Ο μάντης Κάλχας λέει -από τον Ιανουάριο του 2011

 κ. Πρόεδρε,

Πόσες φορές πρέπει να τα ξαναπώ; Τα έγραψα τον Ιανουάριο του 2011 στο «Πρώτο ΘΕΜΑ». Το αναδημοσιεύσα 2 ή 3 φορές (συγγνώμη αλλά δεν ενθυμούμαι) σε αυτό εδώ το ιστολόγιο αλλ΄, ούτε εσείς ούτε κανείς από τους υπουργούς σας δεν έδωσε σημασία. Οφείλω, κ. Πρόεδρε, να πω ότι, η στάση σας είχε σαν αποτέλεσμα να μου δημιουργηθούν βαρύτητα ψυχολογικά προβλήματα και τώρα τρέχω σε ψυχαναλυτές και «ευλογημένους» (από ‘σας) δημοσιογράφους για να να μου πουν αν υπάρχω ή αν είμαι ένα figment of my imagination -το γράφω εις την αγγλική επειδή είμαι σίγουρος ότι έτσι θα κατανοήσετε καλύτερα τη θέση μου.

Όπως έλεγα κ. Πρόεδρε όλα ήταν από τότε γνωστά και, οι μόνοι που δεν το γνώριζαν είσαστε εσείς και οι Υπουργοί σας επί των Οικονομικών. Μία -προσεκτική- ανάγνωση του άρθρου μου θα σας δείξει ότι, στο μόνο που έπεσα (λίγο) έξω ήταν στις ημερομηνίες. Στα πληθωρικά λεφτά όμως πρόβλεψα 95% σωστά αν και, το 1 τρις που συζητούν αυτές τις μέρες σίγουρα θα γίνει 2 με 2,5 τρισ. και όλοι θα είναι ευχαριστημένοι συμπεριλαμβανομένου και του κ. Λαυρεντιάδη

Having said that Mr President θα ήθελα να επαναθέσω το παλαιό μου αίτημα για μία θεσούλα συμβούλου παρά τον Πρωθυπουργό, τον Υπ. Οικ, έστω και τον Ανδρέα Λομβέρδο για να μην ζητήσω θέση παρά τω κυρίω Μόσιαλο και, οι συνάδελφοί μου, με χαρακτηρίσουν «παπαγαλάκι».

Ας (ξανα)διαβάσουμε λοιπόν τι έγραφα πριν, σχεδόν, ένα χρόνο διότι, όπως σας δίδαξαν στο σχολείο και στο πανεπιστήμιο η επανάληψη είναι μήτηρ μαθήσεως.

Με τιμή
Κώστας Δ. Καββαθάς
Δημοσιογράφος-Εκδότης
Αόρατος απ’ το «σύστημα» και εις τας δύο μου ενασχολήσεις
Ακολουθεί το εν λόγω δημοσιεύμα ελαφρά τροποποιημένο ως προς την εμφάνιση προκειμένου να τραβήξει την προσοχή Σας

Πρώτο ΘΕΜΑ

09.01.11

κ. Πρόεδρε!

Επειδή, σύμφωνα με τον κ. Αντιπρόεδρο είμαι, ως πολίτης, πιο διεφθαρμένος από  τους πολιτικούς, που κάθονται στο γραφείο τους και εγώ πάω και τους διαφθείρω σκέφτηκα ότι, ο μόνος τρόπος να εξιλεωθώ είναι να προτείνω ένα σενάριο που θα απαλλάξει τη χώρα απ’ το χρέος και θα την βγάλει στις «αγορές». Παρακαλώ να το εξετάσετε με τη δέουσα προσοχή μόλις επιστρέψετε από το ταξίδι σας στην Μπουργκίνα Φάσο και πριν την μιλήσετε στη Βουλή των Νήσων Γκαλάπαγκος. Το σενάριο είναι, όπως κι’ εγώ, απόλυτα «διεφθαρμένο» αλλά περιέχει στοιχεία σοσιαλιστικού σουρεαλισμού με πινελιές ραφηνάτου φιλελευθερισμού.

Προτείνω λοιπόν τον Μάρτιο του 2011 (σ.σ. και εδώ έπεσα (λίγο) έξω._Κ.Κ.) και, μετά από πρόταση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, οι χώρες του Εurogroup, να αγοράσουν το σύνολο του δημόσιου και  ιδιωτικού ελληνικού χρέους, ύψους 450 δις και να το μεταβιβάσουν πίσω στην ΕΚΤ η οποία θα το διαγράψει επιστρέφοντάς τους ισόποσο φρεσκοτυπωμένο χρήμα, με σκεπτικό την διατήρηση της ισορροπίας στη κυκλοφορία του ευρώ με το δολάριο και την λίρα Αγγλίας, που κάνουν από καιρό το ίδιο (τυπώνουν χαρτί).

Με αυτό το τρόπο οι ελληνικές τράπεζες, που έχουν αποπληρωθεί από την ΕΚΤ για το σύνολο των ενυπόθηκων δανείων που είχαν εκχωρήσει, βρίσκονται με ρευστότητα 300 δις! Με τα 100 εξαγοράζουν το σύνολο των μεταχρονολογημένων επιταγών, και των εντόκων γραμματίων του ελληνικού δημοσίου τα οποία επίσης διαγράφουν. Με αυτή την διεστραμμένη και διεφθαρμένη πρόταση στην Ελλάδα κανείς δεν χρωστάει τίποτα σε κανένα. 

Από τα υπόλοιπα 200δις, τα100 θα χρησιμοποιηθούν σαν κεφάλαιο Core Tier-1(*)  ενώ τα υπόλοιπα θα μοιρασθούν (εδώ φαίνεται ότι, οι γνώσεις ξεπερνούν ακόμα. και εκείνες ενός απόφοιτου του LSE), σαν προ-κατατεθειμένο όριο στις πιστωτικές κάρτες των ιδιωτών με λογική ανακατανομής υπέρ των φτωχότερων. Οι άνεργοι θα έχουν το υψηλότερο όριο (70.000€), ακολουθούν οι bluecolar workers (50.000€), τέλος οι υπόλοιποι με 30.000€. Προτείνω το  επιτόκιο να ορισθεί στο 2% για 10χρόνια. Επίσης προτείνω όλα τα νέα καταναλωτικά δάνεια να γίνονται (με νομοθετική ρύθμιση) υποχρεωτικά 10ετή, με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου. Με αυτό τον τρόπο οι ελληνικές τράπεζες αποκτούν πρόσθετη δυνατότητα χορήγησης 1τρις σε ιδιώτες αλλά, και επιχειρήσεις που δεν χρωστάνε σε κανένα και αξιολογούνται πλέον με ΑΑΑ. Με την απόλυτα διεφθαρμένη μου πρόταση σε 12 μήνες η καταναλωτική δαπάνη στην Ελλάδα  διπλασιάζεται και σε 18 τετραπλασιάζεται! . 

Όμως, το διεφθαρμένο μου μυλαό δεν σταματάει εδώ. Με δεδομένη την πρότασή σας για ρύθμιση που προτείνετε στα δυτικά Βαλκάνια μέχρι το 2014, προτείνω το ελληνικό Δημόσιο να συνάψει σύμβαση με την Αλβανία την Σερβία, την Κροατία, το Μαυροβούνιο, την Βουλγαρία και την FYROM, βάσει της οποίας ένα μέρος του έργου των δημόσιων υπηρεσιών τους όπως η εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων, η επεξεργασία διοικητικών αποφάσεων, η διενέργεια διαγωνισμών προμηθειών και δημοσίων έργων κ.α. να διεκπεραιώνεται από τις υπηρεσίες του ελληνικού δημοσίου, με αμοιβή το 5% του προϋπολογισμού τους. Με τη μέθοδο που προτείνω κ. Πρόεδρε η Ελλάδα  αλλάζει και δεν βουλιάζει κι’ αποκτάει δημοσιονομικό πρωτογενές πλεόνασμα 2% και δεν χρειάζεται να δανείζεται πλέον.

Τι ξέχασα; Μα την Γερμανία η οποία, αναζητώντας τρόπο να πάρει την μερίδα του λέοντος από την έκρηξη της κατανάλωσης στην Ελλάδα και την συνεπακόλουθη αύξηση πωλήσεων «μερσεντέ» 200SLK και Πόρσε «καγιέ» τούρμπο, ανακαλύπτει τον στόλο των 5 εκατομμυρίων οχημάτων που κυκλοφορούν εκεί και προτείνει διμερή συμφωνία βάσει της οποίας: α. το Υπουργείο Πρόνοιας της Γερμανίας, προαγοράζει για τα επόμενα 3 χρόνια το σύνολο των διανυκτερεύσεων στα ελληνικά ξενοδοχεία για τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο, Οκτώβριο και Νοέμβριο και τις μοιράζει, με την μορφή επιδότησης διακοπών, στους ασφαλισμένους του, υπό τον όρο πως β. η Ελλάδα θα μηδενίσει για 3 χρόνια τις διαφορές στο τέλος ταξινόμησης των «γιωταχί» (μικρά-μεγάλα το ίδιο), θα αφαιρέσει το αυτοκίνητο από τα τεκμήρια γ. θα επιτρέψει την άμεση μετεγκατάσταση δύο εργοστασίων της Οpel (από Αγγλία και το Βέλγιο) και δύο του VAG (VW-Audi), από την Πολωνία και τη Τουρκία σε ελληνικό έδαφος, με το 25% του προσωπικού εξειδικευμένους Γερμανούς και δ. η Ελλάδα θα απαγορεύσει την κυκλοφορία όλων των οχημάτων που δεν καλύπτουν το πρότυπο Euro5 μετά την 31Δεκεμβρίου 2012.

Αν ο ΥΠ.ΟΙΚ και κυβέρνηση το αποδεχτεί το ισοζύγιο πληρωμών, με ή χωρίς τους άδηλους πόρους, γίνεται αρχικά πλεονασματικό, η ανεργία περιορίζεται στο 7% μέσα σε 12 μήνες και εγώ κ. Πρόεδρε κερδίζω θέση συμβούλου στο Τμήμα Καλών Πρακτικών (Good Practices Dpt) με συμβολική αμοιβή 12.000€/μήνα συν έξοδα κίνησης και bonus έγκαιρης προσέλευσης. Σε χρόνο dt Ιταλία και Γαλλία θα ζητήσουν (για λόγους Ευρωπαϊκής αλληλεγγύης) από την χώρα μας να επιτρέψει το ίδιο σε Ιταλούς και Γάλλους κατασκευαστές, εφαρμόζοντας συνοπτικές διαδικασίες στην μετεγκατάσταση  τεσσάρων εργοστασίων από τρίτες χώρες. Όπως έλεγε ο αείμνηστος Μέντης Μποσταντζόγλου στην αρχή η κυβέρνησή σας κουνιθόμεν-λιγισθόμεν-δίσκολα παρδωθωμαιν» αλλά στο τέλος το αποδέχεται καταφέρνοντας να πείσει τα βαλκανικά προτεκτοράτα που της έχουν αναθέσει δημοσιονομική δουλειά να βάλουν, για τρία χρόνια, ποσόστωση (quota) στα καινούργια αυτοκίνητα, έναντι μείωσης της αμοιβής της από 5% σε -2% (δηλαδή να τις πληρώνει). Τα (αμερικανικά) προτεκτοράτα τo δέχονται, η Ελλάδα αποκτά ασφαλές δημοσιονομικό πλεόνασμα +3% (από τον ΦΠΑ) και ισορροπημένο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών μέσω των εξασφαλισμένων εξαγωγών της μεταχειρισμένων οχημάτων στις βαλκανικές αγορές. Η ανεργία περιορίζεται στην δομική 4%, τα ξενοδοχεία δουλεύουν 12 μήνες το χρόνο, και η Ελλάδα αποκτά ετήσια δυνατότητα συναρμολόγησης 800.000 οχημάτων σε 12 μήνες, ασφαλή εξαγωγική ζήτηση για τα μεταχειρισμένα της και θετικό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών.

Κ. Πρόεδρε,

Όπως μπορείτε να διαπιστώσετε το Σχέδιο μου είναι, από οικονομικοτεχνικής απόψεως, απολύτως ρεαλιστικό γιατί, όλα τα εμπλεκόμενα μέρη πραγματοποιούν συμφωνίες Win-Win σε βάρος χωρών εκτός του  Eurogroup. Με τον προσεκτικά μελετημένο τρόπο δεν παρακάμπτεται το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο εκτός από την θεμελιακή κίνηση του σεναρίου μου που θέλει την EKT να διαγράφει χρέος με ταυτόχρονη εκτύπωση χρήματος, κάτι που όμως έχει γίνει ήδη άτυπα 3 φορές.

Τελειώνοντας επισημαίνω ότι, μια τέτοια εξέλιξη στην Ευρώπη είναι έξω από τις πολιτικές επιλογές της συνεπώς η στατιστική πιθανότητα εμφάνισής της είναι σχεδόν μηδενική και αυτό ακριβώς καθιστά το σενάριο μου απολύτως οριακό και συνεπώς  κατάλληλο για την επόμενη σας ομιλία στην Βουλή του 12ου πλανήτη Nibiru ο οποίος, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Πράβντα» βρίσκεται σε κίνηση πίσω απ’ τον Πλούτωνα

Με τιμή

Κώστας Δ. Καββαθάς

Δημοσιογράφος

Πρόεδρος του ΚΕΠ (Κόμμα Ενισχυμένης (Augmented) Πραγματικότητας

(*)Παραθέτω το σχετικό λήμμα από την Wikipedia σε περίπτωση που το ξεχάσασετε: Tier 1 capital is the core measure of a bank‘s financial strength from a regulator‘s point of view. It is composed of core capital,[1] which consists primarily ofcommon stock and disclosed reserves (or retained earnings),[2] but may also include non-redeemable non-cumulative preferred stock

Υ.Γ της 25.10.11 κ. Πρόεδρε, Ελπίζω να διαθέτετε το χιούμορ που απατείται για να χειριστείτε αόρατους δημοσιογραφους σαν τον γράφοντα._Κ.Κ


 1. Konstantinos

  Πιστευετε πραγματικα, κ. Καββαθα, οτι ο αποδεκτης-αναγνωστης του κειμενου σας εχει τη δυνατοτητα (μεσα απο την αλληγορια) να καταλαβει το περιεχομενο του?

  Μου αρέσει!

  • Όχι!

   Μου αρέσει!

   • Konstantinos

    Ας συμφωνησουμε, λοιπον, οτι αυτη η αναρτηση σας (μαζι με εκατονταδες αλλες) ειναι αλλη μια διδακτικη ειρωνια προς ολους οσους, στη σημερινη Ελληνιτσα, αρνουνται να σκεφτουν.

    Μου αρέσει!

  • Κωσταντίνε, εγώ προσωπικά όπως πάρα πολλοί άλλοι αναγνώστες «παίρνουμε» τα μηνύματα που θέλει να περάσει έστω και με αλληγορίες ο κος Καββαθας, και διαβάζουμε με μεγάλο ενδιαφέρον τις δημοσιεύσεις του, απόδειξη δε τούτου είναι ο αριθμός επισκέψεων της ιστοσελίδας του!!!!!!

   Μου αρέσει!

   • Konstantinos

    Συμφωνω απολυτα, αλλωστε αυτο κανω και γω.

    Μου αρέσει!

 2. Κώστα άργησες, τη θέση παρα τον πρωθυπουργό την έχει πάρει ο στρατηγός (http://pasokhtefra.blogspot.com/) !!!

  Μου αρέσει!

  • Ω Θεέ μου. Οποία ατυχία χτύπησε τον αμαρτωλό!

   Μου αρέσει!

   • Εσυ φταις για τα δεινα σου κυριε Καλχα.Αλλα συνεχιζεις να μιλας ήξης – αφιξης (?το σκοτωσα;) ,τι δουλεια εχει το ενα με το αλλο? Εεεε ; Εκτος αν εννοεις τον Αινσταιν που ειπε πως ο Θεος δεν «παιζει» ζαρια ή κατι τετοιο τελος παντων….
    Αμαρτωλε !!! συνεχιζεις τις παραβολες και το «πληρωνεις ….ενω θα μπορουσες να μιλας κατω απ το τραπεζι και να κερδιζεις με το σπαθι σου…

    Μου αρέσει!

   • Το έχουν αυτό οι μάντεις. Δείτε τι έπαθε ο Ιησούς και η Ζαν ντ’ Αρκ για να μην αναφέρω τον Μίμη Ανδρουλάκη…

    Μου αρέσει!

   • Ποιος Θεός; Έχετε μείνει πίσω. Ο Μπένι έχει αναλάβει την διακυβέρνηση του Σύπαντος

    Μου αρέσει!

 3. βασιλης αγρινιο

  κυριε Κωστα αυτα που προτεινετε ειναι για χωρες που οι πολιτικες δυναμεις,οι συνδικαλιστες,τα καναλια,ακομη και οι πολιτες,εχουν συμφωνησει σε ορισμενα πραγματα οπως παιδεια,υγεια,ενεργεια να εχουν κοινη πολιτικη ανεξαρτητως κυβερνησεως και να μην αλλαζουν τα παντα καθε 1 μηνα…στην Ελλαδα δε μπορουμε να συμφωνησουμε ουτε για τα μικροζητηματα διαχειρισης της πολυκατοικιας μας..θα ακολουθησουμε ενιαια στρατηγικη για να διαχειριζομαστε τα γραφειοκρατικα ζητηματα των βαλκανικων χωρων?ας διορθωσουμε τα χαλια μας πρωτα….σε ενα τραπεζι καθεσαι και συζητας.αν υπαρχει ενας αριστερος και ενας δεξιος ακομη κι αν κατι σωστο προταθει θα απορριφθει αν το πει ο αντιπαλος.αντιθετα ο ομοιδεατης και παπαρια να πει θα την υιοθετησουμε επειδη φοραει τα ιδια γυαλια με εμας…

  Μου αρέσει!

  • Αυτό για τα προτεκτοράτα το είπα έχοντας υπ’ όψη το Σχέδιο για τα Δυτικά Βαλκάνια που περιλαμβάνει και την (οικονομική κατ’ αρχή) ανεξαρτητοποίηση της Δυτικής Θράκης. Με με κατηγορείτε άδικα (σνιφ)

   Μου αρέσει!

  • Περιμένετε! Η σωτηρία έρχεται με την «εισδοχή» της Ντιοραμπακ και του Καρα-Τζεφέρ στη κυβέρνηση «Συνεργασίας»

   Μου αρέσει!

 4. arstamou

  Έχουν τύχη στην Ελλάδα τα αυτονόητα;
  Όταν αυτοί που θα μπορούσαν να τα εφαρμόσουν έχουν χάσει την ικανότητα να σκέφτονται;

  Μου αρέσει!

 5. Αν υποψιαστώ ότι, ο Πρόεδρος και ο Αντ’ Αυτού θα χρησιμοποιήσουν τις δικές προτάσεις για πουν ότι «έσωσαν την Ελλάδα» εκτός ότι, «θα αυτοκτοοοονήσω», θα αρνηθώ τη θέση του Συμβούλου στο OpenGov

  Μου αρέσει!

 6. Κυριάκος

  Ένα προφητικό τραγούδι από το 1982!!!! Λες και γράφτηκε σήμερα. Προσέξτε πολύ το στοίχο.

  Μου αρέσει!
Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.Αρέσει σε %d bloggers: