Μια «νταβουτογλιανή» προβοκάτσια με ασύλληπτες θερμές επιπτώσεις για τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο

Εξαιρετικό άρθρο

Από το «Ινφογνώμων-Πολιτικά»

του Ιωάννη Μάζη *
«Στη Μέση Ανατολή πρέπει να μην πιστεύεις τίποτα από όσα ακούς και τα μισά από όσα βλέπεις». Αυτή είναι μια ρήση του Ουαλίντ Τζουμπλάντ, ο οποίος την είπε για τον Λίβανο και εγώ την προσάρμοσα για ολόκληρη τη Μέση Ανατολή.

Είναι μια πολύπλοκη υπόθεση, η οποία από πλευράς των συμμετεχόντων πολιτών των λοιπών χωρών που μετείχαν σε αυτή ήταν απολύτως καθαρή και ανθρωπιστικών προθέσεων, δεν συνέβαινε όμως το ίδιο και από την πλευρά της Τουρκίας. Και για να μην βασανίζουμε τον αναγνώστη, να ξεκαθαρίσουμε εξαρχής ότι πρόκειται για εκμετάλλευση των ανθρωπιστικών και δημοκρατικών αισθημάτων πολλών ανύποπτων και εγνωσμένης εντιμότητας πολιτών από την τουρκική εξωτερική πολιτική, και συγκεκριμένα τους κυρίους Νταβούτογλου και Ερντογάν. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή:

Την Τρίτη (25 Μαΐου) έλαβε χώρα στην Κωνσταντινούπολη ένα συμβάν, το οποίο θα μπορούσε από μόνο του να χαρακτηριστεί ήσσονος σημασίας αλλά με μακροπρόθεσμες επιπτώσεις. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου κάλεσε το Ισραήλ να άρει τον αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας και να επιτρέψει σε ένα στολίσκο του Insani Yardim Vakfi/ΙΗΗ (Οργάνωση Ανθρωπιστικής Βοήθειας), μιας τουρκικής θρησκευτικής ΜΚΟ, η οποία κατά το Ινστιτούτο Stratfor συνδέεται με το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) της Τουρκίας, να φέρει σε πέρας την αποστολή του, δηλαδή τον εφοδιασμό των Παλαιστινίων με ανθρωπιστική βοήθεια. Το τουρκικό πλοίο στο οποίο έγιναν τα επεισόδια ανήκε σε αυτή την τουρκική Μη Κυβερνητική Οργάνωση, την IHH.

Η οργάνωση όμως αυτή, σύμφωνα με μελέτη του Danish Institute for International Strategy του 2006, με συγγραφέα τον Evan F. Kohlman, χαρακτηρίστηκε ως ισλαμική οργάνωση που εκτός από ανθρωπιστική βοήθεια έχει διατελέσει και «βιτρίνα» για τρομοκρατικές οργανώσεις (The Role of Islamic Charities in International Terrorist Recruitment and Financing)1. Το 2008 το Ισραήλ τη χαρακτήρισε επίσης τρομοκρατική οργάνωση. Νωρίτερα, η οργάνωση ΙΗΗ είχε απορρίψει την πρόταση του Ισραήλ να διοχετεύσει τα εφόδια μέσω ισραηλινού εδάφους, από τον ισραηλινό λιμένα Ασντόντ.

Η κυβέρνηση Νετανιάχου αντέδρασε –κατόπιν προειδοποίησης πάντως– σπασμωδικά και έπαιξε ουσιαστικά το παιχνίδι της τουρκικής προβοκάτσιας κάνοντας υπερβολική και απαράδεκτη χρήση βίας, προκαλώντας 9 νεκρούς Τούρκους πολίτες πάνω στο τουρκικό σκάφος «Μαβί Μαρμαρά», της ισλαμιστικής οργάνωσης ΙΗΗ.

Η σπασμωδική αντίδραση όμως της κυβέρνησης Νετανιάχου απέναντι στους ακτιβιστές θα θέσει το Τελ Αβίβ υπό καθεστώς διεθνών πιέσεων, οι οποίες δεν ωφελούν τη διεθνή του θέση και την εικόνα του. Η προβοκατόρικη ενέργεια του διδύμου Ερντογάν – Νταβούτογλου κατάφερε να οδηγήσει σε διακοπή τις ισραηλινοπαλαιστινιακές συνομιλίες ειρήνευσης, όπως ανάγκασε τον Μαχμούντ Αμπάς, καταγγέλλοντας την επίθεση των κομάντος της κυβέρνησης Νετανιάχου, να… συστρατευτεί εκ των πραγμάτων, προσωρινά τουλάχιστον, με τη… Χαμάς! Πάντως, πέραν του απολύτως καταδικαστέου αυτού γεγονότος, πρέπει να δούμε και το γεωστρατηγικό παιχνίδι της Τουρκίας και να το αναλύσουμε.

Σύμφωνα και με το αμερικανικό Ινστιτούτο Stratfor –έχει σημασία να τονίσουμε την προέλευση του Ινστιτούτου–, η Τουρκία προσπαθεί να επανακάμψει στη διεθνή σκηνή ως μεγάλη δύναμη και η επιδίωξή της αυτή έχει τεράστια επίπτωση στην πάλαι ποτέ συμμαχία της με το Ισραήλ, που διήρκεσε περισσότερο από έξι δεκαετίες.

Το αμερικανικό αυτό Ινστιτούτο προέβλεπε, ήδη από την 25η Μαΐου 2010, σε σχετικό του policy paper, με εξαιρετική ακρίβεια τα εξής:

«Η Τουρκία προσπαθεί να επανακάμψει στη διεθνή σκηνή ως μεγάλη δύναμη και η επιδίωξή της αυτή έχει τεράστια επίπτωση στην πάλαι ποτέ συμμαχία της με το Ισραήλ, που διήρκεσε περισσότερο από έξι δεκαετίες. Πράγματι, η Τουρκία, διανύοντας το στάδιο της επανάκαμψής της, πρέπει να σταθεί κριτικά απέναντι στο Ισραήλ. Και τούτο γιατί η Άγκυρα πρέπει να αναλάβει ηγεμονικό ρόλο στη Μέση Ανατολή και να αναδειχτεί ως ηγέτιδα δύναμη του ευρύτερου ισλαμικού κόσμου. Τούτο μπορεί να εξηγήσει τη δηκτική στάση του Τούρκου πρωθυπουργού Ερντογάν και την άσκηση ηχηρής κριτικής έναντι του Ισραήλ στο Νταβός, έπειτα από την τελευταία στρατιωτική επιχείρηση του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, η οποία οδήγησε σε σοβαρή επιδείνωση τις τουρκοϊσραηλινές σχέσεις.

»Οι Τούρκοι διαισθάνονται προφανώς μια ευκαιρία να προσπαθήσουν να φέρουν το Ισραήλ σε δύσκολη θέση. Ταυτόχρονα, προσπαθούν να εκμεταλλευτούν υπέρ τους τις επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Γάζα. Αν και η ΜΚΟ μπορεί να έχει δεσμούς με το κυβερνών AKP, δεν υπάρχει ένδειξη ότι η κίνηση για άρση του αποκλεισμού έχει οργανωθεί από την κυβέρνηση. Το νέο σενάριο, πάντως, προβλέπει ένα δυνητικά τεράστιο διεθνές σκηνικό το οποίο, ανεξάρτητα από την έκβασή του, θα είναι επ’ ωφελεία της Τουρκίας. Οι Τούρκοι διαισθάνονται προφανώς μια ευκαιρία να προσπαθήσουν να φέρουν το Ισραήλ σε δύσκολη θέση.

»Εάν οι ισραηλινές δυνάμεις απαγορεύσουν τον πλου του σκάφους, η Τουρκία μπορεί να στρέψει τα διπλωματικά της βέλη κατά του Ισραήλ και να προκαλέσει γενικευμένη καταδίκη του. Η αύξηση της έντασης θα προκαλούσε την ανάμειξη των ΗΠΑ. Δεδομένης της εξάρτησης των ΗΠΑ από την Τουρκία, η τελευταία θα μπορούσε να αναγκάσει την Ουάσιγκτον να τοποθετηθεί ως προς το ζήτημα. Φυσικά, η Ουάσιγκτον δεν θα μπορούσε να αντιταχτεί στην Άγκυρα. Εναλλακτικά, εάν οι Ισραηλινοί αναγκάζονταν να επιτρέψουν στο στολίσκο να ολοκληρώσει την αποστολή του, η Τουρκία θα κατέγραφε μια μείζονα νίκη. Θα ενισχυόταν ο διεθνής ρόλος της Τουρκίας ως ανερχόμενης δύναμης, ειδικότερα στη Μέση Ανατολή και στον ευρύτερο ισλαμικό κόσμο, την ηγεσία του οποίου επιζητούν οι Τούρκοι. Αν και η κατάσταση, ανεξαρτήτως έκβασης, μόνον επικερδής μπορεί να είναι για την Τουρκία (win-win), βάζει το Ισραήλ σε εξαιρετικά δύσκολη θέση, ανεξαρτήτως του πώς θα χειριστεί το ζήτημα του στολίσκου. Εάν οι Ισραηλινοί αποφασίσουν να απαγορεύσουν στο σκάφος να παραδώσει τα εφόδια, διακινδυνεύουν να δεχτούν παγκόσμια κριτική και να χειροτερεύσουν περαιτέρω τις σχέσεις τους με τη σύμμαχο Τουρκία. Διακινδυνεύουν, επίσης, περαιτέρω περιπλοκή της κατάστασης με τις ΗΠΑ και τούτο γιατί, σε μια δύσκολη περίοδο για τις σχέσεις των ΗΠΑ με το Ισραήλ, η Ουάσιγκτον χρειάζεται την Άγκυρα για την επίλυση πολλαπλών περιφερειακών ζητημάτων. Από την άλλη πλευρά, εάν προσπαθήσουν να αποφύγουν τη διπλωματική αποτυχία και επιτρέψουν στο σκάφος να πλεύσει προς τον προορισμό του, θα έχουν λάβει αμυντική στάση απέναντι στην εθνική τους ασφάλεια. Κι αυτό είναι κάτι που το Ισραήλ δεν έχει κάνει ποτέ στο παρελθόν. Σε μια δύσκολη περίοδο για τις σχέσεις ΗΠΑ – Ισραήλ, με δεδομένη την απόκλιση των περιφερειακών συμφερόντων μεταξύ Ιράν και Παλαιστινίων, η ισραηλινή κυβέρνηση υπό τον πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου δεν επιθυμεί να εμπλακεί σε περαιτέρω ενέργειες που θα αύξαναν την ένταση με την κυβέρνηση του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα. Πέραν τούτου, το τουρκικό σκάφος, το οποίο έχει ήδη αποπλεύσει για τις ακτές της Γάζας, δημιουργεί μια κατάσταση στην οποία το Ισραήλ δεν έχει την επιλογή των κινήσεων. Το σενάριο αυτό έχει αποκτήσει τη δική του δυναμική – πολύ μεγαλύτερη από την αρχική πρόθεση των εμπλεκόμενων μερών».

Το αποτέλεσμα είναι όμως, όπως ο καθείς αντιλαμβάνεται πλέον, αυτό που περιγράφει το κείμενο του αμερικανικού think tank. Εκπληκτικό; Σίγουρα όχι για τους παροικούντες τη διεθνολογική Ιερουσαλήμ!

Πρέπει επίσης να τονιστεί ότι οι τυχοδιωκτικές αυτές κινήσεις της Τουρκίας θέτουν σε τεράστιο κίνδυνο την ασφάλεια της περιοχής εξωθώντας στα άκρα ισχυρούς γεωστρατηγικά πόλους ισχύος στη Μέση Ανατολή.

Και ας μου επιτραπεί και μια πρόβλεψη: οι εξελίξεις αυτές δεν θα αφήσουν τα εσωτερικά μέτωπα στην Τουρκία (Κούρδοι της Τουρκίας) αλλά και τις εξελίξεις στο Ιράκ (Κούρδοι του ιρακινού Κουρδιστάν) χωρίς αναταραχές και αλυσιδωτές εκρήξεις θερμών κρίσεων. Τα νεοοθωμανικά παίγνια του κ. Νταβούτογλου και του «μοιραίου» πρωθυπουργού του, ο οποίος προσπαθεί να ενδυθεί ρόλο σουλτάνου, δεν θα καταλήξουν προς το συμφέρον της Τουρκίας. Και να σκεφτεί κανείς ότι μόλις χθες τα αμερικανικά στρατεύματα στο Ιράκ παρέδωσαν την «Πράσινη Ζώνη» στον ιρακινό Στρατό και έγινε δύο ημέρες πριν τη συνάντηση Ομπάμα με τον Μαχμούντ Αμπάς και τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Ίσως αυτό να έκανε και τον κ. Νταβούτογλου να «κινητοποιηθεί ανθρωπιστικά» μέσω αναγνωρισμένων τρομοκρατικών οργανώσεων, για να προλάβει την επισφαλή γι’ αυτόν επόμενη ημέρα…

Αναφορικά, τώρα, με τον αποκλεισμό της Γάζας, θεωρώ ότι πρέπει να αναθεωρηθεί τάχιστα από ισραηλινής πλευράς. Δεν συνάδει με τις στοιχειώδεις αρχές του ανθρωπισμού και τυραννάει άδικα έναν πληθυσμό ανθρώπων που, ούτως ή άλλως, υποφέρουν και από την ίδια τη Χαμάς. Δεν αποτελεί πολιτική λογική ούτε επιδεικνύει διπλωματική ευφυΐα το «μαζί με τα ξερά καίγονται και τα χλωρά»! Εφόσον υπάρχει ζήτημα ασφάλειας του Ισραήλ, ας κλείσει απολύτως τα σύνορά του με τη Λωρίδα της Γάζας κι ας της αφήσει απολύτως ελεύθερη την επικοινωνία μέσω θαλάσσης και αέρος, αλλά και διά ξηράς από την Αίγυπτο. Δεν μπορεί η κυβέρνηση του κ. Νετανιάχου, όπως και αυτή του κ. Όλμερτ, να τιμωρούν έναν ολόκληρο λαό, επειδή βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση με τη Χαμάς.

Επίσης, μια τέτοια πράξη θα εκτιμηθεί δεόντως από τη διεθνή κοινότητα, αλλά και θα ανακουφίσει το χειμαζόμενο παλαιστινιακό πληθυσμό της περιοχής με ευεργετικά αποτελέσματα για την πρόοδο των ειρηνευτικών διαδικασιών.

Ας βοηθήσουμε όλοι μας προς μια τέτοια κατεύθυνση. Δεν είναι άστοχο…

1. Evan F. Kohlman, The Role of Islamic Charities in International Terrorist Recruitment and Financing, DIIS Working Paper no 2006/7, Copenhagen 2006.

* Ο Ιωάννης Θ. Μάζης είναι καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας και Γεωπολιτικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Read more: http://infognomonpolitics.blogspot.com/2010/06/blog-post_2713.html?utm_source=feedburner&utm_medium=email&utm_campaign=Feed%3A+InfognomonPolitics+%28InfognomonPolitics%29#ixzz0rwEeVLjm

Δημοσιεύτηκε από τον kavvathas

Δημοσιογράφος, εκδότης,παρατηρητής γεγονότων, (πρώην)οδηγός αγώνων. Πάντα χειριστής ανεποπτέρων, αεροπλάνων και ελικοπτέρων -Journalist, publisher, (ex)racing & rally driver. Pilot (glider, plane + helicopter) Η δραστηριότητα του Κώστα Καββαθά στο χώρο της έντυπης δημοσιογραφίας ξεκίνησε το 1959 από το περιοδικό «Ταχύτης», που είχε ως αντικείμενό του τους αγώνες αυτοκινήτου. Eκδόθηκε για λίγο καιρό από την «Ecurie Eρμής», έναν από τους παλαιότερους συλλόγους φίλων της Αυτοκίνησης που ιδρύθηκαν στην Ελλάδα. Το 1963 ξεκίνησε η συνεργασία του με την εφημερίδα «Μεσημβρινή», στην οποία κράτησε τη στήλη του αυτοκινήτου για τρία περίπου χρόνια. Το 1966 δούλεψε στο εβδομαδιαίο περιοδικό επικαιρότητας «Άλφα», το πρώτο στα εγχώρια χρονικά του Τύπου που, στην ύλη του, είχε σελίδες αφιερωμένες στο αυτοκίνητο. Λίγο αργότερα χρονολογείται η πρώτη προσπάθεια να εκδόσει δικό του περιοδικό, με τον Γιάννη Μπαρδόπουλο, το «Τροχοί+Δρόμοι», η οποία όμως διακόπηκε λίγο πριν το τυπογραφείο!Από την πρώτη απόπειρα σώζονται λίγες φωτογραφίες, τις οποίες θα μπορέσετε να δείτε όταν το Ιστολόγιο γίνει, επιτέλους, portal. Μετά από σύντομο πέρασμα από το «Νέο Αυτοκίνητο» των αδελφών Αντώνη και Μιχάλη Γρατσία, εντάχθηκε στο επιτελείο του περιοδικού «Αuto Eξπρές» του Σπύρου Γαλαίου, που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το καλοκαίρι του 1967. Σύντομα ανέλαβε τη θέση του αρχισυντάκτη, διαδεχόμενος τον Κυριάκο Κορόβηλα. Τον Οκτώβριο του 1970 ίδρυσε, με τη σύζυγό του Σοφία, το περιοδικό «4ΤΡΟΧΟΙ» και, όπως ήταν λογικό, έριξε εκεί το βάρος της αρθρογραφίας του. Παρ' όλα αυτά βρήκε χρόνο να γράφει στο εβδομαδιαίο περιοδικό «Επίκαιρα», που όλοι οι παλιοί γνωρίζουν και που θεωρείται –ακόμη και σήμερα που εκδόθηκε ένα με τον ίδιο τίτλο- ως το καλύτερο του είδους που εκδόθηκε ποτέ στην Ελλάδα. Τα άρθρα του Κ.Κ. στα "Ε" θα συμπεριληφούν σύντομα και σε αυτό το ιστολόγιο. Άρθρα του δημοσιεύτηκαν επίσης στην εφημερίδα «Το Βήμα» από το 1991 ως το 1998, καθώς και για ένα ...μικρό διάστημα(!) στην «Καθημερινή», μία άλλη ιστορία, που επίσης θα μπορέσετε να απολαύσετε εδώ σαν μία σπαρταριστή (στηγελοιότητά της) "κωμωδία". Σήμερα, εκτός από τα περιοδικά των «Τεχνικών Εκδόσεων», ο Κώστας Καββαθάς αρθρογραφεί στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα», από το πρώτο της φύλλο. Στο ενεργητικό του συμπεριλαμβάνονται -μέχρι στιγμής- δύο βιβλία: «Porsche, ο άνθρωπος και τα αυτοκίνητα» του Richard von Frankenberg, που μετέφρασε στα ελληνικά το 1972 μαζί με δύο ακόμη συναδέλφους του και «Το βιβλίο του Πραγματικού Οδηγού». Τα κείμενά του, έντονα συναισθηματικά, περιέχουν σχεδόν τα πάντα: περιγραφές από διεθνείς κι ελληνικούς αγώνες, ιστορίες από τα παλιά χρόνια του αυτοκινήτου, συνεντεύξεις από σημαντικά στελέχη αυτοκινητοβιομηχανιών και συμπεράσματα από τις εξαντλητικές δοκιμές των εκάστοτε νέων μοντέλων, κοινωνική κριτική και σχόλια για τα καλώς ή τα κακώς κείμενα της χώρας και των ανθρώπων της. Στα πρώτα χρόνια των «4Τροχών» έγραφε και τεχνικά άρθρα, καθώς και "συμβουλές" για την ασφαλή και ασφαλή και γρήγορη οδήγηση. Με το πέρασμα των δεκαετιών όμως αφ' ενός το ενδιαφέρον μετατοπίστηκε από την τεχνολογία στα ζαντολάστιχα και αφ΄ετέρου άλλοι, ικανότεροι ανέλαβαν (μικρός Νίνης, Έλλη Κοκκίνου, γελοτοποιός του αυτοκράτορα κλπ) και ο Κ.Κ. αποφάσισε πως, αρκετά με τα "τεχνικά άρθρα" που, άλλοστε, δεν γίνονται καταληπτά από τον "ανθό" της ελληνικής νεολαίας -έτσι όπως τον κατάντησαν οι ανεπάγγελτοι "πολιτικοί". Το 2009 ο Κώστας Καββαθάς συμπλήρωσε 50 χρόνια δημοσιογραφικήςςς και 40 εκδοτικής ζωής αν και η τελευταία δεν είναι ακριβώς όπως την οραματιζόταν για λόγους που αναφέρονται σε άλλες σελίδες του ιστολογίου…

20 σκέψεις σχετικά με το “Μια «νταβουτογλιανή» προβοκάτσια με ασύλληπτες θερμές επιπτώσεις για τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο

 1. Κάποτε θα ήταν δύσκολο.
  Τώρα γίνεται πιο γρήγορα απ’όσο μας παίρνει να γράψουμε ένα σχόλιο.
  Το ουδέτερο και συνοπτικό
  λήμμα της Wikipedia

  Μια ενδιαφέρουσα
  ανάλυση που αμφιβάλλει για τον ρόλο του

  Κυκλοφορούν και πολλά άρθρα του -για όποιον αγγλομαθή ενδιαφέρεται.

  Μου αρέσει!

   1. δεν πέρασε καν απ’ το μυαλό μου ότι υπήρχε περίπτωση να μην δημοσιεύσετε τις αντιρρήσεις μου!

    Μου αρέσει!

 2. Και κάτι ακόμα:

  Πόσο σοβαρή πηγή είναι ο «Ινφογνώμων»; Σοβαρά τώρα, ένας αποτυχημένος ΚΥΠατζής (ο Σάββας Καλεντερίδης) είναι ποτέ δυνατό να θεωρείται αξιόλογος και αξιόπιστος αναλυτής; Δηλαδή έχεις κοτζάμ «Πτήση & Διάστημα» στη διάθεσή σου και ανατρέχεις σε τυχάρπαστους εθνογκαγκά;

  Μου αρέσει!

  1. Γελοιωδέστατο ίσως;

   Σοβαρά όμως, ο Μάζης έχει γίνει ρόμπα χνουδωτή με πασουμάκι ροζ για τις κοτσάνες που αμολάει, επικαλούμενος τον Kohlmann, έναν επί πληρωμή «μάρτυρα» που παριστάνει τον ειδήμονα σε θέματα αραβικής διπλωματίας και τρομοκρατίας χωρίς να ξέρει λέξη αραβικά (βασίζεται σε online translators – και όλοι ξέρουμε πόσο για τον πούτσο ιππαστί είναι οι αυτόματες μεταφράσεις), που δεν έχει καμία απολύτως επιστημονική ειδίκευση (ούτε ερευνητής είναι ούτε τίποτα – και δεν έχει ούτε καν μεταπτυχιακό ο μπετόβλαξ). Όταν κάποιος στερείται κάθε ίχνους αξιοπιστίας, δεν τον επικαλούμαστε ως αξιόπιστη πηγή.

   Κι επίσης, όταν κάποιου τα λεγόμενα βγαίνουν ψευδή ή ανακριβή, η στοιχειώδης αξιοπρέπεια (λέξη άγνωστη για τους ΕΛ-ληναράδες) επιβάλλει να βγει και να πει «έσφαλλα, είχα λάθος πληροφόρηση ή η κρίση μου ήταν εσφαλμένη». Αυτό ορίζει η αξιοπρέπεια. Και ως ακαδημαϊκός που είναι ο Μάζης θα έπρεπε να το γνωρίζει πιο καλά απ’όλους, γιατί ο επιστήμονας δεν προσαρμόζει την πραγματικότητα στη θεωρία του, αλλά τη θεωρία στην πραγματικότητα.

   Αλλά ξέχασα: ο Μάζης είναι ΕΛ-ληνας. Σαν τον Τριανταφύλλη (θυμάστε τα «τσιπαρισμένα» Marea και το «σκάνδαλο φρένων του Fiat Bravo»; Για κάτι τέτοιο μιλάμε). Σαν τον Γιώργο Καισάριο (του market-talk τελεία net, σιγά μην του κάνω και διαφήμιση) που αμολάει αρλούμπες του κερατά (δίνοντας ύπουλα συγχωροχάρτι στα λαμόγια και προάγοντας την ιδέα να την πληρώσουν οι άλλοι για τις απατεωνιές των κυβερνώντων) και πλασάρεται ως «οικονομικός αναλυτής», ενώ είναι ένας πληροφορικάριος που απλώς ασχολήθηκε κάποτε για ένα φεγγάρι με venture capital – αλλά στην ΕΛ-λάδα είσαι ό,τι δηλώσεις, γιατί εμείς έχουμε το γονίδιο Αίπσηλων άμα λάχει να’ούμε και δε χρειαζόμεθα ούτε σπουδαί ούτε γνώση ούτε επιστημοσύνη: τα καταφέρνουμε μονάχα με το Εγώ μας, με το θράσος, με την αρλούμπα και με την «καπατσοσύνη».

   Με όλα αυτά δηλαδή, κύριε Καββαθά, που ΕΣΕΙΣ καταδικάζετε και κατακεραυνώνετε από τότε που ξεκινήσατε τους 4 Τροχούς.

   Αφού λοιπόν είστε ΚΑΤΑ της αρλούμπας και της μπούρδας, άτομα σαν τον Μάζη και τον Καλεντερίδη τι τα θέλετε;

   Μου αρέσει!

   1. Δεν αμφιβάλλω οτι αυτά που λες για τον Μάζη κάπως έτσι θα είναι (επι του προσώπου δεν έχω ιδιαίτερη άποψη).
    Έγραψες, όμως, ένα κατεβατό μόνο για την αποδόμηση του και δεν έχω την θέση σου στο θέμα καθαυτό.
    Ακόμη και ο λαλάκας της γειτονιάς να μας αναφέρει ένα θέμα (εδώ ας πούμε ο Μάζης), όταν αυτό περιλαμβάνει κάποια στοιχεία και ένα συγκεκριμένο σκεπτικό, δεν το πετάμε λέγοντας «λαλάκας το είπε άρα εξ ορισμού δεν ασχολούμαι».

    Εδώ αναφέρει συγκεκριμένα γεγονότα και αιτιάσεις. Σε αυτά τι άποψη έχουμε;

    Μου αρέσει!

 3. Επειδή δεν φημίζομαι για τις …λογοκριτικές μου επιδόσεις θα παρακαλούσα όλους να συγκρατηθούν στους χαρακτηρισμούς τους σε αυτό εδώ το ιστολόγιο
  Ένας παλιός μου διιεθυντής σε εφημερίδα, ο μακαρίτης ο Σπύρος ο Γαλαίος έλεγε πως. μπορείς να γράψεις ότι κάποιος είναι μακάκας (και να σε πάει στο δικαστήριο) ή ότι κάνει ανήσυχο ύπνο και να μη σε πάει…

  ΥΓ. Για μένα κάθε φασιστόμουτρο κάνει ανήσυχο ύπνο…

  Μου αρέσει!

  1. Ψάξτε τον λίγο τον «κύριο» Άναυδο κύριε Καββαθά και θα του πείτε ό,τι είχατε πει τότε για εκείνη τη σκατόψυχη βλαμμένη που βγήκε στο τηλέφωνο όταν ψάχνατε τον κ. Μίκη Θεοδωράκη αλλά βγήκε λάθος αριθμός – και ήταν αυτή η «κυρία» που άρχισε τις κατάρες για τον Μίκη…

   Θυμάστε τι είχατε γράψει τότε γι’αυτήν στους 4Τ;

   Υ.Γ. Ναι, σας διαβάζω από το 1982.

   Μου αρέσει!

   1. Αν με διαβάζετε από το 1983 ξέρετε ότι, αποκλείτεαι να «ψάξω» κανένα. Θεωρώ ότι, όσοι γράφουν σε αυτό το ιστολόγιο διαθέτουν την πολιτική βάση που απαγορεύει και τους λεκτικούς τραμπουκισμούς. Η κυρία που εξαπέλυε κατάρες κατά του Μίκη πρέπει να ήταν μέλος της «Ζωής» ή της ελληνικής έκδοσης του ΚΚΕ που, αντί να χαράζει το δρόμο της Αριστεράς για την μετα ανθρώπινη εποχή του 21ου Αιώνα έχει μείνει στο …1917.

    Μου αρέσει!

   2. Εγώ περιμένω να σας δω να ξεβρακώνετε όλους αυτούς τους δήθεν που μας το παίζουν εθνοσωτήρες, κήνσορες κι εθνοπατέρες. Το πράξατε πάμπολλες φορές απ’τον «Αντίλογο», κάντε το κι εδώ.

    Και ποτέ δε σας θυμάμαι να μασήσατε τα λόγια σας κατά των διαφόρων αυτόκλητων ειδημόνων που στην πραγματικότητα δεν ξέρουν την τύφλα τους ή είναι τυχάρπαστοι αλεξιπτωτιστές που πλασάρονται για να προωθήσουν με ψεύδη, παραποιημένες εκδοχές της πραγματικότητας και άλλα παραμύθια της Χαλιμάς την προπαγάνδα άλλων (π.χ. Καισάριος, Καργούδης, Kohlmann κ.α.).

    Υ.Γ.

    Τις αποκαλύψεις για το μνημόνιο τις είδατε;

    Ιδού +Ιερόν Βίδεον+ το οποίο μπορείτε να κατεβάσετε (έχει κουμπάκι «Download Now») και να το παίξετε ακόμα και στον «Εν Λευκώ» για να τους κάνετε τους κυβερνητικούς και φιλοκυβερνητικούς λαχουρένιες ρόμπες:

    http://www1.zippyshare.com/v/71132557/file.html

    Μου αρέσει!

   3. @ΚΚ
    Ευχαριστώ για την παρέμβαση.

    @Ο Αιρετικός
    Δεν ξέρω, τελικά, ποιό είναι ακριβώς το πρόβλημα για το οποίο αναφέρεσαι στο πρόσωπο μου μονότονα και γενικόλογα. Ταυτόχρονα με έχεις κληρώσει αυθαίρετα ως εκπρόσωπο συγκεκριμένης συνομοταξίας. Το ακόμη χειρότερο είναι οτι δεν καταλαβαίνεις οτι το κάνεις.
    Ότι θέλεις μπορείς να το γράψεις σαν κείμενο το οποίο να αναρτήσω αυτούσιο στην σελίδα μου. Υπάρχουν εκεί, ανέκαθεν, σχετικές οδηγίες για αναρτήσεις.
    Όμως, αν έχεις σκοπό να θίξεις ανθρώπους πρέπει να το κάνεις με επιχειρήματα αντί συνθήματα, και παραθέσεις περικοπών μέσω copy-paste, όχι μόνο διευθύνσεις σελίδων και όποιος κατάλαβε. Όλα αυτά πρέπει να αποδεικνύουν κάτι, είτε αναφέρεσαι σε μένα είτε σε οποιονδήποτε άλλο.

    Μου αρέσει!

  2. ΚΚ έσβησες επιλεγμένα σχόλια.
   Περιμένω
   – ή ο άρρωστος αυτός άνθρωπος και φασίστας να φέρει στοιχεία για αυτά που λέει
   – ή να σβήσεις όλα τα σχετικά με μένα σχόλια του.

   Δεν βλέπω άλλη οδό, εσύ;

   Μου αρέσει!

   1. Όπως κάθε διεθυντής εφημερίδας ή περιοδικού έτσι κι’ εγώ μπορώ να κρίνω πότε οι χαρακτηρισμοί που περιέχονται σε μία προσωπική αντιπαράθεση έχουν υπερβεί το όριο της δημοσιογραφικής δεοντολογίας.
    Λυπάμαι αλλά, στα σχόλια υπάρχουν προσωπικοί χαρακτηρισμοί που η αισθητική του ιστολόγιου δεν …αντέχει.

    Μου αρέσει!

  3. Εντάξει Αιρετικός, το εμπεδώσαμε, έψαχνες φρενήρης τόση ώρα να βρεις στοιχεία στα κείμενα μου στο Jungle Report και με φρίκη διαπίστωσες οτι έπρεπε να τα έχεις διαβάσει νωρίτερα γιατί απλά δεν υπάρχουν.
   Δεν έχω καμμία σχέση άνθρωπε μου με όσα φτύνεις και βλαστημάς σαν φασίστας και ψυχικά ασθενής τόση ώρα εναντίον μου και μάλιστα ΑΠΡΟΚΛΗΤΑ. Είσαι σε θέση να το καταλάβεις;

   ΚΚ περιμένω σωστή αντιμετώπιση όπως την ζήτησα, σε παρακαλώ πολύ!
   Κατάντησε πρωτοφανής βιασμός προσωπικότητας αυτό το πράγμα, και μάλιστα με την ανοχή σου!

   Μου αρέσει!

 4. …Επαναλαμβάνω. Όλα μπορεί να τα πει κανείς αλλά η προσπάθεια και η επιθυμία μου είναι αυτός ο χώρος να μη γίνει πεδίο προσωπικών αντιπαραθέσεων.

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρέσει σε %d bloggers: