Βαγγέλη, τα εκθέματα του Μουσείου Τυσσώ παρά τω πλευρώ του Αντώνη]. Οι «εξελίξεις» διαμορφώνονται όχι μόνο υπό, αλλά και …από τις συνθήκες της απευθείας μετάδοσης, που προαπαθεί να τους προσδώσει αύρα “ιστορίας εν τη γενέσει”.

Ωστόσο, η υπνωτιστική φλυαρία των νομιστερακίων του πολιτικού ρεπορτάζ και των «πρωτοκλασσάτων στελεχών» από τα τηλεοπτικά πάνελ αδυνατεί να κρύψει την πραγματικότητα: Η διατήρηση του σασπένς, η αποσόβηση του κινδύνου πλήξης του θεατή και η διασφάλιση της διαφημιστικής ροής απαιτούν τη συνεχή ανανέωση του «πολιτικού» θεάματος. Οι διαφημίσεις άλλωστε, ότι και αν συμβεί, βομβαρδισμός, τσουνάμι, πολιτική κρίση, κοσμική καταστροφή, δεν σταματούν ποτέ: ένα παράλληλο σύμπαν ασυναρτησίας και χυδαιότητας.

Η διαδικασία, συνολικά αξιοθρήνητη, είναι και περιττή, αφού το τοπίο αργά ή γρήγορα θα ξεκαθαρίσει. Όμως χωρίς «κρίσιμες εξελίξεις» πώς θα διαγκωνισθούν οι τηλεορασάνθρωποι; Πώς θα κυνηγήσουν την πρωτιά στο ρεπορτάζ; πώς θα επιδείξουν τα κονέ και τις πηγές τους;

Το καλύτερο μήνυμα που μπορούμε να στείλουμε είναι: πατάμε το κουμπί, βυθίζουμε στα τάρταρα τηλεθέαση και διαφημίσεις. Ούτως ή άλλως, ό,τι προκύψει θα το μάθουμε στην ώρα του. Και θα έχει προκύψει ερήμην μας.

Δημοσιεύτηκε από τον Σωκράτης Παπαχατζής / Socratis Papahatzis

Η "αυτοπαρουσίαση" είναι μια διαδικασία κουραστική και μάλλον άκομψη. Περιορίζομαι λοιπόν στη μουσική και τα κείμενα, τις βασικές μου ασχολίες, που αποτελούν τον λόγο ύπαρξης του blog. Τα σχόλια θα δημοσιεύονται χωρίς παρέμβαση. Εξαίρεση, τυχόν ...συκοφαντικές αναρτήσεις που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν νομικό πρόβλημα. Οι τελευταίες θα απαλείφονται με την εμφάνισή τους. • Self presentation can be a tedious process and rather awkward. So I’ll limit myself to music and writing, my main interests and the raison d ' être of this blog. All comments will be published. Sole exception, any ...slanderous posts that could create legal problems. The latter will be deleted by their appearance.

3 σκέψεις σχετικά με το “BEHIND THE SCENES – THE MAKING OF

  1. περα απο το κλεισιμο της τηλεορασης οπου στο κατω κατω ειναι δικαιωμα του καθενος να παρακολουθει οτιδηποτε,εχουμε ΟΛΟΙ μια υποχρεωση…να μην ψηφισουμε στις επομενες εκλογες τα δυο κομματα εξουσιας ή οποιαδηποτε τερατογεννεση προκυψει απο αυτα.

    Μου αρέσει!

      1. Δεν νομιζω να υπαρξουν barbudos στην Ελλαδα… βεβαια για να το λεει αυτο ο Καλχαθας, ισως και να υπαρχει μια πιθανοτητα!
        Οσον αφορα την αρχη του σχολιου, Μαστερ εσυ διανυεις την δευτερη εφηβεια ακομα…

        Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.