ΕΛΠΕ: Τυπώστε ευρώ, να τερματιστεί η κρίση!

Aπό: «Σοφοκλέους 10»

Πέμπτη, 27 Οκτώβριος 2011

eurosmillion

Δεν πρόκειται να τερματιστεί σύντομα το θρίλερ για την έκταση του κουρέματος της ελληνικής οικονομίας. Οι αποφάσεις που έλαβε η σύνοδος των 27 ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που διεξήχθη πριν την σύνοδο των ηγετών της ευρωζώνης όπου θα ληφθούν οι αποφάσεις για την Ελλάδα, αφορούν σχεδόν αποκλειστικά τις τράπεζες και προβλέπουν την αναγνώριση του ορίου του 9% ως δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας και τον ορισμό του Ιούνη ως καταληκτική ημερομηνία για την αναπλήρωση κεφαλαίου των ευρωπαϊκών τραπεζών. Σε ότι αφορά τις πηγές χρηματοδότησης υποδεικνύεται ότι η πηγή από την οποία θα αναζητηθούν τα αναγκαία κεφάλαια θα είναι πρώτ’ απ’ όλα οι αγορές, στη συνέχεια οι εθνικές κυβερνήσεις και στο τέλος, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, που αποτελεί και το ακανθώδες ζήτημα (μαζί με τους πόρους ενίσχυσης του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας) οι κατευθύνσεις της διαπραγμάτευσης δόθηκαν από τη συζήτηση που έγινε στην γερμανική Βουλή νωρίς την Τετάρτη. (Οι δε τεχνικές λεπτομέρειες θα εξετάζονται για μέρες ακόμη με την αρωγή του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου). Στο πλαίσιο της η Άνγκελα Μέρκελ υπογράμμισε την ανάγκη εφαρμογής στην Ελλάδα οδυνηρών μεταρρυθμίσεων και επιβολής ενός καθεστώτος μόνιμης εποπτείας, που θα αμφισβητεί ευθέως την εθνική κυριαρχία. Η γερμανίδα καγκελάριος επίσης χαϊδεύοντας τα επιθετικά αντανακλαστικά του ανερχόμενου οικονομικού φονταμενταλισμού (τον οποίο η ίδια ανέθρεψε) υπογράμμισε την ανάγκη τροποποίησης των ιδρυτικών συνθηκών της ΕΕ και της ευρωζώνης στην κατεύθυνση υιοθέτησης αυστηρότερων δημοσιονομικών κανόνων και, το χειρότερο, μέτρων τιμωρίας για τους απείθαρχους.

Εδώ ακριβώς βρίσκεται και η μεγάλη αντίφαση, καθώς το Βερολίνο πιστεύει πως αρκεί μια δόση λιτότητας παραπάνω και δύο μεζούρες ιδιωτικοποιήσεων ακόμη για να ξεπεραστεί η κρίση. Το ίδιοι φαίνεται να πιστεύει και o έλληνας πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου που δήλωσε προσερχόμενος στη σύνοδο πως «τώρα είναι η ώρα για να τερματιστεί η κρίση».

Η κρίση όμως δεν έχει την αφετηρία της στις ελληνικές σπατάλες, ούτε πρόκειται να τερματισθεί αν γερμανοί τεχνοκράτες εγκατασταθούν στο υπουργείο Οικονομικών, εγκρίνοντας κάθε δαπάνη της δημόσιας διοίκησης.

Τις βαθύτερες ρίζες της κρίση χρέους της ευρωζώνης τις περιέγραψε πρόσφατα ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, Μάρβιν Κινγκ σε μια πρόσφατη ομιλία του. «Οι Γερμανοί πρέπει να σταματήσουν να αποταμιεύουν και να αρχίσουν να δαπανούν, ή διαφορετικά η συνεχιζόμενη χρηματοπιστωτική κρίση που ξεκίνησε το 2008 απλώς θα γίνει χειρότερη. Αυτό με λίγα λόγια ήταν το μήνυμα του διοικητή της Τράπεζας της Αγγλίας, Μέρβιν Κινγκ σε μια ομιλία που έκανε την προηγούμενη εβδομάδα όπου εξέτασε το ρόλο των διεθνών ανισορροπιών στη δημιουργία και τη διατήρηση των συνθηκών που οδήγησαν στην παγκόσμια οικονομική καταστροφή» έγραφε η Wall Street Journal του Σαββατοκύριακου 21-23 Οκτώβρη. «Στην Ευρώπη, η Γερμανία έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στη διαμόρφωση αυτών των ανισορροπιών, υποστήριξε. Συμπιέζοντας την εγχώρια ζήτηση και επικεντρώνοντας στις εξαγωγές ως την κύρια μηχανή μεγέθυνσης η γερμανική κυβέρνηση έχει στην πραγματικότητα αναγκάσει τους εμπορικούς εταίρους της να γίνουν μεγάλοι οφειλέτες»!

Τα προφανή της υπό εξέλιξη κρίσης στην ευρωζώνη ανέδειξε και ο νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν με ένα άρθρο του που δημοσιεύθηκε στην International Herald Tribune την Τρίτη 25 Οκτώβρη, όπου αποκαλούσε τους ευρωπαίους ηγέτες «γελοίους»! Καλά διαβάσατε. Ο λόγος είναι πως η δογματική τους εμμονή στην αντιπληθωριστική πολιτική τους έχει παγιδέψει σε ένα φαύλο κύκλο αποφάσεων και έκτακτων συνόδων κορυφής που απλώς διαιωνίζουν και οξύνουν την κρίση! Η πρότασή του; Με δύο λόγια, «τυπώστε ευρώ να τερματιστεί η κρίση σε μία μέρα»! Με τα δικά του λόγια: «Ας σκεφτούμε χώρες όπως η Βρετανία, η Ιαπωνία και οι Ηνωμένες Πολιτείες που αν κι έχουν μεγάλα χρέη κι ελλείμματα μπορούν ακόμη να δανείζονται με χαμηλά επιτόκια. Ποιό είναι το μυστικό τους; Η απάντηση κατά μεγάλο μέρος βρίσκεται στο ότι διατηρούν τα δικά τους νομίσματα και οι επενδυτές ξέρουν πως σε μια δύσκολη στιγμή θα μπορούσαν να χρηματοδοτήσουν τα ελλείμματά τους τυπώνοντας περισσότερα νομίσματα. Αν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έπραττε το ίδιο για να χρηματοδοτήσει τα ευρωπαϊκά χρέη η κρίση θα είχε επιλυθεί γρήγορα».

Λύσεις υπάρχουν επομένως…


 1. tasos

  Το τύπωμα αλα ΗΠΑ δεν θα λύσει το πρόβλημα αν δε συνοδευτεί από μεταβιβάσεις εισοδήματος από τις πλεονασματικές περιοχές προς τις ελλειμματικές όπως θα συνέβαινε εντός της ιδίας χώρας με ένα προϋπολογισμό και μια οικονομική πολιτική. Η ΟΝΕ δε λειτουργεί έτσι όμως. Η αφειδής παροχή χρημάτων θα φούσκωνε απλώς τις τιμές, πάλι εις βάρος των ελλειμματικών χωρών.

  Την ουσία του προβλήματος παραδέχεται πλέον ο Άλαν Γκρήνσπαν, το κοράκι της γουολ στρητ κοντά στη δύση του βίου του:
  «Η επίδραση των διαφορετικών πολιτισμών στην ευρωζώνη υποτιμήθηκε σημαντικά. Ο μόνος τρόπος ώστε να γίνει εφικτό, αρκετά νομίσματα από διαφορετικά κράτη να ενωθούν, είναι εάν αυτοί οι πολιτισμοί είναι κοντά, όπως της Γερμανίας, της Ολλανδίας και της Αυστρίας. Εάν δεν είναι, απλώς αυτό το πράγμα δεν μπορεί να έχει αποτέλεσμα».

  http://www.capital.gr/News.asp?id=1313066

  Μου αρέσει!

 2. δημητρης

  Monopoly…

  Μου αρέσει!
Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.Αρέσει σε %d bloggers: