Something Wicked this Way Comes

1o ΘΕΜΑ 18.10.09

Έχοντας διαβάσει νωρίς το βιβλίο του Orwell και παρακολουθήσει από κοντά τις υποσχέσεις και εξαγγελίες 100 (περίπου) κυβερνητικών σχημάτων είναι φυσικό, όταν ακούω νέες εξαγγελίες, να κρατάω (πολύ) μικρό καλάθι ιδιαίτερα όταν αυτές αρχίζουν με αλλαγές ονομάτων δρόμων ή υπουργείων (Εθνικής Αντίστασης αντί βασιλέως Τρίχα, Υπουργείο Διαρκούς Ευτυχίας αντί Οικονομικών κλπ)

Στο «1984» ο Όργουελ γράφει ότι, η κυβέρνηση της Ωκεανίας έχει τέσσερα υπουργεία. Το Υπουργείο Ειρήνης, που είναι υπεύθυνο για τους συνεχείς πολέμους του Κράτους. Το Υπουργείο Αφθονίας, που έχει αναλάβει την διάθεση κουπονιών για τα συσσίτια. Το Υπουργείο Αλήθειας που έχει αναλάβει την οργάνωση του Κόμματος, την προπαγάνδα του καθεστώτος και τον έλεγχο της τηλεόρασης και, τέλος, το Υπουργείο Αγάπης που είναι υπεύθυνο για την διακρίβωση, παρακολούθηση, σύλληψη και βασανισμό των αντιφρονούντων, πραγματικών ή φανταστικών.

Κανείς λοιπόν δεν μπορεί να κατηγορήσει ένα παλιό δημοσιογράφο αν περιμένει να συμπληρωθούν οι πρώτες 100 μέρες για να αρχίσει να πείθεται ότι, το εν λόγω ιδίωμα δεν συμπεριλαμβάνεται στο πρόγραμμα της κυβέρνησης του Γ.Α. Παπανδρέου.

Και αυτό το λέω καθώς, κάθε μέρα, κάμερες με φωτογραφίζουν 10 φορές, 300 κατασκοπευτικοί δορυφόροι, που «μιλάνε» με το Έσελον, παρακολουθούν τα τηλέφωνα, φαξ και e-mail της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και, οι περιπολίες της Αστυνομίας του Υπουργείου Ευτυχίας, Αποφυγής Μαύρων Σκέψεων και Προστασίας του Υποσυνειδήτου αυξάνονται με ταχύ ρυθμό._Κ.Κ.

Στη γλώσσα newspeak λες (και γράφεις) τo αντίθετο απ’ αυτό που συμβαίνει. Αν ο κόσμος πεινάει ο Μεγάλος Αδελφός λέει ότι τρώει με χρυσά κουτάλια. Αν οι πολίτες είναι φακελωμένοι και, κάθε κίνηση, πράξη, σκέψη, λόγος ή γραπτό παρακολουθείται οι ιεροκήρυκες των καθεστώτων διαλαλούν τον θρίαμβο της δημοκρατίας. Τα τελευταία χρόνια το ιδίωμα ομιλείται από τις ελιτ της «διεθνούς κοινότητας» και τα πτωχά (αλλά τίμια) αντίγραφά τους σε διάφορες χώρες που, οι κυβερνήσεις προσπαθούν να πείσουν τους πολίτες ότι, ο ήλιος ανατέλλει απ’ τη δύση. Έτσι, οι αποτυχίες βαφτίζονται επιτυχίες, τα ΤΕΙ βαφτίζονται ΑΕΙ οι βομβαρδισμοί αθώων ανθρωπιστικοί, οι θάνατοι πολιτικών κρατουμένων βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση και η απώλεια εθνικού εδάφους νίκη της διπλωματίας. Η γλώσσα βρήκε γόνιμο έδαφος και στην Ελλάδα. Έτσι, όποιος αναφέρεται στην εθνική ανεξαρτησία και αξιοπρέπεια ονομάζεται «εθνίκι», εκείνος που πολεμάει τα greeklish «καθυστερημένος», αυτός που πληρώνει φόρους «μαλάκας», που σέβεται το περιβάλλον «οικολόγος». Κύριο ρόλο στην διδασκαλία της «γλώσσας» είχαν (και έχουν) οι ηγεσίες. Η υποταγή στους ξένους ονομάστηκε «Στρατηγέ, ιδού ο Στρατός Σας», το ανακάτεμα της κοινωνικής σούπας «Αλλαγή», το ζέσταμά της «Ακόμα Καλύτερες Μέρες», και η εισβολή τσιμέντου και ασφάλτου «Επανίδρυση του Κράτους» και «Νέα Διακυβέρνηση».


  1. Anonymous

    Πραγματικά προφητικό αλλά και εφιαλτικό! Εφτασε πλέον η εποχή που οι λέξεις δεν εκφράζουν το σημαίνον αλλά αυτό που οι κρατούντες θέλουμε να πιστεύουμε. Η newsspeak είναι εδώ! Φοβού τους "επανιδρύοντες" λοιπόν, αλλά τα…πρόβατα πόση δύναμη έχουν μπροστά στο λύκο? Μαζί με κάθε καλό μέτρο της νέας κυβέρνησης δυστυχώς ακούω παράλληλα και ένα αναχρονιστικό ημίμετρο που συνιστά πισωγύρισμα. Λίγο μετά τα Χριστούγεννα προβλέπω να πληθαίνουν οι…κοψοχέρηδες! Ιδωμεν…

    Μου αρέσει!

  2. ΚΩΣΤΑΣ Δ. ΚΑΒΒΑΘΑΣ

    Σωστό το timing!

    Μου αρέσει!
Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.Αρέσει σε %d bloggers: