Οι πυλώνες της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής

Από την ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Στους βασικούς άξονες της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής αναφέρθηκαν τα μέλη της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εξωτερικών, ο υπουργός Δημήτρης Δρούτσας, η αναπληρώτρια υπουργός Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και οι υφυπουργοί Σπύρος Κουβέλης και Δημήτρης Δόλλης σε συνέντευξη Τύπου.
Υποδεχόμενος τους συνεργάτες του, ο κ. Δρούτσας ευχήθηκε «καλή δουλειά» και μεταξύ άλλων, μιλώντας για τις αλλαγές που συντελούνται στο διεθνές περιβάλλον, ανακοίνωσε τη συγκρότηση επιτροπής που θα επεξεργαστεί το νέο πολιτικό δόγμα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής και στην οποία θα συμμετέχουν στελέχη του υπουργείου, ακαδημαϊκοί, ενώ ιδιαίτερο ρόλο θα διαδραματίσει το ΕΣΕΠ (Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής).

Ο κ. Δρούτσας αναφέρθηκε στα «απτά αποτελέσματα της πολιτικής των έντεκα τελευταίων μηνών», επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα είχε χάσει τη φωνή της στο διεθνές στερέωμα. Αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία για την «ατζέντα 2014» για την ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών της Βαλκανικής, ενώ σε ό,τι αφορά το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, σημείωσε ότι τώρα πλέον η Ελλάδα έχει δείξει την πολιτική της βούληση και γι’ αυτό οι πιέσεις δεν ασκούνται πλέον στη χώρα, γιατί το κλίμα έχει αντιστραφεί, εφ’ όσον έχει καθορίσει το σαφές πλαίσιο για την πολιτική που επιδιώκει.

Σχετικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο υπουργός επανέλαβε ότι η Ελλάδα επιδιώκει στενή συνεργασία με την Τουρκία, με την προϋπόθεση ότι θα υπάρχει πλήρης σεβασμός στο Διεθνές Δίκαιο, την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Αποκάλεσε «παράθυρο ευκαιρίας» το δημοψήφισμα της Κυριακής για την τουρκική ηγεσία και τόνισε ότι «οφείλουμε να αξιοποιήσουμε αυτήν την ευκαιρία με προσεκτικά βήματα».

Ο Δημήτρης Δρούτσας τόνισε πως το Κυπριακό παραμένει προτεραιότητα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής και αυτό, άλλωστε, σηματοδότησε με την πρόσφατη επίσκεψή του στη Λευκωσία, αμέσως με την ανάληψη των καθηκόντων του ως υπουργού. Αναφέρθηκε ακόμη στην αξιοποίηση των σχέσεων εμπιστοσύνης με τον αραβικό κόσμο και στην πολύ σημαντική συνεισφορά που μπορεί να προσφέρει η Ελλάδα στην προώθηση μιας λύσης στο Μεσανατολικό, το οποίο τώρα έχει εισέλθει σε μια νέα φάση.

Έκανε τέλος λόγο για τις επικείμενες αλλαγές στη δομή και τη λειτουργία των υπηρεσιών του υπουργείου Εξωτερικών και ανακοίνωσε ότι πρόκειται να ιδρυθεί θέση Ειδικού Γραμματέα με χρονική διάρκεια ενός έτους, ο οποίος θα ασχοληθεί με τα διοικητικά υπό την εποπτεία του γενικού γραμματέα πρέσβη Ι. Ζέππου.

Η αναπληρώτρια υπουργός Μαριλίζα Ξενογιανακοπούλου τόνισε την «τιμή και την ευθύνη» που έχει για τη θέση που ανέλαβε, με αρμοδιότητα τις ευρωπαϊκές υποθέσεις. Αναφερόμενη στις προκλήσεις που θα απασχολήσουν την Ελλάδα, μίλησε για τη στρατηγική της διεύρυνσης με τη συμμετοχή της Ελλάδας, την στρατηγική του 2020 της ΕΕ – που θα αποτελέσει και τη μετεξέλιξη της στρατηγικής της Λισαβόνας- την αναθεώρηση των δημοσιονομικών, αλλά και την Λευκή Βίβλο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που αναμένεται να δοθεί στην δημοσιότητα μέσα στις επόμενες εβδομάδες, από την οποία εξαρτάται και το μέλλον των δημοσιονομικών προοπτικών, η Κοινή Αγροτική Πολιτική κλπ.

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Σπύρος Κουβέλης ανέφερε ότι το τελευταίο διάστημα η οικονομική διπλωματία έχει αναδειχθεί σε βασικό πυλώνα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, όπως είχε παρουσιασθεί στην ολοκληρωμένη στρατηγική, που στόχο έχει να «ανοίξει η ελληνική επιχειρηματικότητα προς τον έξω κόσμο», με έμφαση τις αραβικές χώρες, τις χώρες του Κόλπου, τα Βαλκάνια, τη Ρωσία και την Κίνα.
http://www.euro2day.gr

Νέο δόγμα για την ελληνική εξωτερική πολιτική
Τη συγκρότηση Επιτροπής η οποία θα επεξεργαστεί το νέο πολιτικό δόγμα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Δρούτσας, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου όπου παρουσιάστηκαν οι βασικοί άξονες της εξωτερικής πολιτικής της χώρας.

Στην Επιτροπή θα συμμετέχουν στελέχη του υπουργείου, ακαδημαϊκοί, ενώ ιδιαίτερο ρόλο θα διαδραματίσει το ΕΣΕΠ (Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής).

Αφού έκανε λόγο για απτά αποτελέσματα της πολιτικής των έντεκα τελευταίων μηνών, επισημαίνοντας οτι τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα είχε χάσει τη φωνή της στο διεθνές στερέωμα, ο κ. Δρούτσας αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην πρωτοβουλία για την «Ατζέντα 2014» για την ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών της Βαλκανικής, καθώς και στις πρόσφατες επισκέψεις του στο Βελιγράδι και την Πρίστινα.

Στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, ο υπουργός Εξωτερικών υποστήριξε ότι πλέον η Ελλαδα έχει δείξει την πολιτική της βούληση και γι’ αυτό οι πιέσεις δεν ασκούνται σε αυτή, καθώς το κλίμα έχει αντιστραφεί.

Σε ερώτηση σχετικά με το χρονικό ορόσημο της συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, ο κ. Δρούτσας παρατήρησε πως «πάντα υπάρχουν χρονικά ορόσημα, όμως εμείς δεν θέλουμε να μιλούμε με ορόσημα, αλλά με καθαρές θέσεις: αν οι γείτονές μας αποφασίσουν να εξετάσουν το πρόβλημα με ανοιχτό μυαλό, εδώ είμαστε με τις θέσεις μας».

Όπως έκανε γνωστό, ο ίδιος προτίθεται να συναντηθεί με τον Μάθιου Νίμιτς στη Νέα Υόρκη (στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ), χωρίς να αποκλείσει (σε περίπτωση που παραστεί στη Ν.Υόρκη και ο Ν.Γκρούεφσκι) και μια συνάντηση των δύο πρωθυπουργών των δύο χωρών. Κληθείς τέλος να σχολιάσει τις αρνητικές δηλώσεις αξιωματούχων της ΠΓΔΜ, αρκέστηκε να πει πως «δεν θα αφήσουμε καμιά δήλωση να μας επηρεάσει».

Όσον αφορά τα ελληνοτουρκικά ο υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε οτι η Ελλάδα επιδιώκει στενή συνεργασία με την Τουρκία, υπό την προϋπόθεση οτι θα υπάρχει πλήρης σεβασμός στο Διεθνές Δίκαιο, την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. «Στο πλαίσιο αυτό, είμαστε έτοιμοι, στηρίζουμε την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας με στόχο την πλήρη ένταξη», δήλωσε ο κ. Δρούτσας με την επισήμανση ότι δεν είναι στα ενδιαφέροντα της Ελλάδας η προώθηση μιας άλλου είδους σχέσης Τουρκίας – ΕΕ.

«Κανείς εταίρος δεν υποστήριξε την “άνευ όρων ένταξη” της Τουρκίας στην Ε.Ε. … Αυτό που υποστηρίχθηκε από ορισμένους, είναι ότι “η Τουρκία δεν πρέπει να αποσυνδεθεί από την Ευρώπη” και ότι “πρέπει με κάποιο τρόπο να ενσωματώσουμε την Τουρκία στις πολιτικές της ΕΕ», σημείωσε, «όμως ένας είναι ο μόνος δρόμος: πλήρης ανταπόκριση στις υποχρεώσεις για την πλήρη ένταξη», συμπλήρωσε.

Χαρακτήρισε μάλιστα «παράθυρο ευκαιρίας» το δημοψήφισμα της περασμένης Κυριακής για την τουρκική ηγεσία, καθώς όπως εκτίμησε, επιτρέπει στον Τούρκο πρωθυπουργό να προχωρήσει με πιο αποφασιστικές μεταρρυθμίσεις, για το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας, αλλά και σε άλλα θέματα, όπως η επίλυση του Κυπριακού. «Οφείλουμε», τόνισε, «να αξιοποιήσουμε αυτήν την ευκαιρία με προσεκτικά βήματα».

Απαντώντας σε ερώτηση περί πιθανού χρονοδιαγράμματος για την εκδήλωση «θετικής εξέλιξης εκ μέρους της Άγκυρας», ο κ. Δρούτσας παρατήρησε πως «δεν είναι σκόπιμο σε αυτή τη φάση να τίθενται χρονικά ορόσημα», επισημαίνοντας πάντως ότι οι δύο κυβερνήσεις γνωρίζουν πόσο γρήγορα βήματα απαιτούνται.

Σε ερώτηση για το «casus belli» επανέλαβε πως πρόκειται για μια απαράδεκτη αναφορά – τόσο στο επίπεδο των γενικών αρχών και της καλής γειτονίας, όσο και στο επίπεδο των προδιαγραφών που πρέπει να τηρούνται από μια υποψήφια χώρα.

Τέλος, αναφορικά με την πρόθεση της Ελλαδας να διερευνήσει πιθανά κοιτάσματα φυσικού αερίου σε περιοχές όπου δεν εμπλέκεται η Τουρκία, ο κ. Δρούτσας απάντησε ότι η Ελλάδα θα αξιοποιήσει όλα τα δικαιώματα που της αντιστοιχούν και προκύπτουν από το διεθνές δίκαιο.

Ο υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε για μία ακόμη φορά ότι το Κυπριακό παραμένει προτεραιότητα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής και αυτό, άλλωστε -είπε- σημαδοτότησε με την πρόσφατη επίσκεψή του στη Λευκωσία, αμέσως με την ανάληψη των καθηκόντων του ως υπουργού. Όπως εκτίμησε, το Κυπριακό δεν περνά μια εύκολη φάση, κάνοντας ωστόσο αναφορά στη στενή συνεργασία και το συντονισμό που υπάρχει με την κυπριακή ηγεσία και τον πρόεδρο Χριστόφια.

Ο κ. Δρούτσας έκανε ιδιαίτερη μνεία στην πρόταση για την επιστροφή των Βαρωσίων και το άνοιγμα του λιμανιού της Αμμοχώστου και εξέφρασε την ελπίδα οτι η τουρκοκυπριακή πλευρά θα ανταποκριθεί θετικά, τονίζοντας πως «είναι ευκαιρία να δείξει η Τουρκία ότι δεν μένει μόνο στα λόγια, αλλά τα κάνει και πράξεις με αποτελέσματα».

Κατά τη συνέντευξη Τύπου ο υπουργός αναφέρθηκε ακόμη στην αξιοποίηση των σχέσεων εμπιστοσύνης με τον αραβικό κόσμο και στην πολυ σημαντική συνεισφορά που μπορεί να προσφέρει η Ελλάδα στην προώθηση μιας λύσης στο Μεσανατολικό, το οποίο -όπως είπε- τώρα έχει εισέλθει σε μια νέα φάση.

Τέλος, ο κ. Δρούτσας έκανε λόγο για τις επικείμενες αλλαγές στη δομή και τη λειτουργία των υπηρεσιών του υπουργείου Εξωτερικών, η οποία όπως διαβεβαίωσε, θα γίνει ακόμη πιο αποτελεσματική με το νέο σύστημα της ηλεκτρονικής διαχείρισης εγγράφων, τον εξορθολογισμό της οικονομικής διαχείρισης και τη μείωση της σπατάλης και την εξωστρέφεια των υπηρεσιών του υπουργείου στην ελληνική κοινωνία. Στο πλαίσιο αυτό ανακοίνωσε ότι πρόκειται να ιδρυθεί θέση ειδικού γραμματέα με χρονική διάρκεια ενός έτους, ο οποίος θα ασχοληθεί με τα διοικητικά υπο την εποπτεία του γενικού γραμματέα, πρέσβη Ι. Ζέππου.

Ερωτηθείς αν το ΥΠΕΞ προτίθεται να αναμείξει τον ιδιωτικό τομέα στην αναδιάταξη των υπηρεσιών του, ο κ. Δρούτσας απάντησε πως έχει παρακαλέσει όλους τους συλλόγους να υποβάλουν τις προτάσεις τους και επανέλαβε πως το όλο εγχείρημα βρίσκεται υπό την εποπτεία της υπηρεσιακής ηγεσίας του υπουργείου Εξωτερικών.

Σημείωσε εξάλλου, πως με την αποφασιστική συμβολή της διπλωματικής υπηρεσίας, αλλά και όλων των εργαζομένων στο υπουργείο Εξωτερικών, έχει υπάρξει σημαντική συμβολή στην εξοικονόμηση πόρων.

Ο υπουργός των Εξωτερικών δέχθηκε ερωτήσεις και για το θέμα των μεταναστών. Όπως επεσήμανε, πέραν των διμερών εργαλείων, η Ελλάδα θα αξιοποιήσει όλα τα εργαλεία που προσφέρει η Ε.Ε. στα θέματα μετανάστευσης, ενώ ήδη ανέπτυξε σημαντικές πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση εκπόνησης συμφωνιών άμεσης επαναπροώθησης. Ειδικά για τους Ρομ -και τον κίνδυνο μεταφοράς τους από την Γαλλία και την Ιταλία- διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει οποιοδήποτε ενδεχόμενο μετεγκατάστασής τους.

Παρόντες στη συνέντευξη Τύπου ήταν επίσης η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών Μαριλίζα Ξενογιανακοπούλου και οι υφυπουργοί Σπύρος Κουβέλης και Δημήτρης Δόλλης.

Μεταξύ άλλων ο κ. Κουβέλης τόνισε ότι το τελευταίο διάστημα η οικονομική διπλωματία έχει αναδειχθεί σε βασικό πυλώνα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, όπως είχε παρουσιαστεί στην ολοκληρωμένη στρατηγική, που ως στόχο έχει να ανοίξει η ελληνική επιχειρηματικότητα προς τον έξω κόσμο, με έμφαση τις αραβικές χώρες, τις χώρες του Κόλπου, τα Βαλκανια, τη Ρωσία και την Κίνα.

Μεταξύ άλλων ο υφυπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στην σύσταση Κοινής Επιτροπής με το Κατάρ για την επένδυση του Αστακού και στις σημαντικές επαφές με τη Λιβύη και τις χώρες του Ευξείνου Πόντου, στο Ελληνοαραβικό Επιχειρηματικό Φόρουμ που θα γίνει στις 24 Σεπτεμβρίου, με τη συμμετοχή πολιτικών και επιχειρηματιών, ενώ εκτίμησε πως οι επαφές με τους Αμερικανούς «ξανάφεραν την Ελλάδα στη θέση του σημαντικού οικονομικού εταίρου για τις ΗΠΑ». Στόχος τώρα, πρόσθεσε, είναι «να ξεδιπλωθεί η ελληνική παρουσία και η οικονομική διπλωματία σε άλλες περιοχές, όπως στα Βαλκάνια (που συντάσσεται με το στόχο για το 2014), την Ιαπωνία, την Κορέα, την Αφρική και τη Λατινική Αμερική. Καταλήγοντας, ο κ.Κουβέλης αναφέρθηκε στην αλλαγή της υπηρεσίας της ΥΔΑΣ, με τον διαχωρισμό της αναπτυξιακής συνεργασίας απο την ανθρωπιστική βοήθεια.

Ο κ. Δημήτρης Δόλλης ανέλαβε καθήκοντα υφυπουργού Εξωτερικών με αρμοδιότητα τα θέματα που αφορούν τον Απόδημο Ελληνισμό και τις Εκκλησιαστικές Υποθέσεις. «Χαίρομαι», είπε αναφερόμενος στον ελληνισμό της διασποράς, «γιατί επιστρέφω σε ένα χώρο μέσα απο τον οποίο ξεκίνησα μετά την επιστροφή μου στην Ελλάδα το 1999 -έναν τομέα, μια άλλη Ελλάδα, που όχι μόνο έχει μεγαλουργήσει, αλλά ζει σε διαφορετικά κομμάτια του κόσμου».

Όσον αφορά το θέμα της επιστολικής ψήφου, ο υφυπουργός Εξωτερικών σημείωσε πως το θέμα θα αντιμετωπιστεί στον νέο εκλογικό νόμο που θα συζητηθεί σύντομα στη Βουλή.

Μεταξύ άλλων σημείωσε επίσης ότι «το εκκλησιαστικό και ιδιαίτερα τα Πατριαρχεία είναι ένα σοβαρό κομμάτι του τρίπτυχου γλώσσας – πολιτισμός – πίστη, του Ελληνα της Διασποράς και θα έχουν την ανάλογη προσοχή απο το ελληνικό κράτος».

Κληθείς να σχολιάσει την αναγγελθείσα ιδιωτική πρωτοβουλία για την πραγματοποίηση λειτουργίας στην Αγ.Σοφία, ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας ανέφερε ότι τα θέματα εκκλησιαστικής τάξης είναι αρμοδιότητα του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

σ.σ Πρέπει να ομολογήσω ότι , αισθάνομαι ένα δέος όταν διαβάζω τις θέσεις δύο γιγάντων της Εξωτερικής Πολιτικής σαν τον τον φον Ντιτριχ Δρούτσα και την Κα Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου. Μου θυμίζουν τη «διπλωματία» του πηδηχτού ζεϊμπέκικου του ΓΑΠ και τα έργα και τις ημέρες του Μαρκησίου Αντουάν ντε Σαμάρ-Κ.Κ

Δημοσιεύτηκε από τον kavvathas

Δημοσιογράφος, εκδότης,παρατηρητής γεγονότων, (πρώην)οδηγός αγώνων. Πάντα χειριστής ανεποπτέρων, αεροπλάνων και ελικοπτέρων -Journalist, publisher, (ex)racing & rally driver. Pilot (glider, plane + helicopter) Η δραστηριότητα του Κώστα Καββαθά στο χώρο της έντυπης δημοσιογραφίας ξεκίνησε το 1959 από το περιοδικό «Ταχύτης», που είχε ως αντικείμενό του τους αγώνες αυτοκινήτου. Eκδόθηκε για λίγο καιρό από την «Ecurie Eρμής», έναν από τους παλαιότερους συλλόγους φίλων της Αυτοκίνησης που ιδρύθηκαν στην Ελλάδα. Το 1963 ξεκίνησε η συνεργασία του με την εφημερίδα «Μεσημβρινή», στην οποία κράτησε τη στήλη του αυτοκινήτου για τρία περίπου χρόνια. Το 1966 δούλεψε στο εβδομαδιαίο περιοδικό επικαιρότητας «Άλφα», το πρώτο στα εγχώρια χρονικά του Τύπου που, στην ύλη του, είχε σελίδες αφιερωμένες στο αυτοκίνητο. Λίγο αργότερα χρονολογείται η πρώτη προσπάθεια να εκδόσει δικό του περιοδικό, με τον Γιάννη Μπαρδόπουλο, το «Τροχοί+Δρόμοι», η οποία όμως διακόπηκε λίγο πριν το τυπογραφείο!Από την πρώτη απόπειρα σώζονται λίγες φωτογραφίες, τις οποίες θα μπορέσετε να δείτε όταν το Ιστολόγιο γίνει, επιτέλους, portal. Μετά από σύντομο πέρασμα από το «Νέο Αυτοκίνητο» των αδελφών Αντώνη και Μιχάλη Γρατσία, εντάχθηκε στο επιτελείο του περιοδικού «Αuto Eξπρές» του Σπύρου Γαλαίου, που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το καλοκαίρι του 1967. Σύντομα ανέλαβε τη θέση του αρχισυντάκτη, διαδεχόμενος τον Κυριάκο Κορόβηλα. Τον Οκτώβριο του 1970 ίδρυσε, με τη σύζυγό του Σοφία, το περιοδικό «4ΤΡΟΧΟΙ» και, όπως ήταν λογικό, έριξε εκεί το βάρος της αρθρογραφίας του. Παρ' όλα αυτά βρήκε χρόνο να γράφει στο εβδομαδιαίο περιοδικό «Επίκαιρα», που όλοι οι παλιοί γνωρίζουν και που θεωρείται –ακόμη και σήμερα που εκδόθηκε ένα με τον ίδιο τίτλο- ως το καλύτερο του είδους που εκδόθηκε ποτέ στην Ελλάδα. Τα άρθρα του Κ.Κ. στα "Ε" θα συμπεριληφούν σύντομα και σε αυτό το ιστολόγιο. Άρθρα του δημοσιεύτηκαν επίσης στην εφημερίδα «Το Βήμα» από το 1991 ως το 1998, καθώς και για ένα ...μικρό διάστημα(!) στην «Καθημερινή», μία άλλη ιστορία, που επίσης θα μπορέσετε να απολαύσετε εδώ σαν μία σπαρταριστή (στηγελοιότητά της) "κωμωδία". Σήμερα, εκτός από τα περιοδικά των «Τεχνικών Εκδόσεων», ο Κώστας Καββαθάς αρθρογραφεί στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα», από το πρώτο της φύλλο. Στο ενεργητικό του συμπεριλαμβάνονται -μέχρι στιγμής- δύο βιβλία: «Porsche, ο άνθρωπος και τα αυτοκίνητα» του Richard von Frankenberg, που μετέφρασε στα ελληνικά το 1972 μαζί με δύο ακόμη συναδέλφους του και «Το βιβλίο του Πραγματικού Οδηγού». Τα κείμενά του, έντονα συναισθηματικά, περιέχουν σχεδόν τα πάντα: περιγραφές από διεθνείς κι ελληνικούς αγώνες, ιστορίες από τα παλιά χρόνια του αυτοκινήτου, συνεντεύξεις από σημαντικά στελέχη αυτοκινητοβιομηχανιών και συμπεράσματα από τις εξαντλητικές δοκιμές των εκάστοτε νέων μοντέλων, κοινωνική κριτική και σχόλια για τα καλώς ή τα κακώς κείμενα της χώρας και των ανθρώπων της. Στα πρώτα χρόνια των «4Τροχών» έγραφε και τεχνικά άρθρα, καθώς και "συμβουλές" για την ασφαλή και ασφαλή και γρήγορη οδήγηση. Με το πέρασμα των δεκαετιών όμως αφ' ενός το ενδιαφέρον μετατοπίστηκε από την τεχνολογία στα ζαντολάστιχα και αφ΄ετέρου άλλοι, ικανότεροι ανέλαβαν (μικρός Νίνης, Έλλη Κοκκίνου, γελοτοποιός του αυτοκράτορα κλπ) και ο Κ.Κ. αποφάσισε πως, αρκετά με τα "τεχνικά άρθρα" που, άλλοστε, δεν γίνονται καταληπτά από τον "ανθό" της ελληνικής νεολαίας -έτσι όπως τον κατάντησαν οι ανεπάγγελτοι "πολιτικοί". Το 2009 ο Κώστας Καββαθάς συμπλήρωσε 50 χρόνια δημοσιογραφικήςςς και 40 εκδοτικής ζωής αν και η τελευταία δεν είναι ακριβώς όπως την οραματιζόταν για λόγους που αναφέρονται σε άλλες σελίδες του ιστολογίου…

4 σκέψεις σχετικά με το “Οι πυλώνες της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής

  1. Μετά από 50 χρόνια στη δημοσιογραφία και 40 στις εκδόσεις απέκτησα την ικανότητα να διαβάζω ακόμα και κείμενασαν αυτό του Φον Ντίτριχ!
    Μη ξεχνάτε ότι, η ανάρτησή τους έχει, εκτός από ενημερωτική και μαθησιακή και ιστορική σημασία. Για τους ισορικούς του 2800 της ημερομηνίας μας θα είναι κάτι σαν ψηφιακοί Ερκουλιανοί Πάπυροι

    Μου αρέσει!

  2. «Χαίρομαι γιατί επιστρέφω σε ένα χώρο μέσα απο τον οποίο ξεκίνησα μετά την επιστροφή μου στην Ελλάδα το 1999 -έναν τομέα, μια άλλη Ελλάδα, που όχι μόνο έχει μεγαλουργήσει, αλλά ζει σε διαφορετικά κομμάτια του κόσμου». Οπότε αφού μεγαλουργείς και σε διαφορετικά κομμάτια του κόσμου, γιατί δεν κομματιάζουμε την ελληνίτσα σε Δημοκρατία της Γκιουμουλτσίνας, Μακεδονία του Αιγαίου, Τσαμουριά, Τουρκική Δημοκρατία, κλπ ώστε να μεγαλουργήσουμε επιτέλους;_Κ.Π.

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρέσει σε %d bloggers: